השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום ראשון, יוני 15, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • מלחמת אוקטובר 23
  • דמוקרטיה במשבר
  • חברתי
  • בריאות הנפש
  • מקומי
  • תחקירים
  • דעות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם

החקלאים משמידים יבולים: "לא ייתכן שרשתות השיווק ירכשו תוצרת מטורקיה לפני שימצו את הקנייה המקומית"

מחסור בידיים עובדות, עצירת הזמנות מהלקוחות הגדולים, סגירת השווקים וייבוא תוצרת חקלאית מחו"ל. החקלאים בישראל חוו מלחמות ואסונות טבע, אבל אסון כמו הקורונה עוד לא היה להם

אוריאל גור דוד ❘ אוריאל גור דוד
05.04.20
| מגזין
תמונה ראשית : פרדס במפלסים | צילום: אוריאל גור דוד

פרדס במפלסים | צילום: אוריאל גור דוד


משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


כושי, אחראי הפרדסים בקיבוץ מפלסים, היה מיואש לפני עשרה ימים. ירדו גשמים והפרי עדיין על העצים. בגלל הקורונה היה סגר על השטחים ופועלים לא הגיעו לקטוף. "אסור להשאיר את הפרי על העץ, זה מעייף אותו ומכביד עליו, זה פוגע במחזור הבא. יש לי 19 דונם של מנדרינות. השקעה של 4,000 שקל לדונם. קצצתי את העצים עם הפירות. 19 דונם הלכו, שנה שלמה הלכה. 80 אלף שקל ירדו לטמיון".

אבל המנדרינות הן רק חלק אחד מהמטעים של מפלסים. 1,400 דונם יש להם, תוצרת שפונה לייצוא וגם לשוק המקומי. "אנחנו מתכננים את הנטיעות כך שנקטוף מנובמבר ועד אפריל. בסביבות חודש ינואר אני עובד לייצוא, השנה הצלחתי למכור ל-13 קניינים גדולים – אבל אין מי שיקטוף". 

אולי יעניין אותך גם:

קריאה לכל מי שמרגיש אבוד

״החוסר שלו כל-כך גדול, אני חייבת להחזיר את הבן-אדם הזה חזרה"

מה אנחנו יכולים ללמוד מסוריה על מאבקים אזרחיים והפלת שליטים רודניים?

מרבית העסקים במשק הישראלי נפגעו מהנגיף, החקלאות ספגה מכה אנושה. בין היתר בשל מחסור בידיים עובדות; משום שהמוסדות הגדולים שהיו מזמינים מהחקלאים סחורה (בתי מלון, מסעדות) נסגרו והפסיקו להזמין; ובגלל שהמדינה החליטה להמשיך את הייבוא שמתבצע במקביל לסחורה ששוכבת בשדה ועל העצים בלי דורש. 

השוק לא מאוזן 

אבנר לוי מגדל עגבניות שרי בפתחת ניצנה שעל גבול עזה. משק בינוני. בזמן הקטיף הוא מייצר מדי יום סדר גודל של שישה טון עגבניות. לאבנר, כמו לחקלאים בעלי משקים בינוניים אחרים אין מערך שיווק עצמאי. בימים כתיקונם הוא מסתמך על השוק הסיטונאי שיפיץ את הסחורה שלו למפעלים, לבתי מלון, למסעדות, למכולות שכונתיות ולשאר חנויות. 


"עלות הגידול של קילו עגבניית שרי הוא בסביבות שלושה שקלים וחצי. הרשתות מוכרות קילו עגבניות ב-20 שקלים. אין קונטרה לרשתות והשוק לא מאוזן. הן הפכו למונופול. זה לא הגיוני שאין לכל חקלאי מערך שיווק ישיר לחנויות".

התוצרת על האדמה. פרדס בקיבוץ מפלסים

את השווקים הסיטונאיים עדיין לא סגרו. הם מספקים סחורה לירקנים ולחנויות. אבל סוחרי המלונות, המסעדות והירקנים מהשווקים העירוניים כבר לא מגיעים. "סגרו את השווקים העירוניים שהתנהלו באוויר הפתוח, אבל אפשר לגדר את השווקים ולנטר את כניסת הלקוחות, כמו שעושים ברשתות השיווק", מסביר לוי. "במקום זאת נתנו בלעדיות לרשתות, למבנים שסגורים הרמטית עם מערכת אוורור סגורה כמו בספינת הקורונה". 

"עלות הגידול של קילו עגבניית שרי הוא בסביבות שלושה שקלים וחצי. הרשתות מוכרות קילו עגבניות ב-20 שקלים. השוק לא מאוזן"

לוי חושב שהוא יודע מהי הסיבה לכך. "אני מעריך שיש לחץ של רשתות השיווק לסגור את השווקים ולמוטט את החקלאות", הוא אומר. "תאר לעצמך שיש עכשיו 100 מכולות של תוצרת חקלאית בדרכן לישראל ואצלנו הסחורה נרקבת באדמה. שיפתחו דוכנים לממכר פירות וירקות בחניונים הגדולים שיש בכל הארץ. הם עומדים שוממים". במשרדי הממשלה טוענים שההצעה הזו אינה עומדת בדרישות צו הבריאות.

80 אחוז ירידה במחזור החודשי 

החקלאות בישראל היא שוק חופשי, בערך. מועצת הצמחים מפרסמת את המחיר הסיטונאי המומלץ בכל ענף. הייבוא והייצוא פתוח לכל דכפין, אבל מכסות החלב והביצים קצובות. המכס על הייבוא דיפרנציאלי. כלומר, אם במשק הישראלי קיים מחסור באחד מתוצרי החקלאות, מאשר משרד החקלאות להוריד מכסים כדי לעודד יבוא ולהשלים את הפערים. בימים שיש מחסור בתוצרת, החקלאים מתפללים לעליית מחירים, רק שאז הייבוא מגיע והמחיר יורד. 

לפני כעשרה ימים פנו ראשי הארגונים החקלאיים לשר החקלאות צחי הנגבי בבקשה להפסיק את ייבוא העגבניות מטורקיה – לא פחות מ-600 טון אמורים להגיע לישראל בזמן שתוצרת כחול לבן מחכה לקונים. הארגונים החקלאיים קראו להנגבי ולשר האוצר משה כחלון לפעול מול רשתות השיווק על מנת שאלו יפסיקו עם הייבוא ויעברו לרכוש תוצרת מקומית. "בהחלטת ממשלה נותרו כעת רשתות השיווק הספקיות היחידות של סחורה חקלאית", הם כתבו. "לא ייתכן שהן ירכשו תוצרת חקלאית מטורקיה או מכל מדינה אחרת בלי שימצו קודם את הקנייה של התוצרת המקומית מהחקלאים בישראל". 

השוק העירוני בבאר שבע. "יש לחץ של הרשתות למוטט את החקלאים" | צילום: אוריאל גור דוד

רגע לפני הסגר קיימו ראשי מועצות אזוריות כנס חירום עם שר החקלאות, שם הכריזו שלא צפויים חוסרים משמעותיים בתוצרת החקלאית. עופות לא חסר. אמנם במכולות מורגש מחסור בביצים, אבל בזמן זה עושים 65 מיליון ביצים את דרכן מספרד לישראל, והמשלוח מתוכנן להגיע ממש בימים אלו.

מחסור צפוי בדגים שאותם מייבאים מסין ויפן, כשמחירו של הסלמון צפוי להגיע עד ל-120 שקל לקילו, לעומת כ-60 שקלים בדרך כלל. מאחר שהרשות הפלסטינית החרימה את תוצרת הבשר הישראלית, לא צפוי מחסור בבשר בקר. גם חלב לא חסר. מחסור יירשם רק בפירות הדר – ולא בגלל היעדר תוצרת אלא בגלל היעדר ידיים עובדות מהשטחים.  

טרכטנברג: "משבר הקורונה צריך לגרום לנו להבין שלחקלאות יש ערך אסטרטגי"

שרון שפורר

לא כל ענפי החקלאות נפגעו. יש כאלה שבכלל לא, מגדלי תפוחי האדמה הם דוגמא לכך. לתפוחי האדמה יש אורך חיים גדול ואין בעיה לשנע אותם על אוניות אל יעדים מרוחקים. מגדלי הירקות ללקוחות המוסדיים הם הנפגעים הקשים מהמצב. "אני חווה ירידה של 80 אחוז מהמחזור החודשי", אומר עמית אבוטבול, חקלאי ממושב תלמי אליהו. "יש לי מפעל שבו אני קוצץ ירקות בוואקום. מאז המשבר אני מפעיל אותו רק חצי יום בשבוע, כי יש לי לקוח שמספק לצבא ואני לא רוצה להפסיד אותו. את כל העובדים הישראלים שלחתי לחל"ת". 

החסה לא מחכה

אבוטבול נולד לחקלאות. הוא מגדל על אלף דונם ירק, ואז אורז ושולח למסעדות, לבתי מלון, לאולמות אירועים. לפני שלושה שבועות הכל הפסיק. ביום אחד. "יש לי לקוחות שלא משלמים כי הם איבדו את הלקוחות שלהם. יש אצלי צ'קים של שוטף פלוס 90 או 120, והלקוחות אומרים לי לא לפרוע אותם כי הם יחזרו. אבל את הצ'קים האלה כבר מכרתי לבנק. מכרתי לבנק בפברואר צ'ק שמועד הפירעון שלו באפריל. אחרי הריבית של הבנק אתה מקבל 90 אחוז מהכסף. אתה מבסוט, כי יש כסף מזומן. זו השיטה הקפיטליסטית, מגלגלים אשראי של הספקים. עכשיו אם הצ'ק, יחזור הבנק יחייב אותי". 

יש לו לקוח בכפר סבא. לקוח מאוד גדול, קונה ממנו 40 משטחים בשבוע. 40 אלף ראש חסה במחיר שקל וחצי. רבע מיליון שקל ללקוח אחד בחודש. "עכשיו כל המסעדות סגורות", הוא אומר, "אבל החסה לא מחכה, הבצל הירוק לא ממתין, גם הפטרוזיליה. עכשיו אביב, הכל פורח ואיך אני יכול לשווק? אנחנו לא טובים בלנצל את מצב, אנחנו טובים בלגדל. יש לי רצף שבועי לכל שתילה, ככה יש מחזוריות. מה שלא נקטף השבוע אבד, בשבוע הבא אני כבר מגיש חלקה חדשה".

השטחים בינתיים מלאים בסחורה. את השתילה הוא צימצם ב-80 אחוז. "כי מה אני אעשה, אשאר בבית, אריב עם האישה? זה לא יחזיר את ההלוואות שלי ולא כלום, זה רק כדי לשמור על הלהבה דולקת". 

חסה בתלמי אליהו. "אין לנו חיי מדף" | צילום: אוריאל גור דוד

החקלאים בישראל חוו מלחמות, אסונות טבע, גניבות. אבל אסון כזה עוד לא היה להם. "אנחנו לא מכירים מצב שיש סחורה אבל אנחנו לא מוכרים אותה", אומר אבוטבול. "אם המדינה היתה סוגרת אותנו, זה היה מחסל את חוסר הוודאות. היינו מפסיקים לרסס, להשקות ולטפל. אבל אין מדיניות ברורה. אני מצפה מהמדינה שתיתן לנו סיוע כמו לכל בעל עסק עצמאי אחר. אין לנו חיי מדף, אולי בעוד שבוע יהיה לקוח שיחפש סחורה אני לא רוצה לפספס אותו. 

"אנחנו לא מכירים מצב שיש סחורה אבל אנחנו לא מוכרים אותה. אני מצפה מהמדינה שתיתן לנו סיוע כמו לכל עצמאי אחר"

"משק כמו שלי, שמחזיק מפעל ומשאיות, לא יודע מה הסוף שלו. לא יודע אם נחזור לאותם היקפים. לא יודע אם הלקוחות שלנו יחזרו לעצמם. כשהדבר הנורא הזה יגמר, אנשים לא ימהרו לצאת למלונות ולמסעדות. אנשים יהיו עסוקים בהישרדות". 

למרות הכל, אבוטבול מנסה לשמור על אופטימיות. "ענף החקלאות הוא ענף חלש כלכלית, אבל לא מנטלית. מבחינה מנטלית אנחנו חזקים – אנחנו ישובי ספר על הגבולות". 

"כל פרי שיירד מהעץ זה ברכה"

ויש עוד בעיה שעומדת בפני החקלאים. בעיה שנותרה חסרת מענה: העובדים הזרים. העובד הזר מוגן בחוק שכר מינימום והמעסיק מחויב להעסיק אותו שעות נוספות, גם אם בשלב הזה אין עבודה במשק. "אני חייב להחזיק אצלי את התאילנדים", אומר אבוטבול. "אף אחד לא אומר לנו מה קורה איתם. זו המדיניות. אם היתה הוראה לסגור משקים זה היה עוזר לנו גם במקרה הזה, כי את התאילנדי היינו מוציאים לחל"ת, שיקבל דמי אבטלה כמו כולם". 

בחזרה לכושי מקיבוץ מפלסים. "פרסמתי הודעה ביישוב שחסרות לי ידיים עובדות לקטוף את פירות ההדר ולא היתה היענות. החלטתי לפרסם בקבוצות וואטסאפ ופייסבוק, והתחלתי לקבל מלא פניות של אנשים שרצו לעבוד. אני מעריך שבכל יום העסקתי פה 60 איש, כל מי שבא. ובאו מכל מיני מקומות. היו פה בעלי מסעדות, צעירים, עמותות ומשפחות. כולם עבדו בשכר. אני לא מחפש רווח. כל פרי שירד מהעץ זו ברכה".

ביום חמישי הסתיים הקטיף וכושי נשם לרווחה. "חקלאים אחרים לא עשו את זה. הם לא האמינו שישראלי יבוא לקטוף. אבל מה שראיתי בפרדס אלו אנשים מחייכים, חברה צעירים שקוטפים בהנאה כמו פעם ואנשים בני 50 שנזכרים בעבר. וזה בלי לדבר על כסף. נכון, הישראלי לא קוטף מהר, אבל אשמח להעסיק ישראלים גם בשנה הבאה. העבודה שלנו היא שליחות. אנחנו מעבדים את האדמה, עוזרים להאכיל את העולם".  



הסיפורים החמים

חם

חיילים קיבלו הוראה לפנות בסיסים בדרום הארץ. אלו שנותרו מופקרים בלי יכולת להתמגן

אלימות מינית

״זה שמטפל נגע לי באיברי המין וליקק אותי בכל הגוף זו פגיעה מינית, נקודה״

דעות

ההפגנות נגד חמאס הציפו את ההתקוממות ברחובות עזה. מי ימלא את הוואקום ביום שאחרי?

קטגוריות

  • דעות
  • חברתי
    • החברה הערבית
    • מבקשי מקלט
    • צדק חברתי
      • דיור ציבורי
  • חם
  • מגזין
  • מדיני-בטחוני
    • יהודה ושומרון
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
    • עזה
    • צבא
  • מקומי
    • סביבה
    • תכנון
  • משפט ופלילים
    • אלימות מינית
    • דמוקרטיה במשבר
    • משטרה
    • נשק
    • שחיתות
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
    • תקשורת
  • פרויקטים
    • русский / English / عربى
    • גלריות
    • וידאו
  • רווחה
    • בריאות הנפש
    • חינוך
  • תחקירים

המקום הכי חם בגיהנום || 

עיתונות עצמאית, בלי פחד. 

אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם, מעמדות ומעקרונות. במגזין הזה אנו מבקשות לעשות עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא. עיתונות שאינה חוששת לקחת צד. ששומרת על פרופורציות, שאינה מתלהמת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים, סקרנית ובודקת את עצמה.

 

© 2024 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי.

Fatfish

בתקופה בה הממשלה מתנגחת בתקשורת החופשית, זה הזמן לתמוך בעיתונות שהם לא יצליחו להביס

אנחנו חייבים את התמיכה שלך כדי להמשיך לחקור, לחשוף ולדווח, ולעשות עיתונות שמשפיעה על המציאות.

לתמיכה בכל סכום >

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • חם
  • מלחמת אוקטובר 23
  • דמוקרטיה במשבר
  • חברתי
  • בריאות הנפש
  • מקומי
  • תחקירים
  • דעות
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish