השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צור קשר
יום חמישי, יוני 18, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

"כתבתי באינסטגרם שכל ילד הוא ילד – אמרו לי שזו תמיכה בטרור״

160 הליכים משמעתיים ב-34 מוסדות אקדמיים נפתחו נגד סטודנטים ערבים בגין תמיכה בטרור. בעוד שרוב התיקים שהושגה בהם הכרעה נסגרו והסטודנטים זוכו מאשמה, רבים מהם חשים נרדפים וחוששים להתחיל את שנת הלימודים בצל המלחמה. שיאנית התלונות - בצלאל

שבי גטניו, ינאל ג'בארין ודפני לידור תל פז ❘ שבי גטניו, ינאל ג'בארין ודפני לידור תל פז
19/12/2023
| החברה הערבית
תמונה ראשית : סטודנטיות באוניברסיטה העברית. למצולמות אין קשר לכתבה | צילום: אוליבר פיטוסי, פלאש 90
9

בלי פרסומות. בלי בעלי הון. בלי בולשיט

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך

"לפני שהתחלתי את הלימודים במכללה אמרו לי שזה המקום לחילופי דעות", מספר ע׳, צעיר בראשית שנות העשרים לחייו שלומד במכללה במרכז הארץ. "עד ה-7 באוקטובר זה באמת היה כך, תמיד קיבלו אותי ואת הדעות שלי. התעניינו בי ורצו לשמוע מה אני עובר. אחרי הטבח הנוראי זה השתנה״. לפני מספר שבועות ע׳ הוזמן לשימוע לאחר שדברים שפרסם ברשתות החברתיות נחשדו כהבעת תמיכה בטרור. 

"העלתי פוסט בפייסבוק כמחאה שקטה על המצב, מישהו ראה את זה ושלח למכללה. מישהו אחר שלח להם פוסט שפרסמתי באינסטגרם, כתבתי שם שכל ילד הוא ילד. שאלו אותי אם אני תומך במחבלים״. 

״בוועדה אמרו לי שזו תמיכה בטרור. הסברתי את הדברים ואפילו אמרתי תודה על שהסבירו לי איך הדברים נראים בעיניים של יהודי. מחקתי את הפוסטים כדי לא לפגוע באף אחד, וחיכיתי לשמוע אם יאשרו לי לחזור ללימודים, לשנה האחרונה שלי״, אומר ע'. ״כלומר הם יחליטו אם אני תומך טרור או לא". 

אתמול ע׳ התבשר כי את שנת הלימודים שתפתח בסוף החודש הוא יתחיל כסטודנט על תנאי. "לא חשבתי שמה שאני מעלה יסבך אותי, לרוב אני מקבל הרבה תגובות חיוביות מיהודים על פוסטים שלי. חברים ערבים קוראים לי מתייהד בגלל כל התגובות בעברית. עכשיו הם צוחקים עלי ואומרים ׳אלה שרצית להיות איתם נגדך. וולקאם טו דה קלאב.  תחזור אלינו׳״.

16 סטודנטים הורחקו זמנית

על פי התאחדות הסטודנטים הערבים, נפתחו 160 הליכים נגד סטודנטים. 92 מהם מיוצגים על ידי עדאלה – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי, והיתר על ידי עורכי דין פרטיים בתשלום או על ידי בני משפחה העוסקים בתחום. 

בעדאלה מספרים כי מאז ה-7 באוקטובר 117 סטודנטים מ-34 מוסדות שונים פנו אליהם לקבלת ייצוג בהליכים משמעתיים שנפתחו בעקבות פרסומים ברשתות חברתיות. 91 מהם נשים ו-26 גברים. 

המוסד שנפתחו בו הכי הרבה הליכים הוא בצלאל, עם 14 תיקים, זאת למרות שמדובר במוסד קטן עם 2,500 סטודנטים בלבד. אחריו ברשימה נמצאת אוניברסיטת חיפה עם 9 תיקים, ולומדים בה 15 אלף סטודנטים. 80 אחוז מהתיקים נפתחו במכללות והיתר באוניברסיטאות. 

על פי נתונים שמסרו למקום הכי חם, 61 סטודנטים המיוצגים על ידי עדאלה כבר קיבלו הכרעה בתיק. מבין 117 הסטודנטים שפנו אליהם, לימודיהם של 11 סטודנטים הופסקו, 16 הורחקו זמנית מהלימודים. 

ב-31 תיקים התקבל זיכוי מוחלט, זיכוי מחמת הספק או זיכוי עקב ביטול הקובלנה. על ארבעה סטודנטים הוטלו עונשים חינוכיים כמו פרסום מכתב התנצלות, קידום פרויקט או שחויבו בעשייה חברתית. יותר מ-30 סטודנטים המיוצגים בעאדלה עדיין מחכים להכרעה בעניינם, לחלקם טרם נקבע דיון. 

"ישנם פרסומים שהמתלוננים מייחסים אליהם משמעויות ללא כל ביסוס, בין אם מדובר בצילום של עוגת יום הולדת או ציטוטים מהקוראן״

"יש סטודנטים שהביעו עמדות שאכן עשויות לאתגר את הקונצנזוס הישראלי, לרבות ביקורת קשה על המתקפה על עזה או התייחסות לאירועים שהובילו לדעתם למתקפה של חמאס״, מסבירים בעדאלה ומוסיפים כי אין בפרסומים כל תמיכה באלימות. "אנו סבורים כי על פי חוק זכויות הסטודנט, ועדות המשמעת שדנו בתלונות חרגו מסמכותן שמוגבלת בחוק לדיון רק בעבירות על סעיפי תקנון המוסד או שנעשו בקשר ללימודים במוסד. ישנם פרסומים שהמתלוננים מייחסים אליהם משמעויות ללא כל ביסוס, בין אם מדובר בצילום של עוגת יום הולדת או ציטוטים מהקוראן״. 

לטענתם חלק גדול מהתיקים נפתחו בעקבות תלונות שרירותיות, בין היתר על פוסטים שלא קשורים למלחמה, על הבעת כאב על מספר ההרוגים בעזה או הזדהות עם התושבים שם. עוד נאמר כי חלק מההליכים נפתחו בעקבות שיתוף של ידיעות מאתרי חדשות. ״רק מספר מצומצם מבין הפרסומים באמת היוו עילה להגשת כתב אישום, אולם אנו סבורים שגם מקרים בודדים אלה צפויים להתברר בבתי המשפט כחסרי יסוד, או כאלה שאינם מצדיקים הגשת כתב אישום". 

מפחדים לחזור ללימודים

״ההליכים והדיונים של ועדות המשמעת התנהלו כמו חקירות שב״כ", אומר יוסף טאהא, יו"ר איגוד הסטודנטים הערבים במוסדות להשכלה גבוהה. "לא שאלו את הסטודנטים על תוכן הפרסומים. שאלו שאלות כמו ׳מה אתה חושב על ה-7 באוקטובר, האם אתה מגנה את הטבח?׳. הרוב המוחלט של מי שעובר עכשיו תהליכים כאלה זה סטודנטים שנה א' ושנה ב'. מדובר בילדים בני 20-21, עדיין לא מבינים מספיק בפוליטיקה כדי להיכנס לדיון מעמיק שאפשר יהיה לדעת ממנו מה הם חושבים״. 

הנתונים שבידי איגוד הסטודנטים הערבים מראים כי עד כה זוכו 40 אחוז מהסטודנטים שבתיקים שלהם התקבלה הכרעה.

״ההליכים והדיונים של ועדות המשמעת התנהלו כמו חקירות של שב״כ. לא שאלו אותם על תוכן הפרסומים, אלא ׳מה אתה חושב על ה-7 באוקטובר׳״

״התקופה הזו מאתגרת במיוחד עבור הסטודנטים הערבים״ אומרת נע'ם אבו חרפה –סמארה, מנהלת תוכנית רואד להשכלה גבוהה בעמותת אלומה. ״לצד המצב הביטחוני הרגיש שפגע במרקם החיים המשותף ובקמפוסים כמרחב שפתוח לכולם, ישנה גם פגיעה כלכלית המונעת מצעירים רבים לחזור ללימודים״. סקר מטעם התוכנית מגלה כי אחד מכל שישה סטודנטים ערבים לא מתכוון להתחיל את שנת הלימודים בעקבות המצב הבטחוני או הכלכלי שנוצר מאז החלה המלחמה. 

סקר של עמותת קו משווה שפורסם לאחרונה מראה כי 56 אחוז מהסטודנטים הערבים לא מרגישים בטוח לחזור לקמפוסים. 78 אחוז העידו כי אינם מרגישים בנוח להביע את דעותיהם. 

״בשנים שלמדתי באוניברסיטה התגברה ההגבלה של חופש הביטוי הסטודנטיאלי שלנו. הייתה ירידה בפעילות הפוליטית בקמפוס, אבל מצידנו עדיין המשכנו לציין מדי שנה את יום הנכבה״, מספר מ׳ צעיר בן 21 הלומד באוניברסיטת תל אביב. ״בפעם האחרונה אישרו לפעילי אם תרצו להפגין מולנו ונוצר חיכוך מילולי ופיזי״. 

מ׳ חושש כי הפחד ימנע מסטודנטים ערבים להביע את דעתם, גם על המלחמה הנוכחית. ״יקח זמן לחזור לפעילות פוליטית בקמפוס. לא נפגין ישר, נפעל באחריות, אבל נרצה לציין איכשהו את האירועים האחרונים בצורה פוליטית כי אי אפשר לשתוק על שפיכות הדמים הקשה בעזה״. 

״במקום להיות גוף שמחבר, התאחדות הסטודנטים הארצית שותפה מלאה במסע הרדיפה נגד הסטודנטים הערבים״, אומר יוסף טאהא. ״ב-11 באוקטובר ההתאחדות הפיצה פורמט ייעודי להגשת תלונות, כדי שסטודנטים ערבים ׳יטופלו׳ ביטחונית ואקדמית.  היו״ר, אלחנן פלהיימר, הגיע לדיון ועדת החינוך של הכנסת ותקף מוסדות אקדמיים שלא ׳מטפלים׳ כראוי בסטודנטים או מרצים שמביעים לטענתו תמיכה בטרור״. 

הסטודנטים ברחובות, האוניברסיטאות שובתות – וההתאחדות מאיימת

איתי רון ודור זומר

"אני ממש מרגיש לא נעים לדבר עם יהודים עכשיו, בשבילם", אומר ע'. ״חברה טובה מהלימודים הייתה בנובה, כתבתי לה שהיא גיבורה. היא הורידה לי עוקב״. 

"אני מפחד מהמרחק שנוצר במלחמה״, הוא מוסיף. "בניתי מערכת יחסים טובה עם כל אחד שהכרתי, אבל כרגע אני מפחד על מה שיהיה בהמשך. איך אפגוש אותם ביום הראשון ללימודים. אני מרגיש שכדאי להתרחק כרגע. הם כועסים, מדברים מהבטן, לא חושבים על המעשים שלהם וזה לא זמן טוב להופיע מולם״. 

״מבחינת הזהות שלי אני אבוד. אני פלסטיני שגר במדינת ישראל, היו פעמים שהגדרתי עצמי כישראלי. עכשיו אני רק רוצה לסיים את התואר״. 

________

מהתאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית נמסר: "החמ"ל לדיווח על תומכי טרור באקדמיה הוקם בתחילת המלחמה בעקבות גילויי תמיכה בארגון הטרור הרצחני חמאס-דאעש ובמעשי הטבח האיומים שהתרחשו ב7 באוקטובר וכנגד צה"ל. 

"באקדמיה הישראלית אין מקום לסטודנטים ולמרצים תומכי טרור ללא הבדל דת גזע ומין. בזמן שתושבי העוטף נטבחו ונחטפו וחיילי צה"ל מחרפים נפשם בעבור מדינת ישראל ובעבור זכות הקיום שלנו כאן, תומכי טרור לא יכולים להיות חלק מהאקדמיה״.

שתף

  • Share on X (נפתח בחלון חדש) X
  • Share on Facebook (נפתח בחלון חדש) פייסבוק
  • Share on Reddit (נפתח בחלון חדש) Reddit
  • Share on Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • Share on WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • Email a link to a friend (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...


הצטרפו לשקוף
הסיפור הקודם

30 אסירים בתא של 45 מ״ר: בצל המלחמה, בתי הכלא מגיעים לסף פיצוץ

הסיפור הבא

״אני קב״סית יחידה על כ-3,000 ילדים. בשגרה זה בסדר, בחירום זה מטורף״

שבי גטניו, ינאל ג'בארין ודפני לידור תל פז

שבי גטניו, ינאל ג'בארין ודפני לידור תל פז

הסיפורים החמים

תחנת החשמל ברמת חובב | הכפרים הלא מוכרים סובלים מרמה גבוהה של זיהום אוויר מבריכות אידוי הכימיקלים ומתחנת הכוח של חברת החשמל. צילום: יניב נדב/FLASH90
חם

"איבדנו את הריבונות. נשלטים על ידי אנשי ההון": חזית רחבה נגד חוק חוות השרתים

❘ דור זומר
17/06/2026

החוק שיגדיר חוות שרתים מסחריות כ"תשתית לאומית" במסלול עוקף ערכאות התכנון עלה לדיון בוועדת הפנים ונתקל בהתנגדות חוצת מחנות: ראשי רשויות, ארגוני סביבה, חברי כנסת מהקואליציה או מהאופוזיציה, ואפילו רשות החשמל | "איזו מדינה שפויה מוותרת על הזכות שלה לתכנן?"

הסיפור המלאDetails
המרכז לבריאות הנפש שלוותה | צילום: אורי, מתוך ויקיפדיה

שלוותה: יחידת האבחון להלם קרב  של אגף השיקום נסגרה. אגף השיקום: "לא הכרנו, זו החלטה שלהם"

17/06/2026
שר האוצר של מדינת ישראל, בצלאל סמוטריץ׳, לוחץ את ידו של נשיא סומלילנד עבד א-רחמאן מוחמד עבדאללה. לידם דגלים של ישראל וסומלילנד

ישראל נותרה עם איראן נקמנית ודגלים של סומלילנד. זה בסך הכל הישגים בשביל הבייס

16/06/2026
שוטרי משטרת ישראל בלבוש מבצעי נושאים מגיני התפרעויות שקופים וצועדים ברחוב בעיר

לוקחים את הנשק, מדליפים את הטיפול: מסלול הייסורים שמשטרת ישראל מעבירה שוטרים עם הלם קרב | תחקיר

15/06/2026
מפגינים עם שלטים כנגד מפגינים כנגד עבריין המין והפסיכולוג לשעבר יובל כרמי, הולכים עם שלטים על רקע חשוך

דמיינו עולם שבו אסור לדבר על פגיעה עד ששופט מאשר שנפגעת

15/06/2026
הסיפור הבא
צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

״אני קב״סית יחידה על כ-3,000 ילדים. בשגרה זה בסדר, בחירום זה מטורף״

גבול לבנון | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש90

תושבת הצפון: "רעשי החפירה נשמעו כל כך קרוב, חשבנו שהם עוד רגע בתוך הבית"

ויקה קרפל וטלי קוזלוב מאופקים. ״את כל הזמן בפחד בשכונה״ | צילום: עינת פישביין

תושבי מישור הגפן באופקים לא מצליחים לעזוב את השכונה, אז מגביהים את הגדרות

רוצה לקבל יותר סיפורים, תחקירים וחשיפות?

loader

הרשמה בקליק לניוזלטר הכי חם בגיהנום

אינטראקטיב | המקום הכי חם בגיהנום המלחמה השקטה פוסט-טראומה בכוחות הביטחון: כל הסיקור במקום אחד ←
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • #1053561 (ללא כותרת)
  • צור קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d