השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צור קשר
שבת, יוני 20, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

לניצולי שואה יש המון זמן בחיים, אז שיחכו

כמה מסובך לקפל שלושה מסמכים ולהכניס למעטפה?

קובי זכאי ❘ קובי זכאי
19/04/2016
| צדק חברתי, רווחה
0

בלי פרסומות. בלי בעלי הון. בלי בולשיט

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך

לפני ימים אחדים האשים שר הרווחה, חיים כץ, את הרשות לזכויות ניצולי השואה, כי לא העבירה למעלה מ-400 מיליון שקלים לניצולי שואה, למרות שהיו זכאים לכך, וכי כעשרים אלף ניצולים החיים היום לא מימשו את זכויותיהם. סביר שהשר כץ עשה חסד עם משרד האוצר ועם הרשות, שהיא חלק ממנו. נראה שהסכומים גדולים בהרבה. מכל מקום, בצד תמיכה ושבח לשר כץ, על ששב והעלה לשיח הציבורי את טיפולה המקומם של מדינת ישראל בניצולי השואה, מפתיעות דווקא תגובות הפליאה והזעזוע מהנתונים שנחשפו.

  • חרדות? סיוטים? כולה דיברנו על גבורה, נתינה והורים מתים
  • ניצולי שואה רגילים לרעוב. בעלי מניות לא

כבר ביוני 2008 מתח דוח דורנר ביקורת נוקבת על שהרשות פועלת בחוסר שקיפות ואינה מיידעת את הניצולים אודות זכויותיהם השונות. במאמר בעיתון כלכליסט (אוגוסט 2013) הצבעתי על כך שנהלי הרשות, אותם נהלים המקנים זכאויות להטבות וטיפול רפואי, הוסתרו מעיני הציבור, וכי הרשות הטעתה את הניצולים בפרסומיה הרשמיים בנוגע לזכויותיהם. הדבר חמור במיוחד שעה שמימוש הזכויות – הנסתרות – אינו נעשה באופן אוטומטי, אלא מותנה בהגשת בקשה ספציפית מצד הניצול.

אין זו דוגמא יחידה להתנהלות הרשות בחוסר שקיפות ובאופן הפוגע בניצולים. עד לפני כארבע שנים סירבה הרשות להמציא לניצולי שואה, אלה שאזרו כוח לפעול למען זכויותיהם, את פרוטוקול הוועדה הרפואית שדנה בעניינם. כל שקיבל הניצול לידיו היה הודעה לאקונית המודיעה לו אודות החלטת הוועדה, בלא כל פירוט אודות מהלך הדיון, ממצאי הוועדה או נימוקיה. בהודעתה כתבה הרשות לניצולים, קשישים ונכים, תשושי גוף ונפש, כי אם ברצונם לעיין  בפרוטוקול הוועדה הרפואית – שמראש היה אמור להישלח לביתם בלא שיבקשוהו כלל – וללמוד ממנו כיצד נקבעו זכויותיהם, עליהם להגיע למשרדיה (בת"א או בחיפה). בנוסף נכתב בהודעה, שאם ברצון הניצול לערער על החלטת הוועדה עומדים לרשותו 30 יום (ממועד קבלת ההודעה ולא ממועד העיון בפרוטוקול, חלילה).

במענה לפנייה בעניין זה, טענה הרשות כי היא פועלת בשקיפות מלאה וכי על פי התקנות (משנת 1954) אין היא חייבת בהמצאת הפרוטוקול המלא. דבר והיפוכו. עם זאת "כל ניצול המבקש לקבל את פרוטוקול הדיון בעניינו יכול לעשות זאת בפניה טלפונית, ופרוטוקול הדיון נשלח אליו בדואר".

פניות נוספות ופסיקת בית המשפט המחוזי בת"א במקרה שהובא לפניו [ע"ו 902-06-12 זכאי נ' הרשות המוסמכת], הניעו את הרשות לחדול ממדיניות הסתרת הפרוטוקולים ולהודיע כי אלה יישלחו לניצולים כעניין שבשגרה: "נערכת בימים אלה עבודת מטה אשר בסופה יוסדר משלוח הפרוטוקולים של הוועדות הרפואיות אל הניצולים, אף ללא בקשה מפורשת מצידם". מסתבר כי ברשות לזכויות ניצולי שואה, גם קיפולם והכנסתם למעטפה של שלושה עמודי פרוטוקול הצריכו עבודת מטה.  

היבט אחר בהתנהלותה המקוממת של הרשות, שראוי כי השר כץ ייתן עליו את דעתו, הוא התעלמותה מהמלצה נוספת של ועדת דורנר. דוח דורנר הדגיש את הצורך בהכשרתם של הרופאים לקראת מילוי תפקידם בוועדות הרפואיות של ניצולי השואה, קודם למינויים: "באשר לידע המקצועי, התברר לנו כי איש מן הרופאים המחליטים בתביעות הניצולים לא עבר הכשרה מיוחדת, שתקנה לו מיומנות מקצועית להעריך את השפעת השואה על התחלואה הנפשית והפיזית בקרב הניצולים (…) הרי שראוי כי טרם מינוי לתפקיד זה יוכשרו המועמדים במסגרת השתלמות מיוחדת שתציידם במידע הרפואי, המשפטי והסטטיסטי המיוחד לניצולי שואה, ושכיחותה של תחלואה מסוימת בקרב הניצולים".

למרות המלצתה המפורשת של וועדת דורנר, עד היום (כשמונה שנים לאחר פרסום הדוח) אין קביעה בחוק ולפיה על רופאי הוועדות הרפואיות של הרשות לזכויות ניצולי השואה לעבור השתלמויות כאמור. הדבר צורם במיוחד, נוכח תיקונו של חוק הביטוח הלאומי כבר בשנת 2009. על פי חוק הביטוח הלאומי, והתקנות מכוחו, לא מכהנים רופאים במוסד לביטוח לאומי כחברים בוועדה רפואית כלשהי, אלא אם עברו הכשרות ייעודיות לתפקידם. הכשרות אלה מועברות בידי מוסד אקדמי מוכר, על פי תכנית שאושרה מראש על ידי משרד הבריאות. הן מתמקדות בהיבטים רפואיים, משפטיים ומנהליים של קביעת הנכות ושיעורה בתחומי הרפואה השונים, לרבות הכרות מעמיקה של הדין והפסיקה הרלבנטית, הסמכויות והחובות של הוועדות, ועוד.

אלא שהכשרות עולות כסף. הייתכן שבמשרד האוצר החליטו שוב לחסוך על חשבון הניצולים? למרבה הצער, הם כבר רגילים לכך.

עו"ד ורו"ח קובי זכאי אינו עוסק בייצוג ניצולי שואה

שתף

  • Share on X (נפתח בחלון חדש) X
  • Share on Facebook (נפתח בחלון חדש) פייסבוק
  • Share on Reddit (נפתח בחלון חדש) Reddit
  • Share on Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • Share on WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • Email a link to a friend (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...


הצטרפו לשקוף
הסיפור הקודם

ניצולי שואה רגילים לרעוב. בעלי מניות לא

הסיפור הבא

משקים קורסים, עופות מומתים לשווא. יופיה של רפורמה

קובי זכאי

קובי זכאי

הסיפורים החמים

צילום מסך מתוך דוח יונסף על מצב החינוך בלבנון | UNICEF/ DiegoIbarraSanchez/2025
חינוך

מה יואב קיש יכול ללמוד משרת החינוך הלבנונית?

❘ אילת לוי, הפורום לחשיבה אזורית
18/06/2026

בחלקים נרחבים בלבנון המוגדרים מסוכנים, למידה מרחוק היא האפשרות היחידה של מאות אלפי תלמידים. אך כיצד מתחברים לזום כשאצל משפחות רבות יש רק מכשיר סלולרי אחד במקרה הטוב, אין חיבור לאינטרנט ואין חשמל סדיר? כך שרת החינוך הלבנונית, ד״ר רימה כראמי, מיישמת את מדיניות ״למידה בכל מצב״

הסיפור המלאDetails
תחנת החשמל ברמת חובב | הכפרים הלא מוכרים סובלים מרמה גבוהה של זיהום אוויר מבריכות אידוי הכימיקלים ומתחנת הכוח של חברת החשמל. צילום: יניב נדב/FLASH90

"איבדנו את הריבונות. נשלטים על ידי אנשי ההון": חזית רחבה נגד חוק חוות השרתים

17/06/2026
המרכז לבריאות הנפש שלוותה | צילום: אורי, מתוך ויקיפדיה

שלוותה: יחידת האבחון להלם קרב  של אגף השיקום נסגרה. אגף השיקום: "לא הכרנו, זו החלטה שלהם"

17/06/2026
שר האוצר של מדינת ישראל, בצלאל סמוטריץ׳, לוחץ את ידו של נשיא סומלילנד עבד א-רחמאן מוחמד עבדאללה. לידם דגלים של ישראל וסומלילנד

ישראל נותרה עם איראן נקמנית ודגלים של סומלילנד. זה בסך הכל הישגים בשביל הבייס

16/06/2026
שוטרי משטרת ישראל בלבוש מבצעי נושאים מגיני התפרעויות שקופים וצועדים ברחוב בעיר

לוקחים את הנשק, מדליפים את הטיפול: מסלול הייסורים שמשטרת ישראל מעבירה שוטרים עם הלם קרב | תחקיר

15/06/2026
הסיפור הבא

משקים קורסים, עופות מומתים לשווא. יופיה של רפורמה

שמאלנים: אחרי כל פיגוע - הקשיבו להנחיות הימין ולכו להזדיין

לחיות עם מי שרצח את המשפחה שלך, השיטה הרואנדית

רוצה לקבל יותר סיפורים, תחקירים וחשיפות?

loader

הרשמה בקליק לניוזלטר הכי חם בגיהנום

אינטראקטיב | המקום הכי חם בגיהנום המלחמה השקטה פוסט-טראומה בכוחות הביטחון: כל הסיקור במקום אחד ←
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • #1053561 (ללא כותרת)
  • צור קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d