השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום רביעי, נובמבר 26, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

הגרסה של איילת שקד לחקיקה הישראלית חושפת אמיתות מעוותות

כך חדלה הכנסת מלהיות המחוקקת האמיתית

ארן רונדל ❘ ארן רונדל
07/09/2016
| מגזין

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


נאומה של שרת המשפטים איילת שקד בכנס לשכת עורכי הדין לפני כשבועיים היה מרשים ומעמיק, ונראה כמו הכרזה על אחד האתגרים הגדולים שהשרה מתכננת לתקוף בזמן שנותר לה בתפקיד – עודף חקיקה. חבל רק שהוא היה רצוף אי דיוקים וקביעות שגויות, שהובילו אותה למסקנות הרסניות לדמוקרטיה הישראלית.

עודף החקיקה, טוענת שקד, הוא בראש ובראשונה בעיה לחירות הפרט. אלא שכאשר היא מצטטת את נתוני ניסיונות החקיקה של חברי הכנסת – הם ביקשו להעלות להצבעה 1,500 הצעות חוק בפחות משנתיים – היא סופרת גם את הצעות שמבקשות דווקא להרחיב את חירות הפרט. מעשהו הפרלמנטרי הראשון של ח"כ יואב קיש מהליכוד, למשל, היה לבקש לבטל את חוק הספרים שהטיל מגבלות משמעותיות על עקרונות השוק החופשי. אם כאשר חוק הספרים אושר בכנסת הוא היה מגבלה על חופש הפרט, כיצד ביטולו גם נספר כמגבלה? דוגמאות דומות יש בשפע.

השרה ציינה ששיטת העבודה היום בכנסת שטחית, שהח"כים נמצאים במירוץ לחתום על כמה שיותר הצעות חוק, ולעתים הם כלל לא יודעים במה עוסקת ההצעה עליה הם חותמים. היא מאשימה בכך את הסיקור של הכנסת בתקשורת, שמתבסס גם על עבודת ארגונים חוץ פרלמנטריים, שמכריזים על "אלוף או אלופת המחוקקים ועל חבר הכנסת החברתי ביותר".

כנראה שהפוסלת במומה פוסלת, ושהשרה לא למדה את החומר לפני שמיהרה ללעוג לו. זאת משום שהמדד החברתי – שמדרג את חברי הכנסת בסוף כל מושב לפי תרומתם החברתית-כלכלית – לא עוסק ביוזמת הצעות חוק או בחתימה עליהן, אלא מתייחס אך ורק להצבעות ח"כים במליאה.


יותר מכל, מדאיג חוסר האמון של השרה בחברי הכנסת. לולא ועדת השרים לחקיקה שהיא יושבת בראשה, היא אומרת, "היו מתקבלות גם הצעות חוק שאין לי מילה אחרת לתאר אותן מלבד 'מוזרות', כמו הטלת חובה על המדינה לחלק לאזרחיה אפודים המגנים מפני דקירות סכין, או הצעה שביקשה, מטעמים של תקינות פוליטית, לאסור באופן גורף את השימוש במושג 'בתי אב'". האם השרה שקד חושבת שיש בנמצא 61 חברי כנסת שיבטיחו אישור של הצעות חוק כאלה? האם לדעתה אין לחברי הכנסת כלל יכולת להבחין בין עיקר לטפל?

אולי יעניין אותך גם:

יש עם מי לדבר

מופע ההנצחה לנרצחי הנובה | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

עד שכולם חוזרים?

בתמונה: זיו ברדוגו

״ההחלטה לסרב היא ההחלטה הכי הגיונית והכי מזרחית שיכולה להיות״

אזרחי ישראל דרוזים בהפגנת תמיכה באחיהם הנטבחים בסוריה, היום | צילום: פלאש 90

מי אתה אחמד א־שרע?

הדימוי מתבסס על צילום של ניצן חרמוני, CC BY-SA 2.0

מלבד חקיקה, תפקידה של הכנסת הוא לפקח על עבודת הממשלה בה חברה שקד. אלא שהיא, מצידה, מביעה בנאומה חוסר אמון עמוק ביכולתם של ה"בוסים" שלה לעשות את תפקידם. יתכן שחלק גדול מהזילות בכבוד הכנסת שפושה בציבור לא מגיע מהתקשורת, אלא דווקא מהבוז שמפגינים כלפיה חברי הממשלה.

מבחינת שקד, עודף החקיקה הוא התירוץ שמכשיר את עבודת ועדת השרים לחקיקה, ולמעשה, את הוצאת הליך החקיקה מידי הפרלמנט הישראלי. בעיניה, הדמוקרטיה הישראלית זקוקה להגנה של ממשלה שמייצגת רק את חלק מאזרחי המדינה ושמקבלת את החלטותיה במחשכים, ללא פרוטוקול וללא נימוקים.

אלא שהאמת היא בכלל הפוכה. נכון, חברי הכנסת בישראל מגישים הרבה יותר מדי הצעות חוק, ובכך מעמיסים על המערכת, מורידים את רמת החקיקה ויוצרים זילות בעבודתם שלהם ובכבודה של הכנסת. אבל הם עושים את זה דווקא משום שהגשת הצעת חוק הפכה להיות לא חשובה לכשעצמה, משום שהכנסת חדלה להיות המחוקקת האמיתית. הממשלה הפכה את הצעות החוק לכלי שאינו חשוב יותר מהגשת שאילתא או קיום דיון באחת מוועדות הכנסת. וכשזה משקלה של חקיקה, מה אכפת לח"כים להגיש עוד ועוד הצעות חוק? זה הקול היחיד שנותר להם, והם רוצים לזעוק.

אם שרת המשפטים רוצה להחזיר לחקיקה את הכבוד המגיע לה, היא תצטרך דווקא להפסיק את דיוני ועדת השרים לחקיקה בכל הצעת חוק, ולהאמין ביכולתם של הח"כים לייצג את הציבור. ישנם פתרונות טכניים שאפשר להוסיף, כמו הגבלה אמיתית על מספר הצעות החוק שעולות להצבעה וקיום דיון מעמיק בוועדות על כל הצעה שמקודמת.

הבעיה עם השינויים האלה היא שהם מבטלים את אחיזתה של הממשלה בכנסת, וזו גם הסיבה שכנראה לא נראה אותם קורים. בכל מקרה, מוטב היה שהשרה הייתה מודה שהאשם בחקיקה הסיטונית הזו היא דווקא אותה ועדה שמשמשת לטענתה חומת מגן משיגיונותיהם של הח"כים. 

ארן רונדל, כשהפילוסופיה עומדת במקום 

שתף

  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף ב-WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • לחיצה לשיתוף ב-Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק

אהבתי

אהבתי טוען...

קשור



הסיפור הקודם

צא"פ כסת"ח

הסיפור הבא

"הרבה פעמים אמרנו 'איזה תקרה זאת שתשים עליו מכוניות?'"

ארן רונדל

ארן רונדל

הסיפורים החמים

צילום: נילי גורן
משטרה

כשהשוטרים מחרימים את הדיון בהוראת השר, הם סוללים את הדרך לרצח הבא 

❘ סיון תהל

שלושה דיונים שהתקיימו ביומיים האחרונים על אלימות נגד נשים התקיימו ללא נציגי משטרה, שב״ס או המשרד לביטחון לאומי, וזאת בהוראת השר איתמר בן גביר • במקביל, דוח חדש של הכנסת חושף את עומק המחדל: זינוק במספר קורבנות האלימות, אזלת יד בפיענוח רציחות בחברה הערבית והתעלמות מסימנים מקדימים בקרב נשים בסיכון

הסיפור המלאDetails
צילום אילוסטרציה: חיים גולדברג, פלאש 90

20 פעמים ביקשה המדינה דחיית מענה לעתירה נגד מניעת ביקורים בבתי הכלא, בג״ץ אישר את כולן

צילום אילוסטרציה: AFP

מתוך 350 ילדים פלסטינים עצורים, 168 מוחזקים במעצר מנהלי 

בית החולים לילדים נאסר בעיר עזה לאחר נסיגת הצבא הישראלי, 19 באוקטובר 2025. צילום: חליל קאלוט/ Flash90

"16,500 בנ״א בסכנת חיים": בבתי החולים בגדה ערוכים לקלוט עזתים, אך ישראל לא מאפשרת מעבר

צילום: קובי גדעון, פלאש 90

למעלה מ-2,000 ילדים נמצאים מתחת לרדאר של המדינה. מדוע היא ממשיכה לקצץ ולהתעלם?

הסיפור הבא

"הרבה פעמים אמרנו 'איזה תקרה זאת שתשים עליו מכוניות?'"

גם במזרח הרחוק קל יותר להיות גבר

הילד רוצה ללבוש שמלה לגן? תזרמו איתו

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית
  • אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
  • משפט ופלילים
  • כלכלה וחברה
  • פוליטיקה ותקשורת
  • המקומון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d