השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צור קשר
יום ראשון, יוני 14, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

פתאום הבנתי למה אני וחבריי לא מצליחים לסיים תואר

ספק אם המאבק שלנו היה נשמע ללא ההפגנות של קיץ 2011

ניצן מתן ❘ ניצן מתן
05/07/2016
| חינוך, צדק חברתי
0

בלי פרסומות. בלי בעלי הון. בלי בולשיט

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך

מתן במהלך הפגנה בקיסריה, דצמבר 2015

בקיץ 2011 הייתי סטודנט במכללה למדעי הים הצמודה לישוב מכמורת. גרתי במעונות של המכללה, עבדתי בכל מיני עבודות מזדמנות ונלחמתי בשיניים כדי להצליח שלא להיכשל בבחינה השלישית בכימיה אורגנית. ובמהלך חודש מרץ, משהו בשגרה הזו התחיל להשתנות – פתאום קיבלנו הודעה שמכרו את המעונות שאנחנו גרים בהם ליזם פרטי. אולי הוא יבנה בשטח מעונות חדשים ואולי לא. בכל מקרה, כאשר ייגמרו החוזים שלנו לקראת שנת הלימודים הבאה, הם לא יחודשו ונצטרך למצוא מגורים חדשים.

השמועה עשתה לה כנפיים במושבי האזור, ומחירי הדירות להשכרה קפצו לסכומים דמיוניים. זכורה לי במיוחד מודעה בה הוצע להשכרה מקלט חסר חלונות בסכום הדמיוני של 5,000 ש"ח. הסיפור כולו ייאש אותי לחלוטין. היה לי ברור שבמחירי שכירות שכאלו לא אוכל להמשיך להיות סטודנט ואיאלץ להפסיק את לימודיי. אני זוכר ארוחה משפחתית לאחר סדר הפסח בו אני מספר את הסיפור הזה למשפחתי. מספר ואומר שאין פתרון והמצב כולו אבוד מראש. הם לא היו מוכנים לקבל את הייאוש שלי ואמרו לי שאני ושאר הסטודנטים צריכים להילחם להשארת המעונות פתוחים. כמה ימים לאחר השיחה הזו החלטתי ששווה לנסות. הניסיונות שלי לגייס את הסטודנטים יצרו כמה הפגנות יפות באזור המכללה כולל מאהל מחאה קטן ליד הכביש הראשי. ההפגנות שפרצו בתל אביב במהלך הקיץ נתנו למאבק המקומי שלנו רוח גבית אדירה, ובסופו של דבר המעונות לא נסגרו.

במהלך המאבק, אספתי חומרים על המעונות כדי להבין מדוע הם בכלל נמכרים לידיים פרטיות. הסתבר שהשטח היה פעם בסיס בריטי, בשנות ה-60 הוא הוגדר כשטח ייעודי ל"פנאי ונופש ימיים", ובשנות ה-90, המכללה הפכה את הבניינים הישנים למעונות לסטודנטים. המחירים במעונות היו זולים, אבל השטח עצמו – עומד בין מושבים עשירים וכמה מאות מטרים מהים – יקר. במהלך 2011, קיבל מינהל מקרקע ישראל הוראה להפשיר שטחים שונים לבנייה כדי להגדיל את הכנסות המדינה, ופרסם מכרז על השטח. המדהים הוא, שההגדרה של השטח לא שונתה מאז שנות ה-60, ואף אחד בשירותי המדינה לא בדק או ידע מה תהיינה ההשלכות של המכירה הזו על ציבור הסטודנטים שחיים במקום. התגלית הזו הייתה מכוננת עבורי, כי היא הראתה איך המדינה מסוגלת לפגוע קשות בחיים של מאות סטודנטים ולעשות זאת באדישות וחוסר מודעות מוחלטים.

נושא המעונות היה אבן דרך מכוננת עבורי – לא רק שהוא ניתץ סופית את האשליה ש"המדינה דואגת לי", אלא שהוא גרם לי להתחיל ולחשוב על הרבה מאוד דברים מחדש. הבנתי שהסיפור הקטן הזה, של כמה מאות סטודנטים ממכמורת, אינו מנותק מההקשר הכללי. וספק אם היינו מוצאים אוזן קשבת לנושא במועצה או בכנסת ללא ההפגנות הסוערות של קיץ 2011.

פתאום הבנתי למה אני וחבריי לא מצליחים לסיים תואר בלי עזרה קבועה מההורים; זה לא שאנחנו מפונקים, שותים בירה כל ערב, לא אוהבים לעבוד ומוציאים כסף על שטויות כמו שאמרו לנו שוב ושוב. זה לא בגלל שפעם היו מסתפקים במעט והיום כל אחד צריך להחזיק מחשב, טלפון חכם ורחב. כי אני וחבריי עבדנו במהלך כל התואר בדיוק כמו ההורים שלנו. ההורים שלנו הצליחו להסתדר ואנחנו לא, מסיבה אחת פשוטה: המשכורת שלהם ושלנו כסטודנטים היו ונשארו זהות, אבל ההוצאות קפצו במאות מונים. ילדי שנות ה-80, סטודנטים ולא סטודנטים, נאבקים כלכלית לא בגלל פינוק ונהנתנות, אלא בגלל עליית המחירים העצומה שהתרחשה כאן בעוד שהמשכורות כמעט ולא השתנו.

למדתי גם לקח נוסף וחשוב עוד יותר: שאסור לשתוק ולהוריד את הראש. המאבק והמחאה לימדו אותי שאפשר ורצוי להגיד את דעתך, אם בהפגנות ואם בדיונים בכנסת. הדבר המעודד הוא, שאני ממש לא היחידי שמבין את זה. מאז אותו הקיץ, פגשתי עשרות של אקטיביסטים שהגיעו לאותה התובנה ממש, כל אחד בנושא הקרוב לליבו. האנשים האלה לא מפסיקים להילחם על מדינה צודקת יותר – האחד בנושאי זיהום האוויר בחיפה, השני בנושא משק הגז והשלישי לא מוכן שיבנו עוד סנטימטר של בטון על החופים.

פעמים רבות עולה השאלה "האם המחאה החברתית הצליחה?". התשובה, כמו דברים רבים, אינה חד משמעית. מצד אחד, אנחנו שומעים שוב ושוב על מצבה הכלכלי הרעוע של המדינה, על מערכת הבריאות ההולכת ומתרסקת, על הצפיפות בכיתות ועל עוד עשרות נושאים כואבים אחרים. מצד שני, קולות המחאה החברתית נשמעים שוב ושוב בחדרי ומסדרונות הממשלה.

אז ברור שהמחאה החברתית לא עשתה את השינוי שכולנו רצינו, ושיש עוד הרבה עבודה. אישית, מעולם לא חשבתי שהכל ייגמר בקיץ אחד של הפגנות, אבל אני אופטימי, כי אנשים יוצאים לרחובות שוב ושוב. אני אופטימי, כי ההבנה שהמציאות הקיימת חייבת להשתנות היא כבר לא רק של קבוצות שוליים, אלא תפיסה רווחת של ציבור גדל והולך, שמבין שאם לא יהיה כאן שינוי קיצוני בהתנהלות שלנו כעם ומדינה, חיי ילדנו יהיו קשיים בהרבה משלנו.

 —

ניצן מתן הוא אקטיבסיט בתחום איכות הסביבה, פועל כחבר וועד במגמה ירוקה ועוסק במחקר הקשור לזיהום מי תהום על ידי תחנות דלק





שתף

  • Share on X (נפתח בחלון חדש) X
  • Share on Facebook (נפתח בחלון חדש) פייסבוק
  • Share on Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • Share on WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • Email a link to a friend (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני

אולי יעניין אותך גם...


הצטרפו לשקוף
הסיפור הקודם

ליקקתי את פצעי הפגיעה המינית, והתעוררתי לחיים

הסיפור הבא

מיליארד אפריקאים (לא) מתרגשים

ניצן מתן

ניצן מתן

הסיפורים החמים

לנהל חיים כפולים בתוך מקום העבודה | בצילום: היצירה של בנקסי ״שוטרים מחייכים״
בריאות הנפש

"עבורם אנחנו קודם כל שקרנים": כך משרד הביטחון שובר את השוטרים שסובלים מפוסט טראומה | תחקיר

❘ סיון תהל
11/06/2026

הם פינו גופות בזירות פיגוע, החזיקו ילדים גוססים בזרועותיהם ושמעו בקשר את שוטרי ה-7 באוקטובר מתחננים לחילוץ. כשהעזו לבקש סיוע הם נשלחו לאבחון בשלוותה — ויצאו עם אותה תשובה: "זו רק חרדה" | כתבה ראשונה בסדרה

הסיפור המלאDetails
תחנת הכוח באשלים ומרכזי נתונים - צילום: פלאש 90 ואילוסטרציה

"מחטף תכנוני המכפיף את מערכת התכנון לאינטרסים מסחריים צרים של תאגידי טכנולוגיה"

11/06/2026
נפגעי הלם קרב מפגינים מחוץ לבסיס הקריה בתל אביב, 6 בספטמבר 2022. צילום: אבשלום ששוני/Flash90

שבע שנים, מאות אלפי שקלים ומכתבי איומים: החוק שמגביל את שכר הטרחה של עורכי דין מנכי צה”ל אושר סופית

10/06/2026
דרעי בכלא 10: צילום לקמפיין מול השער שמאחוריו יושבים בוחריו | צילום: שימוש לפי סעיף 27 א׳

אריה דרעי בכלא: למה ש"ס שותקת על האפליה נגד בני הישיבות המזרחים?

08/06/2026
הגבול עם סוריה, ברקע נוף צחיח ותמרור גדול עם כיתוב מופיע בצד שמאל

בין דמשק לביירות: המעורבות הישראלית החשאית שמבעירה את סוריה החדשה

07/06/2026
הסיפור הבא

מיליארד אפריקאים (לא) מתרגשים

בקיץ 2011 חטפה הדמוקרטיה מכת מחץ

צילום: דן חיימוביץ'

לא פתרנו את הבעיות של המדינה, אבל אנחנו משפיעים

אינטראקטיב | המקום הכי חם בגיהנום המלחמה השקטה פוסט-טראומה בכוחות הביטחון: כל הסיקור במקום אחד ←

רוצה לקבל יותר סיפורים, תחקירים וחשיפות?

loader

הרשמה בקליק לניוזלטר הכי חם בגיהנום

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • #1053561 (ללא כותרת)
  • צור קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish