השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צור קשר
יום שני, יוני 22, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

עזרת לאדם נכה? אז מה

אנשים בעלי מוגבלות לא זקוקים ללייקים שלכם

דני גרמייז ❘ דני גרמייז
19/05/2016
| צדק חברתי, תקשורת
0

בלי פרסומות. בלי בעלי הון. בלי בולשיט

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך

כתבה שנתקלתי בה בפייסבוק עוררה בי רגשות מעורבים: זוג הגיע לאכול במסעדת המבורגרים וראה מלצרית מתפנה מעיסוקיה כדי לעזור לאדם נכה שהתקשה לאכול בשל המוגבלות של ידיו. הזוג כל כך התרגש מהמחווה, שהם חשו צורך לכתוב למלצרית פוסט תודה בפייסבוק. כמה ימים לפני כן, התפרסם שמלצר בג'ורג'יה קנה אוכל והאכיל נכה חסר ידיים. לפני חודש עובד במקדונלדס בטיוואן תועד כשהוא מאכיל אדם נכה. לפני שלוש שנים, מלצר במסעדה בפקיסטן צולם כשהוא מאכיל קבצן שישב על המדרכה.

בכל המקרים הללו, פורסמו פוסטים וכתבות בתקשורת ובמדיה החברתית, שחיממו את לבם של אלפים, ועד מהרה הפכו ויראליים. ואמנם, מדובר באנשים טובים באמצע הדרך, שראו מצוקה ופשוט לא יכלו להתעלם. האנשים שכתבו את הפוסטים היו עדים לטוב הלב הזה ועשו את המעשה המתבקש בימינו: שלפו את הטלפון הנייד, צילמו, והוכיחו לעולם שהנה, יש עדיין אנשים טובים בעולם הקר והמנוכר הזה.

אבל במקום שמחה, הפוסטים האלה מעוררים בי אי-נוחות. "בסיסם של סיפורים מסוג זה הוא הפסיביות והנזקקות של האדם הנכה – נזקקות שסביבה יכול הכלל להתאגד בלי קושי," נכתב בפוסט מצוין בבלוג Cripples Scholar, אותו כותבת ומנהלת דוקטורנטית ללימודי מוגבלות ביקורתיים – בעצמה אוטיסטית ובעלת שיתוק מוחין. "סיפורים כאלה לא מחנכים את הציבור על מוגבלות, אלא רק מחזקים את התפיסה שנכים הם פסיביים, ושהתרומה החיובית היחידה שהם מעניקים לעולם היא בכך שהם מאפשרים לאנשים שאינם נכים את האפשרות להיראות טוב על ידי כך שהם מסייעים להם. הם לא נותנים פתח להכרה באנושיות והייחודיות של האדם המוגבל."

בפוסט מתוארת תופעת ה-Inspiration Porn, מושג שטבעה סטלה יאנג המנוחה, קומיקאית ועיתונאית שדיברה רבות על המוגבלות שלה. במסגרת התופעה, ייצוגים תרבותיים כגון כתבות או סרטונים מאדירים אנשים עם מוגבלויות, באקט שלמעשה מחפיץ את האנשים בעלי המוגבלויות, רק על מנת להסב לאנשים ללא מוגבלויות הנאה. כשצופה ללא מוגבלות צופה בייצוגים האלה, הוא חושב לעצמו, "כנראה שמצבי לא רע כל כך לעומת הנכה הזה!"

"אנשים נכים לא קיימים כדי שאתם תרגישו טוב עם עצמכם," נכתב עוד בפוסט, ונזכרתי במקרה נוסף שתועד בארצות הברית, בו עובד של מקדונלדס נצפה מסייע לאדם עם מוגבלות לאכול (הסרטון צולם ללא ידיעת העובד או האיש לו סייע), במה שהפך גם כן לפוסט ויראלי ששיבח את הסבלנות וטוב הלב של העובד שהחזירו למי שתיעד אותו – ומשם לצופים ולקוראים שנחשפו לסיפור – את האמון בטוב הלב האנושי.

"אף פעם אל תתעלמו מאדם עם מוגבלויות, אתם לא יודעים כמה השראה הוא יכול לתת לכם!" דוגמא קלאסית ל-Inspiration Porn

ומה, יגידו לי, אתה מעדיף שלא יעזרו לנכים בכלל? עדיף לתת להם להתמודד, להיכשל ולגווע מרעב, או לכל הפחות ללכלך לעצמם את הידיים והבגדים? מה הבעיה עם קצת עזרה לזולת בעולם הציני והמנוכר שלנו?

"אינני טוענת שאנשים ללא מגבלה לא צריכים לעזור לאנשים נכים," מסכמת כותבת הבלוג את הדברים יפה, ואני מסכים. "אנשים בהחלט צריכים לעזור, אך לא במטרה לקבל תשבחות. אנשים צריכים להימנע מהתשבחות האלה, אלא הם הן באות מהאדם הנכה עצמו – אחרת מדובר במצב בו אנשים ללא מגבלה טופחים על השכם של אנשים אחרים ללא מגבלה, המסייעים לנכים ואחר כך משפילים אותם בלי לשמוע את חוות דעתם."

אז לא, אני לא מבקש מאנשים להפסיק לעזור לזולתם. אבל לפני שאת קופצים לתעד, לפרסם או לשתף סיפור מרגש, חשבו על ההשלכות של ייצוג כזה על אנשים בעולם. במילותיה של דנה דימנט: "כל מקום שבו מוצגים אנשים עם מוגבלות רק כאנשים עם מוגבלות, ואנשים שעוזרים להם כ״טובים״, זה משמר את העיוות במקום לתקן אותו."

דני גרמייז הוא עורך אביליקו – האתר המקיף לחיים עם מוגבלות

שתף

  • Share on X (נפתח בחלון חדש) X
  • Share on Facebook (נפתח בחלון חדש) פייסבוק
  • Share on Reddit (נפתח בחלון חדש) Reddit
  • Share on Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • Share on WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • Email a link to a friend (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...


הצטרפו לשקוף
הסיפור הקודם

או שואה או תותים, אין אמצע

הסיפור הבא

המוות לא ביישן כשמדובר בתל-אביב

דני גרמייז

דני גרמייז

הסיפורים החמים

צילום מסך מתוך דוח יונסף על מצב החינוך בלבנון | UNICEF/ DiegoIbarraSanchez/2025
חינוך

מה יואב קיש יכול ללמוד משרת החינוך הלבנונית?

❘ אילת לוי, הפורום לחשיבה אזורית
18/06/2026

בחלקים נרחבים בלבנון המוגדרים מסוכנים, למידה מרחוק היא האפשרות היחידה של מאות אלפי תלמידים. אך כיצד מתחברים לזום כשאצל משפחות רבות יש רק מכשיר סלולרי אחד במקרה הטוב, אין חיבור לאינטרנט ואין חשמל סדיר? כך שרת החינוך הלבנונית, ד״ר רימה כראמי, מיישמת את מדיניות ״למידה בכל מצב״

הסיפור המלאDetails
תחנת החשמל ברמת חובב | הכפרים הלא מוכרים סובלים מרמה גבוהה של זיהום אוויר מבריכות אידוי הכימיקלים ומתחנת הכוח של חברת החשמל. צילום: יניב נדב/FLASH90

"איבדנו את הריבונות. נשלטים על ידי אנשי ההון": חזית רחבה נגד חוק חוות השרתים

17/06/2026
המרכז לבריאות הנפש שלוותה | צילום: אורי, מתוך ויקיפדיה

שלוותה: יחידת האבחון להלם קרב  של אגף השיקום נסגרה. אגף השיקום: "לא הכרנו, זו החלטה שלהם"

17/06/2026
שר האוצר של מדינת ישראל, בצלאל סמוטריץ׳, לוחץ את ידו של נשיא סומלילנד עבד א-רחמאן מוחמד עבדאללה. לידם דגלים של ישראל וסומלילנד

ישראל נותרה עם איראן נקמנית ודגלים של סומלילנד. זה בסך הכל הישגים בשביל הבייס

16/06/2026
שוטרי משטרת ישראל בלבוש מבצעי נושאים מגיני התפרעויות שקופים וצועדים ברחוב בעיר

לוקחים את הנשק, מדליפים את הטיפול: מסלול הייסורים שמשטרת ישראל מעבירה שוטרים עם הלם קרב | תחקיר

15/06/2026
הסיפור הבא

המוות לא ביישן כשמדובר בתל-אביב

פגועת נפש קשורה 19 יום למיטתה, איגוד הפסיכיאטריה נלחם בדו"ח שחושף זאת

שותק פלוס שלושים

רוצה לקבל יותר סיפורים, תחקירים וחשיפות?

loader

הרשמה בקליק לניוזלטר הכי חם בגיהנום

אינטראקטיב | המקום הכי חם בגיהנום המלחמה השקטה פוסט-טראומה בכוחות הביטחון: כל הסיקור במקום אחד ←
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • #1053561 (ללא כותרת)
  • צור קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d