השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום חמישי, מרץ 12, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה
משגרי טילים באיראן, צילום: תיעוד איראני

משגרי טילים באיראן, צילום: תיעוד איראני

לחסל את אותו משגר פעמיים: הבלוף מאחורי חיסול המשגרים באיראן

שמונה חודשים אחרי שפגענו אנושות במשגרים האיראנים, באולפנים מדווחים על 300 משגרים שהושמדו, ומהדהדים פרסום של דובר צה״ל באתר הרשמי. תחקיר המקום הכי חם בגיהנום חושף את המספר האמיתי של המשגרים שהושמדו, איך הצליחה איראן לשקם את יכולותיה, ולמה הכתבים הצבאיים מנפחים נתונים

אילי פארי ❘ אילי פארי
12/03/2026
| מדיני-בטחוני, צבא, תחקירים
תמונה ראשית : משגרי טילים באיראן, צילום: תיעוד איראני
0

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


ביוני האחרון, עם סיום מבצע "עם כלביא", חיל האוויר התגאה כי "יותר מ-35 אתרי ייצור הותקפו, 200 משגרי טילים – כמחצית מהמלאי האיראני – הושמדו". גם הרמטכ"ל הצטרף לחגיגה: "הסגנו את פרויקט הגרעין והטילים שנים אחורה". החשבון היה פשוט: אם 200 הם מחצית, לאיראן היו 400 משגרים. אחרי המבצע נותרו לה 200. אלא שעם פתיחת המערכה הנוכחית, "שאגת הארי", פתאום המספרים צמחו מחדש.

בשבוע שעבר הפיץ דובר צה"ל נתון חדש: 300 משגרים הושמדו במבצע הנוכחי. כאן מתחילה הבעיה – אם ביוני נותרו 200 משגרים ובמרץ הושמדו 300, מאיפה הגיעו 100 המשגרים העודפים? או שאיראן הצליחה לשקם את כל המערך ויותר בתוך שמונה חודשים תחת סנקציות ותקיפות, או שהמספרים מומצאים. אבל נניח לרגע שאכן איראן הצליחה להכפיל את מערך המשגרים שלה. כזכור, הפעם אנחנו לא לבד במערכה, אלא עם האחות הגדולה בעלת צי מטוסי הקרב החזק בעולם. לא רק צה״ל רכב על אמון הציבור במקלטים וניפח הישגים, גם – איך לא – הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, שטען כי ארה״ב חיסלה מאות משגרים נוספים.

אם נחבר את הדיווחים – 300 של צה"ל ועוד לפחות 200 של האמריקאים – נגיע למסקנה שלאיראן הושמדו למעלה מ-500 משגרים נכון ל-9 במרץ, עת החלו להתפרסם הדיווחים בעקבות תדרוך דובר צה״ל. זהו מספר גבוה מכל מה שהיה לאיראן ערב המבצע הקודם. לפי הדיווחים שנמסרו כבר ביום התשיעי ללחימה, איראן הייתה אמורה להיות כעת במצב של אפס משגרים. אלא שהגענו ליומה ה-13 של המערכה ולא צריך לסיים מצטיין קורס טייס כדי לדעת שנותרו לאיראנים יותר משגרים ממה שרצו שנחשוב. המציאות במקלטים טופחת על פני הדיווחים, ומטחים ממשיכים לצאת מאיראן ללא הפסקה. כלומר, הנתונים שמפרסם הצבא, בעקבותיו פוליטיקאים ואחריהם הכתבים שמדבררים אותם, לא משקפים את המציאות.

להזין את הציבור בנתונים מנופחים

היכולת להזין את הציבור בנתונים מנופחים נשענת גם על הנטייה שלנו, בעודנו ספונים במקלטים, להיתלות בכל שביב מידע שיכול להחזיר לנו אשלייה של שליטה. את הפוזיציה של פוליטיקאים אין צורך לנחש, וגם את זו של הצבא. כדי לבנות תודעה ציבורית כוזבת בהיקפים כאלה, צריך את הכתבים הצבאיים. אותם כתבים שמנצלים את שאריות הקרדיט הציבורי שנותר למקצוע כדי לעשות יח״צ במסווה של עיתונות, לוקחים את המידע מדובר צה"ל ומפרסמים בלי שאלות, חלקם אף מגדילים לעשות ומנפחים ברמתם.

כך למשל, ב-5 במרץ, דני קושמרו הכריז כי "צה"ל ממשיך בכתישת הכוחות, 300 משגרים כבר הושמדו", באותו ערב ניר דבורי הסביר שמדובר ב-60 אחוז מיכולת הטילים האיראנית וחזר על כך ש״על פי הצבא כ-300 משגרים כבר הושמדו מתוך מה שנותר לאיראנים״. יום קודם לכן, הדיווחים של 12 דיברו על "מטסי ענק שנועדו למנוע מהם לשקם את הצבא". ב-9 במרץ, ירון אברהם כבר נאלץ להודות ש"קיימת כמות גדולה של משגרים בשטח", למרות "החלשות משמעותית". ביום שני השבוע דיווח כאן 11 שלאיראן נותרו 150 משגרים בלבד מתוך 460 – כלומר 310 הושמדו. ביום שלישי יהודה שלזינגר ציטט "גורם ישראלי" לפיו 80 אחוז מהמשגרים – 368 במספר – הושמדו.

״עליונות, עליונות, ועוד פעם עליונות״ | מפקד חיל האוויר תומר בר בשיחה עם פקודיו לאחר מבצע ״עם כלביא״  | צילום מסך מתוך אתר חיל האוויר

תחקיר המקום הכי חם בגיהנום חושף כעת – לא 300 ובטח לא 368 משגרים הושמדו. פנינו לצה״ל, שם טענו כי הם בכלל לא מחזיקים נתונים אודות המשגרים. "אין לצה"ל נתון כזה" נאמר לנו. זה לקח כמה צילומי מסך ומספר ציטוטים של גורמים בצבא שמוכיחים אחרת, עד ששינו את הגרסה וטענו שיש רק את אחוז המשגרים שהושמדו. לבסוף נמסר הנתון – 160 משגרים בלבד הושמדו ב-12 ימי הלחימה הראשונים. מדובר בחצי מהמספר שהופץ לתקשורת ובנתון נמוך משמעותית מההישגים של מבצע "עם כלביא", (המכונה גם ״מלחמת 12 הימים״).

את הפער מתרצים בצה"ל באמצעות להטוטנות טרמינולוגית המבדילה בין "השמדה" לבין "הוצאה מכלל שימוש" – הגדרה גמישה שמאפשרת לספור משגרים שספגו פגיעה קלה או נקברו תחת הריסות כ"הצלחה מבצעית", למרות שחזרו לפעילות כעבור זמן קצר. השורה התחתונה היא ששיטת "ההשמדה החוזרת" – פרקטיקה שראינו כבר בעזה עם מספרי מחבלים שחוסלו פעמיים ושלוש – עברה כעת לזירה האיראנית. 

מצג שווא של הכרעה

הפרקטיקה של "השמדה חוזרת", של אמצעי לחימה או כוח אדם, איננה חדשה לצה״ל והפכה לנורמה ב״חרבות ברזל״. לפני כשנה דיווחנו שבעוד לפני המלחמה העריך הצבא שישנם כ-25 אלף מחבלים פעילים בזרוע הצבאית של חמאס, לפי מספר הפעילים שנוטרלו אותו צה״ל הקפיד לפרסם לכל אורך המלחמה, כל מחבל חוסל פעמיים – כשמחשבון פשוט שערכנו המספרים טיפסו לכ-45 אלף מחבלים מחוסלים.

גם הפעם, בזמן שבאולפנים חוגגים את חיסולו של "אותו משגר" בפעם השלישית, הציבור הישראלי מקבל מצג שווא של הכרעה. אם אכן חוסלו מאות משגרים כפי שנטען ביום התשיעי, המטחים ביום ה-14 לא היו אמורים לקרות. העובדה שהם קורים מוכיחה שישראל וארה"ב לא הצליחו לפגוע בליבת היכולת האיראנית, וכי המספרים שנזרקים לאוויר נועדו לצרכי תעמולה ולוחמה פסיכולוגית, המופנית לפני הכל כנגד אזרחי ישראל. בינתיים, האיום האסטרטגי נותר על כנו, חבול אולי, אך רחוק מאוד מלהיות מפורק.

אולי יעניין אותך גם...

תגיות: איראןדובר צה״לטילים בליסטייםניר דבורישאגת האריתומר בר


הסיפור הקודם

מח״ט הבקעה לתושבים: ״הפלסטינים צפויים להתפנות משטחי C״

אילי פארי

אילי פארי

הסיפורים החמים

הציבור נדרש להפגין חיבה למשחק המסוכן בחייו | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90
דעות

לטראמפ ונתניהו אין כל בשורה. זאת רק מדיניות סבבים חדשה

❘ רויטל חובל
03/03/2026

הממשלה החליטה להמר על חייהם של מיליוני ישראלים, שבהעדר אמצעי מיגון יעילים הפכו שחקנים ברולטה רוסית. נתניהו רוצה שנרגיש חסרי אונים. זה נוח לו, כי כך הוא נבחר מחדש

הסיפור המלאDetails
רגב במסיבת העיתונאים שקיימה ב-19 ביוני. חוסר תפקוד ברור | אבשלום ששוני, פלאש 90

סכנה בטוחה: רק שליש חזרו בטיסות החילוץ, הרוב נאלצו לסכן את חייהם

30/06/2025
אחד המטחים הקטלניים מאיריאן שנורו השבוע לאזור הצפון | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

דיגום לפני הכל: לוחמים נדרשים לעלות על מדים לפני שהם מתפנים למרחב מוגן 

18/06/2025
הפגיעה הישיבה בבית משפחת חטיב בטמרה. ארבע מבנות המשפחה נהרגו | צילום: פלאש 90

פיקוד העורף היהודי: מאות אלפי אזרחים מופקרים ללא הגנה מפני הטילים

18/06/2025
נפילה בבית-ספר בגדרה ממתקפת הטילים האיראנית, אוקטובר 2024 | צילום: לירון מודובן, פלאש 90

חיילים קיבלו הוראה לפנות בסיסים בדרום הארץ. אלו שנותרו מופקרים בלי יכולת להתמגן

12/06/2025
בבקשה להכנס כדי להצטרף לשיחה

רוצה לקבל יותר סיפורים, תחקירים וחשיפות?

loader

הרשמה בקליק לניוזלטר הכי חם בגיהנום

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

 

טוען תגובות...
 

אתם חייבים להיות מחוברים על מנת לשלוח תגובה.