אני יודע שזה לא נושא סקסי, מצחיק או מושך במיוחד, אבל זה כן דורש תשומת לב.
אתמול ישבתי עם רחלי המהממת, התימנייה האהובה עליי, והיא אמרה לי שהיא מרגישה נורא שהיא באופן אישי, לא עושה כלום לגבי הזוועות בסוריה. מכיוון שזה נושא מאוד קרוב אליי (אני חצי סורי מצד אמא, יש לי משפחה קרובה שעדיין גרה שם, עד לא לפני כמה חודשים גם סבתא שלי הייתה בדמשק), אמרתי שאני אבדוק.
זה לא קל, זה ממש לא קל. אסד וכוחות רוסיים מוציאים להורג אזרחים במאמץ לדכא את המורדים שעדיין נלחמים בחאלב, וזאת אחרי חודשים של לוחמה כימית והפגזת מטרות שאינן צבאיות, כמו בתי חולים וכנסיות. שלא תטעו, בשאר אל אסד זוכה לתמיכה המלאה של פוטין, וגם הנשיא הנבחר של ארה"ב קרא לאזרחים שלו לתמוך באסד שוב ושוב. וגם עכשיו, במצב הנוראי שהמזרח התיכון נמצא בו, מצב שרוסיה מנצלת לתפיסת כוח, טראמפ מינה מנכ"ל חברת נפט כמזכיר המדינה. אני לא יודע מה להגיד, אין מילים כדי לתאר את התפקיד המסוכן והמפחיד שארה"ב הולכת לשחק בסוריה.
ילדה סורית מחאלב במחנה פליטים בטורקיה. צילום: kafeinkolik / Shutterstock.com
עם כמה שהמצב הנוכחי נוראי, עולםבו יש אנשים כמו רחלי, עדיין מצליחה לעורר בי תקווה. אז לכל האנשים שתוהים "מה אפשר לעשות?" ו-"איך אפשר לעזור?", אז עשיתי קצת עבודת מחקר וריכזתי כל מיני דרכים בהן אתם יכולים לעזור, כספית, לנפגעי השואה הסורית:
קרן SAMS: קרן שעובדת עם אנשי מקצוע בתחום הבריאות סוריים אמריקאים ומפעילה 106 מקודי רפואה בסוריה.
רופאים ללא גבולות: נותנים טיפול רפואי לאנשים בקו האש, בנוסף הם מספקים תרופות וציוד רפואי.
QuestScope: מתמקדים במתן ייעוץ ותמיכה פסיכולוגיים, גם בקו האש לאחר טראומה.
הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC): מספק סיוע הומניטרי גם באזורים שאין אליהם גישה, ולאחרונה פתח בקמפיין חירום לתרומות
Save the Children: הארגון הזה ספציפית יושב בסוריה ובתוךריכוזי פליטים, מספקים לילדים ובני משפחותיהם בגדים חמים, מקלטים, מים נקיים וטיפולי חירום.
הקסדות הלבנות (ההגנה האזרחית הסורית): הם כ-3,000 פעילים מתנדבים סורים הומניטריים נטרליים שפועלים באזורים שבשליטת המורדים. עיקר פעילותם הוא חיפוש והצלה בסביבה עירונית בנויה לאחר הפצצות, ובמקביל, כיבוי אש, פינוי וטיפול רפואי, פינו אזרחים מאזורי סכנה ומתן שירותים חיוניים כמו מזון ותיקון קווי חשמל. הארגון היה מועמד לקבלת פרס נובל לשלום בשנת 2016.
קרן כראם: מתמקדת בהזדמנויות חינוכיות עבור ילדים/ות סורים/יות, כרגע מגייסים כספים לשיקום ושיפוץ בתי ספר שנהרסו בסוריה.
NuDayסוריה: הארגון הזה מתמקד בהבאת דיור ומזון למשפחות בלי קורת גג, בעיקר לאימהות חד הוריות.
יד ביד בשביל סוריה: מספקת סיוע שכולל מזון, ביגוד, מים, תברואה ושירותי רפואה דחופה.
על פי נתוני האו"ם, יש כמעט 14 מיליון פליטים סוריים ברחבי העולם (עד כה) שזקוק לסיוע הומניטרי. הקבוצות האלה מתמקדות בסיוע לפליטים סוריים:
Migrant Offshore Aid Station (MOAS): מתמקדים בהצלת ילדים כמו אלאן אל-קורדי (הילד שהתמונה שלו בחוף בטורקיה לא תצא לכם מהראש בחיים), באמצעות סירות הצלה שמסיירות בים התיכון ומחפשות מהגרים שאבדו בים.
Refugees Welcome: מעין "Airbnbלפליטים". ארגון גרמני ללא כוונת רווח, מקשר בין אנשים עם חדרים פנויים לפליטים שזקוקים לדיור.
The Worldwide Tribe in Calais: קבוצה של פעילים חברתיים שמתעדים סיפורים במחנה הפליטים קאלה, הם גם מגייסים כספים עבורם.
Small Projects Istanbul: היוזמה מספקת שיעורים והעשרה תרבותית ומלגות לילדים סורים בטוריקה.
חיל הרפואה הבינלאומי: מפעילים מוקד שירות לפליטים סוריים שמספקת טיפול רפואי, שיעורים והכשרה לעבודה.
Medical Teams International: טיפולים רפואיים וטיפולי שיניים לפליטים סוריים בלבנון.
Mercy Corps: סיוע ישיר לפליטים סוריים עם מזון וציוד, גישה למים נקיים ותברואה, מקלטים, פעילויות ושטחים בטוחים לילדים.
Shelterbox: מקלטי חירום למשפחות שנפגעו מהמשבר הסורי בכורדיסטן העיראקית, ירדן, לבנון וסוריה, כולל בגדים, תנורים ומסנני מים.
UNICEF (קרן החירום הבינלאומית של האומות המאוחדות לילדים): סוכנות האו"ם מתמקדת בסיוע לילדים סורים על ידי מתן שירותי בריאות, מזון, חיסונים, מים ותברואה ושיעורים.
אוקספם: מלכ"ר המספק סיוע לפלטים סורים בלבנון וירדן, במים נקיים, שירותי תברואה, חינוך והיגיינה.
אני יודע שתרומהלאתפסיק את המלחמה והפצצת אזורים אזרחיים בסוריה. אבל מה שאנחנו יכולים לעשות כרגע, זה לתת. התמיכה שלנו לא חייבת להיות בעלת ערך כספי. לפעמים, ברגעים הכי אפלים וחשוכים, או אפילו הרגעים האחרונים, לדעת שכולנו כאן אחד בשביל השנייה, שווה יותר מהעולם כולו שמתפורר סביבנו.
ביום שבת (24.12.16) תתקיים עצרת זעקה והזדהות עם סבלו של העם הסורי, בשעה 20:00 בכיכר רבין בתל אביב.