השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צור קשר
יום שלישי, יוני 30, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • תחקירים
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
  • בריאות הנפש
  • משפט ופלילים
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • שחיתות
  • מדיני-בטחוני
    • יהודה ושומרון
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

"התקשורת הישראלית התערערה": ישראל צנחה 11 מקומות במדד חופש העיתונות

ישראל ירדה למקום ה-97 מתוך 180 מדינות במדד ארגון "עיתונאים ללא גבולות". מלבד הסכנה לחופש העיתונות מוזכרים נימוקים כמו אפליה של עיתונאים פלסטינים, מגבלה חריגה של צנזורה צבאית ונטייתו של נתניהו להשפיע באמצעים פסולים על התקשורת. הרשות הפלסטינית עלתה למקום 156 ובמקומות הראשונים נורווגיה, אירלנד ודנמרק

אורן פרסיקו, העין השביעית ❘ אורן פרסיקו, העין השביעית
04/05/2023
| דמוקרטיה במשבר
תמונה ראשית : השר שלמה קרעי | צילום: אבשלום ששוני פלאש 90
0

בלי פרסומות. בלי בעלי הון. בלי בולשיט

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך

מדינת ישראל ירדה 11 מקומות במדד חופש העיתונות של ארגון עיתונאים-ללא-גבולות (RSF) לשנת 2023, זאת בהשוואה למיקומה בשנת 2022, והגיעה למקום ה-97 מתוך 180 מדינות וטריטוריות.

המדד, שמסכם את מידת חופש העיתונות ברחבי העולם, מציין ביחס לישראל כי "התקשורת הישראלית התערערה בעקבות עלייתה לשלטון של ממשלה המאיימת על חופש העיתונות".

מעבר לסכנה לחופש העיתונות שהביאה בכנפיה ממשלת נתניהו השישית, בארגון מזכירים את הסכנות הוותיקות יותר כגון אפליה של עיתונאים פלסטינים, מגבלה חריגה של צנזורה צבאית וריכוזיות כלכלית.

עוד מוזכרת גם באופן ספציפי הנטייה העקבית של נתניהו לנסות ולהשפיע באמצעים פסולים על העיתונות, כמו במקרה של "ישראל היום" או במקרים של "ידיעות אחרונות" ושל "וואלה",  שהניבו את האישומים הפליליים בתיקים "2000" ו"4000".

הדירוג במדד חופש העיתונות נקבע על-ידי שקלול של שני מסדי נתונים: תיעוד של RSF לגבי הפרת זכויות של עיתונאים, ושאלונים שמחולקים למומחים מקומיים מהעיתונות, האקדמיה ועוד (בישראל ממלאת משבצת זו, בין היתר, "העין השביעית"). אלו מספקים משוב לגבי פרמטרים דוגמת פלורליזם, שקיפות, צנזורה עצמית, חוקי תקשורת, פסיקות משפטיות ואלימות נגד עיתונאים.

מעל ישראל במדד אפשר למצוא השנה מדינות כגון אלבניה, גבון, מונגוליה, זמביה, גינאה-ביסאו, קפריסין הצפונית, טוגו, ליבריה, גאנה, בורקינה-פאסו, חוף השנהב ומדינות דומות נוספות. מנהלת דסק המזרח התיכון בארגון עיתונאים ללא גבולות ניסתה בעבר להסביר מדוע לפי המדד, חופש העיתונות בישראל נמוך מזה שבמדינות שאינן דמוקרטיות מפותחות, בראיון לאתר "העין השביעית".

מעל ישראל במדד אפשר למצוא השנה מדינות כגון אלבניה, גבון, מונגוליה, זמביה, גינאה-ביסאו, קפריסין הצפונית, טוגו, ליבריה, גאנה, בורקינה-פאסו, חוף השנהב 

נחמה מפוקפקת ניתן לשאוב מכך שמצבה של ישראל טוב יחסית למדינות המזרח-התיכון וצפון אפריקה. איזורים שנחשבים באופן כללי כמסוכנים ביותר לעיתונאים: למעלה ממחצית המדינות במזה"ת וצפון אפריקה קיבלו במדד ציון "גרוע מאוד". סוריה, למשל, ניצבת במקום ה-175, תימן במקום ה-168 ומקום אחד מעליה נמצאת עיראק.

אל מול הירידה במדד של ישראל, הרשות הפלסטינית דווקא עלתה 14 מקומות בשנה החולפת וניצבת במקום ה-156, וזאת על אף הרג העיתונאית שירין אבו-עאקלה מירי כוחות צה"ל. לצד הפרות זכויות עיתונאים פלסטינים בידי "כוחות הכיבוש הישראלים", לשון הדו"ח, העיתונאים ברשות הפלסטינית סובלים גם מהפרות זכויות על-ידי אנשי הרשות.

"היכולת חסרת התקדים לטפלל תוכן"

זו השנה ה-21 שהארגון הבינלאומי, שמושבו בפריז, מפרסם דו"ח על מצב חופש העיתונות בעולם, כשהדגש הפעם הוא על האיומים מצד "תעשיית התוכן הכוזב", לשון הדו"ח.

ב-118 מדינות מתוך 180 שנבדקו עבור הדו"ח, נמצא כי גורמים פוליטיים מעורבים באופן קבוע או תדיר במסעות תעמולה ודיסאינפורמציה. "ההבדל בין אמת לשקר, אמיתי ומלאכותי, עובדות ותחבולות, הולך ומטשטש ומסכן את הזכות למידע", נכתב בדו"ח. 

"היכולת חסרת התקדים לטפלל תוכן מנוצלת כדי לערער את מי שמייצגים עיתונות איכותית וכדי להחליש את העיתונות עצמה". הבינה המלאכותית, מזכירים מחברי הדו"ח, מחריפה את המשבר המתחולל בתקשורת ומאפשרת להפיץ ביתר קלות בדותות הנראות אמיתיות.

באופן כללי, מצב העיתונות בעולם אינו שפיר. לפי ממצאי הדו"ח, ב-70 אחוז ממדינות העולם – שבע מתוך כל עשר מדינות שנבדקו – מצב חופש העיתונות גרוע.

מצב חופש העיתונות בעולם ל-2023 | מקור: RSF

נורבגיה נותרה במקום הראשון זו השנה השביעית ברציפות כשבמקום השלישי דנמרק ואחריה שבדיה ופינלנד. באופן חריג, בצמרת הרשימה השתלבה השנה מדינה שאינה נורדית: אירלנד, שעלתה מהמקום השישי לשני. בתחתית הרשימה ניתן למצוא שלוש מדינות אסיאתיות: וייטנאם, סין וקוריאה הצפונית.

רוסיה ירדה תשע מקומות במדד למקום ה-164, בין היתר על רקע מכונת התעמולה שנבנתה כדי להפיץ את מסרי הקרמלין בכל הנוגע למלחמה באוקראינה. זו האחרונה, מנגד, ניצבת במקום ה-79 במדד.

ברזיל עלתה 18 מקומות בעקבות הדחת הנשיא ז'איר בולסונרו, שהירבה לתקוף עיתונאים ביקורתיים. הודו וטורקיה, לעומת זאת, ירדו ב-11 ו-16 מקומות בהתאמה. בהודו נבעה הירידה מהשתלטות אוליגרכים המקורבים לראש הממשלה נרנדרה מודי על כלי תקשורת, ואילו בטורקיה הגביר המשטר של רג'פ טאיפ ארדואן את רדיפת עיתונאי האופוזיציה.

זווית מקומית נוספת מגיעה דווקא מדירוג חופש העיתונות ביוון: לישראל השפעה עקיפה על מיקומה הנמוך של המדינה (107) שנובע בין היתר מהפעלת רוגלות ישראליות נגד עיתונאי.

שתף

  • Share on X (נפתח בחלון חדש) X
  • Share on Facebook (נפתח בחלון חדש) פייסבוק
  • Share on Reddit (נפתח בחלון חדש) Reddit
  • Share on Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • Share on WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • Email a link to a friend (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...


הצטרפו לשקוף
הסיפור הקודם

שש פניות עם תוכן אובדני בשבוע: בני הנוער קורסים ואין מי שיציל אותם

הסיפור הבא

בדיון על המשלוחים החיים בכנסת: "עבירות פליליות שעונשן מאסר"

אורן פרסיקו, העין השביעית

אורן פרסיקו, העין השביעית

הסיפורים החמים

שא נור - אחת ההתנחלויות שהוצא עבורן צו שטח שיפוט. שא-נור פונתה במסגרת תוכנית ההתנתקות ובשבועות האחרונים, בעקבות החלטת ממשלה, הוקמה מחדש יחד עם תשע התנחלויות נוספות בצפון השומרון. | צילום: פלאש 90
המקומון

מאז הקמתה, הממשלה העבירה להתנחלויות 25 אלף דונם ב-114 צווים – כמות השווה לזו ב-22 השנים שלפני כן גם יחד

❘ סיון תהל
29/06/2026

דוח חדש של עמותת ״במקום״ חושף האצה חסרת תקדים בקביעת תחומי שיפוט מוניציפליים מורחבים להתנחלויות ביהודה ושומרון. מאז הקמת הממשלה הוצאו 114 צווי-אלוף במסגרתם יותר מ-25 אלף דונם משטחי סי נוספו לשליטת ההתנחלויות, ללא פרסום או זכות התנגדות. ליישובים פלסטינים לא נקבע ולו תחום שיפוט אחד מאז שנות ה-70

הסיפור המלאDetails
מי יורש את מי? גולן בישיבת סיעת הדמוקרטים בכנסת; משמאל, שלט ״סיעת העבודה״ | צילום: יונתן סינדל/Flash90

"מה שהמתנחלים עשו בליכוד, אנחנו צריכים לעשות בשמאל": הגוש נגד הכיבוש יוצא מקפלן ומגיע לכנסת

26/06/2026
מתחם ההמתנה לבני משפחות האסירים מחוץ לבתי המשפט בעופר | יוצאים למסע באמצע הלילה בשביל לראות את האסיר לכמה שניות בזום | צילום: פלאש 90

בבתי המשפט הצבאיים בגדה המערבית, צדק הוא רק שם של כוכב 

24/06/2026
צילום מסך מתוך דוח יונסף על מצב החינוך בלבנון | UNICEF/ DiegoIbarraSanchez/2025

מה יואב קיש יכול ללמוד משרת החינוך הלבנונית?

18/06/2026
תחנת החשמל ברמת חובב | הכפרים הלא מוכרים סובלים מרמה גבוהה של זיהום אוויר מבריכות אידוי הכימיקלים ומתחנת הכוח של חברת החשמל. צילום: יניב נדב/FLASH90

"איבדנו את הריבונות. נשלטים על ידי אנשי ההון": חזית רחבה נגד חוק חוות השרתים

17/06/2026
הסיפור הבא
ח"כ מיקי לוי | צילום: דור זומר

בדיון על המשלוחים החיים בכנסת: "עבירות פליליות שעונשן מאסר"

עו"ד אפרים דמרי | צילום מסך תוכנית ערוץ 14

"לחשוף את השקר": מפגינים מול ביתה של השרה גמליאל נגד פייק ששודר בערוץ 14

שכבת התלת המימד מתוך מערכת ה-GIS של עיריית ירושלים, לפני שהוסרה

לאחר שפרסמה מידע תכנוני וחטפה ביקורת, עיריית ירושלים הסירה אותו מהאתר

רוצה לקבל יותר סיפורים, תחקירים וחשיפות?

loader

הרשמה בקליק לניוזלטר הכי חם בגיהנום

אינטראקטיב | המקום הכי חם בגיהנום המלחמה השקטה פוסט-טראומה בכוחות הביטחון: כל הסיקור במקום אחד ←
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • מי אנחנו
  • צור קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

 

טוען תגובות...
 

    %d