השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום שני, נובמבר 17, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

ושוב אתכם, ושוב אתכם (וכל השירים – שלנו)

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך מה שהם עושים מדי כמה שנים – מנסים לבטל את מוסד התמלוגים ליוצרים בטלוויזיה. ניסו כבר בעבר, בדרכים שונות, ולא הצליח להם. אז עכשיו הם מצאו דרך חדשה: לשכנע את הרשות להגבלים עסקיים, ש חברת התמלוגים של התסריטאים והבמאים, […]

עוזי וייל ❘ עוזי וייל
14/12/2013
| מגזין

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


מה שהם עושים מדי כמה שנים – מנסים לבטל את מוסד התמלוגים ליוצרים בטלוויזיה. ניסו כבר בעבר, בדרכים שונות, ולא הצליח להם. אז עכשיו הם מצאו דרך חדשה: לשכנע את הרשות להגבלים עסקיים, ש חברת התמלוגים של התסריטאים והבמאים, תל"י, היא מונופול שצריך לפרק אותו.

מקסים, נכון?

אולי יעניין אותך גם:

יש עם מי לדבר

עד שכולם חוזרים?

״ההחלטה לסרב היא ההחלטה הכי הגיונית והכי מזרחית שיכולה להיות״

תסריטאים ובמאים, שחיים ממינוס למינוס, שעוברים חודשים (ולפעמים שנים) בלי עבודה – הם מונופול. קשת ורשת, קוקה קולה ושטראוס והאחים עופר, הם המסכנים שזקוקים להגנת המחוקק. ממי? מאותם נודניקים שרק רוצים לכתוב ולביים, ועוד לקבל על זה כסף.

יכולתי לעבור כאן טיעון אחר טיעון, ולהפריך את כולם.


יכולתי לספר לכם שבכל מדינה נורמלית בעולם משלמים תמלוגים לתסריטאים ובמאים; ושמעולם, באף מקום בעולם, לא נסגרה חברת תמלוגים על ידי הממשלה.

יכולתי לספר לכם כמה צינית היא הטענה שהיוצרים יוכלו לקבל את התמלוגים ישירות מהזכיין – בטח, כי תסריטאי שלא עבד שנה יכול להכתיב תנאים לאיש השמן עם הסיגר שנותן לו עבודה. ברור!

יכולתי לספר לכם כמה שקרית היא הטענה, שכל תסריטאי ובמאי יכול לעקוב אחרי התמלוגים המגיעים לו, בלי חברת תמלוגים שתעשה את זה באופן מקצועי – כי הרי לכולנו יש זמן לעקוב אחרי כל ערוץ, כל אתר אינטרנט, כל מכירה לטלוויזיה האוזבקית, כל שידור במטוס, 24 שעות ביממה. ברור!

אבל עזבו. אין כוח. אני משאיר את זה לאנשים צעירים ממני, שעדיין מאמינים שמי שטוען שטויות כאלה טוען אותם בתום לב. נער הייתי וגם זקנתי, וראיתי שזה לא ממש משנה: היום יש להם טיעון ליגליסטי כזה, מחר הוא יהיה אחר. הבוטום ליין הוא הכסף. יש כבשה, יש רש, וצריך להפריד ביניהם.

מונופול, הם קוראים לנו. על שאנחנו מעזים לבקש את מה שבכל העולם הוא מובן מאליו. את הדבר שהוא הכי קרוב לפנסיה שיכולה להיות לתסריטאי ולבמאי.

כי זה בדיוק מה שזה אומר, תמלוגים.

אנחנו חיים בתוך תעשייה אכזרית שבולעת יוצרים ויורקת אותם חזרה, והדבר היחיד שדומה לפנסיה הוא הביטחון שאם הסדרה שאני עושה היום תשודר גם בעוד 30 שנה, אני אראה מזה כמה שקלים.

וזה אומר שבשנה האחרונה, שבה עבדתי בבית, ללא תשלום, ללא שום הבטחה, על פיתוחן של שלוש סדרות דרמה שאין לדעת אם אחת מהן תצולם אי פעם – עדיין הרווחתי כמה שקלים בגלל "החמישיה הקאמרית".

כן, אותה "החמישיה הקאמרית". 20 שנה אחרי שנוצרה, לא עובר יום כמעט שהיא אינה מוקרנת איפשהו בעולם. כלומר, מישהו עדיין מרוויח מאותו מוצר שהייתי שותף בכתיבתו. ולכן אני, 20 שנה אחר כך, עדיין מקבל חלק זערורי מאותו רווח. וזה מה שמאפשר לי לשבת בבית ולכתוב את הרעיון הבא לסדרה הבאה.

למה?
כי כך מקובל בכל העולם. ואף אחד לא חושב שזה מוזר, חוץ מקשת ורשת.
הכבשה אותה כבשה. הרש אותו רש. אז יאללה, שמענו שיש לך 100 שקל, ובאנו לקחת.

 

עוזי וייל הוא סופר ותסריטאי. מעבודותיו בטלוויזיה: "החמישיה הקאמרית", "הרצועה", "המשרד", "בטיפול" ועוד

              _____________________________________________________________

* חברת התמלוגים של התסריטאים והבמאים בישראל, תל"י, פועלת החל משנת 2000 ודואגת לגבות ולשלם תמלוגים עבור התסריטאים והבמאים מכל תאגידי השידור: ערוץ 1, 2, 10, הוט, יס ואחרים, חברות סלולר, אתרי אינטרנט ועוד. כמו במדינות אחרות בעולם המערבי וכמו אקו"ם שמטפלת במוסיקה. לפני הקמת תל"י, לא הוכרו ולא כובדו כלל זכויות היוצרים של במאי הטלויזיה והקולנוע בישראל ולא שולמו להם תמלוגים. זכויות חלק מהתסריטאים בלבד יוצגו אז על ידי אקו"ם. 

תל"י הגישה בקשה לבית הדין להגבלים להסדרת פעילותה בהקשר לחוק ההגבלים העסקיים. וזכייני ערוץ 2, קשת ורשת, וכן תאגיד התקשורת פרטנר, הגישו לבית הדין להגבלים עסקיים התנגדות לעצם קיומה של תל"י. הרשות להגבלים עסקיים נכון לרגע זה, עדיין לא השתכנעה בצורך בקיומה של חברת תמלוגים לתסריטאים ולבמאים. ציבור התסריטאים והבמאים סוער בימים אלה ומביע חשש לפגיעה אנושה ביכולת ההישרדות של תסריטאים ובמאים בשל פגיעה אפשרית בתל"י ( הזכייניות אומרות שתסריטאים יוכלו לבקש ישירות מהן את התמלוגים). לא קיימת אף מדינה בעולם שבה נאסרה פעילות של חברת תמלוגים של תסריטאים ובמאים* על ידי רשות להגבלים עסקיים.

שתף

  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף ב-WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X

אהבתי

אהבתי טוען...


הסיפור הקודם

בבקו"ם בשכונת שפירא

הסיפור הבא

למי קראת פרזיט

עוזי וייל

עוזי וייל

הסיפורים החמים

בריאות הנפש

״שר הביטחון לא מוכן לדבר עם הלומי קרב בלי ארגון נכי צה״ל, שאנשיו עמוק במרכז הליכוד״

בית המעצר במגרש הרוסים בירושלים | צילום: פלאש 90
החברה הערבית

״הוא מוכה בכל הגוף, במיוחד בגב ובאיבר המין, תוך השמעת קללות ואיומים״

מתנחלים רעולי פנים תוקפים מוסקים פלסטינים באבנים | Nasser Ishtayeh/Flash90
דעות

טרור יהודי, אדישות אמריקאית

הסיפור הבא

למי קראת פרזיט

העיקר שהאיום האיראני כאן

בריכה לבטלה

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית
  • אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
  • משפט ופלילים
  • כלכלה וחברה
  • פוליטיקה ותקשורת
  • המקומון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d