השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום שני, יולי 7, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם

"נזק שאינו ניתן לתיקון": כל יחידות התפתחות הילד בארץ בסכנת סגירה

הרשויות המקומיות מסרבות להמשיך לממן את היחידות, ומאיימות לסגור אותן. במקביל, הוציא משרד הבריאות הנחיה לצמצם השתתפות בטיפולים פרטיים. אם לילד: "הבן שלי חייב להתחיל כבר עכשיו את הטיפולים, כדי שלא יהיה מאוחר מדי"

גלית הראלי ❘ גלית הראלי
22.06.20
תמונה ראשית : צילום: יונתן סינדל, פלאש 90
Reading Time: 9 mins read
A A
0
צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

צילום: יונתן סינדל, פלאש 90


משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


כבר כמעט שנתיים שבנה של שרון ש. מנתניה, בן ארבע, נמצא בטיפול רגשי באחת היחידות להתפתחות הילד בנתניה. כמו מרבית הילדים, לקח לו זמן להתחבר למטפלת, ולקח זמן עד שהתוצאות נראו לעין. כל ההשקעה הזו עלולה לרדת לטמיון בזמן הקרוב אם יתממש האיום, והיחידות ההתפתחותיות אכן יסגרו.

80 היחידות ההתפתחותיות שפרושות ברחבי הארץ משמשות כספקיות חיצוניות של קופות החולים ומעניקות שירותים טיפוליים לעשרות אלפי ילדים. הן מנוהלות באמצעות עמותות או דרך החברה למתנסים, ומגובות על ידי הרשות המקומית שמכסות את הגירעונות הכספיים השוטפים שלהן.

אולי יעניין אותך גם:

דניאל אדרי לא הצליח לחיות עם הריחות והמראות מהמלחמה. אתמול הוא נמצא ברכב בוער ביער

אלו לא שוליים אלימים, את הפוגרומים בגדה מארגנים ראשי המתנחלים

אלפי חיילים שוחררו או יצאו מתפקידי לחימה. בצה״ל עסוקים בטיוח

היחידות מצויות בגרעון תמידי משום שמשרד הבריאות הגדיר מחיר מקסימום שאותו תשלם קופת החולים ליחידות עבור כל טיפול, ולא קבע בחוק מחיר מינימום. בפועל מתנהל משא ומתן בין קופות החולים ליחידות שנמצאות בגירעון, ואלו מסכימות לקבל סכומים שלא מאפשרים להן להתקיים. 

כמו מרבית הילדים, לקח לו זמן להתחבר למטפלת, ולקח זמן עד שהתוצאות נראו לעין

"כל הסכם של קופה עם יחידה התפתחותית נראה אחרת, ובפועל קופות החולים משלמות בממוצע 120 שקל לטיפול", אומרת אסנת רייכמן אייזיקוביץ, מפורום הארגונים למען פסיכולוגיה ציבורית. "זה לא מממן אפילו את שכר המטפל.


"משרד הבריאות  דורש מהן לעמוד בקריטריונים שונים, למשל לעשות ישיבות צוות והדרכות, אבל אף אחד לא מממן את השעות האלו, ומישהו צריך לממן גם את החשמל והארנונה. העיריות אומרות – ובצדק מבחינתן – שאם זה טיפול רפואי, למה אנחנו צריכות לכסות את העלויות? שקופת החולים תכסה את זה". 

"הפער התקציבי שנוצר הוא 300 מיליון שקל בשנה", אמר בשבוע שעבר יגאל להב, ראש מועצת קרני שומרון ונציג השלטון המקומי, "וזהו נטל שנופל על הרשויות המקומיות". בדיון שנערך בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, הכריז להב שאם לא יוסדר התקצוב – הרשויות יפסיקו לקבל ילדים חדשים בספטמבר, ובדצמבר יסגרו את היחידות כולן. 

תור לעוד שנה 

"הבן שלי, בן שנתיים וחצי, אמור להתחיל טיפול אצל קלינאית תקשורת", מספרת לילך יחזקאל, אם לחמישה. "אם יסגרו את התחנה שקרובה אלינו, סימן השאלה הגדול הוא מתי בכלל הוא יקבל טיפול, כשיכול להיות שיתנו לי תור לעוד שנה. אני לא יודעת איפה הטיפול יתקיים ואם בכלל יהיה לי איך לקחת אותו לשם. הוא חייב להתחיל כבר עכשיו את הטיפולים, כדי שלא יהיה מאוחר מדי".

למה את לא לוקחת אותו לטיפול פרטי? 

"טיפול אחד עולה 300 שקל, וגם אם ייתנו לי החזר של מאה שקל, זה עדיין סכום גבוה מדי. אני עם שבע נפשות במשפחה, אין לי לתת את זה". 

