השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום רביעי, יולי 9, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם

"המשטרה הבהירה שלא תכנס לכפר בשביל אופנוע גנוב, בסוף הבאתי אותו בעצמי"

אמון הציבור במשטרה צולל, שוטרים לא ממהרים להיכנס לניידות והאפשרויות העומדות בפני האזרח המנסה להתגונן מפני גניבות עוברות הפרטה - לגורמים עברייניים, לאנשים בעלי ניסיון באיתור כלי רכב, או למיליציות פרטיות

איתי רון ❘ איתי רון
17.04.23
תמונה ראשית : אופנוע. תמונת אילוסטרציה | צילום:freepik.com
Reading Time: 10 mins read
A A
0
אופנוע. תמונת אילוסטרציה | צילום:freepik.com

אופנוע. תמונת אילוסטרציה | צילום:freepik.com


משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


״לפני שהחוקר התחיל לבדוק הוא כבר אמר שזה אבוד״, מספר פנחס (השם המלא שמור במערכת) מרמת גן שביתו נפרץ לפני כחודשיים. ״אמרתי לו שאני יודע בדיוק איפה הפורץ נגע, שייקח טביעות אצבעות, אבל הוא אמר לי ׳אל תתערב לי בעבודה. אני אעשה מה שאני צריך לעשות׳. אחרי ארבע דקות הוא הלך. זו הייתה בדיחה עצובה. גנבו לי רכוש וכסף בשווי רבע מיליון שקלים, וזה לא מעניין אף אחד״. 

פנחס מספר שזו לא הפעם הראשונה שפורצים אליו הביתה. בעבר גנבו לו קורקינטים ואופניים, וגם אז המשטרה לא עשתה דבר. הפעם מדובר ברכוש של סבו, בעל ערך סנטימנטלי וכלכלי רב, ולכן ציפה שהמשטרה לפחות תנסה לעזור לו. ״זו תחושה מאכזבת ומזלזלת, הם אפילו לא עשו כאילו הם מתאמצים״.

אולי יעניין אותך גם:

המצלמה של אורן בן משה התקלקלה. הוא השיג מהמשטרה אחרת, והמשיך לצלם נשים בשירותים

אין עילה להדיח את איימן עודה מהכנסת – זהו ניסיון להדיח את הדמוקרטיה 

סכנה בטוחה: רק שליש חזרו בטיסות החילוץ, הרוב נאלצו לסכן את חייהם

בהיעדר נכונות של המשטרה לעזור, פנה פנחס לעולם התחתון והציע סכום של 100 אלף שקלים למי שיחזיר את התכשיטים של סבו. ״זה היה מטורף. אנשים באו וחקרו, ביקשו פרטים, שלחו תמונות והפכו עולמות כדי למצוא את הגנבים והרכוש. הייתי שמח שהחבר'ה האלו היו מפקדים על המשטרה ומראים לה איך לעבוד״. לצערו הרב, עד כה העולם התחתון לא הועיל. התכשיטים עדיין לא נמצאו. 

האדישות המשטרתית במקרה של פנחס אינה מקרית: בחודש אוגוסט 2022 פורסם נוהל חדש של המשטרה הקובע כי שוטרים לא יישלחו לטפל במקרי גניבה, וזאת על רקע משבר כוח האדם בארגון. על פי הנוהל, ניידת משטרה תשלח רק אם מדובר באירועים חריגים. 


"קיימים בשנה יותר מ-50 אלף אירועי גניבה", נכתב במסמך של המשטרה אשר פורסם תחת הכותרת "צמצום טיפול באירועי גניבה". לפי המסמך, ניידת סיור תישלח רק במקרים בהם החשוד נוכח במקום העבירה ויש צורך לעכבו, במקרים של גניבת נשק, במקרים שהאדם הוא מבוגר, בעל מוגבלויות או קטין, או במקרים בהן יש ראיות בזירה וביכולת הניידת לתפוס אותן. "במידה ואין האירוע עונה על הקריטריונים", נכתב במסמך, "ישלח המוקדן למדווח לינק להגשת תלונה באופן מקוון״.

רכב גנוב הוא רכב אבוד

תחום גניבות הרכב הוא עולם שלם בפני עצמו, שמככבים בו חלמאות, משטרות פרטיזניות ופרוטקשן. הסיפור של ידין טל מגבעת שמואל מגלם את כולם: טל חסך שנים בשביל לקנות את אופנוע חלומותיו בסכום של 160 אלף שקלים. בוקר אחד הוא התעורר וגילה שכלי הרכב שבשבילו עבד כל כך קשה – נגנב.

״הגשתי תלונה במשטרה, אבל הבנתי מהם שזה אבוד. נראה שאפילו לא טרחו לבדוק״, מספר טל. ״התחלתי לחקור וגיליתי איפה האופנוע נמצא, מצאתי את השמות של הגנבים והמיקום שלהם בכפר קלנדיה. כשפניתי למשטרה, הם אמרו שהם לא נכנסים לשם בשביל אופנוע״.

לאחר כמה ימים פנו הגנבים לטל בעזרת מתווך. ״הם ביקשו שאשלם 60 אלף שקלים כופר עבור האופנוע. מסתבר שככה זה: גונבים רכבים יקרים ואז מחזירים אותם בעד כופר דרך מתווך שגוזר קופון על העסקה״. טל מציין שמאז שפרסם על המקרה פנו אליו עשרות אנשים עם מקרים זהים לשלו.

״זה מדהים שזה לא מעניין בכלל את המשטרה. הכנופייה הזאת מוכרת לכולם, כולל למשטרה ולימ״ר, אבל אף אחד לא טורח לעשות עם זה משהו. מדובר בקבוצה של 20 אנשים עם תעודות זהות כחולות שכל היום גונבים רכבים ועושים מה שבא להם ומעלים לטיק טוק, הם אפילו לא מנסים להצניע את זה.
"בסוף הייתי צריך להיכנס לשטחים ולקחת את האופנוע שלי. האבסורד הוא שכשעברתי בדרך חזרה עם האופנוע במחסום, אפילו לא בדקו אם הוא גנוב״.

"מדובר בכנופייה של 20 אנשים עם תעודות זהות כחולות שכל היום גונבים רכבים ומעלים לטיק טוק"

מי שעזר לטל להחזיר את האופנוע הוא רועי פורטס, אשר עובד באופן רשמי כגורר אופנועים, אך בפועל, הוא המושיע של כל מי שנגנב לו האופנוע. ״ביומיים האחרונים פנו אלי 50 אנשים שגנבו להם את האופנועים. הצלחתי לאתר כבר 20״, הוא מספר. ״אם המשטרה לא עושה את העבודה שלה – מישהו צריך לעשות אותה״. 

פורטס טווה במשך השנים רשת קשרים בעזרתה הוא מאתר את הכלים הגנובים. ״לחבר שלי נגנב האופנוע, הוא נסע לחברון להחזיר אותו אחרי שהמשטרה לא עשתה כלום. בסוף היה מדובר בעוקץ, והוא חזר בלי הכסף ובלי האופנוע״. 

לדבריו, גניבות מזמן הפסיקו לעניין את המשטרה: ״הגנבים פועלים בחופשיות. גם אם הם יגנבו טנק אף אחד לא יעצור אותם. כולם יודעים מי הם, איפה הם ומה הם עושים, אבל המשטרה עסוקה בדברים אחרים כנראה, או שפשוט לא אכפת לה. בינתיים הגנבים ממשיכים לגנוב לאזרחים את הרכוש״.

״לאחרונה פנו אלי 50 אנשים שגנבו להם את האופנועים, הצלחתי לאתר 20. אם המשטרה לא עושה את עבודתה – מישהו צריך לעשות אותה״

היעדר המענה המשטרתי הביא להקמת יוזמות נוספות שמנסות לסייע לציבור. אחת מהן היא GBH, חברה המסייעת לאתר אופנועים גנובים ולהחזיר אותם לבעליהם בעזרת מערכות ג'י.פי.אס המותקנות בתוך האופנועים.

״יש לנו מוקד שפועל 24/7 וסיירים שנמצאים בשטח. כשיש גניבה אנחנו מקפיצים את הסיירים ומתקשרים למשטרה במטרה להכווין אותם ולסגור על השודדים״, מספר בעל החברה ג׳ורג בן חיים, שהקים אותה לאחר שהאופנוע שלו נגנב ותלונה שהגיש נסגרה מחוסר עניין לציבור.

עושים למשטרה את העבודה

״אחרי חוויית חוסר האונים שלי מול המשטרה והעובדה שהם באמת לא עושים שום דבר, החלטתי להתנדב במשטרה״, מסביר ולדיסלב, המתגורר בנווה שאנן בתל אביב, שהחליט להצטרף לכוח השיטור לאחר ששני זוגות אופניו נגנבו.

״אחרי שגיליתי שנגנבו לי האופניים, התקשרתי למשטרה ואמרו לי להגיש תלונה, אז הגשתי. למחרת ישבתי שש שעות להוציא סרטונים ממצלמות אבטחה. התקשרתי למשטרה להגיד שהצילומים בידי, אבל הם אמרו לי שסגרו את התיק״. 

האופניים שנגנבו לולדיסלב | צילום: פרטי

אלא שולדיסלב לא ויתר והמשיך לדרוש את התערבות המשטרה. היא, מצידה לא עשתה דבר. ״החלטתי לחפש אותו ברחובות. הדפסתי את התמונה של הגנב ושאלתי בעלי מכולות באזור אם מכירים אותו. בסוף תפסתי אותו גונב מבניין מגורים.
"עקבתי אחריו, ותוך כדי התקשרתי למשטרה שטענה שהם שולחים ניידת, אבל אף אחד לא הגיע. המשכתי להתקשר תוך כדי שאני עוקב אחריו, ומסביר שאני רואה אותו גונב ומנסה למכור. בסוף ויתרתי״. 

"עקבתי אחרי הגנב ותוך כדי התקשרתי למשטרה שטענה שהם שולחים ניידת. הסברתי שאני רואה אותו גונב ומנסה למכור. בסוף ויתרתי״

כמה ימים מאוחר יותר ולדיסלב ראה שוב את הגנב בפעולה. הוא חזר והתקשר למשטרה, שכמנהגה לא הגיעה לזירה. מתוך תסכול, הוא נסע בעצמו לתחנת המשטרה לשוחח עם חוקרת ולהבין מדוע נסגר התיק. "לפעמים אנחנו סוגרים תיקים מהסוג הזה, גם לפני שהתקבלו המצלמות״, אמרה לו.  

"בדקתי את המצלמות בעצמי, מצאתי את הסרטונים בעצמי", אמר לה. "רק ביקשתי שיעזרו לי למצוא את הסרטונים במצלמות רחוב״. על כך ענתה החוקרת: ״אנחנו לא חייבים לעשות את זה, יקירי. אני לא גרה בדרום תל אביב ואני לא שמה דברים מחוץ לדלת. אין מה לעשות״. ולדיסלב השיב כי למרות שהוא קורבן לעבירה, היא מעבירה את האשמה עליו. 

בסיכום השיחה שאל האם יש דרך שבה יוכל לעזור למשטרה לעשות עבודתה או לחילופין לעזור לשכונה להיות בטוחה מפני גניבות. החוקרת ענתה: ״תתנדב אצלנו״, באין מענה אחר, זה בדיוק מה שהוא עשה. 

רכב משטרה בלב תל אביב | צילום: שאטרסטוק
רכב משטרה בלב תל אביב | צילום: שאטרסטוק

בשנים האחרונות סובלת משטרת ישראל מאובדן כוח אדם, שמתבטא בגל עזיבה המוני. ב-2017 התפטרו 324 שוטרים מתפקידם וב-2021 כמעט הוכפל מספר השוטרים המתפטרים והגיע ל-631. במחצית הראשונה של 2022 התפטרו 456 שוטרים. 

