השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום חמישי, יוני 19, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • מלחמת אוקטובר 23
  • דמוקרטיה במשבר
  • חברתי
  • בריאות הנפש
  • מקומי
  • תחקירים
  • דעות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם

פשר הקשר

אולי יעניין אותך גם: קריאה לכל מי שמרגיש אבוד ״החוסר שלו כל-כך גדול, אני חייבת להחזיר את הבן-אדם הזה חזרה" מה אנחנו יכולים ללמוד מסוריה על מאבקים אזרחיים והפלת שליטים רודניים? משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך מדעני המדינה האמריקאים ג'וזף פרנט וג'וזף יוסינסקי מציינים […]

נתנאל שלומוביץ ❘ נתנאל שלומוביץ
22.11.13
| מגזין
תמונה ראשית : אחד המטחים הקטלניים מאיריאן שנורו השבוע לאזור הצפון | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

אולי יעניין אותך גם:

קריאה לכל מי שמרגיש אבוד

״החוסר שלו כל-כך גדול, אני חייבת להחזיר את הבן-אדם הזה חזרה"

מה אנחנו יכולים ללמוד מסוריה על מאבקים אזרחיים והפלת שליטים רודניים?


משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


מדעני המדינה האמריקאים ג'וזף פרנט וג'וזף יוסינסקי מציינים שיש קהל יעד מסוים לתיאוריות כאלה, והיקף האמונה בהן לרוב דומה. קונספירציות בנוגע למתקפת 11 בספטמבר ותעודת הלידה של אובמה, למשל, זכו בשיאן לתמיכה של בין רבע לשליש מהציבור האמריקאי. וזה, לטענתם, פחות או יותר הסטנדרט לתיאוריות מוצלחות. האמונה שאוסוולד לא רצח את קנדי – לפחות לא לבדו – תפסה אחיזה בקרב 60 עד 80 אחוזים, לפי סקרים שונים. כלומר, רוב האמריקנים משוכנע שהרוצחים האמיתיים של קנדי מעולם לא נתפסו.

אז מי כן רצח את קנדי? למי היה אינטרס? תשובה קונספירטיבית אחת היא: הקובנים. אפשר לומר שתיאוריית הגולים הקובנים כמתנגדי קנדי נולדה כבר ב-1959, עם עליית פידל קסטרו לשלטון. המוני מתנגדי קסטרו שנהרו לארצות הברית, כמו שאר האמריקאים, התאכזבו קשות מהניסיון הכושל של הנשיא לסלק את המנהיג הקובני בפרשת מפרץ החזירים ב-1961 ותלו את האשמה בקנדי. תשובה קונספירטיבית שנייה טוענת כי השירות החשאי הוא שחיסל את קנדי. תיאוריה זו נולדה ברגע ההתנקשות והיא פועלת על אלו שהרעיון שאדם פשוט יכול לחסל את מנהיג העולם מערערת את בטחונם ואמונם במדינה הדמוקרטית. המחדלים הרבים של מי שאמונים על שלומו של הנשיא הספיקו לאמריקאים רבים לחשוד שלא מדובר בסתם עוד טעות אבטחה.

כדי להבין את המשיכה לשלל התיאוריות, צריך להבין את אמריקה. תיאוריות קונספירציה הן תופעה מוכרת בכל העולם אבל באמריקה זה סיפור אהבה. אחרי שהוקמה המדינה לפני יותר מ-200 שנה, המוני אמריקאים היו בטוחים שהקתולים הקימו ממשלת צללים בחסות האפיפיור. עשור לפני רצח קנדי, סנאטור ג'וזף מקארתי שלהב אומה שלמה עם הפחד שקומוניסטים אורבים בכל פינה.

למרות זאת, צריך גם לזכור שקנדי הוא לא הנשיא הראשון, השני או השלישי שנרצח בארצות הברית, אבל הוא היחיד שמותו זכה למעמד כה קונספירטיבי. מיד לאחר רצח לינקולן נעצרו חבריו של המתנקש ג'ון וויליקס בות והוצאו להורג בגין קשירת קשר במטרה לנקום במנהיג הצפוני. עובדה זו הספיקה לאמריקנים, שראו במניע לרצח עניין סגור. הרצח של צ'סטר גרפילד ב-1880 בידי איש ממשל ממורמר שזעם על כך שלא מונה לשגריר, לא טלטל את אמריקה יותר מדי. ההתנקשות בוויליאם מקינלי ב-1901 בידי אנרכיסט הונגרי גם היא לא הסעירה את הדמיון האמריקני, שהסתפק ברדיפת אנרכיסטים ובשמחה על כך שיורשו טדי רוזוולט מוצלח ממנו.


תמונת פולארויד שצילמה עדה כשבריר שניה לאחר הרצח

למה דווקא קנדי? המשיכה לדמות הכריזמטית והנאה נראית הגיונית, בטח בהשוואה לגרפילד ולמקינלי, שבניגוד לקנדי, נשארו במותם דמויות לא פחות נשכחות מכפי שהיו בחייהם. ההשוואה ללינקולן, שרחוק מלהיות נשכח ואפור, מחדדת את העובדה שלרצח ההוא היה הסבר שאנשים יכלו להבין ולהשלים אתו – נקמה דרומית. מה שכנראה מטריד את מנוחת האמריקנים הוא שנשיא אהוב מאוד נרצח ללא סיבה נראית לעין, ואת החלל הזה היה צורך למלא. קנדי היה ונותר אחד הנשיאים הפופולריים בתולדות ארצות הברית. סקר גאלופ שנערך השבוע אף גילה כי האמריקאים רואים בו הנשיא המודרני הטוב ביותר, הרבה לפני אייזנהואר, רייגן וקלינטון. למרות זאת, כנראה שמעטים מבין האמריקנים יודעים למנות את הישגיו הגדולים של קנדי. אפשר לתלות זאת בכהונה הקצרה שנקטעה בטרם עת, ואולי זה סוד הקסם: קנדי נרצח כהבטחה אדירה שלא זכתה להתממש. הוא הבטיח לשגר אדם לירח, אבל לא הספיק. הוא הביע תמיכה בתנועה של מרטין לותר קינג, אבל את החקיקה השאיר ללינדון ג'ונסון.

וייתכן שזהו גם סוד הקסם הקונספירטיבי. כשמתאבלים על מה שיכול היה לקרות, השמים הם הגבול. כולם אוהבים לראות את קנדי כאחד משלהם, ואת התוכן הם כבר יוצקים בעצמם. בראשית שנות ה-60 היתה תקווה גדולה, שהתגלמה בקנדי ובממלכת קאמלוט שלו. ואז הוא נרצח. ואז התקווה התחלפה בשבר, שאמריקה עד היום מתקשה להתאושש ממנו. קנדי נשאר צעיר לנצח, מבטיח לנצח, נער הפוסטר לכל מה שאמריקה רצתה להיות.

מתנגדי הממסד הביטחוני, בימין ובשמאל, אוהבים לזכור את קנדי שדיבר על צמצום כוח המפלצת שצמחה תחת קודמו. שונאי הקומוניסטים העדיפו לזכור אותו כמנהיג המלחמה הקרה. וכמובן – כי אי אפשר בלי הזווית הישראלית – היה מי שבחר לזכור את קנדי כמי שהתנגד למעלליו של בן גוריון בדימונה. כל אלה ראו לנגד עיניהם רצח מבלי שתהיה לו משמעות. המחשבה שמספיק שאיפשהו מסתתר אדם מעורער בנפשו עם רובה כדי להסיט את האומה האמריקאית ממסלולה הופכת את הרצח לחסר פשר, ומעלה את המחשבה המערערת שגם המציאות של כל אחד מאתנו עלולה להיות חסרת פשר ואקראית. שלא כל פינה אפשר לסגור בצורה מהודקת. הצורך להבין את מעשה הרצח במונחים של סיבה ותוצאה מצד אחד והפיכתו של קנדי למושא של תקוות ופנטזיות שלא התגשמו מצד שני, מובילה לחיפוש אחר מוסר השכל. למישהו בטוח היה אינטרס לצאת נגד השינוי המיוחל, מה שהוא לא יהיה.

ואולי הפתרון לשאלה "למה דווקא קנדי" עולה בבירור דווקא מתוך תיאוריית קוקה קולה, החדשה יחסית. "כעת דרושה חקירה מקיפה של הקשר בין צריכת סוכר לפשיעה", הסביר הוגה התיאוריה ג'י-אי רודייל. זה אולי הביטוי המגוחך לאופן שבו תופעת קנדי עוברת החייאה והתאמות בלתי פוסקות, גם 50 שנים אחרי הרצח. התעלומה הותירה ריק שכל אחד יכול למלא ברעים וטובים, אשמים וחפים משפע.




הסיפורים החמים

חם

דיגום לפני הכל: לוחמים נדרשים לעלות על מדים לפני שהם מתפנים למרחב מוגן 

החברה הערבית

פיקוד העורף היהודי: מאות אלפי אזרחים מופקרים ללא הגנה מפני הטילים

חם

60 אלף שקל ל-30 שעות הפלגה עם עוד חמישה אנשים: הישראלים שנמלטים מהארץ ביאכטות 

קטגוריות

  • דעות
  • חברתי
    • החברה הערבית
    • מבקשי מקלט
    • צדק חברתי
      • דיור ציבורי
  • חם
  • מגזין
  • מדיני-בטחוני
    • יהודה ושומרון
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
    • עזה
    • צבא
  • מקומי
    • סביבה
    • תכנון
  • משפט ופלילים
    • אלימות מינית
    • דמוקרטיה במשבר
    • משטרה
    • נשק
    • שחיתות
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
    • תקשורת
  • פרויקטים
    • русский / English / عربى
    • גלריות
    • וידאו
  • רווחה
    • בריאות הנפש
    • חינוך
  • תחקירים

המקום הכי חם בגיהנום || 

עיתונות עצמאית, בלי פחד. 

אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם, מעמדות ומעקרונות. במגזין הזה אנו מבקשות לעשות עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא. עיתונות שאינה חוששת לקחת צד. ששומרת על פרופורציות, שאינה מתלהמת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים, סקרנית ובודקת את עצמה.

 

© 2024 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי.

Fatfish

בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות שהם לא יצליחו להביס

אנחנו חייבים את התמיכה שלך כדי להמשיך לחקור, לחשוף ולדווח, ולעשות עיתונות שמשפיעה על המציאות.

לתמיכה בכל סכום >

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • חם
  • מלחמת אוקטובר 23
  • דמוקרטיה במשבר
  • חברתי
  • בריאות הנפש
  • מקומי
  • תחקירים
  • דעות
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish