השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום שלישי, דצמבר 16, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה
נורית זרחי, יואב גלנט ופרופ' עודד גולדרייך | צילומים: ויקיפדיה, פלאש 90, מכון וייצמן

נורית זרחי, יואב גלנט ופרופ' עודד גולדרייך | צילומים: ויקיפדיה, פלאש 90, מכון וייצמן

זוכים ומבליגים: מקבלי פרס ישראל החליטו להפקיר את פרופ' גולדרייך

למרות קולות מחאה שהשמיעו, הסתפקו חמישה מתוך שמונה זוכים במכתב היוצא נגד ההחלטה למנוע מפרופ' עודד גולדרייך את פרס ישראל. גולדרייך להארץ: "זה ניסיון להחריף עוד קצת את הרדיפה והנידוי של השמאל בישראל". היום ייערך טקס אלטרנטיבי במכון וייצמן שיעניק לו פרס ישראל שקיבל עמיתו בעבר

מערכת המקום ❘ מערכת המקום
11/04/2021
| מגזין
תמונה ראשית : נורית זרחי, יואב גלנט ופרופ' עודד גולדרייך | צילומים: ויקיפדיה, פלאש 90, מכון וייצמן

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


לאחר כמה ימים של לבטים והתייעצויות פנימיות, החליטו חמישה מתוך שמונת מקבלי פרס ישראל השנה לשלוח מכתב מחאה נגד החלטת שר החינוך יואב גלנט לפסול את זכייתו של פרופ' עודד גולדרייך בתחום המתמטיקה ומדעי המחשב — בעקבות חתימתו לפני 13 שנה על עצומה הקוראת לאיחוד האירופי להחרים את אוניברסיטת אריאל.

בין השמות החתומים על המכתב: הבמאית מיכל בת אדם, זוכת פרס ישראל בתחום הקולנוע. בשישי האחרון אמרה למקום הכי חם כי היא פועלת עם חבריה במטרה לגבש עמדה משותפת, ו"לא יודעת איך תעמוד על הבמה כשמישהו מחברי הפרס אינו שם בגלל דעותיו". טקס פרסי ישראל מצטלם היום בירושלים, וישודר ביום העצמאות.

מקבלי פרס נוספים שחתמו על המכתב הם כלת הפרס בתחום חקר הספרות ניצה בן־דב, חתן הפרס בתחום חקר המקרא יאיר זקוביץ, כלת הפרס בתחום הספרות נורית זרחי, והזוכה בפרס לחקר מדעי החיים אלי קשת. מכתבם מגיע בעקבות החלטת בג"ץ ביום חמישי להעניק לשר החינוך, יואב גלנט, וליועמ"ש ארכה של 30 יום כדי לבדוק אם ניתן לסרב להעניק את פרס ישראל במתמטיקה ומדעי המחשב לפרופ' גולדרייך. מאחר שהטקס מצטלם היום, גולדרייך לא יקבל את הפרס השנה. אם ייקבע בהמשך שהוא ראוי, הפרס יוענק לו בשנה הבאה.

"אנו החתומים מטה מביעים את צערנו העמוק על כך שמקומו של פרופ' עודד גולדרייך נפקד מן הטקס החגיגי", נכתב במכתב המחאה. "לאחר ששר החינוך פסל את החלטת הוועדה המקצועית להעניק את הפרס למתמטיקה ומדעי המחשב לפרופ' גולדרייך משיקולים פוליטיים, השלכנו את יהבנו על בג"צ. החלטת בית המשפט, הדוחה את הההכרעה, פורסמה אך ביום חמישי ולנו לא נותר זמן לפעולה לפני הטקס, שמצולם ב–11 בחודש וישודר במוצאי יום העצמאות", הסבירו הזוכים את פנייתם לעיתונות. פרס ישראל מזכה את הזוכה בו ב-75 אלף שקלים בין היתר.

מיכל בת אדם | צילום מסך פרסי התאגיד, אוניברסיטת תל אביב

בתוך כך, אמר פרופ' גולדרייך לאור קשתי הבוקר בהארץ כי "השר גלנט חיפש תירוצים: כבר שבועות שהוא מתנגד לכך שאקבל את הפרס. קודם זה היה התבטאויות על צה"ל, אבל הדבר נפסל כלא רלוונטי. אחר כך נטען שאני תומך BDS, אבל אז התברר שאינני תומך בתנועה הזו. גלנט חיטט וחיטט, עד שהגיע לעצומות שחתמתי עליהן לפני 13 שנים. התירוץ של קריאה לחרם על המוסד המתקרא אוניברסיטת אריאל נולד יום לפני הדיון בבג"ץ. למרות כל שינויי הגרסאות הללו, היועץ המשפטי לממשלה משתף פעולה ומסכים להגן על המשך התהליך".

"העובדות לא חשובות", הוסיף גולדרייך, "מה שחשוב הוא להשתמש בהזדמנות הזו על מנת להחריף עוד קצת את הרדיפה והנידוי של השמאל במדינת ישראל הדמוקרטית". לדבריו, "אני שמח שנפלה בחלקי האפשרות לנסות ולתרום ישירות למאבק בתהליך הדה-לגיטימציה. הפרשה הזו היא מזמן כבר לא עליי. היא גדולה ממני ונוגעת לכולנו".

בזמן צילום הטקס בירושלים היום, ייערך טקס חלופי במכון וייצמן, שם חוקר גולדרייך, ובמהלכו יעניק לו פרופ' דוד הראל, סגן נשיאת האקדמיה הלאומית למדעים, את פסלון פרס ישראל שקיבל בעצמו לפני מספר שנים. "הפסלון ינתן עד לקבלת הפרס עצמו שאנחנו בטוחים שתהיה בקרוב ומתוך סולידריות עם פעילי השמאל בכלל והפעילים נגד הכיבוש בפרט שהממשלה מנסה להשתיק", צייץ על הטקס חבר הכנסת מוסי רז. בטקס מתכוון גולדרייך לצצט דברים שאמר עורך דינו, מיכאל ספרד, בדיון ביום חמישי בבג"ץ: "מניעת הפרס היא ניסיון לקבוע – ולו במשתמע – שמי שמתנגד למפעל ההתנחלות ולכל סיוע לו אינו חלק לגיטימי של החברה הישראלית".

ארבעת הזוכים בפרס ישראל החדש – לפחדנות

שחר בן מאיר

 כל ראשי האוניברסיטאות, מלבד בר אילן ואריאל, שלחו בסוף השבוע מכתב לשר החינוך יואב גלנט שבו הם קוראים לו להסיר את התנגדותו להענקת הפרס לגולדרייך. בנוסף, יותר מ-200 מדענים ממכון ויצמן – ביניהם זוכת פרס נובל, פרופ' עדה יונת, ותשעה ממקבלי פרס ישראל – חתמו בסוף השבוע על מודעה שבה נאמר כי אין לקבל את פסילתו של גולדרייך "מטעמים שבינם ובין מצוינות אקדמית אין דבר וחצי דבר". "שלילת פרס ממדען מבריק בשל עמדותיו הפוליטיות היא צעד מסוכן, שיפגע אנושות ביוקרתו של הפרס ובערך המצוינות האקדמית", נכתב במודעה. מכון ויצמן אף פרסם מודעת ברכה לגולדרייך על בחירתה של ועדת השופטים לתת לו את הפרס.

"למה הוא היה צריך להקצין?"

ביום חמישי, לאחר פסיקת בג"ץ, פנה המקום הכי חם פנה למקבלי הפרס השנה, בכוונה לבדוק כיצד בכוונתם לפעול בעקבות הפגיעה בעמיתם לקבלת הפרס. רובם הביעו מורת רוח מההחלטה, אך סירבו להצהיר כיצד ינהגו. "לא מעוניינת להיכנס לנושא הזה. לא מכירה את כל הפרטים", אמרה למקום זוכת הפרס בתחום חקר העבודה הסוציאלית, פרופ' אריאלה לבנשטיין, שאמורה לשאת נאום ברכה בטקס בשם זוכי הפרס.

הסופרת והמשוררת נורית זרחי אמרה למקום הכי חם כי "קיבלתי את הפרס הזה מאנשים בתחום הספרות ואני מודה להם על כך. אני לא הולכת לעשות שום דבר מלבד לומר את דעתי שהפרס לא ניתן על דעות פוליטיות, אלא על הישגים בתחום. מדינת ישראל מרוויחה הרבה מהאנשים המקצועיים ואין טעם לפשפש בדעות שלהם ואין למנוע ממנו את הפרס".

פרופ' ניצה בן דב, זוכת פרס ישראל בקטגוריית חקר הספרות, אמרה למקום, "אני מאוד מצטערת שפרופ' גולדרייך שיש לו הישגים פורצי דרך בתחום שלו לא מקבל את פרס ישראל. לכבוד היה לי ולכל שאר הזוכים שהוא היה נכנס בין שורותינו. מאוד מצטערת שבג"צ קיבל את ההחלטה הזו.

פרופ' ניצה בן דב: "מאוד מצטערת ומרגישה נבוכה על ההחלטה הזו. אני נגד הכיבוש, הצבעתי למרצ אבל לא יודעת למה הוא היה צריך לחתום על העצומה נגד אוניברסיטת אריאל ולהקצין את העניין"


אנחנו נמצאים שלושה ימים לפני צילום הטקס. מה אעשה? עוד לא גיבשתי דעה אם לבטל את הטקס או להתייצב לימינו. צריך לעכל את הידיעה. לא עלה על דעתי שזה מה שיקרה, זה מצער אותי מאוד. אני צריכה לשאול את שאר הזוכים והזוכות. מאוד מצטערת ומרגישה נבוכה על ההחלטה הזו. אני נגד הכיבוש, הצבעתי למרצ אבל לא יודעת למה הוא היה צריך לחתום על העצומה נגד אוניברסיטת אריאל ולהקצין את העניין".

פרופ' אלי קשת, שזכה על חקר מדעי החיים, אמר: "אם אתה שואל אם אין בכוונתי להגיע או לא לקבל את הפרס. אז בכוונתי להגיע. אבל אני עוד מתבשל עם עצמי עם ההחלטה של בג"ץ. תכבדו את החלטתי".

פרופ' בן עמי שילוני, מומחה לתרבות יפן המקבל פרס על חקר מדעי המזרח הרחוק, אמר שהוא מתכוון להגיע לטקס, אך טען שהמהלך אינו דמוקרטי. "אם אנו רוצים להיות דמוקרטיה, אי אפשר לשלול מאדם משהו על סמך דברים שאמר או עשה בהקשרים אחרים. לאדם גם מותר לשנות את דעתו ועמדותיו. אם אנחנו מונעים ממנו משהו על סמך הדברים האלו, אנחנו הופכים להיות מדינה טוטליטרית. אדם נשפט על הישגיו ולא על פי דעותיו או דברים שעשה בעבר".

שתף

  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף ב-WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • לחיצה לשיתוף ב-Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...



הסיפור הקודם

"אני לא נושם": מתמודד נפש מת לאחר ששוטרים אזקו והצמידו אותו לקרקע

הסיפור הבא

"טבח או לא טבח, אף אחד לא באמת רוצה לדעת מה היה שם"

מערכת המקום

מערכת המקום

הסיפורים החמים

אלעד רפאלי, פלאש 90
חם

בג״ץ ביטל את הנוהל המשטרתי שאפשר עיכוב אזרחים על בסיס ״תחושת בטן״ של שוטרים

❘ סיון תהל

בפסק דין תקדימי החליטו שופטי בג״ץ כי יש לבטל סעיפים בנוהל המשטרתי המאפשר דרישת הזדהות בלא חשד לעבירה. אחרי שנים של תיוג ואפליה, פסק הדין מבהיר כי נוהל משטרתי לא יכול להיות מרחב לפרשנות סובייקטיבית של שוטרים

הסיפור המלאDetails

״כושית שמנה״: קיש מזרים עשרות מיליונים בשנה לסלקציה נגד מזרחים. כשלא מדובר בהשתמטות בש״ס שותקים  

צילום: פלאש 90

צ׳יינה טאון קריית־ארבע חברון: כך סין מממנת את מפעל ההתנחלויות

אילוסטרציה | הוכן באמצעות בינה מלאכותית

בן 57 נורה 18 פעמים, 8 מתוכן כשכבר שכב על הקרקע. צה״ל: "סיטואציה מבאסת"

הכובע של חייל המילואים יובל בן ארי, שנרגם באבנים על ידי מתנחלים בתקופת המסיק | צילום: יובל בן ארי

שלושה ח״כים הוצאו מדיון על אלימות מתנחלים. גם חייל מילואים שנרגם באבנים לא הצליח לגרום להם להקשיב

הסיפור הבא
חיילים בסמטה בג׳נין במבצע חומת מגן | צילום: דובר צה״ל, לע״מ

"טבח או לא טבח, אף אחד לא באמת רוצה לדעת מה היה שם"

אילוסטרציה

בצלאל הבטיחו "אפס סובלנות", אבל מרצה שליטף לסטודנטית את הישבן ממשיך ללמד

אמיר גדידיאן | צילום: באדיבות המשפחה

"אמיר לא מת מעצמו. הוא היה אזוק והשוטרים ישבו עליו"

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית
  • אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

 

טוען תגובות...
 

    %d