השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום רביעי, יולי 16, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם

משקים קורסים, עופות מומתים לשווא. יופיה של רפורמה

וגם המחיר לצרכן זוועה

יאנה בריסקמן ❘ יאנה בריסקמן
20.04.16
Reading Time: 3 mins read
A A
0

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


איך שמסתכלים על זה, זה נשמע רע: השוק מוצף עופות. המון חיות משק שגודלו ופוטמו לקראת הפסח הולכות למות לחינם, ואיתן יקרסו חלק מהמשקים הקטנים. לפי נתוני ארגון מגדלי העופות יש היום, בשיא הביקוש, 22 מיליון קילו בשר עוף בשוק, שני מיליון יותר ממה שהישראלים מסוגלים לצרוך בחג, כלומר מאות אלפי "פטמים" מיותרים. אם היה בעודף הזה כדי להאכיל אנשים במחיר שפוי, לספק עוף למי שברוב ימות השנה ידו אינה משגת – אפשר היה להתנחם בכך. אבל הכשל הוא משולש: גם המחירים גבוהים.

"השוק הוצף", אומר שי, בעל משק קטן שחושש להיחשף, לדבריו בגלל פעילים למען זכויות בעלי חיים שמחפשים משקים כמו שלו כדי להזיק להם, "יש יותר מדי עופות לקראת החג, ואף על פי כן הצרכנים משלמים ביוקר וחקלאים מפסידים כסף. אני פשוט לא יודע מה לעשות עם העופות שיש לי עכשיו. יש שתי אופציות: הראשונה למכור בהפסד, והשניה היא הצעה שהגיעה מבעלי המשחטות, לחכות עוד שבוע-שבועים ואז למכור להם את העופות במחיר קצת יותר גבוה. אבל לכל פטם יש גיל מסוים שהוא יכול לשרוד, כי הוא כל הזמן מעלה במשקל. כאשר הוא עובר את ה-3.5 קילו הוא פשוט מת בייסורים. אני לא יכול לעשות דבר כזה".

אולי יעניין אותך גם:

קריאה לכל מי שמרגיש אבוד

״החוסר שלו כל-כך גדול, אני חייבת להחזיר את הבן-אדם הזה חזרה"

מה אנחנו יכולים ללמוד מסוריה על מאבקים אזרחיים והפלת שליטים רודניים?

הסיבה, לטענת חקלאים ששוחחנו איתם: ביטולן לפני מספר חודשים של המכסות שהגבילו את המגדלים. בדיונים על חוק ההסדרים האחרון דחפה הממשלה רפורמה בגידולי פטם, במטרה להגביר את התחרות בענף ולהוריד את המחירים, ואחד האמצעים היה ביטול ההגבלות על הגידול. ארגון מגדלי עופות הסכים, בלחץ הממשלה. מן הצד השני לוחצות המשחטות את החקלאים למחירים בלתי אפשריים, לדבריהם.

"אני פניתי לשר האוצר ולשר החקלאות ואמרתי שביטול ההסדר של מכסות יביא לקריסת הענף", אומר מוטי אלקבץ, מזכיר ארגון מגדלי עופות בישראל, "ההסדר נעשה כדי למנוע יצור עודף של עופות, ועכשיו המגדל במשק הקטן מקבל 3.5 שקלים עבור קילו פטם, כאשר עלות היצור היא 5.5 שקלים לקילוגרם. כל מגדל קטן מפסיד מאות אלפי שקלים בכל מחזור הגידול, והכי גרוע, ברשתות המחירים לא ירדו. במצב כזה המגדלים הקטנים לא ישרדו, ישארו רק גדולים שבסופו של דבר יקבעו את המחירים, שיהיו עוד יותר גבוהים, וזה יעמיק את המשבר."


מי שעומד בתורים ברשתות ובמרכולים לא רואה את הפטמים הנאנקים במשקים, אבל רואה את תוית המחיר: אין יותר עוף בשקל. מחירו של עוף שלם נע בין 17.90 ל-18.90 לקילו, ומחירם של שניצלים, פרגיות וכרעיים גבוה עוד יותר, בין 34.90 ל-54 שקלים ואף יותר, תלוי ברשת ובמוצר.

"אני מוכר את העופות בהפסד, 3.5 שקלים לקילו", אומר שי, "השכן שלי, יותר ותיק בתחום, הצליח למכור ב-4 שקלים לקילו, אבל בכל זאת, זה הפסד".

בדצמבר 2015, הרבה לפני פסח והמבצעים לחג, פירסם משרד החקלאות את מחיר העוף המומלץ לצרכן. "עד 16.5 שקלים לק"ג עוף טרי שלם הנמכר במעדנייה נחשב כ'מחיר הוגן' ועד 19 שקלים לק"ג עוף טרי שלם ארוז נחשב כ'מחיר הוגן'", נכתב בהודעה. "על פי תחשיב שנערך במשרד עולה, כי החקלאי מקבל כ- 6.5 שקלים לק"ג בשר עוף, עלות השחיטה במשחטה נאמדת בכ-2 שקלים לק"ג, ובשער המשחטה נמכר ק"ג עוף בכ-12 שקלים לק"ג. לדעת כלכלני המשרד, בתוספת מרווח קמעוני סביר ומע"מ, המחיר לצרכן לא צריך לחצות את ה- 16.5 שקלים לק"ג עוף טרי שלם הנמכר במעדנייה ו- 19 שקלים לק"ג עוף טרי שלם ארוז".

העוף שנאכל בערב החג הבא עלינו לטוב, עלה ביוקר למי שגידל אותו ולמי שקנה אותו, נקנה ונמכר במחיר שאפילו לפי הסטנדרטים של משרד החקאות אינו הוגן, ובנוסף עלה בחיי עופות אחרים שגודלו והומתו לשוא, בשם עוד רפורמה של שוק חופשי.

c

פטם שעובר את המשקל של 3.5 קילו, ימות בייסורים. גידול פטמים בפלורידה 



הסיפור הקודם

לניצולי שואה יש המון זמן בחיים, אז שיחכו

הסיפור הבא

שמאלנים: אחרי כל פיגוע – הקשיבו להנחיות הימין ולכו להזדיין

יאנה בריסקמן

יאנה בריסקמן

הסיפורים החמים

דמוקרטיה במשבר

״המשטרה מוכנה לשלם למשפחת סלמסה פיצוי למרות שהיא טוענת שאינה אחראית לכלום״

החברה הערבית

״עלו לאוטובוס, פירקו לו את הצורה, הלכו״: נהג אוטובוס ערבי הותקף אמש על ידי קבוצת נערים

המקומון

מועדון ״התדר״ מתנער משותף ששימש דובר למיזם הישראלי-אמריקאי לשליטה על מזון בעזה

הסיפור הבא

שמאלנים: אחרי כל פיגוע - הקשיבו להנחיות הימין ולכו להזדיין

לחיות עם מי שרצח את המשפחה שלך, השיטה הרואנדית

מי ידע אם משה רבנו לא היה שחור

קטגוריות

  • גלריות
  • דעות
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
  • וידאו
  • חם
  • כלכלה וחברה
    • בריאות הנפש
    • החברה הערבית
    • חינוך
    • מבקשי מקלט
    • צדק חברתי
      • דיור ציבורי
    • רווחה
  • מגזין
  • מדיני-בטחוני
    • יהודה ושומרון
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
    • עזה
    • צבא
  • משפט ופלילים
    • אלימות מינית
    • דמוקרטיה במשבר
    • משטרה
    • נשק
    • שחיתות
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
    • תקשורת
  • פרויקטים
    • русский / English / عربى
  • תחקירים

המקום הכי חם בגיהנום || 

עיתונות עצמאית, בלי פחד. 

אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם, מעמדות ומעקרונות. במגזין הזה אנו מבקשות לעשות עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא. עיתונות שאינה חוששת לקחת צד. ששומרת על פרופורציות, שאינה מתלהמת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים, סקרנית ובודקת את עצמה.

 

© 2024 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי.

Fatfish

בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות שהם לא יצליחו להביס

אנחנו חייבים את התמיכה שלך כדי להמשיך לחקור, לחשוף ולדווח, ולעשות עיתונות שמשפיעה על המציאות.

לתמיכה בכל סכום >

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
  • משפט ופלילים
  • כלכלה וחברה
  • פוליטיקה ותקשורת
  • המקומון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish