השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
שבת, דצמבר 6, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה

הם ממשיכים ליפול

אחד השבוע. שישה השנה. 246 מאז 2010

שירה עבו ❘ שירה עבו
22/02/2017
| מגזין, רווחה

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


עוד פועל בניין נהרג השבוע בתאונת עבודה, שישי במספר מתחילת 2017. הזדמנות "טובה" להיכנס לעומק המציאות הבלתי נסבלת הזאת, לנסות להבין כמה, איך ולמה אנשים מקפחים את חייהם על מזבח הפרנסה והנדל"ן.

מתחילת 2010 ועד לכתיבת שורות אלו נהרגו בתאונות בענף הבניין 246 עובדים. זהו הענף הקטלני ביותר במשק הישראלי, וההרוגים בו מהווים למעלה מחצי מכלל ההרוגים בתאונות עבודה בישראל. גורם הפגיעה השכיח ביותר בענף הוא נפילה מגובה. באיזו קלות ניתן לאכוף לבישת רתמות בטחון, בנין פיגומים ראוי ובטיחותי? כמה יכול להיות פשוט להפחית ולנטרל במעט את הסכנה הזאת? יתכן שהנתון הקטן הזה מספר את הסיפור כולו – זה לא אמור להיות כל כך מסוכן, לא מדובר בגזירת גורל, פועלי הבניין הם לא ציידים או מטפסי הרים חובבי ספורט אקסטרים שמסתכנים במוות – מותם הוא תוצאה של רשלנות פושעת.

בשש השנים האחרונות הממוצע החמש שנתי של ההרוגים בענף הבניין נמצא במגמת עלייה. הסיכוי של פועל בניין ישראלי להיהרג במהלך עבודתו גבוה פי 2.2 משל עמיתו באיחוד האירופי. מדינת ישראל הפקירה את ענף הבנייה, ואולי הדוגמא הבולטת ביותר להפקרות הזאת היא העובדה שאתר בנייה זוכה לביקור מפקח אחד בשנתיים וחצי. במילים אחרות: אתרים שלמים הופכים לבנייני מגורים או בניינים ציבוריים מבלי ביקור אחד של מפקח מטעם מנהל הבטיחות. במציאות כזאת – איזו מוטיבציה יש לקבלן להתעקש על רתמות? להתעכב על בטיחות? מה יעצור בעדו כשהוא ירצה לפטר מנופאית שמסרבת לעבוד בגובה ברוח סערה?

וזה נהיה עוד יותר ציני ומדאיג: רוב תאונות העבודה כלל לא מדווחות למינהל הבטיחות, ומכאן שהן גם לא נחקרות. למרות שמוטלת על המעסיקים חובת דיווח למינהל על כל תאונה, לפי הנתונים של הקואליציה למאבק בתאונות בניין – רק שליש מהתאונות המדווחות לביטוח לאומי מדווחות למינהל הבטיחות.


אף רשות שלטונית בישראל לא יודעת להגיד מהו מספר התאונות המלא בענף הבניין, וכמה פועלים נפגעו במהלך העבודה באתרים. חקירה משמעותית של האירועים, הסקת מסקנות ועדכון נהלי בטיחות ועבודה – כל הצעדים הללו שהם פשוטים ומתבקשים, הם חלומות רחוקים.

איזו מוטיבציה יש לקבלן להתעקש על רתמות? צילום: שאטרסטוק

אלה שלא קוראים עליהם בעיתון

בענף הבניין בישראל מועסקים לצד פועלים ישראלים גם עובדים פלסטינים מהשטחים וכן עובדים זרים: סינים, רומנים, טורקים ועוד. יתכן שכאן נעוצה הסיבה לדיווחים הלקוניים בכלי התקשורת, שלרוב לא טורחים לציין את שמות ההרוגים, שלא לדבר על אזכור לתאונות ללא הרוגים. המספרים מלמדים כי למעלה ממחצית ההרוגים בענף הבניין בשנים 2010-2014 היו עובדים זרים ופלסטינים. באווירה בה כלי התקשורת בישראל מחביאים תאונות דרכים עם הרוגים ערבים בעמודים האחוריים, מה לנו כי נלין על הפועל הסיני שנשאר אלמוני גם במותו.

אנחנו חיים בעולם וורקוהוליקי מאי פעם, אלו זמנים בהם המקצוע שלך ומקום העבודה שלך נדמה כמגדיר אותך – מתנוסס בגאון למעלה בפרופיל בפייסבוק כדי שאף אחד לא יפספס חלילה. חברות שמחפשות עובדים מזמינו את המועמדים "להצטרף למשפחה", ספק בניסיון להעיד על טיב יחסי האנוש במקום העבודה, ספק רומזות – אלו הולכים להיות כל חייכם.

גברים ונשים עוזבים משפחות וחיים שלמים בניסיון להתפרנס בארץ זרה. לפעמים הארץ הזאת היא קטר – בה מונים את מספר העובדים הזרים (מרביתם מהודו, נפאל ובנגלדש) שקיפחו את חייהם בעבודות הבנייה לקראת גביע העולם בכדורגל באלפים – ולפעמים זאת ישראל – בה פועל בניין הולך לעבודה בכל בוקר בידיעה שפלוס-מינוס אחת לשבוע מישהו בענף שלו נהרג במהלך יום העבודה.

העובדים בענף הבניין לא מעניינים אף אחד ממקבלי ההחלטות. אפשר להבין אותם, בכל זאת לא יצאנו לרחובות על כל הרוג, עם ישראל לא הגיע בהמוניו להלוויות – אולי בגלל שמחצית מההרוגים הם לא בדיוק "עם ישראל". ההסתדרות לא משביתה את המשק על כל פועל שנופל אל מותו, כלי התקשורת לא מראיינים את שר העבודה והרווחה חיים כץ אחרי כל תאונה בבקשה לתשובות והסברים. כל עוד לא נדרוש הסברים, וכל עוד נמשיך לדמיין שהם רחוקים, לא "משלנו" – ואם כן אז מהשוליים – הם ימשיכו ליפול.

ואלה שמות חללי ענף הבנייה מתחילת 2017. להזכירכן, אנחנו רק בסוף פברואר:

מחמד חמודה, בן 27 מבועינה. מחמד הפעיל מנוף שהעלה בלוקים לדירת מגורים בנצרת ופגע בקו מתח גבוה. מחמד התחשמל ונפצע אנושות, הלך לעולמו כמה שעות לאחר מכן.

ת'איר אבו סנינה, בן 26 מג'לג'וליה. ת'איר נפגע ממשאית באתר בנייה בהרחבת הטיילת בבת ים. מנהל הבטיחות לא הוציא צו הפסקת עבודה לאתר, זאת למרות שהוא מחויב לעשות כן לאחר כל תאונה קטלנית.

יוסף אסבניולי, בן 50 מנצרת. יוסף נפצע אנושות בתאונה שהתרחשה בחצר מפעל אמרז בע"מ בראשון לציון, תוך כדי עבודה עם קונסטרוקציות מתכת.

ליו פייז'י, בן 50, פועל סיני. נהרג במתחם גרנד אביסרור בבאר שבע לאחר שיצירת ברזל נפלה על ראשו מגובה. ליו ניהל צוות של כ-12 עובדים סינים.

זוהיר עוידאת, בן 31 ממג'דל שמס. זוהיר נפל ממרפסת בגובה 3 מטרים באתר בנייה לא מוסדר במג'דל שמס. יום לאחר התאונה הוצא צו הפסקת עבודה באתר. זוהיר נהרג שלושה חודשים בלבד לאחר שנישא.

חאלד סויטאת, בן 47. ההרוג השישי במספר, הצטרף לרשימה אתמול בבוקר. חאלד נהרג לאחר שנפגע מקריסת בטונדה באתר לסלילת כביש 531.

שתף

  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף ב-WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • לחיצה לשיתוף ב-Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...



הסיפור הקודם

שופטי העליון החדשים

הסיפור הבא

ארדן ואלשייך, אני רוצה לראות אתכם בדמעות, יורדים על ברכיים, מבקשים סליחה

שירה עבו

שירה עבו

הסיפורים החמים

בן גביר ביקש לעשות הון פוליטי באמצעות התאכזרות לאסירים הבטחוניים, אבל אלפי אסירים יהודים נפגעו | פלאש 90
משפט ופלילים

פשפשים במיטות, מקקים בחדרי האוכל ודם על הקירות: ההזנחה הפכה את בתי הסוהר למתקני עינויים

❘ סיון תהל

כ-23 אלף כלואים במערכת עם 14.5 אלף מקומות: המדיניות של בן גביר פוגעת קשות באסירים פליליים, רובם יהודים, שסובלים מצפיפות, הזנחה ותברואה ירודה

הסיפור המלאDetails
Mendy Hechtman/FLASH90 | למצולמת אין קשר לכתבה

בעיניהם של תושבי קיבוץ מעגן מיכאל, הם עצמם הטבע שיש להגן עליו

שוטר מצלם מפגינים בצעדה בתל אביב | שימוש לפי סעיף 27 א׳ לחוק זכויות יוצרים

במקום לתקן דפוס פעולה פסול, המשטרה הכשירה את השרץ. כולנו נשלם את המחיר

שוטר מצלם מפגינים | צילום: מולי גולדברג

המשטרה הוציאה נוהל שמסדיר תיעוד מפגינים בטלפונים פרטיים. את האמצעים ליישמו – אין

בריכות הדגים הן משאב קריטי לכלכלת הקיבוץ או שטח שאפשר להשתמש בו למגורים, מלונאות ופארק צפרות. תלוי מי שואל | צילום פלאש 90

"אנחנו לא אור עקיבא": הקיבוץ העשיר שנאבק על הזכות להישאר סגור, לבן ודליל

הסיפור הבא

ארדן ואלשייך, אני רוצה לראות אתכם בדמעות, יורדים על ברכיים, מבקשים סליחה

הצל הארוך של המשלוחים החיים

בעקבות הכיכר האבודה

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית
  • אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
  • משפט ופלילים
  • כלכלה וחברה
  • פוליטיקה ותקשורת
  • המקומון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d