בתגובה לעזיבה ההמונית, הורה המפכ"ל קובי שבתאי ביוני על קיצור קורס ההכשרה לשוטרים, אשר נמשך עד אז כשבעה חודשים, למתכונת חדשה שתימשך שבעה שבועות בלבד. ייתכן שזה ייצב את סדר גודל הכוחות, אך ספק אם זה ייצר שוטרים טובים יותר, שמשרתים טוב יותר את האזרחים.

בינתיים, מספר האזרחים הטורחים להגיש תלונות למשטרה נמצא בירידה: מסקר של למ"ס מ-2021 עולה כי בממוצע הציבור מדווח רק על 40 אחוז מעבירות האלימות או איומים באלימות שמהם נפגעו.

במקביל, גם מספר המעצרים שמבצעת המשטרה נמצא בצניחה: בשנים 2017-2020 המספר ירד בכ-22 אחוז. כמו כן, שיעור המעצרים שהובילו לכתבי אישום הגיע מ-51 אחוז ב-2018 ל-42 אחוז ב-2021. 

על פי סקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה מסוף 2022, עולה כי רק 29 אחוז מהישראלים מביעים אמון במשטרה, לעומת 43 אחוז שענו כך רק שנתיים קודם לכן.

לוקחים את החוק לידיים 

מאז אירועי "שומר החומות" במאי 2021, החלו לקום קבוצות אזרחיות חמושות אשר לוקחות את הביטחון, ולעתים גם את החוק לידיים. "סבלנו ממכת גניבות. זה לא היה עניין של אם יפרצו – אלא למי ומתי", אומר משה מניאס, עיתונאי ומתנדב בארגון "השומרים", שהוקם ביוני 2021 וכולל כמאה מתנדבים, רובם אברכים ללא עבר קרבי, שגרים במודיעין עילית השוכנת על גדר ההפרדה הפרוצה. 

"יש לך רשיון נשק? התקבלת": כך פועלים ארגוני המתנדבים החמושים

איתי רון

״בגלל שהפורצים הגיעו מעבר לקו הירוק, החלטנו לפנות לצבא. אמרו לנו שמדובר בפעילות פלילית, וזה באחריות המשטרה. אבל כשהיינו מתקשרים למשטרה, הם היו מגיעים אחרי רבע שעה, לאחר שהגנבים נעלמו כבר מזמן. 

"התברר שמדובר במחסור בכוח אדם. יש שעות בלילה שבכל המרחב יש שתי ניידות סיור. זאת אומרת שאם יש תאונה וגניבה בו זמנית, מאה אחוז מכוח האדם של המשטרה עסוק, ואנחנו נשארים ללא מענה.

״בליל הפעילות הראשון שלנו עלינו לכמה גגות לעשות מארבים, מצוידים בגז פלפל קטן ומכשיר טלפון שדלק באישור הרבנים", מספר מניאס. "פתאום ראינו שניים יורדים מהגבעות עם תיקים. זה היה ליל שבת, אז היה ברור שמדובר בגנבים. רצנו אליהם ותפסנו אחד מהם. לא ידענו מה לעשות איתו, אז לקחנו אותו לבית של הרב שאמר לנו להתקשר לביטחון". 

"בתקופה הזו משטרת ישראל נותנת שירות גרוע לאזרח ביחס לתקופות אחרות. היא נמצאת כיום במצב הקשה ביותר שלה", אומר ניצב בדימוס עו״ד יעקב בורובסקי. ״האזרח אינו במרכז תשומת הלב. המשטרה עסוקה פחות בשיטור קלאסי, ויותר ויותר בתחזוק של המציאות הביטחונית. פעם אמרתי בצחוק: 'צריך להוציא את המשטרה ממשמר הגבול', כיום אני מתכוון לזה ברצינות״.

"המשטרה עסוקה פחות בשיטור קלאסי, ויותר בתחזוק של המציאות הביטחונית. פעם אמרתי בצחוק: 'צריך להוציא את המשטרה ממשמר הגבול', כיום אני מתכוון לזה ברצינות״

בנושא הארגונים האזרחיים החמושים דעתו של בורובסקי נחרצת: "מיליציות הן מסגרות שבסוף מובילות לאסונות. אני חושש ממיליציות פרטיות שמתארגנות בלי מידע ובלי תיאום. לחמש אזרחים בלי פיקוח, ולא תחת הסמכות של משטרת ישראל, כשבצד אחד של המשטרה יש הרבה ידע ומודיעין שנצבר, ובצד השני נשאר מקום לפרשנות – זה יוצר פתח לבעיות. בסוף עלולים לקרות מקרים של אש על כוחותינו. אם כבר להתנדב, אז בצורה מסודרת ולא פרטיזנית, במסגרת המשמר האזרחי של המשטרה". 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל טיפלה ותמשיך לטפל בכל אירוע ובכל תלונה. זאת תוך התייעלות של אופן הטיפול ותעדוף מבצעי, כך שבמקרים בהם אין יתרון להגעת ניידת סיור, למעט מפגש עם האזרח וגביית תלונה בשטח, הניידת תופנה לטיפול באירועים חמורים יותר, שיש בהם לעיתים אף סכנת חיים.

"צמצום כוח האדם במשטרה מחייב אותנו בקביעת סדרי עדיפויות, כך שהציבור יפגוש את מערך הסיור במקרים שבהם הוא יכול להשפיע ולפעול למען ביטחונו באופן המיטבי. יודגש כי האירועים והתלונות ייבדקו ויחקרו באמצעות כל המשאבים והכוחות הדרושים לכך".



הסיפור הקודם

בן גביר קרא להגיע להפגנת התמיכה בנתניה – כמה מאות נענו לקריאתו

הסיפור הבא

מי ברכב, מי ברגל: איך הפוליטיקאים מגיעים למשכן הכנסת?

איתי רון

איתי רון

[email protected]

הסיפורים החמים

המקומון

העיר הלבנה: הורים ביקשו מעיריית ת״א לממן הסעות לשבט צופים בלי מבקשי מקלט. העירייה מצאה פתרון חסכוני יותר  

בריאות הנפש

דניאל אדרי לא הצליח לחיות עם הריחות והמראות מהמלחמה. אתמול הוא נמצא ברכב בוער ביער

דעות

אלו לא שוליים אלימים, את הפוגרומים בגדה מארגנים ראשי המתנחלים

הסיפור הבא

מי ברכב, מי ברגל: איך הפוליטיקאים מגיעים למשכן הכנסת?

רעבים לשינוי? עדיין לא נמצא התקציב להמשך הפרויקט לביטחון תזונתי

הבשר טרי, גם החיידקים: יבוא העגלים הופך את ישראל למוקד ההתפרצות של המגיפה הבאה

קטגוריות

  • גלריות
  • דעות
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
  • וידאו
  • חם
  • כלכלה וחברה
    • בריאות הנפש
    • החברה הערבית
    • חינוך
    • מבקשי מקלט
    • צדק חברתי
      • דיור ציבורי
    • רווחה
  • מגזין
  • מדיני-בטחוני
    • יהודה ושומרון
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
    • עזה
    • צבא
  • משפט ופלילים
    • אלימות מינית
    • דמוקרטיה במשבר
    • משטרה
    • נשק
    • שחיתות
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
    • תקשורת
  • פרויקטים
    • русский / English / عربى
  • תחקירים

המקום הכי חם בגיהנום || 

עיתונות עצמאית, בלי פחד. 

אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם, מעמדות ומעקרונות. במגזין הזה אנו מבקשות לעשות עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא. עיתונות שאינה חוששת לקחת צד. ששומרת על פרופורציות, שאינה מתלהמת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים, סקרנית ובודקת את עצמה.

 

© 2024 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי.

Fatfish

בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות שהם לא יצליחו להביס

אנחנו חייבים את התמיכה שלך כדי להמשיך לחקור, לחשוף ולדווח, ולעשות עיתונות שמשפיעה על המציאות.

לתמיכה בכל סכום >

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
  • משפט ופלילים
  • כלכלה וחברה
  • פוליטיקה ותקשורת
  • המקומון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish