השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום ראשון, פברואר 1, 2026
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה
זויה צ'רקסקי | צילום: אילונה גולדשטיין

זויה צ'רקסקי | צילום: אילונה גולדשטיין

"אני מרגישה שהתביעה נגדי היא חלק ממגמת השתקה מצד אנשי ימין"

האמנית זויה צ'רקסקי תיאלץ לשלם 30 אלף שקל בגין תביעת לשון הרע שהגיש נגדה המאייר פיודר בזובוב. "בשביל בזובוב בעלי הוא 'מסתנן' - בשבילי הוא אהבת חיי"

מאשה אברבוך ❘ מאשה אברבוך
12/11/2019
| כלכלה וחברה
תמונה ראשית : זויה צ'רקסקי | צילום: אילונה גולדשטיין

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


הציירת זויה צ'רקסקי תשלם 30 אלף שקל למאייר ולמרצה פיודור בזובוב לאחר שזה הסכים לסלק תביעת לשון הרע שהגיש נגדה לפני כשנתיים בסך 100 אלף שקל – כך סיכמו ביניהם הצדדים בדיון שנערך אתמול בבית משפט השלום בתל אביב.

בזובוב, מורה ידוע לאיור ומרצה באקדמיה לאמנויות ועיצוב בצלאל תבע את צ'רקסקי לאחר שהגיבה כמה פעמים לפרסומים שלו בפייסבוק בגידופים ופירסמה פוסט שבו כתבה "לו היטלר היה מתקבל לאקדמיה לאמנויות בוינה, היה יוצא ממנו פיודר בזובוב". לטענתה כתבה את הפוסט לאחר שנחשפה ל"הסתה קשה" שהופצה בעמוד הפייסבוק שלו נגד מבקשי מקלט בישראל.

נוסף על כך, טען בזובוב שפרסום נוסף של צ'רקסקי שבו נכתב: "מה דעתכם: הייתם מציגים אמן כהניסט בתערוכה? מעסיקים לאומן קיצוני נוסח בנצי גופשטיין בתור מרצה באקדמיה", עלול היה לעורר גל שמועות שיגרמו לפגיעה בשמו הטוב ובפרנסתו. 

בהתנצלות שכתבה לאחר פרסום הפוסט שהוביל לתביעה, הסבירה צ'רקסקי שלא התכוונה להשוות את בזובוב להיטלר, אלא להצביע כל כך ש"יצא ממנו צייר שמרני בעל דעות גזעניות וקיצוניות", והוסיפה בנימה אישית: "בשביל פיודור בזובוב הילדים השחורים הם 'איום דמוגרפי', בשבילי זאת הבת שלי. בשבילו בעלי הוא 'מסתנן' בשבילי הוא אהבת חיי".

"בשביל פיודור בזובוב הילדים השחורים הם 'איום דמוגרפי', בשבילי זאת הבת שלי. בשבילו בעלי הוא 'מסתנן' בשבילי הוא אהבת חיי"

צ'רקסקי נשואה לסאני נאדי, מהגר עבודה מניגריה. "משפחות כמו שלי וגם כל מיעוט אחר במדינה הזאת נמצאים תחת מתקפה של גזענים למיניהם", היא אומרת. "אנחנו חיים תחת לחץ מאוד כבד והמערכת המשפטית לא מגינה עלינו. אני לא הייתי יכולה לתבוע את פיודור על הפוסטים שלו, למרות שאפשר לפרש את דבריו כהסתה. הוא התגאה בכך שמנע השכרת דירה למשפחה אריתראית בשכונה שלו, לא שאפשר לדעת בוודאות שהם אריתראים. הם יכולים להיות אנשים כהי עור מכל מדינה אחרת".

על אף שהפוסט המקורי של צ'רקסקי נמחק והיא פרסמה הבהרה והתנצלה בפני בזובוב, תביעתו נותרה בעינה. 

"התנצלתי על דברי" 

במרכז התביעה עמדה דמותה הציבורית של זויה צ'רקסקי, אמנית ידועה ופרובוקטיבית שתערוכת היחיד שלה "פרבדה" הוצגה במוזיאון ישראל במשך כ-10 חודשים. "ניתן לראות כי הנתבעת פעילה במנוע החברתי ה'פיסבוק', שם כותבת את דעותיה ללא רחם או מחשבה על הצד השני, כדרכה הסדירה במנוע החברתי ולא רק אמרות המופנות לתובע בתובענה דנא", נכתב בכתב התביעה. בהמשך מנה התובע את מספר חברי הפייסבוק של צ'רקסקי, מספר עוקביה וציין שאנשים רבים חשופים לדעות שהיא מביעה שם.

פוסט של בזובוב מ-2016

"התובע והנתבעת מרבים להביע דעתם ברשת האינטרנט ובפייסבוק. לא תמיד השפה הצחה היא המוטיב המוביל באלה", נכתב בתגובה בכתב ההגנה. "התובע מגיב בצורה בוטה וקשה נגד אנשים כהי עור ומבקשי מקלט, שהנתבעת נשואה לאחד מהם. התובע מפיץ חומרי הסתה כנגדם, ומקדם את שנאת האחר. ואולם, כאשר מגיבים לדבריו (שוודאי פרסם על מנת לייצר שיח), הוא תובע את הנתבעת המגיבה לו".

מכתב ההגנה: "התובע מגיב בצורה בוטה וקשה נגד אנשים כהי עור ומבקשי מקלט… התובע מפיץ חומרי הסתה כנגדם, ומקדם את שנאת האחר"

"להשוות אותו להיטלר היה מוגזם והתנצלתי על כך", היא אומרת, בדומה לתביעה של עמית סגל את יצחק לאור ושל משפחת נתניהו את יגאל סרנה, אומרת צ'רקסקי "לתחושתי התביעה הזאת היא חלק ממגמה גדולה יותר של השתקה, היא חלק מהמנהג מצד כמה מאנשי הימין, שלעיתים מסיתים בעצמם, נוהגים לקחת לבית משפט את מי שמעבירים עליהם ביקורת ומגיבים לדבריהם בצורה אמוציונלית".

מעיון בכתב ההגנה שהגישה צ'רקסקי לבית המשפט ניתן לראות כי ניסתה לנהל את התביעה באופן שמזכיר את תגובותיה להתנגחויות באמנות שהיא יוצרת. ראשית, יצאה נגד הנסיון להשתיקה. צ'רקסקי הצהירה כי "בהיות היד קלה על ההדק, סבור כל אדם כיום כי בגין כל זוטי דברים שהם, ניתן להגיש תביעה אסטרונומית ומופרכת, בלי קשר לפסיקה הקיימת, להגזים את הפרטים, לטעון לפגיעה "עמוקה" ולצפות להרוויח כסף בשל תאוות בצע" והתעקשה על כך שמדובר בתביעת השתקה. "ייעודה הוא להמיט אימה על הנתבעת המקבלת את המעטפה לביתה, משל היא עומדת לשלם סכום אדיר זה לתובע, ומשכך עליה [להיות] מפוחדת עד אימה, מוכנה להתרפס, להבטיח כל דבר, להשפיל עצמה ובלבד – שהתביעה האיומה נגדה תימחק".

היא המשיכה בהתעקשות על חופש הביטוי גם על גווניו הבוטים, "האמירה שבה מוזכר אדולף היטלר היא ודאי קיצונית באופן יחסי, אבל חופש הביטוי… צריך להגן דווקא על אמירות בוטות וקיצוניות", טענה. לבסוף, לא חסכה צ'רקסקי ביקורת חברתית שמבוססת על חוויית חייה. "הנתבעת אינה הראשונה המוצאת הקבלה בין רדיפת זרים בגלל צבע עורם ומוצאם לבין רדיפת יהודי אירופה…לאחר שבעלה נרדף ונעצר, על לא עוול בכפו, ולאחר שספגה הערות גזעניות רבות כנגד ביתם המשותפת, וגילויי גזענות וקללות נגדה באופן אישי – תחילה נגדה כיהודיה בטרם עלתה ארצה, ולאחר מכן – כזוג מעורב בתל אביב, התקוממה נגד פרסומיו הגזעניים של התובע, חברה לאותו בית גידול לשעבר, והביעה דעתה".


עם זאת, בית המשפט לא התרשם מהטיעונים של צ'רקסקי. "הבנתי מהתנהלות השופטת שזה יכול היה להיגמר בסכום גבוה בהרבה מ-30 אלף שקל, והסכמתי לפשרה", סיפרה צ'רקסקי למקום הכי חם.

צ'רקסקי פנתה היום לחבריה ברשתות החברתיות על מנת לגייס את 30 אלף השקלים שעליה להעביר לתובע בשבועיים הקרובים. "אני מקבלת תגובות שמחממות לי את הלב מהבוקר", היא אומרת. "לא יכולתי לדבר על התביעה הזאת במשך שנתיים, כל עוד היא התנהלה. ואני שמחה לגלות שיש מי שאכפת להם והנושא הזה חשוב עבורם. זה עוזר לשמור על שפיות".

פנינו לבזובוב לבקש את תגובתו, אולם הוא ביקש לא להגיב, וטען שצ'רקסקי לא רצתה בעצמה שמי מהם ינצל את התביעה ליחסי ציבור.

שתף

  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף ב-WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • לחיצה לשיתוף ב-Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...



הסיפור הקודם

פייבור בן ה-8 ישוחרר בשעות הקרובות מכלא גבעון; ילד נוסף עדיין במעצר

הסיפור הבא

מחאת השולמנים? תתחילו בלא לדפוק את העובדים שלכם

מאשה אברבוך

מאשה אברבוך

הסיפורים החמים

המחאה בסכנין נגד העדר אכיפה והשתלטות ארגוני הפשע על היישובים הערבים | צילום: פלאש 90
דעות

המאבק על חיי האזרח הערבי נמצא בליבת המאבק על הדמוקרטיה

❘ נירה בן עוזר

אדישות למחאה נגד העדר האכיפה של משטרת ישראל ביישובים הערביים והפקרת חיי התושבים - שתתקיים מחר בתל אביב - פירושה הסכמה להתפרקות המשטרה ממהותה - שמירת החוק והסדר הציבורי עבור כלל האזרחים, והפיכתה למליציה גזענית

הסיפור המלאDetails
רה״מ נתניהו נואם בהלוויתו של רס״ר רן גואילי, השבוע | צילום: פלאש 90

נכון ביבי, החזרת את החטופים. עכשיו אתה יכול להתפנות לשאלה – בגלל מי נחטפו ונרצחו?

תיעוד הפרעות בפחית

תקפו נשים וילדים, מנעו פינוי רפואי: עדויות מפוגרום המתנחלים

שרת ההתיישבות אורית סטרוק | המטרה: להביא את התפרסות היהודית מההתנחלויות גם לנגב ולגליל על חשבון השטחים הפתוחים | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

שיטת סטרוק: כך הוכפל תקציב החטיבה להתיישבות על חשבון שיקום העוטף והצפון

צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

״מעבדת הניסויים של הממשלה״: כך הפכו 50 אלף פליטים לכלי לריסוק הדמוקרטיה

הסיפור הבא
משפחת שולמן | צילום: שאטרסטוק וצילום מסך סרטון שולמן

מחאת השולמנים? תתחילו בלא לדפוק את העובדים שלכם

פרופ' רבקה כרמי | צילום: דני מכליס ויקימדיה

הו, הו איך שגלגל הפאשיזם מסתובב לו

המכללה

"אני מתפללת שהיא בחיים ומקווה שהדרכים שלנו יצטלבו"

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

 

טוען תגובות...
 

    %d