השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
שבת, יולי 12, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם

מספרים לנו ש-60 אלף בני נוער עברו בבית השנטי. לא מספרים שרובם שהו שם רק כמה שעות

כשמריומה קליין "שברה שתיקה" בראיון לאולפן שישי, היא הזכירה שוב את המספר 60 אלף בני נוער שבזכות בית השנטי "חיים בחברה". מאחר שכל כלי התקשורת מצטטים את הנתון מפיה ולא בדקו בעצמם, החלטנו לבדוק מה משמעות המספר הזה. להלן הממצאים:

גלית הראלי ❘ גלית הראלי
08.06.22
תמונה ראשית : מריומה קליין בטקס פרס ישראל | צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90
Reading Time: 6 mins read
A A
3
מריומה קליין בטקס פרס ישראל | צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90

מריומה קליין בטקס פרס ישראל | צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90


משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


"אחרי תחקיר בית השנטי, מריומה קליין שוברת שתיקה", היתה כותרת הראיון שנתנה מייסדת המוסד השנוי במחלוקת לדני קושמרו בחדשות 12. במהלך השיחה שאל אותה קושמרו: "לא מעבירים לך יותר תקציבים, לא מעבירים לך יותר ילדים. יש לך תרחיש כזה?". בתגובה ענתה קליין: "יש מצב שזה יקרה". "ומה אז", שאל קושמרו. "יש פה דרך טיפול מצליחה", אמרה. "תחשוב על הכמות: יותר מ-60 אלף נוער היום במדינת ישראל חיים בחברה". 

זו לא הפעם הראשונה שקליין ובית השנטי חוזרים על המספר 60 אלף. בתגובה לתחקיר עובדה של חן ליברמן ותומר ממיה שחשפו התנהלות בעייתית במוסד שמשמש עשרות שנים כמקלט לנוער בסיכון, נמסרה התגובה הבאה: "למעלה מ-60 אלף בני נוער שהו, טופלו וחונכו בבית השנטי ב- 38 שנות קיומו. ילדים ובני נוער שנפלטו ממערכת החינוך ומערך הרווחה, ננטשו על ידי הוריהם או נפלטו לרחוב. בית השנטי לקח את הילדים ובני הנוער הללו לחסותו והפך אותם למתבגרים גאים ומועילים לחברה ולעצמם. ברור שבמספרים כאלה ולאורך כל כך הרבה שנים, יתגלו חריגות".

אולי יעניין אותך גם:

בחסות עיריית תל אביב: בריכת רחצה עירונית בהפרדה מגדרית

איך עושים אקטיביזם אקלימי במדינות שמחלקות את הרווחים מהנפט והגז בתמורה להעדר זכויות פוליטיות? 

להאכיל כדי לשלוט: סיוע הומניטרי או מניפולציה פוליטית? 

"מדובר במקרים בודדים שלא מעידים על הכלל", כתבה קליין בהנחייה שהוציאה לחברי הצוות ערב התחקיר. כלומר, זה היה הקו שבו בחרה מייסדת בית השנטי להגיב על התחקיר: יש מעט עשבים שוטים שצמחו ביער נפלא של הצלחות. 

אבל מאיפה הגיע המספר 60 אלף, שמהודהד שוב ושוב בפיה של קליין, בתגובות וגם אצל כל כלי התקשורת שכותבים על בית השנטי?


עמותת בית השנטי מפעילה שני בתים: בית השנטי שפועל בתל אביב מ-1984 ובית השנטי במדבר שפועל מאז 2009. בשני הבתים יכולים לשהות בו זמנית בין 70-114 נערים ונערות, כך עולה מהדוח שהגישה העמותה בשנת 2020 (בספטמבר השנה אמור היה להיפתח בית שלישי בעין כרם בירושלים. העסקה לרכישת הבית הושלמה ועלותה – 8.4 מיליון שקל. כרגע פתיחתו של הבית מתעכבת). 

ב-2012, כשנפתח בטוויטר הדף של בית השנטי, נכתב כי מאז הקמתו הוא "העניק מענה לכ-30 אלף בני נוער בישראל". משמעות המשפט היא שבעשר השנים האחרונות עברו בעמותה כ-30 אלף בני נוער – 3,000 בשנה. באתר של בית השנטי, לעומת זאת, נכתב כי "עמותת בית השנטי מטפלת בכ-2,500 בני נוער בסיכון ובסכנת חיים מדי שנה". 

אם באמת מדובר במספר הנמוך מבין השניים, ב-2,500 נערים ונערות בשנה, הרי שבחלוקה גסה מדובר בכ-200 בני נוער בחודש. בהתחשב במספר המיטות שמוצעות בשני הבתים, הרי שעל פניו – פעמיים בכל חודש ישנה תחלופה של כל בני הנוער. האם בחצי חודש אפשר לעשות שינוי כל כך משמעותי בחיים של נוער בסיכון ונוער בסכנת חיים, להפוך אותם "למתבגרים גאים ומועילים לחברה ולעצמם"? 

התשובה נמצאת בדוח שהוציאה העמותה ב-2017, ובו חולקו בני ובנות הנוער שעברו בבית השנטי באותה שנה לשלוש קבוצות.

קבוצה אחת כללה בני נוער שנמצאים במקום חודש עד מספר שנים: "עבור בני נוער הופך בית השנטי לבית לכל דבר ועניין, עם מסע טיפולי ושיקומי במטרה להכינם למסוגלות לחיים בוגרים נורמטיביים". באותה שנה עמד מספר בני הנוער השייכים לקבוצה זו על 209, המהווים 8 אחוז מכלל כל מי שעבר במקום. 

קבוצה שנייה כוללת מי ששהה במקום מ-24 שעות ועד חודש, "בני נוער אלו ישובו למסגרת ממנה ברחו או למסגרתם לאחר שיחת גישור והבנה". לקטגוריה זו שייכים 590 בני נוער, המהווים 23 אחוז מכלל כל מי ששהו במקום באותה שנה. 

הקטגוריה השלישית והגדולה מכולם – שאליה שייכים 1,630 אנשים, 69 אחוז מכל מי שעבר במקום ב-2017 – הם מי שהיו בבתי השנטי עד 24 שעות. הדוח מונה את מי שנכלל בקטגוריה הזו, בהם בוגרים שהגיעו למקום "לקבל חיבוק", "בני נוער מהוסטלים ומוסדות באזורי עימות שנאלצו להתפנות", בוגרים שהגיעו לקבלת שבת, חיילים בודדים וגם בני נוער ש"אינם מתאימים להגדרת קבוצת היעד של בית השנטי". כלומר, מי שלא עבר את ראיון הכניסה.

במשך שנים שמענו מעובדים על המתרחש בבית השנטי וברטורנו. גם במשרד הרווחה ידעו ושתקו

מרטין וילר

מכאן עולה בניגוד לאמירות ולהצהרות של קליין על 60 אלף נערים ונערות שעברו תהליך משמעותי במקום – רוב מי שעבר בבית השנטי, שהה שם רק כמה שעות. וחלק גדול ממי שנספר בין מקבלי העזרה, הם כלל לא בני נוער. 

זו היתה הפעם האחרונה שבה הובאה החלוקה הזו בדוחות השנתיים של העמותה והפעם האחרונה שבו הובא המספר המדוייק של הנערים והנערות ששהו במקום. 

בתחקיר של עובדה הובא מקרה אחד של נער שלא התאים "להגדרת קבוצת היעד" של בית השנטי: "מ' הגיע לבית השנטי אחרי שיצא מביתו בכפר בצפון כשהוא רק בן 13… 'הגעתי בלילה וביקשו ממני לישון בלובי כניסה למקום', מתאר מ'… 'הלילה הראשון היה בלובי, גם הלילה השני וגם השלישי… שאלתי את אחת המדריכות: 'מה קורה? מתי אני עולה לאחד החדרים?' היא אמרה לי שבגלל שאני הומוסקסואל לא יודעים אם לשים אותי בקומה של הבנים או בקומה של הבנות. חשבתי לעצמי: אני לא סוטה מין, אני לא אפגע באף אחד, אני פשוט רוצה לישון'". 

בתגובה של משרד הרווחה לתחקיר של עובדה הם ציינו כי "כתוצאה מהתנהלות המסגרות ומהיעדר שביעות הרצון המקצועית המתמשכת, צומצם בצורה דרמטית מספר הקטינים המושמים במסגרות הללו. בשנת 2022 לא הופנו נערים כלל לבית השנטי בתל אביב, ו-5 בלבד הופנו לשנטי במדבר". כרגע יש שם חמישה או ארבעה קטינים מטעם הרווחה. 

אתמול אמור היה להיערך שימוע לקליין במשרד הרווחה. השימוע נדחה. 

קליין מסרה בתגובה: "שהייה בבית השנטי מעניקה סביבה מוגנת, חמה, לכל צעיר.ה שנמצאים בנקודה הכי רגישה ופגיעה בחייהם ומאפשר להם פסק זמן לחשוב, להחליט ולבחור בדרך הנכונה מתוך שקט ורווחה. בית השנטי מלווה אותם ביציאה מהבית מול המשפחות או מול המוסדות מהם ברחו.

כ- 65% מה- 60,000 הגיעו עד 24 שעות, במצב חירומי ראשוני וקיבלו פינה חמה ובטוחה, מזון, שיחות והדרכה וחזרו לביתם או המוסד בו שהו, לאחר שיחות גישור בין בית השנטי לבין מקום מחייתם. המספר הזה כולל כם בוגרים שהמשיכו להיעזר בבית לאחר עזיבתם את בית השנטי (קורת גג, חברה, אוכל, כביסה וכו׳).

25% מהדיירים שהו בבית השנטי בין 24 שעות ועד כחודש. 

מדובר לרוב בצעירים שברחו ממקום שהיווה עבורם איום מיידי ובית השנטי נתן להם מחסה, קורת גג, מזון, שיחות והדרכה וכאמור ליווה אותה בחזרה אם בגישור ואם בתמיכה ובעידוד. כ- 10% חיו וחיים בבתי השנטי מחודש ועד 7 שנים. אגב ה-10 אחוז הללו הם גם אלה שמדווחים למשרד הרווחה ורשומים כמי ששהה בבית השנטי, להבדיל מאלה ששהו במקום עד חודש והגיעו מרצונם או נפלטו ממערכות אחרות לרחוב".



הסיפור הקודם

בשיחה ביניהם פילבר ועמית סגל הסכימו על דבר אחד: נתניהו מסובך בתיק 1000. האזינו

הסיפור הבא

מועמדים לגירוש בגבעון נאזקים באופן משפיל ושרירותי, בניגוד לנהלי שב"ס

גלית הראלי

גלית הראלי

הסיפורים החמים

המקומון

בחסות עיריית תל אביב: בריכת רחצה עירונית בהפרדה מגדרית

החברה הערבית

איך עושים אקטיביזם אקלימי במדינות שמחלקות את הרווחים מהנפט והגז בתמורה להעדר זכויות פוליטיות? 

מדיני-בטחוני

להאכיל כדי לשלוט: סיוע הומניטרי או מניפולציה פוליטית? 

הסיפור הבא

מועמדים לגירוש בגבעון נאזקים באופן משפיל ושרירותי, בניגוד לנהלי שב"ס

בעקבות התחקיר והמחאה, המרצה שנחשד באונס בתו פוטר מהמכללה שבה לימד 

"יצאנו מהרכב פצועים, ביקשנו מהשוטרים שיעצרו את זורקי האבנים והם רק דחפו אותנו"

הכי מטוקבק 3

  1. Iscriviti a binance says:
    12 חודשים לפני

    Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

    הגב
  2. 最佳Binance推荐代码 says:
    7 חודשים לפני

    Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

    הגב
  3. binance says:
    6 חודשים לפני

    Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

    הגב

כתיבת תגובה לבטל

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קטגוריות

  • גלריות
  • דעות
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
  • וידאו
  • חם
  • כלכלה וחברה
    • בריאות הנפש
    • החברה הערבית
    • חינוך
    • מבקשי מקלט
    • צדק חברתי
      • דיור ציבורי
    • רווחה
  • מגזין
  • מדיני-בטחוני
    • יהודה ושומרון
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
    • עזה
    • צבא
  • משפט ופלילים
    • אלימות מינית
    • דמוקרטיה במשבר
    • משטרה
    • נשק
    • שחיתות
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
    • תקשורת
  • פרויקטים
    • русский / English / عربى
  • תחקירים

המקום הכי חם בגיהנום || 

עיתונות עצמאית, בלי פחד. 

אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם, מעמדות ומעקרונות. במגזין הזה אנו מבקשות לעשות עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא. עיתונות שאינה חוששת לקחת צד. ששומרת על פרופורציות, שאינה מתלהמת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים, סקרנית ובודקת את עצמה.

 

© 2024 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי.

Fatfish

בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות שהם לא יצליחו להביס

אנחנו חייבים את התמיכה שלך כדי להמשיך לחקור, לחשוף ולדווח, ולעשות עיתונות שמשפיעה על המציאות.

לתמיכה בכל סכום >

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
  • משפט ופלילים
  • כלכלה וחברה
  • פוליטיקה ותקשורת
  • המקומון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish