השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום ראשון, אפריל 19, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה
הספר "חוריה"

בלי זכויות יוצרים | הספר "חוריה"

בהוצאת רסלינג החליטו: הן ערביות, אז אין להן זכויות יוצרים

אסופת סיפורים שיצאה בהוצאת "רסלינג" כוללת סיפורים של 45 סופרות מהעולם הערבי, אבל איש בהוצאה לא שאל את הסופרות אם הן מסכימות לתרגם את יצירתן לעברית

מיטל פלוטניק ❘ מיטל פלוטניק
09/09/2018
| מגזין
תמונה ראשית : בלי זכויות יוצרים | הספר "חוריה"
0

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


"יצרו איתי קשר סופרות ערביות ממצרים, מירדן, מלוב, מעיראק, מכוויית, מאלג'יר, מתימן, מלבנון ומארצות הברית. כולן מתכוונות לפתוח בהליכים משפטיים נגד הוצאת הספרים רסלינג", מספרת ח'ולוד ח'מיס, סופרת ופעילה פמיניסטית מחיפה. איומי התביעה של הסופרות הערביות נגד ההוצאה מגיעים בעקבות פרסום הספר "חוריה" – חירות בערבית – אוסף של סיפורים קצרים של סופרות מהעולם הערבי, בתרגום ד"ר אלון פרגמן.

הספר אמור היה להיות מוצג באירוע שתוכנן לתחילת חודש אוקטובר, אולם בשבוע האחרון התברר כי ההוצאה כלל לא פנתה לסופרות לבקש את אישורן לתרגום ולפרסום היצירות שלהן בעברית.

הספר "חוריה"

בלי זכויות יוצרים | הספר "חוריה"

"זכיתי בפרס מצרים לספרות ובפרסים רבים נוספים", אומרת הסופרת המצריה אינתיסאר עבד אל מונעם בריאיון למקום הכי חם, "הסיפורים שלי תורגמו לצרפתית, לרוסית, לפולנית, לספרדית – מעולם לא נתתי את הסכמתי להוצאת רסלינג ולאלון פרגמן לתרגם ולפרסם אף אחד מהסיפורים שלי או חלק כלשהו מהיצירה שלי. לקחת ממני סיפור זה כמו לגזול ממני את אדמתי ואת ארצי".

בריאיון לערוץ הטלוויזיה א-נאהר היא הוסיפה כי נשיא איגוד הסופרים במצרים יגיש תלונה רשמית. ח'מיס אומרת כי בשיחה עם הסופרת נג'ואה בן שתואן מלוב אמרה לה הסופרת כי גם היא לא ידעה על הוצאת סיפוריה בתרגום לעברית בהוצאת רסלינג, וכי תפנה לבית המשפט.

"יש קול של נשים ערביות, שבדרך כלל הקהל בארץ לא זוכה להכיר", אומרת צמרת הרשקו מעמותת "אשה לאשה", ואחת ממארגנות אירוע הצגת הספר שבוטל, "הבנתי שאני לא ממשיכה עם האירוע כי היה ברור לנו שאנחנו לא יכולות לקיים אותו. שזה הופך אותנו לשותפות לפשע. ב'רסלינג' מודעים לזה שהם לא ביקשו רשות, אבל היה להם חשוב יותר להוציא לפועל את הפרויקט".

גם ח'ולוד ח'מיס הייתה אחת הדוברות המתוכננות לאירוע, ורכשה עותק מהספר כדי להתכונן אליו. היא מספרת שכאשר ראתה את הרשימה של 45 סופרות מרחבי העולם, חשבה כמה מסובך היה בוודאי ליצור קשר עם כולן. בדיקה שערכה גילתה שהתהליך המסובך לא קרה מעולם. בהוצאת הספרים אמרו ליוזמות אירוע הצגת הספר כי נעשתה פנייה לחלק מהסופרות והתקבלו מהן אישורים, אולם את השאר לא ניתן היה לאתר – מבלי לפרט על מספרי האישורים מחד, והלא ניתנות לאישור מאידך. ח'מיס פרסמה פוסט בפייסבוק ובתוך יומיים נוצר קשר עם כשליש מהסופרות שיצירותיהן מופיעות בספר, וכולן אמרו כי לא נתנו את הסכמתן.

עו"ד יהונתן קלינגר המתמחה בזכויות יוצרים אומר כי ניתן לצטט קטע מיצירה במסגרת "שימוש הוגן וסביר", אך לא יצירות מלאות. "אם מדובר ביצירה בשלמותה אזי השימוש יהיה פחות הוגן", הוא מסביר, "במקרה כזה, שימוש ביצירה שלא בהסכמה הוא הפרת זכויות יוצרים וניתן לקבוע פיצוי של עד 100,000 שקלים ללא הוכחת נזק, או יותר אם הנזק יוכח".

עם זאת, מבהיר קלינגר, פקודת המסחר עם האויב אוסרת על תושבי ישראל לבוא בהסכם כלכלי עם מדינות אויב ועם חלק מתושביהן, ובמצב כזה "אם היוצרות מתגוררות במדינת אויב, לא בטוח שניתן היה להתקשר איתן בהסכם, וגרוע מזה מבחינתן: לא בטוח שהן יוכלו לתבוע".

"הנשים האלה תורגמו ללא ידיעתן בשפה ובארץ אויב", אומרת הרשקו, "ואת לא יודעת מה יכולות להיות ההשלכות על חייהן אם זה יתגלה. הן עלולות להיתפס כמשתפות פעולה או מנרמלות יחסים עם ישראל. אם היו נשאלות לגבי הסכמתן לתרגום לעברית, סביר שחלקן לפחות היו מסרבות לכך".

לדבריה של הרשקו, ההוצאה והמתרגם מתעקשים שהם באו "להשמיע את קול צעקתן" של הסופרות. טענה המשתקפת גם מדברי המבוא של פרגמן בספר: "לא בכדי בחרתי להתמקד באנתולוגיה זו בכתיבתן של נשים שכן קולן הושתק במשך שנים כה רבות", הוא כותב בהצגת סיפורים של נשים שלא ביקש את רשותן לפרסם את יצירתן ולא היו נותנות אותה. "אין להן את זכות הבחירה", אומרת הרשקו, "הזכות היסודית הזו נלקחה מאותן נשים".

תגובתה של הוצאת רסלינג תתפרסם כשתתקבל.

  • מייסדות העמוד "תוסכותיש" (אל תשתקי): לא נקבל פרס לצד השרה שקד

    מייסדות העמוד "תוסכותיש" (אל תשתקי): לא נקבל פרס לצד השרה שקד

  • "יש אנשים שאוהבים להיעצר ולמות, ג'וליאנו היה כזה"

    "יש אנשים שאוהבים להיעצר ולמות, ג'וליאנו היה כזה"

[mc4wp_form id="1006521"]

שתף

  • Share on X (נפתח בחלון חדש) X
  • Share on Facebook (נפתח בחלון חדש) פייסבוק
  • Share on Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • Share on WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • Email a link to a friend (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני

אולי יעניין אותך גם...



הסיפור הקודם

מימון המונים זה כמו חתונה

הסיפור הבא

ביד אחת קונפטי, בשנייה נבוט

לילך גביש

לילך גביש

הסיפורים החמים

מחאה מחוץ לבית הדין הרבני בתל אביב ב-2024 | צילום: פלאש 90
אלימות מינית

זו לא ״עוד״ נסיגה דמוקרטית זו אסטרטגיה לצימצום נשים במוקדי קבלת החלטות

❘ דורית דריה שמואלי
19/04/2026

להרחבת סמכויות בתי הדין הרבני השלכות ישירות על הזירה הפוליטית, ובוודאי לפני הבחירות

הסיפור המלאDetails
צילום: פלאש 90

בפעם הרביעית: כץ האריך את תקופת איסור ביקורי הצלב האדום אצל עצורים פלסטינים לכשבעה חודשים 

16/04/2026

״אנחנו כמו במערה. לחרוט, לתעד משהו במקום שאנחנו מפחדים בו ומביאים אליו שוקולד לאכילה רגשית״

13/04/2026
מטופלים ״פר חניה״ | קומה מינוס 2 באיכילוב בזמן מבצע ״שׁאגת הארי״ | צילום: פלאש 90

מגיפת החניונים: ילודים נדבקו במחלות זיהומיות, מטופלים אונקולוגים בתנאים מחפירים וצוותים ומטופלים חולקים שירותים

12/04/2026
הפגיעה בנאות חובב. צילום: דוברות כבאות והצלה

נפילה בנאות חובב סגרה אלפים בבתים בגלל עשן רעיל. בכפר ואדי אל-נעם נמלטו על נפשם

10/04/2026
הסיפור הבא
צילום: עינת פישביין

המשרד לביטחון הפנים מקים ועדה לבחינת הפיקוח על מחזיקי נשק פרטי

"עיריית חיפה הפכה את ההורים והמורים לבני ערובה"

הספר "חוריה

עולם הספרות הערבי קורא לנקוט צעדים משפטיים נגד הוצאת רסלינג

רוצה לקבל יותר סיפורים, תחקירים וחשיפות?

loader

הרשמה בקליק לניוזלטר הכי חם בגיהנום

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

 

טוען תגובות...