השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום ראשון, מאי 17, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

אם יש דרך לשמר את מספר העניים בישראל – זה לפרסם דוחות עוני

מפלגות השלטון שמחות: יש עניים יש מצביעים

עדו קאליר ❘ עדו קאליר
12/12/2016
| מגזין
0

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


הדרך היחידה להפוך אדם – ועוד כלכלן עם דעות סוציאליסטיות מוצקות – למאמין בקפיטיזלם, היא לפרסם דוחות עוני. מכל סוג. אם יש פעולה שעוזרת לשמר ולטפח את מספר העניים בישראל ודואגת שמספרם – ובעיקר מספר האמונים על הטיפול בהם מטעם המדינה או מטעם עצמם – לא יפחת, זה פרסום דוחות עוני.

בטרם הניתוח, ארבעה היגדים:

א. יש  עוני עמוק בישראל. יש עניים, מאות אלפי עניים, חלקם עניים מרודים, שגרים בארץ.

ב. העוני לא נסתר בכלל. כולם יודעים איפה הוא נמצא: עוני קשה, שללא כל ספק נכפה על בעליו, נמצא אצל נכים וקשישים. בפרט אצל קשישים שהם עולים חדשים, עריריים, ניצולי שואה. זהו עוני המוגדר בספרות הכלכלית כעוני TYPE A.

ג. כיסים של עוני נמצא אצל אמהות חד הוריות, עולים חדשים מסוימים, ישובים ערביים מסוימים ונכים וקשישים שיש להם יכולת השתכרות מסוימת. זה עוני מסוג אחר, עוניTYPE B . פחות מובהק. זה לא אומר שמי שחי כעני טייפ בי חי חיים פחות מחורבנים, זה רק אומר שאופן הטיפול בו שונה.

ד. הביטוח הלאומי, האוצר ובנק ישראל יודעים יפה כמה אנשים כאלה וכמה אנשים כאלה חיים בישראל. אפשר להניח שיש בישראל בין 500 ל-800 אלף עניים. הרבה פחות ממה שמפורסם בדוחות, הרבה יותר ממה שאני מוכן שיהיו פה.

לא האוצר, לא הביטוח הלאומי, וודאי שלא העמותות לתחזוק העוני מוכנים לשנות את ההגדרות משנת אנטיוכוס של מיהו עני.

העוני בישראל ממשיך להיקבע בשתי דרכים מטופשות: האחת, כאחוז מהשכר הממוצע. כדי להדגים עד כמה העניין מטופש, נחשוב על הדוגמא הבאה: אם מחירי התחבורה הציבורית יורדים ב-50%, זה לא יקטין את מספר העניים בדוח, אף לא באחד. אם, לעומת זאת, שכר עובדי ההיי-טק בישראל עולה ב-10%, זה מגדיל את מספר העניים.

קשישים, עריריים, ניצולי שואה: עוני Type A. צילום: שאטרסטוק

הדרך השנייה היא סקר, כמו שעושה ארגון "לתת". שיטת הסקירה שלהם  כ"כ מוטה ולא מקצועית, שאין מה להתייחס אליה. היא עוברת בעיתונות רק כי העיתונות לא טורחת לזכור מה הם העבירו לפני שנתיים. בכל אחת מהשנים האחרונות הם הראו שמספר העניים גדל בקצב כה מהיר, שאפשר להסיק רק שתי מסקנות אפשריות: או שבשנת 2020 יותר מחצי מהישראלים יהיו עניים, או שבשנת  2005 לא היו פה עניים כלל.

הדרך הנכונה, בעיניי, למדוד עוני היא בכוח הקנייה: מה אפשר לקנות בסכום שנמצא בידיו של האיש, מול כמה כסף יש לו. מי שנזקק  לתרופות ב-4,000 ש"ח לחודש ויש לו 5,000 ש"ח, הוא עני לאין שיעור מאדם בריא עם 4,000 ש"ח.

האם שיטת מדידה כזו אפשרית? כן. האם היא מיושמת בעולם? כן. היתרונות שלה ברורים. היא תאפשר מענה שונה ואפקטיבי לכל קבוצת עוני. לעוני TYPE A אפשר יהיה להעניק קצבאות שהן פי שתיים עד ארבע מאלה הניתנות  היום (קראתם נכון- יהיו קשישים ונכים עם קצבאות של 8,000 ש"ח). לעניים מהסוג השני אפשר יהיה לתת סיוע ייעודי אפקטיבי: מעונות יום, הכשרה מקצועית, דיור ציבורי ושעות הוראה לילדים – כלומר כל תצורת סיוע שתוציא אותם החוצה ממעגל העוני.

