השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום רביעי, דצמבר 3, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה
יאיר נתניהו לאחר שנודעו תוצאות הבחירות ב-2020 | צילום: גילי יערי, פלאש 90

יאיר נתניהו לאחר שנודעו תוצאות הבחירות ב-2020 | צילום: גילי יערי, פלאש 90

"האם חוק דרעי יאפשר לנתניהו למנות את בנו לשר?" – כן

בדיון שנערך אתמול על "חוק דרעי 2", סיפק היועץ המשפטי לוועדה תשובה מגומגמת לשאלה אם ראש ממשלה יוכל למנות את בנו או רעייתו לשרים. בסופו של דבר היה ברור שהתרחיש אפשרי, בהיעדר ביקורת שיפוטית. גם התיקונים שהוצגו ככאלה שממתנים את החוק, התברר כי הם חסרי השפעה

שבי גטניו, שקוף ❘ שבי גטניו, שקוף
14/03/2023
| דמוקרטיה במשבר, פוליטי
תמונה ראשית : יאיר נתניהו לאחר שנודעו תוצאות הבחירות ב-2020 | צילום: גילי יערי, פלאש 90

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


"האם אפשר למנות כשר את בנו של ראש הממשלה או את רעייתו של ראש הממשלה?" – את השאלה הזו העלתה אתמול ח"כ מטי צרפתי-הרכבי (יש עתיד) בדיון על "חוק דרעי 2", שחמק כמעט לחלוטין מסיקור תקשורתי. הצעת החוק, שתבטל את הביקורת השיפוטית על מינוי שרים ותאפשר מינוי מחודש של אריה דרעי לשר חרף פסיקת בג"ץ, צפויה להגיע להצבעה בהמשך היום ומשם לעלות לקריאה ראשונה במליאה.

על אף שהשאלה על קרובי ראש הממשלה הופנתה לייעוץ המשפטי, הקדימו להתערב חברי הכנסת מהקואליציה. ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) מיד שאל: "ספציפית, יש לך איזה בן שאת שואלת עליו או בכלל?" כשהוא רומז לניסיונה להצביע באופן ספציפי על יאיר נתניהו. יו"ר הוועדה ח"כ אופיר כץ (הליכוד) השיב כי "גם היום אפשר למנות, בלי קשר לחוק". 

ח"כ צרפתי-הרכבי ענתה להם: "אבל היום יש ביקורת שיפוטית. זאת אומרת שאם, לצורך העניין, ראש הממשלה ימנה את בנו כשר לביטחון לאומי, אז יש ביקורת שיפוטית. פה (כוונתה ל"חוק דרעי 2" – ש.ג) אנחנו מונעים ביקורת שיפוטית". 

עו"ד אייל בן ארי, מהלשכה המשפטית השיב לבסוף, "הצעת החוק קובעת שהביקורת השיפוטית תהיה רק ביחס לתנאי הכשירות שנקבעים בסעיף 6, והמשמעות היא בעצם שנצמדים רק לכשירות, ולפיכך עילת הסבירות, ככל הנראה, לא יהיה ניתן להחיל אותה", אמר בזהירות עו"ד בן ארי, כשח"כ צרפתי מסכמת את דבריו: "אני מבינה ש'כן'". 


התשובה היא "כן". במידה שיעבור "חוק דרעי 2", הוא יפתח אפשרות, לפחות טכנית, שלא ניתן יהיה למנוע מראש הממשלה להנחית את בני משפחתו להובלת משרדי הממשלה. ח"כ משה ארבל (ש"ס) האשים את ח"כ צרפתי-הרכבי בגלישה למחוזות רחוקים, אך למעשה זהו תפקידם של חברי הכנסת, לעמוד על משמעויות החקיקה שהם מעצבים. 

"אתה עוכר ישראל"

העלאת נושא בנו של ראש הממשלה ואשת ראש הממשלה הכעיסה את ח"כ בועז ביסמוט (הליכוד): "אני לא ראיתי אף אחד מודאג מקרובי משפחה, אני חושב על לינדנשטראוס, על גלפז, על הנשיא ברק, דווקא בצד השיפוטי שאת כל-כך רוצה שיבקרו, שם דווקא הדבר כמעט הופך לסטנדרט". 

"הממשלה תוכל למנות את בנו של רה"מ לשר? את רעייתו?"
"יש לך איזה בן ספציפי שאת שואלת עליו?" @MattiSarfatti
צפו בקטע מתוך דיון על "חוק דרעי 2", שממש עוד כמה דקות יאושר לקריאה ראשונה: pic.twitter.com/yaX7Tr4SqG

— שקוף (@shakuf1) March 14, 2023

ח"כ משה ארבל המשיך את הכיוון של ח"כ ביסמוט והחל להקריא שמות של שופטים בעלי ייחוס משפחתי במערכת המשפט, "השופטת שרי סנדר מקובר, היא בתו של השופט בדימוס אהרון מקובר, שופט בית המשפט המחוזי מרכז, השופטת רוית פלג בר-דיין, היא בתו של השופט יעקב בר-דיין ז"ל", ועוד רשימת ארוכה של שמות. 

המהלך של ארבל הכעיס את ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד), שבתורו טען כלפיו כי "מה שחבר הכנסת ארבל עשה כאן זה מעשה נבלה", והעלה טענה לנפוטיזם במערכות הרבנות בישראל. "שני הרבנים הראשיים לישראל, ההורים שלהם היו רבנים ראשיים לישראל, הם לא נבחרו לפי גדלותם בתורה, ואולי הם גדולים בתורה…".
ח"כ ארבל התרתח וקטע אותו: "לך צחצח שיניים, אפר לפיך לפני שאתה פותח את הפה על הרבנים הראשיים לישראל. עוכר ישראל! תתבייש לך, כבודה של תורה". האמירה "עוכר ישראל" שהופנתה לשטרן, אל"מ (במיל.), ראש אכ"א לשעבר, עוררה סערה.

ח"כ צרפתי-הרכבי | צילום: דוברות הכנסת

בחלוף רבע שעה ח"כ ארבל התנצל: "אני רוצה לבקש סליחה מחבר הכנסת אלעזר שטרן. השתמשתי כאן בוועדה בביטוי לא מכבד כלפיו. אני לא מסכים עם דבריו, לא הייתי צריך להשתמש בביטוי הזה", ונענה מיד על ידי שטרן: "אני סולח לך".  

השינויים חסרי משמעות

בשעות הצהריים של יום שישי העלתה הכנסת נוסח חדש להצעת החוק שכולל מספר שינויים, חלקם לאור ההצעות והביקורת של הלשכה המשפטית. כמובן שאת הביקורת המרכזית על החוק, כלומר על עיתוי הגשתו והיותו חוק פרסונלי התפור למידות העבריין דרעי, הקואליציה לא יכלה להטמיע. אם יכנס לספר החוקים, החוק עתיד לחול מאותו רגע. 

ח"כ ארבל (ראשון משמאל) | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

התיקונים אמנם נראים כעבודה רצינית של הלשכה המשפטית של הכנסת, אך לאחר שצללנו לסעיפים וניתחנו את משמעותם ניכר כי לא תהיה להם השפעה על המשמעות העיקרית של החוק. הם מכניסים מנגנונים שונים שמאפשרים לכנסת להצביע על מינוי שרים ולבטלם – אך כיוון שהכנסת נשלטת על ידי הקואליציה, הסיכוי שהיא תלך נגד הממשלה בנושא כה מהותי, שעלול להפיל אותה – שואף לאפס.

לדיון הגיעה גם היועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, להשיב על שאלות הנוגעות לשינויים שהוכנסו. ייתכן שכבר בנתה את הקרקע לתשובה שתיאלץ לתת לבג"צ, בעתירה שתוגש נגד החוק. היא הציגה את השינויים ככאלה שיעניקו לכאורה בעתיד כלים שיאפשרו לפטר שר או להתנגד למינוי שר. אולם, כאמור כשבודקים את הפרטים, הדגש הוא על המילה "לכאורה". 

מי שקלטה זאת הייתה ח"כ צרפתי-הרכבי, בשיח נוקב מול עו"ד אפיק, שתיארה את התוספות ככאלה המחזקות את יו"ר האופוזיציה. "אני לא רואה איזו שהיא מציאות שבה בהסכם קואליציוני מתהווה ייפסל שר", הטיחה בה צרפתי-הרכבי, ועו"ד אפיק ענתה "זה עניין של יתר שקיפות וגילוי ביחס לשר הממונה". כשעו"ד אפיק מנסה שוב ושוב להגן על התוספות המוזרות לחוק, נשמעת ח"כ צרפתי-הרכבי אומרת: "זה עלה תאנה". 

סמכויות סרק

החוק שיעלה היום להצבעה בוועדה, כולל הגבלה על גילו של אדם היכול להתמנות לשר. מעתה רק בני 21 ומעלה יוכלו להתמנות לשרים – הגבלה שלא הייתה קיימת קודם לכן. עוד תיקון שהוחלט עליו אתמול הוא הכנסת מינוי סגני שרים להצעת החוק, ובכך גם המינוי הזה לא יהיה נתון עוד לביקורת של בג"צ. 

עו"ד שגית אפק | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הענקת סמכויות סרק ליו"ר האופוזיציה: תיקון לסעיף 13 יעניק ליו"ר הסיעה הגדולה באופוזיציה את היכולת לדרוש הצבעה נפרדת על עד רבע מהשרים שהממשלה ממנה, כשלדעתו קיים ספק בדבר עמידתם בתנאים הנדרשים לכשירות שר. במקרה כזה, המליאה תצביע בנפרד על מינוי כל שר, ובמידה שלא יזכה לאמון הכנסת הוא לא ימונה לשר, למרות שהכנסת אישרה את מינוי הממשלה. מדובר בהענקת סמכויות ליו"ר אופוזיציה, אבל רק לכאורה. 

הסעיף מניח שחברי הכנסת מהקואליציה יצביעו על פי צו מצפונם – כאשר בפועל יש משמעת קואליציונית נוקשה, בוודאי בנושא כזה שעלול להפיל את הממשלה. האפשרות להיתכנות הקמת קואליציה בישראל בלי שכלל חברי הקואליציה, שהם רוב בכנסת, יצביעו בעד מינוי כל השרים, שואף לאפס. כמו שאנו רואים במקרה דרעי, כשהממשלה תלויה במינויו של עבריין שהורשע פעמיים, לא תהיה ולו אצבע אחת מהקואליציה שתתנגד למינוי.  

הענקת סמכות הצהרתית לאופוזיציה: החוק כולל תיקון של סעיף 15, כך שיתאפשר ל-40 חברי כנסת שחותמים על כך, לחייב את ראש הממשלה להודיע האם השר שמינה הורשע בעבר ובאיזו עברה, גם במקרה שהוא עומד בתנאי הכשירות המצויים בחוק. מדובר בעוד סעיף הצהרתי במהותו, שבחוקי המשחק הפוליטיים הנהוגים בישראל אין בו מעבר לכך. 

אפשרות העברת שר מכהונתו: כדי להעביר שר מכהונתו יידרשו הפעולות הבאות: המלצת ועדת הכנסת (שהיו"ר שלה מהקואליציה ויש בה רוב לקואליציה), דרישה של לפחות 40 ח"כים להדחה, ורוב במליאת הכנסת. במקרה שמועבר שר מתפקידו על ידי הכנסת, לא תהיה יכולת למנות אותו לשר בכל תקופת כהונת אותה כנסת. 

גם בסעיף זה מדובר על אפשרות שאיננה הגיונית בחוקי המשחק הפוליטיים בישראל. מקרה שבו דבר כזה יכול להתרחש, יוביל כנראה להתפרקות הקואליציה. אם הדרישה תעבור את ועדת הכנסת, שבה הרוב נתון בידי הקואליציה, סימן שהממשלה כנראה נפלה. 

שתף

  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף ב-WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • לחיצה לשיתוף ב-Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...



הסיפור הקודם

"השוטר שחקר אותי אמר: אני שונא את כל מי שהולך להפגין ובוגד בממשלה"

הסיפור הבא

חוק המחטפים: דרעי מנסה להעביר לידיו את השליטה בנושאי בנייה מהרשויות המקומיות

שבי גטניו, שקוף

שבי גטניו, שקוף

הסיפורים החמים

בריכות הדגים הן משאב קריטי לכלכלת הקיבוץ או שטח שאפשר להשתמש בו למגורים, מלונאות ופארק צפרות. תלוי מי שואל | צילום פלאש 90
המקומון

"אנחנו לא אור עקיבא": הקיבוץ העשיר שנאבק על הזכות להישאר סגור, לבן ודליל

❘ דור זומר וסיון תהל

תוכנית המתאר החדשה של קיבוץ מעגן מיכאל מבטיחה להפוך אותו לאימפריית תיירות עם מלונות בוטיק וספא, אבל מעבר לגדר, ביישוב הצפוף והעני בישראל, רואים בה שלב נוסף בתהליך ארוך של דחיקה. מסע אל תוך המסמכים חושף איך, באמצעות מוסדות התכנון ובכסות של הליך מינהלי תקין, הופכים בריכות דגים לגן לאומי ומונעים מג׳סר א-זרקא להתרחב

הסיפור המלאDetails
צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

ח״כ ביטון מאיים בתביעה יצוגית על 300 מיליון שקל שיועדו לנכי צה״ל ונעלמו

תם ולא נשלם: אמא של יוסף סלמסה בבית המשפט השלום בבת ים, הבוקר | צילום: סיון תהל

המאבק על האמת של יוסף סלמסה: פשרה הושגה, הכרה מלאה לא

צילום: עופר ששון, פלאש 90

בזמן שהסיחו את דעתכם עם הפצ״רית, הממשלה תאפשר חדירה למצלמות דרך טלפונים ומחשבים

מתקן הכליאה ״מגרש הרוסים״ בו היה כלוא הקטין | צילום: נתי שוחט, פלאש 90

אחרי שבודד והותקף מינית: ביהמ״ש שחרר את הנער על הרצף האוטיסטי למעצר בית

הסיפור הבא
אריה דרעי לאחר שבג"ץ קיבל את העתירה לפסילת מינויו | צילום: יונתן זינדל, פלאש90

חוק המחטפים: דרעי מנסה להעביר לידיו את השליטה בנושאי בנייה מהרשויות המקומיות

"הכלא הצבאי הוא מקום חשוך שאף אחד לא יודע מה קורה בו, ולאף אחד לא אכפת"

תחנת הניטור בקריית השרון בנתניה

איך מתמודדים בנתניה עם זיהום האוויר? מנתקים את תחנת הניטור

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית
  • אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
  • משפט ופלילים
  • כלכלה וחברה
  • פוליטיקה ותקשורת
  • המקומון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

 

טוען תגובות...
 

    %d