השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום שישי, ינואר 9, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

ספירת העומר כחיסון ללאומנות

זקן ספירת העומר מזכיר שמרד בר כוכבא הביא לחורבן הגדול ביותר של היהדות

אבי דבוש ❘ אבי דבוש
19/04/2015
| מגזין

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


בשבועות האחרונים מסתובבים שומרי מצוות רבים עטורי זקן בגלל מנהגי אבלות של ספירת העומר. גם אני נאלץ לדחות מבטים חוששים, ולהסביר שמדובר בזקן של ספירת העומר. השאלה היא מדוע מי שאיננו מקפיד על כל מצווה קלה כחמורה, מקפיד דווקא על מנהגי אבלות שנקבעו בעקבות מותם של 24,000 תלמידים של רבי עקיבא, בתקופה זו, על פי המסורת? התשובה לוקחת אותנו לעצם ימינו אנו.

השבועות הלאומיים נמתחים מפסח, חג החירות וכינון המיתוס על יצירת האומה העברית, אל יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יום הזיכרון לחללי ישראל ועד יום העצמאות. מן הגאולה והתקומה התנ"כית ועד התקומה המדינית של מדינת ישראל, מדינת העם היהודי.

ה' באייר תש"ח, יום הכרזת המדינה בתל אביב, קטע כמעט אלפיים שנה ללא עצמאות מדינית יהודית. ימי העצמאות האחרונים היו בשלטונו הקצר של בר כוכבא, שכונן ממלכה יהודית לשלוש שנים. אך טבעי הוא, לכן, למתוח את הציר עד לל"ג בעומר. בר כוכבא הוא מנהיג נשכח ונדחק במסורת היהודית שגויס מחדש בידי אבות הציונות. אלו ביקשו "יהודי חדש", מלא כוח וגבורה, ומצאו את בר כוכבא, שהצטיין בגבורה מלחמתית וכוח פיזי מפורסם.


נאלץ לדחות מבטים חוששים. דבוש עם זקן

***

אלא שהדברים לא פשוטים כל כך. ה"השכחה" של בר כוכבא לא היתה תמימה. היא נשענה על העובדה ההיסטורית החותכת, שבר כוכבא (שחכמי ישראל כינוהו עוד בחייו "בר כוזיבא") הוא המנהיג שהביא לחורבן הגדול ביותר של היהדות המדינית והיהדות בכלל, גדול עוד יותר מחורבן השואה. תוצאת המרד המטורף, במונחי ריאל פוליטיק, היתה גלות של כאלפיים שנה, סיום תקופת שגשוג ליהדות תחת שלטון הרומאים ומוות של יותר מחצי מיליון יהודים, רובם ברצחנות חסרת אבחנה של חיילי הלגיונות הרומאים אשר דיכאו את המרד ביד קשה.

כיצד הצליח בריון חסר תבונה מדינית להוביל למרד מקיף וחסר תוחלת שכזה? שתי מילים: רבי עקיבא. רבי עקיבא היה רב כריזמטי שעסק בתורות סוד, והצליח להגיע למעגלים של עשרות אלפי תלמידים בזמן קצר. הוא הגיע ממעמד נמוך של רועי צאן אנאלפביתים ועלה לגדולה באופן מסחרר. רבי עקיבא גיבה את בר כוכבא, טען שהוא-הוא המשיח, ונתן לו את הלגיטימציה שלה היה זקוק.

רבי עקיבא אף הגדיל לעשות וחייל את תלמידיו. עשרות אלפי תלמידים הפכו לחיילים והיו לשמן העיקרי בגלגלי המהפכה הצבאית, שהסתיימה בטרגדיה. לא "משום שלא נהגו כבוד האחד בשני" מתו התלמידים ב"מגפה", כפי שנאמר בתלמוד (שהיה מחויב בצנזורה בנושא), אלא משום שהוקרבו על מזבח המרד המטורף של רבי עקיבא ובר כוכבא, שבשיא הפרנויה שלו רצח גם חלק מחכמי ישראל, שהתנגדו לו.

מנהגי האבלות של ספירת העומר וציון המרד בל"ג בעומר יכולים וצריכים להיות חיסון ללאומיות המזוקקת המוזרקת לכולנו לוורידים בשלושת השבועות מליל הסדר ועד למוצאי יום העצמאות. הם יכולים וצריכים להיות מועד להבנה היסטורית של הנפיצות המסוכנת בחיבור בין משיחיות דתית, הנהגה צבאית ומנהיגות פוליטית-מדינית, הנפיצות המסוכנת של דיקטטורה של אנשים חסרי מעצורים, המייצרים מציאות. במקום זה ישירו ילדינו "כל העם אהב אותו" ו"רבי עקיבא איש צנוע". זיכרון היסטורי הוא עניין דינמי ודיאלקטי. הפרויקט של העלאת בר כוכבא על נס יכול להפוך לפרויקט של חיסון ללאומיות מוגזמת. למען הסיכוי הזה אני דבק במנהגי האבלות ההלכתיים של ספירת העומר, אֵבֶל על מות עשרות אלפי החיילים, תלמידי רבי עקיבא.

אבי דבוש הוא מנהל תוכניות בארגון שתיל ומקום שמיני ברשימת מרצ

שתף

  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף ב-WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • לחיצה לשיתוף ב-Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...



הסיפור הקודם

יאללה ביי בית"ר

הסיפור הבא

הצוקרברגייה

אבי דבוש

אבי דבוש

הסיפורים החמים

אסירים בטחונים בכלא קציעות | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90
מדיני-בטחוני

"המלחמה הסתיימה על הנייר בלבד": ישראל ממשיכה לעצור בעזה אזרחים פלסטינים שאינם חשודים בטרור 

❘ סיון תהל

לפחות 41 אזרחים פלסטינים שאינם משתייכים לארגון טרור ואין לגביהם מידע הקושר אותם לפעילות צבאים כלשהי נעצרו ברצועת עזה בחודש האחרון. כך עולה מתגובת המדינה לבג״ץ נגד החזקתם של מאות פלסטינים מכוח הלב״חים - ללא ייצוג משפטי, בלי משפט וללא ביקורים – גם לאחר הפסקת האש

הסיפור המלאDetails
לימור לוריא, ראשת אגף השיקום בדיון הכנסת | צילום: פלאש 90

״מערכת בקריסה״: עובדי אגף השיקום הכריזו על סכסוך עבודה מול משרד הביטחון 

״עיוור במולדתו״ - 2025, שמן על בד | פואד אגבאריה

להיות אמן ערבי בישראל אומר להיות תמיד תחת נרטיב של כיבוש

יונתן סינדל, פלאש 90

השר עמיחי אליהו: ״אנחנו רוצים להחיל ריבונות. זה שלנו״

נחל תנינים כדי לדחוק את ג׳סר א-זארקא | צילום: פלאש 90

מעגל מיכאל: חמוש בסוללת עורכי דין, קיבוץ מעגן מיכאל מתנגד לתוכנית של עצמו

הסיפור הבא

הצוקרברגייה

Дозированная ответственность

קורבניסטן שלנו

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d