"אחרי האמירות של מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב בשבוע שעבר שיצא נגד הצוותים הרפואיים, אני חושבת לעזוב את המקצוע ולעשות הסבה", אומרת ב', אחות בבית חולים לילדים במרכז הארץ. "כל השנים עבדנו בלחץ ובמחסור חמור בתקנים, אבל היחס אלינו עכשיו הגיע לשיא.
"משגע אותי שהגענו למצב שבו אין שום דבר שמונע ממני לחטוף את הנגיף מילדים שמגיעים לבית החולים או מההורים שמלווים אותם, ולהעביר אותו לילדים אחרים שאני מטפלת בהם. אני מרגישה שמפקירים אותנו. אומרים לנו להסתדר עם מסכה אחת יום שלם כשידוע שהיא לא מגנה, אלא הופכת למקור הדבקה אם משתמשים בה שעות ולא מחליפים בין חולים. ואם משהו קורה לנו במסגרת העבודה אנחנו נכנסות לבידוד, והוא על חשבון ימי המחלה שלנו".
היעדר המיגון לעובדי בתי החולים והמחסור בציוד רפואי הפכו בשבוע החולף ממחדל לוגיסטי למשבר אמון כולל בין עובדי מערכת הבריאות בשטח לבין משרד הבריאות וראש הממשלה. משבר האמון הזה לא נוצר רק משום שהמיגון והציוד מבוששים להגיע למחלקות, אלא כי משרד הבריאות מכחיש את עצם הצורך בו בהנחיות שהוא מוציא ובראיונות של אנשיו בתקשורת.
במהדורת החדשות המרכזית של ערוץ 12בשבוע שעבר אמרה סיגל סדצקי, ראש שירותי הבריאות בציבור של משרד הבריאות, "כרגע יש מספיק ציוד מיגון". זה קרה כמה ימים לאחר שמנכ"ל המשרד הכחיש במהדורה אחרת כי אנשי רפואה וסיעוד נדבקים בנגיף ונכנסים להסגר עקב מגע עם חולים במקום עבודתם.
מהנתונים האחרונים שפורסמו בדוח מכון המחקר של הכנסת ונכונים ליום רביעי ה-25 למרץ, עולה כי 3,600 עובדי מערכת הבריאות נמצאים בבידוד, מתוכם 926 רופאים ורופאות ו-1,482 אחים ואחיות.
מהרגע שבו פרץ משבר הקורונה נהג משרד הבריאות לפרסם את הנתונים הללו מדי כמה ימים, אולם חדל מכך בשבוע שעבר. בנתונים האחרונים כבר חסר מספרם של עובדי מערכת הבריאות שחלו בנגיף. ביום שבת ה-21 למרץ הוא עמד על 42, כשגם את הנתון הישן הזה יש לקחת בערבון מוגבל משום שרק מספר בדיקות מצומצם מאושר לצוותים הרפואיים.
עשרות אחים ואחיות ששוחחנו איתם בשבועיים האחרונים, סיפרו ל"המקום" שהם מרגישים שמי שמנווט את משבר הקורונה מתנער מהם, ונראה שההוראות וההצהרות של משרד הבריאות נכתבות כניסיון להתגונן מפני ביקורת עתידית יותר מאשר מהקורונה.
הנחיות רשלניות
כבר למעלה משבועיים שחברי וחברות הצוותים הרפואיים מתלוננים על היעדר מיגון ראוי, כמו מסכות כירורגיות, מסכות N95, חלוקים וחומרי חיטוי לידיים. על אף מאמצי משרד הבריאות לרכוש עוד מאלה, לא הרבה השתנה במרבית בתי החולים שעם חברי הצוותים שלהם היינו בקשר. "אנחנו עדיין מקבלים מסכה כירורגית אחת למשמרת מלאה", אומרת ו'. "אני שומרת עליה כמו שאני שומרת על הטלפון שלי והארנק".
במהלך סוף השבוע הקודם הביעו אחים ואחיות רבים בישראל זעם לנוכח הנחיות המיגון שפורסמו על ידי משרד הבריאות, שבהן נאמר: "אין צורך בחבישת מסכה לצוות הרפואי בכל מגע עם מטופל אלא במצבים מסויימים". בהמשך מציין המשרד כי חולים שמראים תסמינים שמעלים חשד לקורונה יקבלו מסכה והעובדים שיבואו במגע עמם, במיוחד באזור הייעודי אמורים לעשות שימוש במסכה, חלוק חד פעמי "שאינו צריך להיות חסין לנוזלים" וכפפות.
"מנסים להצדיק את המחסור במשאבים בזה שלא צריך אותם", הגיב אדם בקבוצת פייסבוק סגורה של אחים ואחיות. ואחר כתב: "את ההנחיות מסדרים בהתאם למלאי של ציוד. נגמרו חלוקים אז יוצא חוזר שלא צריך חלוקים, נגמרו מסיכות N95 אז לא צריך יותר מסכות".
"את ההנחיות מסדרים בהתאם למלאי של ציוד. נגמרו חלוקים אז יוצא חוזר שלא צריך חלוקים, נגמרו מסיכות N95 אז לא צריך יותר מסכות"
"בקצב הזה הם יישארו בלי צוותים בבתי החולים", היתה תגובה נוספת ואחרת טענה: "בקרוב יפסיקו גם לעשות בדיקות קורונה לצוות. לא עושים בדיקות = לא מגלים חולים = הצוות לא נכנס לבידוד = משדרים עסקים כרגיל".
המשרד מנסה למזער תביעות
תגובת משרד הבריאות הגיעה בראיון שנערך במוצאי שבת בערוץ 13 עם מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. ראיון שהכה בהלם את הצוותים. "אנחנו מחוייבים לכם, הצוותים, לציוד מיגון", אמר בר סימן טוב, "אנחנו מחוייבים לדאוג גם לבטיחות שלכם, וגם שלא יפגעו תנאי השכר שלכם". עם זאת, במהרה הוסיף את האמירה שקוממה עליו את אנשי הצוות: "הצוותים הרפואיים שנמצאים בבידוד, או חלילה חלו, עשו את זה כמעט כולם, למעט שניים-שלושה שלא במסגרת עבודתם, אלא במסגרת החיים הפרטיים".
אלא שהיתה זו אמירה לא נכונה. לפי נתוני משרד הבריאות בבוקר שבת היו 521 עובדים בבידוד בעקבות חשיפה לאיש צוות שאומת בדיעבד כחולה קורונה ו-660 עובדים בבידוד בעקבות חשיפה למטופל שאובחן כחולה קורונה, חשיפה שאצל רובם כנראה לא התבצעה בחייהם הפרטיים.
המסר המובלע של בר סימן טוב, והטעיית הציבור בנוגע למספרים של הנדבקים והנמצאים בבידוד, העביר אחים ואחיות באותה קבוצת פייסבוק על דעתם. "ביזיון, במקום שיעמוד לצד הצוותים", נכתב שם. "מנסים למזער תביעות פוטנציאליות מסוג תאונות עבודה", כתבה אחות חברה בקבוצה. וא' מוסיפה: "מי שרוצה לדעת מה קורה במערכת הבריאות צריך להקשיב לאנשים שרואים, חווים ומרגישים את השטח".
"מי שרוצה לדעת מה קורה במערכת הבריאות צריך להקשיב לאנשים שרואים, חווים ומרגישים את השטח"
"אני לא ממליצה להאמין למשה בר סימן טוב ולא לנתניהו", אומרת א'. שניהם, לדבריה, לא מודים ולא לוקחים אחריות על הפקרת מערכת הבריאות בעבר ועל כך שישראל פספסה את הרגע הקריטי לעצירת ההדבקה בקרב האוכלוסיה בתחילת המשבר הנוכחי. לדבריה, השניים גם לא מציעים ביטחון לעובדי בתי החולים, ובמיוחד לאחיות שבאות במגע התכוף ביותר עם החולים.
המוכנות לא משתפרת
גם במקרים של חולים שמשקרים לגבי התסמינים שלהם או של נשאים חסרי תסמינים, הנחיות משרד הבריאות מותירות את הצוותים חשופים לחלוטין. "ראיתי שני מקרים של מבודדי בית שיצאו לטייל, נפגעו בתאונה והגיעו למיון", מספר י', אח בבית חולים במרכז שנמצא כבר שבוע בבידוד. "הם הסתירו את העובדה שהיו צריכים לשהות בבידוד והודו בכך רק כעבור כמה שעות. כמובן שמי שטיפלו בהם נכנסו לבידוד".
"יש תחושה של חוסר ביטחון והיעדר אחריות", מספרת ו', אחות חדר מיון בבית חולים במרכז הארץ. גם אצלם טופל חולה קורונה שלא נחשד ככזה בתחילה. במשך שמונה שעות הוא שהה שם בזמן המשמרת שלה, אבל ו' לא נדרשה להיכנס לבידוד משום שלא טיפלה בו ישירות. "המחלקה הזיהומית הנחתה רק את ארבעה חברי הצוות שטיפלו בו להיכנס לבידוד ביתי. מי שהיו במשמרת אבל לא באינטראקציה ישירה איתו ממשיכים לעבוד כרגיל. בדיקות יעשו רק למי שמופיעים אצלם חום ושיעול".
"יש תחושה של חוסר ביטחון והיעדר אחריות", מספרת ו', אחות חדר מיון בבית חולים במרכז הארץ
"הנחיות משרד הבריאות רשלניות מבחינת הכלה של פספוסים ומזעור של טעויות. הזמן חולף, העובדים נדבקים או הופכים לנשאים של הנגיף, אבל המוכנות של המערכת לא משתפרת", אומרת א', אחות טיפול נמרץ נשימתי בבית חולים באזור השרון, "היינו אמורים ללמוד כבר מזמן עד כמה הנגיף הזה מדבק. במקום להתעלם או לדאוג לכסת"חים, שיעשו כבר משהו".