השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צור קשר
יום שישי, יולי 3, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • תחקירים
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
  • בריאות הנפש
  • משפט ופלילים
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • שחיתות
  • מדיני-בטחוני
    • יהודה ושומרון
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

עיתונאים, צאו מהפוזה

בעולמה של עו"ד רות דוד-בלום, עיתונאים הם מתחזים

יובל יועז ❘ יובל יועז
13/05/2015
| וידאו, מגזין
0

בלי פרסומות. בלי בעלי הון. בלי בולשיט

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך

 

רות דוד מדברת בכנס סגור

רות דוד מדברת בכנס סגורמתוך "נאמן למקור" 20.3.12ערב הרצאות בנושא חיסיון מקור עיתונאי בהפקת ארגון העיתונאים בישראללטקסט של יובל יועז על דבריה של רות דוד: http://bit.ly/1REsH0cצילום ועריכה: רותם מלנקי

Posted by ‎המקום הכי חם בגיהנום‎ on Wednesday, May 13, 2015

רות דוד מדברת לפני ארגון העיתונאים על חיסיון מקורות – הזדמנות נדירה לשמוע את הפרקליטה לשעבר שהסתבכה ב"פרשת רונאל פישר" מתייחסת לעבודת המשטרה והפרקליטות, וללמוד מיחסה לעבריינים וגם לעיתונאים. הקלטה ממרץ 2012.  

הזדהות מוחלטת עם המטרה

הסיקור התקשורתי שמקבלים בשבוע האחרון מעצרה וחקירתה של עו"ד רות דוד-בלום, לשעבר פרקליטת מחוז תל אביב (פלילי), הוא דוגמה למהירות השיא שבה אדם עלול לאבד את שמו הטוב. דוד-בלום, החשודה כעת במעורבות עד צוואר בפרשיות שחיתות לצדו של עו"ד רונאל פישר, היתה עד לפני ימים אחדים אורחת מבוקשת כמרצה בכנסים משפטיים וכפרשנית באולפני טלוויזיה. כעת היא נאבקת בחשדות של תיווך לשוחד ושיבוש מהלכי משפט.

האפשרות שחלק מאותם חשדות נוגעים לתקופת כהונתה כפרקליטת המחוז – אחת מאבירי השולחן העגול של שלטון החוק – מכניסה ללחץ אטומי את המערכת כולה.

לפני שלוש שנים היא היתה אחת הדוברות המרכזיות בכנס שערך ארגון העיתונאים בישראל בנושא החיסיון העיתונאי. זה היה בעיצומן של פרשות ענת קם ואורי בלאו, כשהעיתונות כולה תהתה, האם מערכת המשפט החליטה לדרוס ברגל גסה את ההבנות העדינות שהושגו עד היום בכל הנוגע לציפור נפשה של העיתונות החופשית.

דוד-בלום, שהיתה באותה עת כבר שנה וחצי לאחר פרישה, המשיכה להפגין הזדהות עמוקה עם המקום שעיצב את תפישת עולמה המקצועית במשך שנות דור. דבריה בכנס – שהביעו הבנה מלאה ל"צורכי החקירה" של המשטרה, ואפס הבנה למרחב התמרון הצר של העיתונאים, בין המצפון המקצועי, כללי האתיקה והחוק הפלילי – עשויים ללמד משהו על הפרקליטה לשעבר.

לדוד-בלום לא היתה כל בעיה לשלוף מאמתחתה המלאה דוגמאות על דוגמאות, המתארות את הקושי של המשטרה והפרקליטות להעמיד לדין עבריינים, כאשר אלה באים ומספרים לעיתונאים, תוך שימוש בחיסיון מקורות, פרטים השונים באופן מהותי מאלה שמסרו בחדרי החקירות. "המשטרה חייבת את החומר הזה כדי להגיש כתבי אישום", היא הצטדקה.

הפרקליטות נוהגת לבקש מדי יום ביומו מבתי המשפט, שאליהם מובאים לאישור הסדרי טיעון הנחתמים עם נאשמים, לכבד את העונש שסוכם במסגרת ההסדר, גם אם השופט חושב שצריך היה להטיל עונש אחר. לגישת הפרקליטות על בתי המשפט לשדר כי הם מכבדים הסדרי טיעון ככלל, אחרת ייווצר אפקט מצנן שירתיע חשודים עתידיים מלחתום על הסדרי טיעון עם הפרקליטות. בתי המשפט יוצפו אלפי תיקים פליליים, שיתקעו את המערכת לשנים.

דוד-בלום מכירה היטב את העמדה הזאת. ומה עם האפקט המצנן על מקורות עתידיים לשתף עיתונאים במידע שברשותם? לזה היא מקדישה אפס מחשבה.

בכלל, לאורך כהונתה כפרקליטת מחוז, דוד-בלום גילתה מסירות גבוהה – ביחס לניצב משה מזרחי כונתה התופעה הזאת "להיטות יתר" – למטרות החקירתיות המניעות את המשטרה והפרקליטות. פרשת חיים רמון ותוצרי האזנת הסתר שלא נמסרו במועד לסניגוריו, הפכה את רמון לסוג של קדוש מעונה בעיני עצמו. לאחר משפטו רכב כל הדרך לממשלה, במסגרת מסעות טיהורים שביקש לעשות בשורות התביעה. זה נגמר בדו"ח שחיבר מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, על ליקויים בהאזנות הסתר בפרשת רמון.

דוד-בלום ומי שהיתה התובעת בתיק רמון, אריאלה סגל-אנטלר ז"ל, לימים יורשתה של דוד-בלום על כס פרקליטת המחוז, לא היססו לעתור לבג"ץ כנגד המבקר, בטענה שביקורתו כלפיהן היתה שגויה ובלתי מוצדקת.

הנה עוד קייס שדוד-בלום הפנתה לשומעיה בכנס על החיסיון: "המשטרה פונה לעיתונאי ומבקשת את אותם חלקים שלא הכניס". היא לא עוצרת ולו לרגע לחשוב על הנחת המוצא של המקרה – מדוע בכלל מרשה לעצמה המשטרה לפנות לעיתונאי בנונשלנטיות כזו ולבקש ממנו חומרים חסויים? "אסור לעיתונאי להתאהב בעמדתו כמגן המקורות", המשיכה.

בעולמה של דוד-בלום, העיתונאים הם מעין מתחזים, אולי צפו פעם בסרט על עיתונאים שהגנו על מקורותיהם, והחליטו שהם גם רוצים. זו לא פעולה ממשית, זו פוזה. ובכלל, אם המשטרה מצווה על עיתונאים להפר את החיסיון שעליו שמו את כל יוקרתם המקצועית, חובה עליהם לסור אל המקור (ולקוות שהמשטרה אינה יושבת על זנבם) ולברר אתו אם הוא מסכים להסרת החיסיון.

באותו כנס השתתפה גם עו"ד ליאורה גלט-ברקוביץ, שהיתה בעבר קולגה של דוד-בלום, והושלכה מהפרקליטות לאחר שהדליפה את דבר החקירה הסמויה ב"פרשת סיריל קרן" נגד ראש הממשלה באותה עת, אריאל שרון. אפילו ממרחק הזמן, דוד-בלום איננה מוכנה לראות את הערך הציבורי הראוי שבשמו פעלה גלט-ברקוביץ. לדידה, האשמה על כך שמעולם לא הוגש כתב אישום בפרשה זו, מוטלת על כתפיה של הפרקליטה. אפס הבנה לעמדה שבשמה הקריבה גלט-ברקוביץ את נכסיה היקרים ביותר – הקריירה שלה בפרקליטות, שמה הטוב ורישיון עריכת הדין.

כנ"ל בעניינה של ענת קם. "עבירה של מאסר עולם", שהומרה ב"עבירה של 15 שנות מאסר", אמרה דוד-בלום באותו כנס ביחס לעבירות שבהן נחשדה והואשמה קם. כאילו אנחנו חיים בעולם שבו על בתי המשפט להתיישר בהתאם להוראת הפרקליטות, ולגזור על פי פקודה את העונשים המרביים הקבועים בחוק.

יהיה זה מיותר ומופרך לנסות לחבר בין קווי המתאר של דבריה בנושא החיסיון העיתונאי לפני שלוש שנים, להתנהלותה העולה – על פי החשדות הידועים כעת – בפרשת השחיתות ע"ש רונאל פישר. בסופו של דבר, לכל אדם, אפילו אם הוא משפטן, גוונים רבים ועמדות מורכבות. מה שכן אפשר להסיק הוא מידת הקיצוניות שאליה יכול משפטן "מן הזרם המרכזי" לנתב את עצמו, אם רק יתמיד בשכנוע העצמי שהמטרה הגדולה המניעה את המהלכים ראויה ומוצדקת, ועל הדרך מקדשת גם כמה אמצעים מפוקפקים.

יובל יועז הוא פרשן משפטי, עורך דין, מרצה למשפטים והעורך הראשי של הרדיו המשפטי

שתף

  • Share on X (נפתח בחלון חדש) X
  • Share on Facebook (נפתח בחלון חדש) פייסבוק
  • Share on Reddit (נפתח בחלון חדש) Reddit
  • Share on Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • Share on WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • Email a link to a friend (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...


הצטרפו לשקוף
הסיפור הקודם

מה מלמדים את אחי הקטן על אלכוהול

הסיפור הבא

ראיון עם אירית דולב ב"קול העין"

יובל יועז

יובל יועז

הסיפורים החמים

פעילים ותושבים מנסים לתקן את הנזק | מסתכלים לכיבוש בעיניים
יהודה ושומרון

מתנחלים חתכו צינור מים ראשי של אחד הכפרים, הצבא הוקפץ כדי למנוע את תיקונו

❘ סיון תהל
02/07/2026

תושבי ח'ירבת א-טוואיל נותרו יותר משבוע ללא מים לאחר שמתנחלים חתכו את צינור הראשי שמזין את הקהילה. כשהגיעו פעילים לתקן אותו, הוציא צה"ל צו שטח צבאי סגור, רק לפעילים - לא למתנחלים. בזמן שהורחקו הפעילים מהמקום השלימו המתנחלים את השחתת הצינור סופית, תקפו שני ילדים, ובלילה פרצו לבית ותקפו את בנו של אחד התושבים

הסיפור המלאDetails
זירת התקרית היום בלוד. גרסת המשטרה וגרסת המשפחה מתנגשות חזיתית | צילום: יוסי אלוני פלאש 90

המשטרה ירתה למוות בצעיר בלוד; בני משפחתו: "הוא מתמודד נפש"

01/07/2026
שעל וטרטיאקוב | צילום מסך מתוך סרטון שהעלתה שעל ותמונה של טרטיאקוב לפני השיקום ופורסמה בטור שכתב בספטמבר

מור שעל תובעת מכור ודר רחוב לשעבר ב-300 אלף שקל 

01/07/2026
ראש הממשלה לשעבר, נפתלי בנט בכנס של מפלגת יחד | צילום: פלאש 90

בנט, הסכסוך הוא לא "רסיס" ואל תדחוף לנו "אקמול"

30/06/2026
שא נור - אחת ההתנחלויות שהוצא עבורן צו שטח שיפוט. שא-נור פונתה במסגרת תוכנית ההתנתקות ובשבועות האחרונים, בעקבות החלטת ממשלה, הוקמה מחדש יחד עם תשע התנחלויות נוספות בצפון השומרון. | צילום: פלאש 90

מאז הקמתה, הממשלה העבירה להתנחלויות 25 אלף דונם ב-114 צווים – כמות השווה לזו ב-22 השנים שלפני כן גם יחד

29/06/2026
הסיפור הבא

ראיון עם אירית דולב ב"קול העין"

עדיף לטעת עצים מאשר ליישב בדואים

פחדתי שהוא ינשור לי מהחיים

רוצה לקבל יותר סיפורים, תחקירים וחשיפות?

loader

הרשמה בקליק לניוזלטר הכי חם בגיהנום

אינטראקטיב | המקום הכי חם בגיהנום המלחמה השקטה פוסט-טראומה בכוחות הביטחון: כל הסיקור במקום אחד ←
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • מי אנחנו
  • צור קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d