בשנים האחרונות נסגרו 20 יחידות התפתחותיות, וכעת מתנופפת חרב הסגירה מעל הנותרות, וזאת בניגוד להצהרות משרד הבריאות. אם זה יקרה, יופנו 40 אלף הילדים המטופלים בהן ל-35 מכונים, שבהם זמן ההמתנה ארוך כבר כעת. 

"אם יסגרו את התחנה שקרובה אלינו, סימן השאלה הגדול הוא מתי בכלל הוא יקבל טיפול, כשיכול להיות שיתנו לי תור לעוד שנה"

"אם נסגרות שלוש היחידות בנתניה למשל, הילדים ייכנסו לרשימת ההמתנה של המכון היחיד בשלוש קופת חולים שיישאר בעיר ויאלצו להמתין לטיפול עד שנה פלוס", אומרת רייכמן אייזיקוביץ.  

"עיכוב בטיפולים עלול לגרום להחמצת 'חלון הזדמנויות' לטיפול אפקטיבי בהפרעות שאובחנו, שכן לעתים לא ניתן להדביק את העיכוב ההתפתחותי שנוצר והנזק לילד אינו ניתן לתיקון", נכתב בדוח מבקר המדינה מ-2016. 

המבקר מצא כי "זמני ההמתנה לאבחון ולטיפול בתחום התפתחות הילד חורגים בהרבה מאלה שקבע המשרד – עד שלושה חודשים. לעתים זמני ההמתנה מתמשכים במידה בלתי סבירה – שנה ויותר". 

המפה לא משקרת: עיריית תל אביב מצופפת גני ילדים, במקום להשמיש שטחים ציבוריים ריקים

גלית עדות

"לעצור לילד את הטיפול אחרי שנתיים עם אותה מטפלת זה לא רק לעצור את ההתקדמות, זה להחזיר אותו אחורה", אומרת שרון ש. "אנחנו אמורים עכשיו להפסיק הכל ואז לחכות חצי שנה במקרה הטוב להמשך הטיפול ואז להתחיל את כל התהליך של יצירת קשר אישי עם המטפלת מהתחלה? 

"אני עוד יכולה להרשות לעצמי לקחת אוטו ולהגיע למרכז, אבל מה יעשו חסרי האמצעים, שכמותם יש רבים בשכונה שלנו? הם ייקחו שני אוטובוסים ויטלטלו בדרכים כדי להגיע למרכז? קשה לי להאמין". 

"משרד הבריאות דוגל בגישה שיש לטפל בילד עם הפרעה התפתחותית בקרבת ביתו, ככל האפשר, ולכך מוקמות יחידות אלו", נכתב באתר משרד הבריאות, אלא שהצהרות לחוד ומציאות לחוד.  

מבקר המדינה: "לעתים לא ניתן להדביק את העיכוב ההתפתחותי שנוצר והנזק לילד אינו ניתן לתיקון"

המערך ההתפתחותי בארץ מורכב משלושה רבדים עיקריים: מכונים להתפתחות הילד, יחידות להתפתחות הילד ומערך של עובדי מקצועות בריאות פרטיים. המערך פועל במסגרת חוזר מנכ"ל משרד הבריאות "הכרה במכונים לאבחון ולטיפול בהתפתחות הילד" (28/1996), שמגדיר מהם הקריטריונים שלפיהם מכיר המשרד במכונים, ביחידות ובעובדים הפרטיים הרשאים להציע טיפול התפתחותי.  

כל ילד עם בעיה התפתחותית חייב לקבל את הטיפול במכון או ביחידה ההתפתחותית. ישנם 35 מכונים מוכרים להתפתחות הילד – תשעה מהם שייכים למשרד הבריאות ומסונפים לבתי החולים הממשלתיים, והשאר שייכים לקופות החולים. 80 היחידות ההתפתחותיות נמצאות כרגע בסיכון.

"משרד הבריאות צריך לקבוע סכום מינימום לטיפול", אומרת רייכמן אייזיקוביץ. "תעריף אחיד, שמכסה את הטיפול. אם הוא דורש קריטריונים, הוא צריך לממן אותם באופן ישיר ולהזרים כספים ליחידות. אלו שני הדברים שיכולים לסייע להמשיך את הפעילות של היחידות". 

זלזול בחיי אדם

אבל לא רק היחידות נמצאות בסכנה, גם השתתפות המדינה בטיפולים פרטיים – אליהם מגיעות משפחות בעל כורחן, בשל העומס הרב – עומדת בפני קיצוץ משמעותי. בעוד פחות מעשרה ימים, בראשון ביולי, אמורה להיכנס לתוקפה רפורמה להתפתחות הילד שעוסקת בין היתר בצמצום הזכאות להחזרים כספיים בשל זמני המתנה ממושכים. 

ב-2010 הוציא משרד הבריאות הנחיה שלפיה אם זמן המתנה לטיפול ביחידה או במכון התפתחותי עולה על שלושה חודשים, הורי הילד זכאים לפנות לטיפול פרטי ולקבל החזר. לפי דוח מבקר המדינה, ב-2013 ניתנו החזרים כספיים לכ-84 אלף מטופלים. 

לפני כשנה החליט משרד הבריאות כי הוא מבטל את ההנחיה, שלדברי רייכמן אייזיקוביץ הביאה לעלייה של 50 אחוז במתן שירותי טיפול פרטיים. לדבריה, "ההנחיה הזו היתה אמורה להיות מנוף לחץ על הקופות, להרחיב את השירותים שלהן במקום לשלם עבור טיפולים פרטיים. אבל הקופות לא עשו את זה, רק הלינו על הצורך לשלם פרטי. 

ההנחיה הביאה לעלייה של 50 אחוז במתן שירותי טיפול פרטיים. ב-2013 ניתנו החזרים כספיים לכ-84 אלף מטופלים

 "בביטול ההנחיה משרד הבריאות אומר בעצם שהוא נגד הפרטה, שברגע שהוא יפסיק את ההחזרים הוא ייתן לקופות להגדיל את המערך. אבל ברור לך ולי שאם מפסיקים את ההחזרים בלי שהקופות ערוכות יקח כמה שנים טובות עד שהילדים יהנו מזה". 

על מנת לעודד את קופות החולים להגדיל את המערך, הסכים משרד הבריאות להעניק להן 80 מיליון שקל, אלא שבוועדה שהתקיימה בשבוע שעבר הודו נציגי המשרד שהסכום לא יספיק וכי יש להכפילו לכל הפחות. עד היום לא התקבלה במשרד הבריאות החלטה על הגדלת התקציב.  

ביטול ההנחיה אמור היה להיכנס לתוקפו באפריל, אבל נדחה בגלל הקורונה. "לא קרה כלום בינתיים", ממשיכה רייכמן אייזיקוביץ. "זה לא שהקופות שכרו מרכזים והקימו מכונים. בשבוע הבא ייגמרו ההחזרים -אם חיכית שלושה חודשים, תחכי שישה חודשים, תחכי שנה עד שיתפנו מטפלים. אז מה אם הילד בן חמש ועוד מעט הוא מגיע לגיל שש וכבר לא יהיה זכאי. אז מה אם הוא בן שנה וחייב טיפול כי חצי שנה לחכות זה להגדיל את הפער ההתפתחותי שלו?". 

"אנחנו לא באים להציל את מערכת החינוך – אנחנו באים להציל את הילדים שלנו"

גלית עדות

"זמני ההמתנה הארוכים והעיכובים כתוצאה מכך בטיפול, עלולים להעמיק את הפערים בחברה", כתב מבקר המדינה בדוח החריף שפרסם ב-2016 על המערך. "שלא כאוכלוסיה בעלת יכולת כלכלית שיכולה לממן בעצמה רכישת טיפולים באופן פרטי, הורים משכבה סוציו-אקונומית נמוכה עלולים לוותר על הטיפולים לילדיהם והדבר יפגע בהתפתחותם. בכך גם נגרמת פגיעה בעקרון השוויון על פי סעיף 3 לחוק ביטוח בריאות".  

גם במשרד הבריאות מודעים לבעייתיות שבהחלטה. בינואר 2017 מסרו נציגי המשרד למבקר המדינה: "ביטול מנגנון ההחזרים שנקבע בחוזר לא יפתור את בעיית אורכי התורים ולקופות לא יהיה כל אינטרס לשיפור המצב…  בעקבות החוזר הטיפולים הפכו לנגישים יותר. הדבר מצביע על קיצור זמני ההמתנה ועל שיפור הנגישות לשירותי התפתחות הילד, הודות לאפשרות שנקבעה בחוזר לקבל החזרים בגין טיפולים פרטיים".  

בוועדה הודו נציגי משרד הבריאות שהסכום לא יספיק וכי יש להכפילו לכל הפחות. עד היום לא התקבלה החלטה על הגדלת התקציב 

"גם אנחנו, המטפלים, נגד הפרטה", אומרת רייכמן אייזיקוביץ. "אנחנו רוצים שהכספים יושקעו בתוך המכונים: שירחיבו אותם, יוסיפו תשתיות, יגדילו את השכר למטפלים. לא יכול להיות שביחידות מטפלת מרוויחה כמה עשרות שקלים לפגישה ובחוץ 300 שקל – ברור שמטפלים לא יבואו לעבוד שם. 

"יש צורך ליצור רפורמה אמיתית שדורשת תקצוב ורגולציה, ולהשאיר את שלושת החודשים כדי שקופות החולים יצטרכו לעמוד בסטנדרט כלשהו. לבטל זכות לשירות רפואי זו לא רפורמה, זה במקרה הטוב עצימת עיניים ובמקרה הרע זלזול בחיי אדם. אם משרד הבריאות לא יתעורר וידאג שהילדים הללו יקבלו טיפול מקצועי בזמן סביר, נשלם כולנו כחברה מחיר כבד״. 

ממשרד הבריאות נמסר:

תגובת משרד הבריאות: "המחירים המוסדרים במחירוני משרד הבריאות הנם מחיר מירבי וזאת בהתאם לצווי הפיקוח השונים. מחיר השירות הינו מחיר כולל. בתכנית התמיכה המשרד מתגמל באופן גדול יותר טיפולים ביחידות מוכרות.
"מאז פרסום חוזר ההחזרים, שנועד לצמצם את זמני ההמתנה, עלה היקף ההחזרים באופן משמעותי אשר לאורך השנים הביאו למספר כשלים עיקריים: קופות החולים מסירות אחריות מזמן ההמתנה ומעבירות אותו להורים. אלו שידם משגת מוציאים אלפי שקלים בשנה ואלו שידם אינה משגת ממתינים זמן רב; מטפלים רבים מעדיפים לעבוד בשוק הפרטי ולגבות סכומים של 300-400 שקל למפגש, סכומים שהיחידות וקופות החולים אינן יכולות לשלם; בפני הקופות עדיין קיימת האפשרות למתן החזר עבור טיפולים במידה ואין באפשרותה לתת את הטיפול באמצעות הסדר או בשירות בתוך הקופה.
"קופות החולים החלו להרחיב את השירותים וגייסו כמאה תקנים חדשים. נושא התקציב יבחן מעת לעת. קופות חולים שלא יציגו תכניות המעידות על טיפול בזמן סביר, לא יוכלו לקבל חלק מסכום התקצוב התוספתי. בנוסף, נקבעו יעדים להפחתת זמני ההמתנה, וככל שאלו לא יתממשו, המשרד יבחן צעדים לרבות חיוב במתן החזר".



הסיפור הקודם

חקירה צולבת: כל השאלות הקשות בפרשת הצוללות ומניות הפלדה

הסיפור הבא

צעירים שהפגינו נגד אפליית להט"ב בבת ים נחקרו באזהרה והורחקו מראש העיר: "הרגשנו כמו מחתרת טרור"

גלית הראלי

גלית הראלי

הסיפורים החמים

בריאות הנפש

דניאל אדרי לא הצליח לחיות עם הריחות והמראות מהמלחמה. אתמול הוא נמצא ברכב בוער ביער

דעות

אלו לא שוליים אלימים, את הפוגרומים בגדה מארגנים ראשי המתנחלים

בריאות הנפש

אלפי חיילים שוחררו או יצאו מתפקידי לחימה. בצה״ל עסוקים בטיוח

הסיפור הבא

צעירים שהפגינו נגד אפליית להט"ב בבת ים נחקרו באזהרה והורחקו מראש העיר: "הרגשנו כמו מחתרת טרור"

התחילו את המהפכה בלעדיהם

"אדוני לא רואה את חולצתה? חולצה חשופה": עורך דין העיר בבוטות לקולגה, השופט התעלם

כתיבת תגובה לבטל

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קטגוריות

  • גלריות
  • דעות
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
  • וידאו
  • חם
  • כלכלה וחברה
    • בריאות הנפש
    • החברה הערבית
    • חינוך
    • מבקשי מקלט
    • צדק חברתי
      • דיור ציבורי
    • רווחה
  • מגזין
  • מדיני-בטחוני
    • יהודה ושומרון
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
    • עזה
    • צבא
  • משפט ופלילים
    • אלימות מינית
    • דמוקרטיה במשבר
    • משטרה
    • נשק
    • שחיתות
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
    • תקשורת
  • פרויקטים
    • русский / English / عربى
  • תחקירים

המקום הכי חם בגיהנום || 

עיתונות עצמאית, בלי פחד. 

אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם, מעמדות ומעקרונות. במגזין הזה אנו מבקשות לעשות עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא. עיתונות שאינה חוששת לקחת צד. ששומרת על פרופורציות, שאינה מתלהמת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים, סקרנית ובודקת את עצמה.

 

© 2024 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי.

Fatfish

בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות שהם לא יצליחו להביס

אנחנו חייבים את התמיכה שלך כדי להמשיך לחקור, לחשוף ולדווח, ולעשות עיתונות שמשפיעה על המציאות.

לתמיכה בכל סכום >

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
  • משפט ופלילים
  • כלכלה וחברה
  • פוליטיקה ותקשורת
  • המקומון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish