״קשה לתעד במדויק את האובדן העצום שחוו משפחות פלסטיניות בעזה במהלך המבצע של צה״ל, מההרסניים בהיסטוריה המודרנית״, נכתב בתחקיר של הרדיו הציבורי האמריקאי שפורסם בשבוע שעבר וחושף את סיפורה של משפחה שנמחקה. באוקטובר 2024, תקיפה ישראלית על בניין מגורים בעזה הביאה למותם של 132 בני משפחה אחת — מהתקיפות הקטלניות ביותר במלחמה. ״שוחחנו עם אחד השורדים הבודדים״, נכתב בתחקיר. בשיתוף פעולה עם עיתונאים בעזה שיחזרו כתבי הרדיו הציבורי האמריקאי – דניאל אסתרין, דניאל ווד, אבו בכר בשיר, אנאס באבא, אחמד אבו חמדה, מחמוד ריחאן וקוני האנצ׳אנג ג'ין – את האסון של משפחה אחת בבית לאהיא. ״חקירת אחד הרגעים הקטלניים ביותר במלחמה בעזה״, הוגדר הפרסום.

האירוע התרחש ב-29 באוקטובר 2024. תקיפה של חיל האוויר על בניין מגורים בבית לאהיא שבצפון הרצועה הביאה למותם של בני משפחת אבו נסר, בהם עשרות ילדים, קשישים ונשים הרות. התקיפה התרחשה בשיאה של הפעולה במחנות צפון הרצועה – ג׳באלייה, בית לאהיא ובית חאנון, שבועות ספורים לפני הפסקת האש. משפחת אבו נסר התגוררה בבניין דירות בן חמש קומות שהיה בבעלותה מאז 1988. כאשר החלו התקיפות באזור, הפך הבניין למקלט עבור בני המשפחה המורחבת ושכניהם. על פי עדויות בני המשפחה בפני כתבי NPR, למעלה מ-200 איש שהו בבניין בליל התקיפה.
באותו זמן הייתה בית לאהיא בעיצומה של מתקפה ישראלית כבדה, שקטעה את רוב הסיוע ההומניטרי, הטילה מצור על בתי החולים והביאה למותם של אלפים במשך חודשים. מצה"ל נמסר בזמנו כי הצבא נלחם בגדוד של חמאס שניסה להתארגן מחדש באזור, ופיזר מהאוויר כרוזים בקריאה לאזרחים להתפנות. רבים מתושבי האזור אכן ברחו, אך לא כולם.
"ארזנו את התיקים שלנו", סיפר ואסים אבו נסר, אחד השורדים, לכתבי NPR. אלא שלדבריו השכונה הייתה נתונה לירי אינטסיבי של חיילי צה"ל, ומל"טים צבאיים ריחפו תדיר מעל בתיהם, מה שהפך כל תנועה במרחב לסכנת נפשות. בערב שלפני התקיפה צה"ל תקף מבנה סמוך והריסות ממנו עפו לתוך בניין המשפחה, סתמו את חדר המדרגות ולכדו כמעט את כל יושביו בפנים.
"ראיתי רק גופות"
התקיפה על בית המשפחה אירעה בסביבות השעה 4:00 לפנות בוקר, העיד ואסים אבו נסר בראיון שהעניק לצוות NPR מבית החולים בצפון הרצועה, שבועות אחדים לאחר האירוע. לדבריו, "כל הבניין קרס" מיידית. ואסים, בן 32, נלכד תחת ההריסות יחד עם בנו בן ה-7. "שמעתי את הבן שלי אומר, 'אבא, אני נחנק.' אמרתי לו, 'קח נשימה. באים לחלץ אותנו'", תיאר את הרגעים שלאחר ההפצצה.

לאחר כחצי שעה, טען ואסים, הוא שמע את קולו של בן דודו, מוחמד נביל. מוחמד נביל אבו נסר, בן 27, תפס מחסה בבניין אחר בשכונה והגיע מיד לאחר תקיפת צה״ל לנסות לחלץ את קרוביו. בראיון ל-NPR תיאר את המראות: "כשהסתכלתי על הקרקע, ראיתי רק גופות וחלקי גופות."
לאור המצור שהטיל צה״ל על צפון הרצועה במסגרת תוכנית האלופים, לא היה ביכולתם של שירותי ההצלה בעזה להגיע למקום ולסייע לשורדים. "הם אמרו לי: תסתדר לבד", סיפר מוחמד נביל לצוות NPR. משכך הוא קרא לשכנים שיעזרו לו לחלץ את הנפגעים וההרוגים. יחד הם עטפו בתכריכי קבורה את עשרות בני המשפחה שחילצו.
בת דודתו של מוחמד נביל, עולא אבו נסר, בת 27, שהתה אף היא במחסה סמוך הגיעה לעזור וערכה תוך כדי הפינוי רישום מפורט ומסודר של שמות ההרוגים. היא כתבה את השמות והגילאים בעט ירוק, באותיות קטנות ובשורות מסודרות, שני עמודים, שני טורים בכל עמוד. על פי הספירה 132 מבני המשפחה נהרגו יחד עם עוד שני חברים שתפסו איתם מחסה. בסך הכל 134 אנשים נהרגו ויותר מ-40 נפצעו.
"הצבא לא ידע"
כתבי הרדיו הציבורי האמריקאי מציינים כי בזמנו מחלקת המדינה האמריקאית הגדירה את האירוע כ"תקרית מזעזעת", וגורמים אמריקאים ביקשו מישראל הבהרות. אולם, כפי שנמסר לרדיו הציבורי האמריקאי, ההבהרות המבוקשות לא הגיעו.
צוות החקירה של הרדיו הציבורי האמריקאי פנה לצה"ל עם שאלות מפורטות לגבי התקיפה וכיצד חושב הסיכון לפגיעה באזרחים. יום לאחר התקיפה מצה״ל נמסר כי מטרת התקיפה הייתה "תצפיתן של האויב" שפעל על הגג והיווה איום על הכוחות. צה"ל סירב לפרסם ראיות ויזואליות.
כתבי הרדיו הציבורי האמריקאי שאלו מפקד בכיר בצה"ל לגבי מה שאירע. המפקד, שדיבר בעילום שם מכיוון שלא היה מוסמך לדבר בפומבי, אמר כי חיילים נלחמו בגדוד חמאס באזור וחשבו שרוב האזרחים כבר נמלטו מהמקום. לדברי אותו מפקד, צה"ל לא היה מודע לכך שהבניין של משפחת אבו נסר היה מלא באנשים. הוא הדגיש כי אילו הצבא היה יודע זאת, הבניין לא היה מותקף כלל.
הרדיו הציבורי האמריקאי מציין כי הם ביקשו מהארגון האנגלי Airwars, שעוקב אחרי פגיעות באזרחים במלחמות ברחבי העולם, לבדוק את המקרה. מתוך למעלה מ-1,000 תקיפות שהארגון חקר בעזה, התקיפה על הבניין של משפחת אבו נסר הוגדרה כאחת משלוש התקיפות הקטלניות ביותר במלחמה.
ארבעה דורות נמחקו
צוות הרדיו הציבורי האמריקאי לקח את רשימת הפצועים וההרוגים שערכה המשפחה, ומיפה את אילן היוחסין של המשפחה כדי להבין את היקף הטרגדיה. הם מצאו ארבעה דורות של אותה משפחה אשר תפסו מחסה ביחד, וכמעט כל ענף במשפחה כלל מספר קרובי משפחה שנהרגו או נפגעו.
מממצאי הניתוח עולה כי בעקבות אותו ״תצפיתן אויב״, כפי שטוען צה״ל, 10 משפחות גרעיניות נמחקו לחלוטין. למעלה מ-40 אחוז מההרוגים היו ילדים. הקורבן הצעיר ביותר היא תינוקת בשם שאם, בת שישה שבועות בלבד. עולא אבו נסר קברה את התינוקת יחד עם אביה, בתכריך אחד. שתיים מהקורבנות, איסראא ודינא אבו נסר, היו בהריון. הקורבנות המבוגרים ביותר היו עיסא אבו נסר (79) ואחותו אמנה אבו נסר (75).
ביום שלאחר התקיפה נקברו למעלה מ-100 מבני המשפחה בקברי אחים. יומיים לאחר מכן עולא אבו נסר, מוחמד נביל וניצולים נוספים מהמשפחה נמלטו מהאזור דרך מחסום של צה״ל ומצאו מקלט בעיר עזה. אלה ששרדו חוו אובדן במימדים קשים לעיכול. כך למשל ואסים אבו נסר, השורד עמו שוחחו בבית החולים, איבד את אשתו, אביו, סבו וארבעה מתוך חמשת אחיו. אמו, אחותו ושני ילדיו הקטנים נפצעו.
"הכל נהרס ברגע"
התחקיר של הרדיו הציבורי האמריקאי מלווה בתיעוד מצולם של השכונה לפני ואחרי התקיפה. תצלומי לווין מראים כיצד השכונה, בה התגוררה המשפחה מזה 37 שנה, נהרסה כמעט לחלוטין תוך שבועות בודדים. התצלומים מראים את השכונה בתחילת המלחמה, שבועיים לאחר התקיפה על הבניין, חודש לאחר מכן, וכפי שהיא נראית כיום.
במהלך הפסקת האש האחרונה חלק מתושבי בית לאהיא חזרו למחנה החרב וחיים בין ההריסות. הניצולים ממשפחת אבו נסר מצאו מקלט בבית שנפגע חלקית ליד חורבות הבניין. הם עדיין שוהים שם למרות שהמלחמה חודשה וכוחות צה"ל פתחו בפעולה קרקעית חדשה באזורם.

מהמשפחה נטען בפני כותבי התחקיר כי ישנן גופות אשר עוד לכודות מתחת להריסות. "לכל אחד היה חלום. כולם דיברו על מה שהם רוצים לעשות אחרי המלחמה", אמרה עולא אבו נסר על משפחתה. "הכל נהרס ברגע".