לאחר חודשיים במעצר בבלרוס, ולמרות המאמצים של הרגע האחרון מצד ישראל ורוסיה, הוסגר השבוע הבלוגר הישראלי אלכסנדר לפשין לאזרבייג'ן. ללפשין מיוחסות שתי עבירות: מעבר גבול בלתי חוקי, והתבטאויות נגד מדינת אזרבייג'ן. לפשין, בן 40, כותב מזה מספר שנים בלוג פופולרי ברוסית המוקדש למסעותיו הרבים (נכון להיום, לפי הבלוג, ביקר לפשין ב-122 מדינות). לרוב שמר לפשין על ניטרליות בדיווחיו והסתפק בתיאור של המקומות בהם ביקר, אם כי מדי פעם יצא גם בביקורת נגד רשויות המדינה בה ביקר, בעיקר על רקע שירות גרוע, שחיתות במעברי גבול וכדומה.
ח״כ קסניה סבטלובה: "ואם לאלכסנדר לפשין היו קוראים אלחנן טננבאום?"
נהג להשתמש בצורה מתוחכמת בשלוש אזרחויותיו. אלכסנדר לפשין
הסתבכותו עם רשויות ארזבייג'ן החלה בשנת 2011, כאשר ביקר לראשונה בחבל נגורנו-קרבאך1. שלטונות אזרבייג'ן רואים בביקור נגורנו-קרבאך שלא באישורם הפרת חוק.
לפשין נהג להשתמש בצורה מתוחכמת בשלוש אזרחויותיו – ישראלית, רוסית ואוקראינית, כדי להיכנס למדינות שונות, למשל למדינות ערביות שאוסרות כניסת ישראלים. גם הפעם כתב פוסט (שיחד עם פוסטים אחרים בנושא נמחק מאז, אך עדיין מצוי בארכיוני אינטרנט), בו הוא מתאר כיצד החליף מספר פעמים בין דרכוניו, כדי שהאזרבייג'נים לא יחשדו שביקר נגורנו-קרבאך. ככל הנראה, בעקבות פוסט זה ודומיו הוכנס לפשין לרשימה השחורה של מסורבי הכניסה לאזרבייג'ן, בה מופיעות לצדו דמויות רבות מעולם הפוליטיקה והתקשורת שעוררו את זעמם של שלטונות אזרבייג'ן בעצם ביקורן במחוז המרדני.
הפוסט שהכניס את לפשין לצרות, צילום מסך
לפשין החליט להתגרות במזלו, ולהיכנס לאזרבייג'ן. הוא השתמש בדרכונו האוקראיני שם מאויית שמו בצורה מעט שונה. לאחר הביקור התרברב בפוסט נוסף, כיצד הצליח שוב להערים על משטרת הגבולות האזרבייג'נית. ייתכן שעזות המצח הזו הפכה את לפשין לאויב המדינה באזרבייג'ן, וגרמה לבקשת ההסגרה. ייתכן שגם להתבטאויותיו "נגד השלמות הטריטוריאלית של אזרבייג'ן" היה משקל בהחלטה, אם כי קשה לקבוע. מה שבטוח, לפשין לא נמנה על מבקריו הקבועים או הנחרצים של המשטר האזרבייג'ני.
ישראל התנגדה להסגרתו של לפשין, ולצדה גם רוסיה. הבכיר ביותר שהגיב לסוגייה הוא שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, שאמר: "רוסיה מתנגדת לכך שביקור של איש תקשורת או כל אזרח אחר באזור כלשהו ייחשב עבירה פלילית". עמדתה של רוסיה מובנת, מאחר והיא ניצבת בפני סוגיה דומה, עקב הבעייתיות שבביקורי אזרחיה בחצי האי הכבוש קרים. בארץ פעלה למען שחרורו של לפשין ח"כית קסניה סבטלובה מהמחנה הציוני, שטענה לאחר הסגרתו כי חייו בסכנה, ודרשה התערבות מצד ראש הממשלה ושר הביטחון. ישראל היא אחת מספקיות הנשק של אזרבייג'ן ושומרת על יחסים תקינים עם מדינה מוסלמית-שיעית זו.
אם לא יימצא פתרון דיפלומטי או אחר, כל אחת מהעבירות המיוחסות ללפשין עלולה לגרור מאסר של חמש עד שמונה שנים.