השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום רביעי, דצמבר 17, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

המוות לא ביישן כשמדובר בתל-אביב

15 תינוקות מתים בחמש שנים, והדוגית נוסעת

יעל גבירץ ❘ יעל גבירץ
19/05/2016
| מגזין

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


אחד מהילדים העניים של עירי, מאלה שרבים טוענים שכולם צריכים לקבל יחס לפניו, לימד אותי שיעור גדול: איך לחבק יונה.

הוא רק בן 11, יליד אריתריאה שעבר בגיל חמש מסע תלאות מזעזע בסודן ומצרים. עד שהגיע לישראל, שגם בה היומיום שלו כולו שברים וטלאים. אבל יש לו משהו החסר למרביתנו: הוא יודע להמריא מעל הקשיים, לעוף. והוא הילד הראשון בחיי שהתאהבתי בו דרך הגב – השכמות החדות שלו מיוחדות, בולטות כמעין זיזים מעוגלים, והוא משוכנע שנולד עם כנפיים, אותן הוא "פושט" ו"מאפסן" בתא שלו רק כשהוא שוהה במועדונית שלנו.

בהמשך התאהבתי בילד-ציפור גם מלפנים, כשראיתי אותו יושב על מדרגות המועדונית, עוטף בחיקו יונה ושניהם עטופים בכנפיו. לא ב"הר אדוני" המופלא של ארי דה לוקה, אלא בדרום תל-אביב, בסמטה הקטנה של בעלי מלאכה, שהביוב זורם בה חופשי. בספר, בנאפולי, מבקש הרב הגיבן, הסנדלר המבצע תיקון נשמות באמצעות תיקון נעליים, לעוף לירושלים, "העיר היחידה בעולם שבה המוות מתבייש שהוא קיים." אבל המוות, מתברר, בהחלט לא ביישן כשמדובר בתל-אביב.

איור: אמיתי סנדי

בחמש השנים האחרונות, מתו בגני הילדים הפיראטיים בדרום תל-אביב 15 תינוקות, וכל יום שאינו מסתיים בטרגדיה הוא נס. 3,000 מילדי קהילת הפליטים מצטופפים ב"גנים" האלה מדי יום עד הלילה – שקופים, נטולי כל מעמד וזכויות, בסיכון פיזי ורגשי מתמיד ובעיכוב התפתחותי ששיעורו מתקרב ל-45% ביחס לכלל האוכלוסייה. בראשית השנה הקודמת, נדמה היה לזמן קצר כי הובן שאכן מדובר בעניי עירנו, בילדים שחייבים להציל את חייהם. תוך חודש וחצי מתו חמישה תינוקות, התקשורת עסקה בתופעת "מחסני הילדים", והתעורר גל אזרחי גדול של מתנדבים ותרומות. אפילו הממשלה התעוררה והתחייבה לפרויקט סיוע. אך בעוד הדוגית עם אלפי הקטנטנים ממשיכה לנוע מאז באותם מים סוערים, מלחיה נרדמו ברובם וגם הסיוע הממשלתי טרם הגיע. מחריד ככל שיהיה, מה שנאמר לנו לאחרונה שוב ושוב הוא: "כנראה שצריך למות עוד תינוק". ימותו – יקבלו.

אני עצמי מחכה ליונה מאז הקמת עמותת "אליפלט – אזרחים למען ילדי פליטים". למרות הדאגה והקשיים הגוברים להחזיק את האצבע בסכר, המתנתי לה – לרעיון מעצים, מאיר, מעורר. פרויקט שיחתור ויחלחל כמו מים תחת חומת הצבע, שיאפשר לכל ילד ומבוגר – ולא רק למועדון הממון, כמקובל בעמותות רבות – לקחת חלק פעיל בשינוי המציאות של הילדים. היונה הגיעה בסמס מהבת שלי: ספר צביעה. לצבוע יחד את חיי הילדים בצבעים יפים יותר.

יהודה אטלס ודתיה בן דור תרמו לנו מיד את "והילד הזה הוא אני" ו"אני תמיד נשאר אני". רותו מודן הייתה המאיירת הראשונה אליה פניתי לתרום איור מיוחד לצביעה, ומעודדת מתגובתה החיובית והסכמתה המידית, שלחתי עוד באותו הלילה קול קורא במייל לעוד 38 מטובי המאיירים לילדים. למחרת בבוקר התעוררתי לנס.

איור: זאב אנגלמאייר

אני מודה שלא פיללתי לכדור שלג כזה של אנושיות, נדיבות, חכמת, רגש וכישרונות. דמעתי הרבה בשבועיים בהם זרמו אליי האיורים: החתול ("לפעמים אני עצוב") של זאב אנגלמאייר, הילד המזמר שמהכלוב בראשו פורחת הציפור ("ולפעמים אני שוכח") של דוד פולונסקי, ה"סלפי" של הילדים במדי סופרמן ("לפעמים אני גיבור") של מישל קישקה, הילדים המשקים גן שכולו מעשה ניסים ונפלאות ("ולפעמים אני חרוץ") של גפן רפאלי, הילד הנתלה על קרן ירח ("לפעמים בצד") של צחי פרבר, האיורים המשיכו להגיע כפנינים לשרשרת, אוקיאנוס מלא כוכבים. והאיור של אמיתי סנדי, שכשקיבלתי אותו שאלתי, איך ידעת שלילד החובק יונה באמת יש כנפיים?

האיחוד היצירתי המרגש הזה הוליד את "בכל צבעי הקשת – ספר הצביעה של אליפלט", וממנו נולד עוד "ביחד", מרגש בטירוף: תוך יומיים בלבד, רק באמצעות תרומות צנועות של רבים, הגיע ליעדו ההד-סטארט להדפסת המהדורה הראשונה של הספר. ערב יום השואה – מפוסט אחד שהעליתי בפייסבוק ושותף על ידי מאות – בנשימה עצורה ובצמרמורת, ראיתי את הגשמת "ולא יהיו עוד ילדים בלתי נראים".

איור: דוד פולונסקי

ביום שבת, ה-4.6.16, בשעות 12:00-14:00 בצהריים, נקיים בבית רומנו בדרום ת"א את "יריד אליפלט" – חגיגה חברתית, אקטיביסטית, למכירת "בכל צבעי הקשת" ותוצרים שהפקנו ממתנות המאיירים, עם שפע ביתנים ופעילויות לילדים, לצעירים, למבוגרים. הכל מגיע מנתינה, לתרומה. חם מהלב, כמו מאות פיתות הכרובית שתורם אייל שני. בואו נציל חיים, יחד. זה כמו ההד סטארט לספר – הפעם ב"לייב": ככה מחבקים יונה. ככה מעניקים כנפיים לשינוי חיי הילדים.

יעל גבירץ היא מייסדת ומנכ"לית "אליפלט", אשר הוקמה בעקבות שריפת מעון ילדי פליטים מאריתריאה וסודן בבקבוקי תבערה. מתנדבי העמותה מסייעים לילדים במזון, במרפא, בציוד בטיחותי, בחינוך ובהעשרה. העמותה אינה זוכה בתמיכה ממשלתית וכל המשאבים לפעילותה מגיעים מאזרחים. www.elifelet.org

שתף

  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף ב-WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • לחיצה לשיתוף ב-Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...



הסיפור הקודם

עזרת לאדם נכה? אז מה

הסיפור הבא

פגועת נפש קשורה 19 יום למיטתה, איגוד הפסיכיאטריה נלחם בדו"ח שחושף זאת

יעל גבירץ

יעל גבירץ

הסיפורים החמים

אלעד רפאלי, פלאש 90
חם

בג״ץ ביטל את הנוהל המשטרתי שאפשר עיכוב אזרחים על בסיס ״תחושת בטן״ של שוטרים

❘ סיון תהל

בפסק דין תקדימי החליטו שופטי בג״ץ כי יש לבטל סעיפים בנוהל המשטרתי המאפשר דרישת הזדהות בלא חשד לעבירה. אחרי שנים של תיוג ואפליה, פסק הדין מבהיר כי נוהל משטרתי לא יכול להיות מרחב לפרשנות סובייקטיבית של שוטרים

הסיפור המלאDetails

״כושית שמנה״: קיש מזרים עשרות מיליונים בשנה לסלקציה נגד מזרחים. כשלא מדובר בהשתמטות בש״ס שותקים  

צילום: פלאש 90

צ׳יינה טאון קריית־ארבע חברון: כך סין מממנת את מפעל ההתנחלויות

אילוסטרציה | הוכן באמצעות בינה מלאכותית

בן 57 נורה 18 פעמים, 8 מתוכן כשכבר שכב על הקרקע. צה״ל: "סיטואציה מבאסת"

הכובע של חייל המילואים יובל בן ארי, שנרגם באבנים על ידי מתנחלים בתקופת המסיק | צילום: יובל בן ארי

שלושה ח״כים הוצאו מדיון על אלימות מתנחלים. גם חייל מילואים שנרגם באבנים לא הצליח לגרום להם להקשיב

הסיפור הבא

פגועת נפש קשורה 19 יום למיטתה, איגוד הפסיכיאטריה נלחם בדו"ח שחושף זאת

שותק פלוס שלושים

לא צריך מגדת עתידות כדי לדעת שנתניהו ראש ממשלה לנצח

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית
  • אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d