הערכת העלות משתנה. היא נעה בין הסכום שמוציאים היום, לתוספת של ארבעה עד שישה מיליארד שקלים. בשנה. אין בעיה, בואו נוציא את הכסף. אני סוציאליסט, אשמח להעלאת מס הכנסה (למרות שאני משלם יותר מדי), ובלבד שההעלאה תממן פתרון אפקטיבי.

האם יעלמו העניים מחיינו? ממש לא. האם מספרם יפחת? חד משמעית כן. אז למה זה לא קורה? מה רק אני חכם ויודע את זה? ממש לא. אבל רק לי – ולקומץ אחרים שנוגעים בתחומים האלה – אין אינטרס. אני רק חוקר, אין לי משרה בביטוח הלאומי, משרד הרווחה או עמותת עוני כלשהי.

ואיך זה משרת את האינטרס של האוצר? כשכתוב ששליש מהאוכלוסיה ענייה, לא יעזרו טורים מוכיחים. הציבור יעשה "פחחח" וימשיך בענייניו, כי הוא יודע שזה קשקוש וברור לו שאין כל כך הרבה עניים, ושאם יש – אי אפשר לעזור לכולם. על הדרך, גם מפלגות השלטון שמחות: יש עניים יש מצביעים. כך, קואליציית העוני ממשיכה לפזר דוחות מקושקשים, השלטון ופקידיו יכולים להמשיך לעשות כלום, והעניים? טוב, הם נשארים עניים.

[ומילה על ה"עוני מרצון", מושג מכובס לחרדים: בשלוש השנים האחרונות פגשתי פי 100 יותר חרדים ממה שפגשתי ב-40 שנותיי קודם, וכנראה יותר מרוב הישראלים החילוניים. הרוב המוחלט של "העניים מרצון" האלה עובדים כמו חמורים (ואתונות).]

הכותב הוא מרצה, חוקר ומומחה לפנסיה וגמלאות.  

שתף

  • Share on X (נפתח בחלון חדש) X
  • Share on Facebook (נפתח בחלון חדש) פייסבוק
  • Share on Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • Share on WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • Email a link to a friend (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני

אולי יעניין אותך גם...



הסיפור הקודם

הבוכריס שלו

הסיפור הבא

מכחישי עוני בשירות הממשל

עדו קאליר

עדו קאליר

הסיפורים החמים

דמוקרטיה במשבר

חמש שנים למותו של האסיר איקס, ואיש השב״כ ש״נעלם״ לפני ארבעה חודשים

❘ דור זומר
16/05/2026

לוחם שב"כ שלחם במבצע ארנון נמצא כבר ארבעה חודשים במעצר ונחקר במתקני הארגון בחשד שהבריח סחורות לרצועה | היום, לפני חמש שנים בדיוק סרן תומר אייגס שכונה האסיר איקס, נמצא בתאו ללא רוח חיים. גם אייגס כמו לוחם השב״כ, וכמו אורי אלמקייס, שנחקר 44 יום בעודו קטין, נעלמו בלי שיש כל גורם חיצוני שיפקח על החקירה ותנאי המעצר

הסיפור המלאDetails
פינוי אום אל חיראן בנובמבר 2024 | צילום: פלאש 90

אנגלמן, התבלבלת: במקום לבקר את ההזנחה, העדר המיגון והביטחון, או הפקרת החינוך – המבקר מאשים את האזרחים  

14/05/2026
למצולמים אין קשר לנאמר | צילום: פלאש 90

פלסטינים הגיעו למשטרת אריאל להתלונן על אלימות מתנחלים, ומצאו את עצמם אזוקים ומכוסי עיניים במשך שעות

14/05/2026
רומן גופמן | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

כשהייתי שגרירה באפריקה ונתניהו היה שר החוץ

13/05/2026
הוכן באמצעות בינה מלאכותית

חשיפת המקום: כך מכשירה מערכת הביטחון את צבא הנדסת התודעה

13/05/2026
הסיפור הבא

מכחישי עוני בשירות הממשל

אנטישמי, מיזוגן ואידיוט – עיתונאי מת בכלא באלג'יריה

חזית התנגדות נשית לפעולה

רוצה לקבל יותר סיפורים, תחקירים וחשיפות?

loader

הרשמה בקליק לניוזלטר הכי חם בגיהנום

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish