תמכו בעיתונות עצמאית
המקום TV · וידאו

שני הרוגים בפינוי אלים של הכפר אום אלחיראן בנגב

תושבי הכפר מספרים על איש חינוך שניסה לעזוב את המקום

שני הרוגים בפינוי אלים של הכפר אום אלחיראן בנגב
המקום הכי חם בגיהנום יואל הרצברג ·18.01.2017

בלי פרסומות. בלי בעלי הון. בלי בולשיט

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך

"הצילו ניידות בכפר״, הודיע לנו הבוקר סלים אבו אלקיעאן על תחילתו של פינוי אלים בכפר הבדואי הלא מוכר אום אלחיראן. בשעות אלה מכותרים במסגד הקטן גברים, נשים וילדים, לאחר שכוחות משטרה וצבא פלשו לכפר בחמש לפנות בוקר. מהמקום מדווחים על שני הרוגים, אחד מהם הוא יעקב אבו אלקיעאן, תושב הכפר בן 45. על פי דיווחים, ההרוג השני הוא אחד מהשוטרים שהגיעו לפינוי, אולם טרם פורסמו פרטים נוספים אודותיו. כמו כן נפצע ח״כ איימן עודה בפניו מכדור גומי שנורה לעברו ומשאיפת גז מדמיע.

תא של דאעש באום אלחיראן? ועוד כמה דברים שלא ידעתם על הכפר

לטענת ראאד וסלים אבו אלקיעאן, גרסת המשטרה לפיה ההרוג ניסה לדרוס שוטר היא שקרית, והוא רק ביקש לעזוב במכוניתו את המקום. ״הוא היה איש מתון ופרטי״, אומר אחד מעמיתיו, ומבטל מכל את נסיונות הרשויות לייחס להרוג הנחשד בדריסה השתייכות לדאע״ש. ״הוא היה מורה בתיכון, איש חינוך ישר וצנוע. יש לו ילדים גדולים מלומדים. אני לא מאמין למשטרה, הם מנסים להדביק לו תוויות כדי להצדיק את הירי בו. מה יגידו? שירו במורה? יכול להיות שהם פירשו את הנסיעה שלו כאיום, אבל אני לא מאמין לזה. במצב שמכתרים אותך ובאים לעצור אותך לא תנסה לברוח מהמקום?״.

דוברת המשטרה, מרב לפידות, אמרה בראיון לערוץ 10 שההרוג היה פעיל הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית, וכי יש אינדיקציות לפיהן היה מזוהה עם ארגון הטרור דאעש, אולם היא לא יכולה לפרט אותן כרגע. בהמשך התייחסה לח"כ איימן עודה שנפגע מירי כדור גומי, ואמרה: "לצערי הוא בחר להשתתף בהפרות סדר".

ראאד וסלים שוללים מכל וכל את טענות המשטרה לאלימות של התושבים. לדבריהם האלימות היא חד צדדית ובאה אך ורק מכיוון הכוחות התוקפים. לטענתם אין ולא היו יריות מצד התושבים או זריקות אבנים. כל הדיווחים על כך באמצעי התקשורת לא מבוססים ובאים מדוברות המשטרה ולא מכתבים בשטח.

״יש כאן אלפי כוחות״, אומר בטלפון ראאד, יו״ר ועד אום אלחיראן. ״סוסים וניידות ונגמ"שונים. יש כאן צבא ומשטרה בכמויות שיכולות לכבוש את מדינת ישראל, את לבנון ואת סוריה ביחד. הם יורים בנו. באו רגלית בחמש בבוקר, ועל סוסים ובתחילו לפנות אותנו באלימות. זאת מדינה גזענית״.

תושבי הכפר, בני שבט אלקיעאן יושבו במקום בכוח על פי הוראת הממשל הצבאי מ-1956. הכפר ניצב במקום כ-60 שנה. 60 שנה בלי חשמל, בלי מים, בלי ביוב, בלי כבישים או מדרכות. למרות שבית המשפט לא קיבל את טענת המדינה שם פולשים, אלא הכיר בהם כבני רשות, הוא פסק שזכותה של המדינה לעקור אותם מאדמתם בשנית. על אדמותיהם יקום ישוב יהודי תורני בשם ״חירן״.

השר לבטחון הפנים גלעד ארדן מהר להגיב לארועים לפנות בוקר באום אל חיראן, ולא היסס לסכם את האירוע ולהצביע על האשמים: "מדובר באירוע קשה לכוחותינו ולמדינת ישראל בכלל. מחבל השייך לתנועה האיסלאמית דהר לעבר כוחותינו במטרה להרוג כמה שיותר שוטרים עוד לפני תחילת הפינוי. אני מקווה שיום זה לא יהפוך ליום שמסמן תפנית ביחסים של הבדואים עם רשויות המדינה אך אם כן, לח"כ עודה יש תרומה מאוד גדולה לעניין. הוא היה שם כדי ללבות יצרים ולהסית לאלימות. מה שקרה הלילה מחבל ביצע פיגוע דריסה כנגד כוחות המשטרה שהיו במקום, עודה היה בין אלה שליבו את היצרים. כרגע המשטרה מבצעת הערכת מצב. האלימות והטרור לא ינצחו את החוק".
אליו הצטרף גם שר השיכון, יואב גלאנט: "האלימות הבדואית שהתעוררה הבוקר היא מהחמורות שנראו בדרום בשנים האחרונות ועליה להיענות ביד קשה ובלתי מתפשרת. מדינת ישראל היא מדינת חוק. האירוע בו מחבל מנצל מהומות תוך כדי פינוי, כדי לבצע פיגוע, הוא אירוע חמור המשקף את פוטנציאל הטרור הנוצר לאור ההסתה של האוכלוסיה הבדואית כנגד המדינה והרשויות המוסמכות שלה. על כוחות הבטחון להשיב מיידית את הסדר בדרום".
ג'עאפר פארח, דובר מרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערביים בישראל, מבקש מכלי התקשורת להימנע מהסתה נגד אזרחי המדינה הערבים: "ההרוג אינו "איש דאעש", אלא איש חינוך. האירוע קרה בשעה שש בבוקר, איך המשטרה כבר הספיקה לבדוק ולקבוע את המניעים?"

עוד מהמקום TV

לכל הווידאו ›