הממשלה החליטה למנות נציגים חדשים למועצה להנצחת ראשי ממשלה ונשיאים, אשר באחריותה לתקצב מוסדות ומיזמי הנצחה במאות אלפי שקלים ולקיים ולקדם פעילויות חינוכיות, אירועי הנצחה, סיורים, סדנאות מנהיגות, הרצאות, אזכרות וימי עיון.
מאז הקמתה הרכב המועצה כלל על פי רוב דמויות ציבוריות וממלכתיות כאשר בין חבריה ניתן היה למצוא את יהורם גאון, גילה אלמגור ואביגדור קהלני כמו גם בכירים במגזר השלישי ובארגוני חברה. כעת, על פי בדיקת ״המקום הכי חם״ עולה כי בניגוד למקובל, החליטה הממשלה למנות נציגי ציבור הקשורים ללשכת ראש הממשלה ובכיריה עסקית, פוליטית ומפלגתית.
על פי חוק ״הנצחת זכרם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה״ במועצה יכולים לכהן עד 21 נציגים של הממשלה נציגי ציבור, כאשר היו״ר נבחר מבין נציגי הממשלה. על פי החלטת הממשלה היו״ר של המועצה הנוכחית יהיה מנכ״ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי.
נציגי הציבור נבחרים לכהונה של חמש שנים, אך יכולים להמשיך לכהונות נוספות במידה והממשלה ממשיכה למנותם. במועצה החדשה יש רוב לנציגי ציבור, אך נראה, על פי הרכבה החדש, כי אופייה הממלכתי של המועצה ופעילותה עתיד להשתנות.
בין חברי המועצה החדשים שמונו נמצא אשר יאיר סוזין, דובר אם תרצו לשעבר, ושותפו העסקי של נבו כץ, יועץ ראש הממשלה לענייני כנסת. סוזין וכץ הקימו יחדיו בשנת 2016 משרד יחסי ציבור בשם ״סוזין & כץ״. שני אלו ניהלו יחד את קמפיין הליכוד לציבור הדתי לאומי בבחירות 2019. קשר נוסף לקואליציה, הוא שסוזין כיהן כדובר עיריית טבריה כשראש העירייה היה בן דודו של שר הפנים משה ארבל, שמעון מעתוק.
נציגה נוספת היא לילך ויינשטוק, מובילת תא הנשים הדתיות בליכוד וממובילות תא המתפקדים ״מלוכדים״. כמו סוזין, גם לילך הייתה דוברת, רק שהיא עבדה בתור דוברת לחבר הכנסת מהליכוד דניאל בנלולו בכנסת ה-16. בנוסף, ויינשטוק היא גם יו״ר ועד היישוב אלון שבות וסמנכ״לית בחברה לפיתוח גוש עציון.
גם אורי יושוביייב, מקורב לבן גביר ונציג עוצמה יהודית לבחירות המוניציפליות בירושלים, חלק מהרשימה של סגן ראש העיר אריה קינג ובעבר גם שימש כעוזרו האישי, מונה כחבר המועצה להנצחת ראשי ממשלה ונשיאים.
אחיו, טל יושבייב, המקורב גם הוא לבן גביר, מתגורר בשכונת שייח׳ ג׳ראח ומול ביתו הקים בן גביר ב-2022 את הלשכה הפרלמנטרית בשכונה שהובילה להסלמה במתיחות, רק כמה חודשים לאחר אירועי שומר חומות.
נציגה נוספת היא חגית ריין, אמו של בנייה ריין ז״ל שנפל במלחמת לבנון השנייה. ריין ידועה בקשריה ללשכת ראש הממשלה, שהתהדקו לאחר שהתבטאה באזכרת בנה נגד ארגון אחים לנשק והקריאה של אנשי מילואים להפסיק להתנדב במידה ותאושר חקיקת הרפורמה המשפטית. בתגובה, ראש הממשלה ורעייתו פרסמו סרטון בו הודו לה על שחיזקה אותם במאבקם מול הארגון.
בנוסף, נבחרו גם הנציגות אורליה אדר קוריאט, עורכת דין לעבירות צווארון לבן. קוריאט פרסמה בעמוד האישי שלה בפייסבוק פוסטים התומכים ברפורמה המשפטית ובנתניהו, ומוריה אסתר דרעי, רואת חשבון מבית שמש שקיבלה את הרישיון שלה לפני ארבע שנים.
לצדם ימשיכו בתפקידן שתי חברות מועצה מכהנות – נירה פרידמן, מנהלת מחלקת החינוך בעיריית קרית אונו, ואורית רישפי לביא, פעילה פמניסטית מהרצליה שהתמודדה לראשות העיר.
המועצה להנצחת מקורבים
תחת המועצה מנוהל תקציב של מיליוני שקלים המחולק בתמיכות למיזמי הנצחה, ניהול פרויקטים, אתר אינטרנט, עמודי סושיאל וכאמור – הפקה וקיום אירועי הנצחה, סיורים, סדנאות מנהיגות, הרצאות, אזכרות וימי עיון. ב-2019 עמד תקציב המועצה על קרוב לשישה מיליון שקל.
בנוסף באחריות חבריה להביא לאישור הממשלה תכניות להנצחת ראשי הממשלה והנשיאים ולפקח על פעילויות מרכזי ההנצחה הנתמכים בידי המדינה. החלטות ממשלה לאורך השנים הסמיכו את המועצה כגורם מבצע ולא רק מייעץ. חלק מתוכניות הלימוד שבאחריות המועצה אינן רק פעילויות משלימות אלא חלק מתוכנית הלימודים הרשמית של משרד החינוך במקצוע האזרחות.
בעבר, גם אז בתקופת ממשלת נתניהו, נטען בדוח מבקר המדינה כי חלוקת התקציבים איננה שוויונית בין ראשי הממשלה בשל קשיים בירוקרטיים וכי נציגי הציבור במועצה לא מונו לתקופות ארוכות.
כבר היום ניכר תת-תפקוד בפעילות המועצה – בעמוד הפייסבוק הרשמי של המועצה מופיע קישור לאתר האינטרנט שלה אולם הדומיין gdoley-hauma.org.il, לא חודש ונקנה על ידי איש עסקים פרטי שהוסיף לו עמודי פרסום בנוסף למידע הארכיוני על ראשי ממשלה ונשיאים. כך נוצר האבסורד שבעמוד פייסבוק רשמי של המדינה, שעולה למשלם המיסים כ-80 אלף שקל בשנה, מופיעות פרסומות לחברות ביטוח וכתבות כמו: מהם המלונות הכי טובים בארץ.
כעת פוקדת ליכוד, שותף עסקי ליועץ של ראש הממשלה, מתמודד למועצת העיר ירושלים מטעם עוצמה יהודית ומקורבים נוספים יהיו אחראים, יחד עם נציגי ממשלה, על עיצוב הזיכרון והמורשת של ראשי הממשלה לשעבר ופועלם.
ממשרד ראש הממשלה לא נמסרה תגובה