השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום שישי, ינואר 30, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה
צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

בן-גביר מיהר לתקוף את בג״ץ, אבל השופטים איפשרו לו להמשיך בפוליטיזציה של המשטרה  

פסיקת בג״ץ מעבירה הלכה למעשה את האחריות על עצמאות המשטרה, שממילא רמוסה לאחר שנתיים של השתלטות רב חזיתית של השר העבריין איתמר בן גביר, למשטרה עצמה. בפועל סמכויותיו על המשטרה יורחבו | ״המקום הכי חם״ עושה סדר

אילי פארי ❘ אילי פארי
02/01/2025
| דמוקרטיה במשבר, משפט ופלילים
תמונה ראשית : צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


בג״ץ פסל היום (ה׳) את תיקון פקודת המשטרה (״חוק בן גביר״), שאפשר לשר הממונה על המשטרה ״להתוות את מדיניות המשטרה ועקרונות כלליים לפעילותה וכן להתוות מדיניות כללית בתחום החקירות״. זאת בעקבות חמש עתירות שהוגשו על ידי שורה של ארגוני חברה אזרחית, מפלגות, חברי כנסת ומשפטנים, בטענה כי התיקון מאפשר התערבות בעבודת המשטרה באופן שמצמצם את עצמאותה ומהווה ״התערבות שמגלמת פגיעה בעקרונות יסוד של המשטר הדמוקרטי בישראל ובזכויות אדם״. 

במשך כשנתיים דנו בבג״ץ ב-5 עתירות נגד החוק, שנרקם על רקע ההסכמים  הקואליציוניים כאשר בן גביר התנה בקידום החוק את הצטרפותו לממשלה. ״נוכח הדרישה לתקן את החוק לפני השבעת הממשלה, הליכי החקיקה נמשכו ימים בודדים, מבלי שנעשתה עבודת מטה סדורה, מבלי שלובנה באופן מספק משמעות התיקונים, ומבלי ניסיון לעגן בחקיקה איזונים ובלמים שימתנו את הפגיעה בזכויות יסוד ובעקרונות דמוקרטיים״, כתבו בעתירתם אנשי האגודה לזכויות האזרח. 

״המשטרה והשיטור מאז ומעולם היו ׳פוליטיים' – השר הנוכחי מניח את זה על השולחן״

בעוד בג״ץ פסל לחלוטין את הסעיף הנוגע למדיניות אגף החקירות, באשר לקביעת המדיניות הכללית של המשטרה, החליטו השופטים שלא לפסול את הנוסח החדש על מנת להימנע מפסילה מוחלטת של החוק, אך נתנו לו פרשנות מצמצמת אשר מותירה, הלכה למעשה, את המצב הקיים לפני חקיקתו על כנו. בערך. 

השופטים קבעו כי יש לפרש כל מקרה לגופו, כאשר הקו המנחה הוא שמירת הממלכתיות ועצמאות המשטרה. המשמעות היא כי סמכויותיו של השר ומעורבותו בתפקודה של המשטרה יאלצו להגיע לפתח בית המשפט בכל פעם מחדש, או לחילופין להותיר את עצמאותה בידי המשטרה עצמה – שהליך ההשתלטות עליה במידה מסויימת כבר הושלם. 

פסיקת בג"ץ לא תספיק כדי למנוע מבן גביר להכניע את המשטרה

העובדה שהחלטת בג״ץ עברה על חודו של קול – 5 שופטים שהתנגדו מול ארבעה שתמכו בהפיכתה של המשטרה לגוף פוליטי, גם היא מטרידה, בלשון המעטה. 

מה שאני לוקח מהפסיקה זה את העובדה שהיא התקבלה על חודו של קול. ארבעה שופטים חשבו שאין שום בעיה עם משטרה פוליטית. לכן זה עוד ניצחון פירוס. מינוי אחד או שניים לעליון וגם החלטות כאלו כבר לא יהיו

— Guy Elster (@guyelster) January 2, 2025

השופט יצחק עמית, ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, טען בפסק הדין כי החוק היווה "מתן כוח עודף לשר, ללא הגבלה וללא בקרה״, כשמשמעותו היא "פוליטיזציה של המשטרה". 

****

חברי הכנסת של הקואליציה ושרי הממשלה לא פספסו את ההזדמנות להשתלח במערכת המשפט וניצלו את הפסיקה של בג״צ לקרוא להשלמת הרפורמה המשפטית, שביום ראשון תציין שנתיים להשקתה על ידי שר המשפטים יריב לוין. 

אותו לוין, האמון על מערכת המשפט, מיהר לתקוף את החלטת בג״ץ – ״באיזו מדינה שופטים שבוחרים את עצמם יכולים לפסול על חודו של קול חוק שהפרלמנט קיבל בשלוש קריאות? רק בישראל הדמוקרטיה הולכת ומוחלפת בשלטון של קומץ שופטים, אשר מסרבים אפילו לקיים שידור חי של הליכי הבחירה הפסולים של עצמם״. לוין ממקד בימים אלו את מאבקו במערכת המשפט ובבג״ץ תוך שהוא מונע בחירת נשיא לבית המשפט העליון. ״רבים מאוד מבינים היום שאסור שזה יימשך. שהגיע הזמן להחזיר את הסמכות לריבון – העם. אני מקווה שכל מרכיבי הקואליציה יתעלו לגודל השעה ויאפשרו לבצע סוף סוף את השינוי הדרוש בשיטת בחירת השופטים״.

היי יריב לוין, באיזה מדינות שופטים יכולים לפסול חוקים של הפרלמנט? קבל רשימה חלקית:
1.ארצות הברית
2.גרמניה
3.קנדהhttps://t.co/O5btPf68LF
5.הודו
6.דרום אפריקה
7.איטליה
8.צרפת
9.אוסטרליה
10.ברזיל
11.יפן
12.דרום קוריאה
13.מקסיקו
14.ארגנטינה
15.צ’ילה
16.קולומביה
17.ונצואלה… pic.twitter.com/tHrvUlFjD1

— Roee Neuman🏳️‍⚧️🇮🇱🏳️‍🌈 (@NeumanRoee) January 2, 2025

תגובתו של לוין, הוגה המהפכה המשפטית שהחלה את הקרע והפילוג ההיסטורי בעם, לא מפתיעה, אך מלאה בחצי עובדות. השופטים בישראל לא בוחרים את עצמם. הוועדה לבחירת שופטים כוללת 4 פוליטיקאים, 3 שופטים ושני נציגים מלשכת עורכי הדין. כשזה נוגע לשופטי העליון דרושה הסכמה של 7 מתוך 9 החברים, כך שברמה הפרקטית לפוליטיקאים יש וטו על כל מינוי של שופט עליון. בנוסף, ישנה שורה ארוכה של מדינות דמוקרטיות בהן ביהמ״ש מוסמך לבטל חוקים של הפרלמנט כשהם נוגדים את החוקה, בהן גם ארה״ב, גרמניה וקנדה.

****

גם חתן השמחה, השר איתמר בן גביר, חסיד נלהב של ההפיכה כתב: ״בג״ץ שוב הופך את עצמו לריבון, ודורס את רצון הבוחר״, כתב בן גביר בעמוד הטוויטר שלו. ״ההחלטה החמורה של בג״ץ לעקר את פקודת המשטרה נועדה לעקר את השר מסמכויותיו, ולנסות להקנות לפרקליטות והיועמ״שית שליטה במשטרה. במדינה דמוקרטית מי שמתווה מדיניות למשטרה הוא השר הממונה עליה, אבל את בג״ץ זה כמובן לא מעניין״.

כמובן שבהחלטתו בג״ץ לא העניק שליטה במשטרה לפרקליטות או ליועצת המשפטית לממשלה, אלא שמר על מעמדם כגורמי פיקוח חיוניים לתפקודה התקין של המשטרה. מעל לכל אלו, דה פקטו סמכויותיו של השר בן גביר על המשטרה דווקא הורחבו, בצורה מדאיגה למדי, שכן הסעיפים לחוק ששופטי בג״ץ הותירו מהווים פרצה גדולה למדי, דרכה יוכל להמשיך בהשתלטות הפוליטית על המשטרה. הליך שנראה שכבר הושלם באמצעות קידום במשטרה של עושי דברו והרחקה של קצינים שניסו לשמור על ממלכתיות ועל עצמאותה. 

״בג״ץ הפך למדינה בתוך מדינה – 100% סמכות, 0% אחריות, והרבה מאוד יהירות. ההחלטה לעקר את פקודת המשטרה מסמכויות השר הממונה היא לא פחות מהתערבות בוטה ברצון הציבור״, כתבה חברת הכנסת לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית). ״במדינה מתוקנת, מי שמתווה את המדיניות למשטרה הוא השר שנבחר על ידי הציבור, ולא קומץ שופטים שמנותקים מהמציאות ומהאחריות. בג”ץ מוכיח פעם אחר פעם שהוא אינו מגן הדמוקרטיה, אלא מי שמסכן אותה. פסק הדין מלמד שהרפורמה המשפטית היא חובה ולא פריבילגיה״.

בג”ץ הפך למדינה בתוך מדינה – 100% סמכות, 0% אחריות, והרבה מאוד יהירות. ההחלטה לעקר את פקודת המשטרה מסמכויות השר הממונה היא לא פחות מהתערבות בוטה ברצון הציבור. במדינה מתוקנת, מי שמתווה את המדיניות למשטרה הוא השר שנבחר על ידי הציבור, ולא קומץ שופטים שמנותקים מהמציאות ומהאחריות.… pic.twitter.com/GPBmHzhTu7

— לימור סון הר מלך (@limor_sonhrmelh) January 2, 2025

כאמור, הסעיפים שבג״ץ לא ביטל הם דווקא סעיפים ששומרים את סמכויות השר הממונה על המשטרה, ולא ״לעקור״ אותן, כפי שכתבה סון הר-מלך. ״השר יתווה את מדיניות המשטרה ואת העקרונות הכלליים לפעילותה, לרבות לעניין סדרי העדיפויות, תוכניות עבודה, הנחיות כלליות, ההוראות הכלליות שבסעיף 9א(א) ומימוש כלל סמכויותיו בכל הנוגע לתקציב המשטרה, וכן יקיים פיקוח ובקרה על פעילות המשטרה ועל רמת מוכנותה״. לעקור את הסמכויות מהשר? לא בדיוק.

אחרון הוא שר התקשורת שלמה קרעי (הליכוד), שזעק כי ״בג״ץ אינו הריבון והיועמ״שית אינה המחוקקת. הכנסת היא נציגת העם והיא היחידה שמוסמכת לחוקק. כל ניסיון לדרוס את סמכויותיה הוא פגיעה קשה ביסודות הדמוקרטיה. מחובתנו לעצור זאת. היועמ"שית ובג״ץ – חזרו למקומכם או לכו הביתה. הגיע הזמן לעצור את ההפיכה המשפטית שאתם מובילים ולהחזיר את הכוח לעם ולנבחריו״.

גם פה, האמת המצערת והברורה מאליה היא שההפיכה המשפטית נעשית דווקא מצידה של הממשלה, שמנסה לעוות את המציאות כמו שעולה בציוצו של קרעי. קרעי, למי שהספיק לשכוח, חתום על הניסיון המפואר להוביל לסגירתו של תאגיד השידור הציבורי ולעצירת התזרימים הפרסומיים לעיתון ״הארץ״ – שני ניסיונות לפגוע ביסוד דמוקרטי של חופש העיתונות. דווקא הניסיון לדרוס את סמכותו של בית המשפט הוא-הוא הפגיעה ביסודות הדמוקרטיה.

שתף

  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף ב-WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • לחיצה לשיתוף ב-Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...



הסיפור הקודם

דוברי צה״ל: הכתבים פרסמו את הודעת הצבא כלשונה והשמיטו שאלפי לוחמים פרשו על רקע נפשי 

הסיפור הבא

״רציתי לדבר שלא בנוכחות קסטיאל. השופטת שאלה אם הוא מסכים לצאת, את האדם שנעל אותי במחסן״ 

אילי פארי

אילי פארי

הסיפורים החמים

תיעוד הפרעות בפחית
יהודה ושומרון

תקפו נשים וילדים, מנעו פינוי רפואי: עדויות מפוגרום המתנחלים

❘ סיון תהל

בזמן שתושבים נמלטו על נפשם ופצועים דיממו על הקרקע, כוחות הביטחון עסקו בלתשאל את הפורעים ולחסום אמבולנסים. המקום הכי חם בגיהנום עם עדויות מלב הפוגרום במסאפר יטא: ״הכל היה מתוכנן. החיילים עמדו וצפו״

הסיפור המלאDetails
שרת ההתיישבות אורית סטרוק | המטרה: להביא את התפרסות היהודית מההתנחלויות גם לנגב ולגליל על חשבון השטחים הפתוחים | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

שיטת סטרוק: כך הוכפל תקציב החטיבה להתיישבות על חשבון שיקום העוטף והצפון

צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

״מעבדת הניסויים של הממשלה״: כך הפכו 50 אלף פליטים לכלי לריסוק הדמוקרטיה

מרדכי דוד ורועי סטאר מחוץ לבית משפחת שוקרון. צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של רועי סטאר

״דפקו מכות, גז מטווח אפס״: פורעים הגיעו לביתה של פעילת זכויות אדם והכו את בעלה

עוד מיליונים למערכת דרכים למתנחלים בלבד | אילוסטרציה - הוכן באמצעות בינה מלאכותית

צבא ההגנה למתנחלים אלימים: הממשלה מבקשת להעביר להתנחלויות יותר מחצי מיליארד שקל עבור ציוד צבאי 

הסיפור הבא
קסטיאל לאחר שחרורו מהכלא ביולי 2022 (צילום: דוד כהן, פלאש 90)

״רציתי לדבר שלא בנוכחות קסטיאל. השופטת שאלה אם הוא מסכים לצאת, את האדם שנעל אותי במחסן״ 

ההפגנה לאחר פרסום הסרטון של לירי אלבג במוצ״ש הייתה סוערת מהרגיל | צילום: פלאש 90

שוטרים ביקשו מאזרחים שנעצרו בהפגנה למען שחרור החטופים דגימות דנ״א בניגוד לחוק

שני פלשתינים שאולצו לסייע לכוחות צה״ל בעזה, קרדיט: שוברים שתיקה

חשיפת "המקום הכי חם": פלסטיני מעזה סייע לכוחות צה"ל, מפקד בנח"ל ירה בו למוות 

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d