השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צור קשר
יום רביעי, יוני 10, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

נקמת חברת הביטוח בעמותה למען הזקנים

מגדל נגד 'כן לזקן'

ענת סרגוסטי ❘ ענת סרגוסטי
29/09/2016
| מגזין
0

בלי פרסומות. בלי בעלי הון. בלי בולשיט

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך

נקמה, מסתבר, מגיעה בכל מיני טעמים. לפני חודש ומשהו קיבל נתן לבון, המייסד של עמותת 'כן לזקן', טלפון מהאחראית על קשרי קהילה באחת מחברות הביטוח הגדולות בישראל, מגדל. השיחה הייתה נעימה, אבל התוכן שלה היה בלתי נעים בעליל. הדוברת ממגדל אמרה לו שהיא מצטערת, אבל היא "נאלצת להודיע לו שמגדל לא תתן השנה את המענק המובטח של 150 אלף שקל לעמותה".

כדי להבין את הסיפור, יש לחזור לשנת 2004. זו התקופה שבה בנימין נתניהו היה שר האוצר, וממשרדו יצאה שורה של גזירות כלכליות, אלה שהוציאו את ויקי כנפו לצעדה ממצפה רמון לירושלים. אחת מהגזרות הייתה קיצוץ של שישה אחוזים בקצבאות הזיקנה. מאיר שטרית, אז שר במשרד האוצר, גילה שבגלל כשלים במערכת, הביטוח הלאומי המשיך לשלם קצבאות גם לאנשים שכבר נפטרו. הוא ראה בזה אתגר לחסוך כסף למדינה והודיע שמאותו רגע ואילך כל זקן שמקבל קצבה מהביטוח הלאומי, צריך להתייצב פעם בשנה כדי להוכיח שהוא חי. כשנשאל שטרית איך החולים והקשישים הסיעודיים יוכלו להגיע לביטוח הלאומי להוכחת קיומם, הוא ענה: ״בשביל קצבאות הם ירוצו״.

נתן לבון, יליד רומניה, שעלה לישראל ב-1949, הוא עובד סוציאלי במקצועו שניהל את מחלקת שירותי הרווחה בעירית ירושלים והקים את השירות לאבטחת הכנסה בביטוח הלאומי. שנות עבודתו גם בשטח וגם בין קובעי המדיניות ציידו אותו בתפיסת עולם רחבה ובראייה אנושית ומערכתית, והוא החליט להקים ארגון שייתן מענה מערכתי לקבוצה הולכת וגדלה של קשישים, 'כן לזקן'. ״אני מתעקש להשתמש במילים זקן או זקנה״, אומר לבון, ״מעמד הזקן מאז ומעולם היה מעמד מיוחד, תמיד התייחסו לזקן בכבוד – לא רק מנימוס, אלא משום שהזקנים הם מקור הידע והניסיון. אם מתחילים להשתמש במושגים אחרים, כמו ׳גיל שלישי׳, ׳גיל הזהב׳, אתה מוותר על הזהות שלך, שומט את הבסיס שממנו אתה דורש את הזכויות שלך. ממש כמו שילד לא היה מוותר על הגדרת הילד, לזקן יש תפקיד ומעמד ולחברה יש חובה כלפיו״.

עד לאחרונה היה תקציב העמותה 700 אלף שקלים בשנה. חלקו מגיע מקרן ירושלים, חלקו ממפעלי המלט נשר, שלכבוד שנת השמונים של המפעל חיפשו עמותה שמסייעת לזקנים כדי לתמוך בה. כשהקים לבון את ״כן לזקן״ הדבר הראשון על סדר היום שלו היה קידום חוק ביטוח סיעוד ממלכתי. ״אבל לחברות הביטוח יש לובי מאוד חזק וכוחני, והן לא מעוניינות שהחוק יעבור״. בארגון עוסקים גם בקצבאות הזקנה הנמוכות, שמאלצות את מי שמתקיים רק מהן לעבור הליך ביורוקרטי מתיש כדי לקבל את השלמת ההכנסה. גם בניצולי שואה מתעסקים ב'כן לזקן'. "היו לנו הצלחות אדירות בתחום הזה", מספר לבון. שני מיליארד שקלים וחצי הוסיפה המדינה במענקים לניצולים, בעקבות עתירה לבג"ץ של העמותה.

לאחר שחברות הביטוח קיבלו החלטה להפסיק באופן חד-צדדי את הביטוחים הקבוצתיים, הגישה 'כן לזקן', באמצעות עורכת הדין יפעת סולל, תביעה ייצוגית נגד המפקח על הביטוח במשרד האוצר ונגד שלוש חברות הביטוח הגדולות – הראל, הפניקס ומגדל. עד שהמפקח על הביטוח התעורר ודאג לתיקון המצב, נותרו כמאה וחמישים אלף בני אדם ללא ביטוח סיעודי. זו העילה להחלטת חברת הביטוח מגדל להפסיק את התמיכה ב'כן לזקן'. "לפי הכללים של מגדל, אנחנו לא מעניקים תרומה למי שנמצא בהליכים משפטיים עם החברה", נאמר ללבון בשיחה ההיא, לפני חודש. ״כשנתנו את הכסף לפני שנה הם היו מאוד נחמדים״, נזכר לבון, ״הם אפילו עשו פרסומת גדולה אצלם באתר והיינו עמותת הדגל שלהם".

מאז קיבלו את ההודעה הם מצמצמים פעילות, אבל גם פתחו במסע גיוס כספים נרחב. ״הכספים מגיעים טיפין-טיפין, ואם לא נקבל סכום כסף משמעותי, נאלץ להצטמצם עוד יותר", אומר לבון. "אנחנו נענשים על זה שעשינו את התפקיד שלנו, את השליחות שלמענה הקמנו את העמותה. מי שנענש בסוף הם הזקנים״.

מחברת מגדל נמסר בתגובה: ״מגדל תורמת מדי שנה לעמותות ולארגונים חברתיים, בהתאם למחויבותה הקהילתית. מחויבות זו תמשיך ותלווה את דרכה של מגדל, תוך בחינה מעת לעת של הגופים בהם בוחרת החברה לתמוך באמצעים כספיים ואחרים. רק השבוע נרתמו עובדי מגדל לארח במתחם החברה כ-120 ניצולי שואה לארוחת חג חגיגית, בשיתוף עם ארגון "לתת". העובדים והמתנדבים אף הגדילו ואספו והחזירו את הקשישים לביתם״.

שתף

  • Share on X (נפתח בחלון חדש) X
  • Share on Facebook (נפתח בחלון חדש) פייסבוק
  • Share on Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • Share on WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • Email a link to a friend (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני

אולי יעניין אותך גם...


הצטרפו לשקוף
הסיפור הקודם

שמעון פרס, 1923-2016

הסיפור הבא

ועדת קבלה לעוברים

ענת סרגוסטי

ענת סרגוסטי

הסיפורים החמים

דרעי בכלא 10: צילום לקמפיין מול השער שמאחוריו יושבים בוחריו | צילום: שימוש לפי סעיף 27 א׳
דעות

אריה דרעי בכלא: למה ש"ס שותקת על האפליה נגד בני הישיבות המזרחים?

❘ סיון תהל
08/06/2026

אחרי שהפקיר את ציבור הבוחרים שלו, קיבל קמפיין שיוצא נגדו ושריקות בוז בכל פעם ששמו נשמע, אריה דרעי ניסה למזער נזקים והפיק לעצמו סיור יח״צ בכלא 10 | טור דעה

הסיפור המלאDetails
הגבול עם סוריה, ברקע נוף צחיח ותמרור גדול עם כיתוב מופיע בצד שמאל

בין דמשק לביירות: המעורבות הישראלית החשאית שמבעירה את סוריה החדשה

07/06/2026
שני טנדרים לבנים בכביש כפרי בשטחי השומרון, עמוסים בגברים לבושי שחור ורעולי פנים; ברקע עצי זית ושיחים.

פוגרום דוחה שבת: עשרות מתנחלים פשטו עם טנדרים בצהרי שבת על חווארה – תשעה פלסטינים נפצעו

06/06/2026
סאם פאהד אבו הייקל, תינוק בן שבעה חודשים, נורה למוות מירי חייל צה"ל בתל רומיידה שבחברון | צילום: מתוך סרטון משפחתי, שימוש לפי סעיף 27א

חייל צה"ל ירה למוות בתינוק בן שבעה חודשים בחברון: "הכדור עבר דרך הפנים שלו ופגע בלחי של האמא״

06/06/2026
מבקר הבית, עו״ד ראבילו, סנגורו של נתניהו | צילום: פלאש 90

מי שבחר להצביע לעו״ד מיכאל ראביליו, שלא יטיף לאיראנים לעשות מהפכה

04/06/2026
הסיפור הבא

ועדת קבלה לעוברים

העמותה לייהוד יפו

עתידות: מה מצפה לנו בשנה הבאה עלינו לטובה?

רוצה לקבל יותר סיפורים, תחקירים וחשיפות?

loader

הרשמה בקליק לניוזלטר הכי חם בגיהנום

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • #1053561 (ללא כותרת)
  • צור קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish