השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צור קשר
יום רביעי, יולי 1, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • תחקירים
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
  • בריאות הנפש
  • משפט ופלילים
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • שחיתות
  • מדיני-בטחוני
    • יהודה ושומרון
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

הקומבינה החדשה של מתווה הגז: השתלטות על משרד הכלכלה

עוד עיקוף בדרך לריצוי טייקוני הגז

יוסי דורפמן ❘ יוסי דורפמן
25/10/2015
| דעות, שחיתות
0

בלי פרסומות. בלי בעלי הון. בלי בולשיט

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך

מתווה מונופול הגז הגיע לעולמנו בקומבינה, גובש בקומבינה וכעת מנסים להעבירו בקומבינה.

בשלהי כהונתו הקודמת כראש ממשלה מינה בנימין נתניהו את יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, יוג'ין קנדל, כדי שימצא פתרון לכוונתו של הממונה על ההגבלים העסקיים, דייוויד גילה, לפעול לפירוק מונופול הגז.

קנדל בנה סביבו צוות, אשר פעל גם בזמן כהונת הממשלה הזמנית, ובנה את מתווה מונופול הגז עם ראשי מונופול הגז. בחודשים שבהם גובש מתווה מונופול הגז, לא נפגש הצוות של קנדל עם מומחים בתחום שאינם בעלי אינטרס כספי במונופול הגז.

אריה דרעי, מכרת אותנו, אבל יש לך זמן להתחרט/ אביגייל ביטון

פגישה אחת עם נציגי עמותת "צלול" התקיימה בנוכחות נציג מצוות קנדל – סגן הממונה על התקציבים באוצר – ובצורה שאינה חלק מבניית המתווה.

רגולטורים חשובים להתוויית מדיניות האנרגיה של ישראל, שהתנגדו לדרך שבה גובש ולמסקנותיו – כראש רשות החשמל, אורית פרקש-הכהן – הודרו מגיבוש מתווה מונופול הגז. פרקש-הכהן אף הודחה לאחר גיבושו.

מתחילת גיבוש מתווה מונופול הגז, לא נרשם פרוטוקול לפגישות צוות קנדל עם טייקוני הגז ונציגיהם. אזרחי ישראל לעולם לא יוכלו לדעת מה אמרו טייקוני הגז לחברי צוות קנדל, ומה חברי צוות קנדל השיבו לטייקוני הגז. חברי הצוות לא הסכימו להשיב לשאלה מי נתן את ההוראה שלא לרשום פרוטוקולים לפגישותיהם עם טייקוני הגז.

בעקבות הביקורת הציבורית על אי השקיפות ואי שיתוף הציבור בגיבוש המתווה, החליט משרד האנרגיה לבצע "שימוע ציבורי". השימוע הציבורי נעשה באופן חפוז שלא אפשר להשמיע ביקורת אמיתית למתווה, ובעיצומו אף הורה קנדל על סגירת המצלמות בעת שנציגי מטה מאבק הגז (ואני ביניהם) ביקרו באופן שלא נשא חן בעיניו את אופן גיבושו.

בדיעבד התברר כי כמחצית מהמוזמנים לשימוע, האמורים לייצג את עמדת הציבור שלא נשמעה עד אותו הזמן, הם נציגי מונופול הגז ובעלי אינטרסים עסקיים בתחום הגז.

לאחר שטענו כי לא ניתן לשנות את המתווה, ששר האנרגיה יובל שטייניץ הציג כמצוין למשק הישראלי ולאזרחי ישראל, הוכנסו בו שינויים. גם הם גובשו עם טייקוני הגז, וללא שיתוף הציבור. גם בפגישות פקידי הממשל והפוליטיקאים לקראת גיבוש השינויים במתווה, לא נרשמו פרוטוקולים.

יוג'ין קנדל, שהיה חתום על המתווה הראשוני, התפטר במפתיע, כך שעל המתווה ה"משופר" חתום סגנו, מוריס דורפמן.

קצרה היריעה מלפרט עד כמה פוגע המתווה בביטחונה האנרגטי של מדינת ישראל, אך ניתן לציין כמה מהבעיות המרכזיות שבו, הפוגעות באזרחי ישראל, ומיטיבות עם טייקוני הגז:

  • המתווה לא מפרק את מונופול הגז, אלא מקבע מונופול אנרגיה פרטי לשנים על צוואר אזרחי ישראל.
  • המתווה מקבע מחירי גז מונופוליסטיים, שיישארו כך גם כאשר מחירי הגז בעולם ימשיכו לצנוח.
  • המתווה מאפשר למונופול הגז לעבור על החוק בישראל, ולפעול בניגוד לתקנות הקבועות בחוק.
  • המתווה דוחה את פיתוח מאגר לוויתן, ומאפשר לטייקוני הגז "לדגור" על המאגר במקום להוציא את הגז מהאדמה.
  • המתווה מבטל החלטת ממשלה שחייבה את מונופול הגז לפרוס צינור שני מתמר לחוף בישראל, ומשאיר את ישראל עם צינור אחד. בעת תקלה או פעולת טרור שתפגע חלילה בצינור, ישראל עלולה להישאר ללא חשמל.
  • המתווה מאפשר השתלטות של מדינות עוינות על מאגרי הגז של ישראל, במקרה שיבצעו השתלטות עוינת על אחת מחברות הגז הפרטיות השותפות במונופול הגז.
  • המתווה לא קובע כי מונופול הגז אחראי לטפל בזיהום כאשר תקרה דליפה, שעלולה לפגוע קשה בים ובחופים בישראל.
  • המתווה מפקיע את הריבונות להחלטות בתחום האנרגיה מידי הממשלה. הוא קובע שכל ממשלה עתידית מחויבת אליו ואל מונופול הגז, גם אם התנאים האנרגטיים והגיאו-פוליטיים ימשיכו להשתנות.
  • המתווה נותן כלי בידי חברות מונופול הגז לתבוע את מדינת ישראל במקרה שיוחלט לשנותו, כפי שהזהיר את שרי הממשלה המשנה ליועמ"ש, אבי ליכט.
  • המתווה מסוכן לדמוקרטיה בישראל, בשל הכוח הרב שהוא נותן בידי מונופול אימתני אל מול מקבלי ההחלטות. גם מפני כך הזהיר ליכט.

נתניהו מנסה להעביר את המתווה בעזרת סעיף 52, שעוקף את הממונה על ההגבלים שלא הסכים לחתום על המתווה. הסעיף נועד לעקוף את הממונה בשל סיבות ביטחוניות ומדיניות. מעולם לא נעשה בו שימוש בישראל.

עד לפני כמה שבועות נטען כי יצוא גז למצרים הוא הסיבה הביטחונית-מדינית שבגללה יש לעקוף את הממונה על ההגבלים. עם גילוי מאגר הגז הענק במצרים, גם הטיעון השקרי לעקיפת הממונה נחשף.

שר הכלכלה אריה דרעי שבסמכותו נמצאת החתימה על סעיף 52, לא הסכים לחתום על כך, ככל הנראה מחשש להסתבכות פלילית. כעת החליט נתניהו בשיתוף דרעי לבצע קומבינה נוספת: דרעי יועבר ממשרד הכלכלה, כך שנתניהו עצמו או אחד השרים ידאג לביצוע ההליך התקדימי, השקרי והמושחת של עקיפת הממונה על ההגבלים בתואנה ביטחונית-מדינית.

זוהי הקומבינה האחרונה עד כה בשרשרת הקומבינות שהביאו לעולם את מתווה מונופול הגז. זהו התרגיל המסריח 2015. התרגיל הזה, אם יעבור, יתבצע לשביעות רצונם של טייקוני הגז. טייקון הגז יצחק תשובה, המתואם עם נתניהו ושטייניץ, הודיע לאחרונה למשקיעים כי המתווה יעבור בזמן הקרוב.

על התרגיל המסריח שמבצעת ממשלת ישראל בראשות נתניהו לטובת טייקוני הגז כולנו נשלם.

שתף

  • Share on X (נפתח בחלון חדש) X
  • Share on Facebook (נפתח בחלון חדש) פייסבוק
  • Share on Reddit (נפתח בחלון חדש) Reddit
  • Share on Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • Share on WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • Email a link to a friend (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...


הצטרפו לשקוף
הסיפור הקודם

אנחנו לא כאן כדי להיות עובדי הניקיון, המטפלות והמחסנאים שלכם

הסיפור הבא

אריה דרעי, יש לך זמן להתחרט

יוסי דורפמן

יוסי דורפמן

הסיפורים החמים

ראש הממשלה לשעבר, נפתלי בנט בכנס של מפלגת יחד | צילום: פלאש 90
דעות

בנט, הסכסוך הוא לא "רסיס" ואל תדחוף לנו "אקמול"

❘ אריאל שורץ
30/06/2026

בראיון לשאול אמסטרדמסקי הציג בנט "פתרון" לסכסוך — אבל זו בדיוק "תוכנית ההרגעה" שמכר כבר ב-2012: הסדר זמני, "אקמול", בטח לא פתרון קבע

הסיפור המלאDetails
שא נור - אחת ההתנחלויות שהוצא עבורן צו שטח שיפוט. שא-נור פונתה במסגרת תוכנית ההתנתקות ובשבועות האחרונים, בעקבות החלטת ממשלה, הוקמה מחדש יחד עם תשע התנחלויות נוספות בצפון השומרון. | צילום: פלאש 90

מאז הקמתה, הממשלה העבירה להתנחלויות 25 אלף דונם ב-114 צווים – כמות השווה לזו ב-22 השנים שלפני כן גם יחד

29/06/2026
מי יורש את מי? גולן בישיבת סיעת הדמוקרטים בכנסת; משמאל, שלט ״סיעת העבודה״ | צילום: יונתן סינדל/Flash90

"מה שהמתנחלים עשו בליכוד, אנחנו צריכים לעשות בשמאל": הגוש נגד הכיבוש יוצא מקפלן ומגיע לכנסת

26/06/2026
מתחם ההמתנה לבני משפחות האסירים מחוץ לבתי המשפט בעופר | יוצאים למסע באמצע הלילה בשביל לראות את האסיר לכמה שניות בזום | צילום: פלאש 90

בבתי המשפט הצבאיים בגדה המערבית, צדק הוא רק שם של כוכב 

24/06/2026
צילום מסך מתוך דוח יונסף על מצב החינוך בלבנון | UNICEF/ DiegoIbarraSanchez/2025

מה יואב קיש יכול ללמוד משרת החינוך הלבנונית?

18/06/2026
הסיפור הבא

אריה דרעי, יש לך זמן להתחרט

אני מנסה בכוח להגיד לעצמי שלא תקפו אותנו כי אנחנו ערבים

חוץ. כיכר מלכי ישראל - לילה

רוצה לקבל יותר סיפורים, תחקירים וחשיפות?

loader

הרשמה בקליק לניוזלטר הכי חם בגיהנום

אינטראקטיב | המקום הכי חם בגיהנום המלחמה השקטה פוסט-טראומה בכוחות הביטחון: כל הסיקור במקום אחד ←
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • מי אנחנו
  • צור קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d