השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום שלישי, דצמבר 30, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה
נווה שאנן | צילום: ולדיסלב גרישצ'ינסקי

נווה שאנן | צילום: ולדיסלב גרישצ'ינסקי

בג"ץ מתחיל לעשות סדר בדרום הפרוע של תל אביב

באופן חריג החליט בג"ץ להתערב במדיניות האכיפה של המשטרה ועיריית תל אביב, ולחייב אותן לנקוט בצעדים משמעותיים במיגור הפשיעה בדרום העיר תוך חצי שנה. השופטים ביקרו גם את תגובת הפרקליטות לעתירה, שכפי שנחשפה במקום הכי חם עמוסה האשמות הדדיות בין המשטרה, בן גביר והפרקליטות

דור זומר ❘ דור זומר
30/05/2023
| המקומון
תמונה ראשית : נווה שאנן | צילום: ולדיסלב גרישצ'ינסקי

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


רגע אחרי הדיון בבג"ץ בעתירה שהגישו תושבי דרום תל אביב נגד העירייה והמשטרה, כשהם בסניף ארומה הסמוך לבית המשפט, פגשו התושבים בניצב משה אביטל, מפקד תחנת המשטרה שאחראי על שכונת נווה שאנן. הוא ישב איתם, היה קשוב לתלונותיהם ולעדויות שלהם – אבל אז נשלפה תמונה אחת שגרמה לו להתנצל, לקום וללכת. 

זו הייתה תמונה קשה במיוחד, שנשלחה בקבוצת הוואטסאפ של תושבי השכונה. בתמונה, שצולמה לאור יום, מחלון ביתה של אחת התושבות, נראה זנאי בחצר עם אישה, כשיחסי הניצול זועקים לשמיים.  

התמונה שנשלחה בקבוצת תושבי נווה שאנן

״הייתי מת לרדת למטה, לפרק לו את הצורה״, אמר אחד התושבים שנחשף לתמונה. ״תפרק אותו", ענתה תושבת אחרת, "המשטרה גם ככה לא תגיע״. "שלא יהיה לך ספק", אמר, "כשירדתי למטה פעם אחת – תוך שנייה המשטרה הגיעה״. "אתה יודע למה", שאלה ולא המתינה לתשובה: "כי אתה אזרח נורמטיבי. ממך אפשר לקחת כסף. לך יש מה להפסיד אם תיעצר, אם יפתחו לך תיק פלילי. מהפושעים האלו לא אכפת, אז לא עושים איתם כלום״. 

האמירה הזאת מספרת אולי את כל הסיפור של נווה שאנן, סיפור שבא לידי ביטוי בעתירה, סיפור שבית המשפט העליון מבקש כעת לשנות. 

בדיון עמדו השופטים יעל וילנר, דוד מינץ ונועם סולברג, עמדו אתמול בהחלטתם לצד התושבים, שבמשך שנים סובלים מגלגול אחריות ממושך בין העירייה למשטרה בנושא תופעות הפשיעה הקשות בשכונה. 

כשהמשטרה והעירייה מגמגמות

ככלל, רק במקרים חריגים בג״ץ נוטה להתערב בשיקולי אכיפה של המשטרה. ישנם מעט מאוד תקדימים בהם נהג כך, אחד מהם הוא המקרה של הגבלת הפגנות בתקופת הקורונה. אך אתמול, לאורך הדיון, תקפו השופטים שוב ושוב את הטיעונים של המדינה ושל העירייה. 

"יש כאן עניין של מדיניות משטרה לתת פחות תשומת לב לשכונה – לעומת רחוב ליד",  אמרה השופטת וילנר. "יש הודאה מפורשת שלא נעשה כלום במקום הזה עד הגשת העתירה. מה שמתואר בעתירה הוא אנדרלמוסיה מוחלטת".

השופטת וילנר: "יש הודאה מפורשת שלא נעשה כלום במקום הזה עד הגשת העתירה"

לעתירה צורפה רשימה של בתי הבושת הפועלים בשכונה, לרבות הכתובות של כל אחד מהם, רשימת הנכסים בהם פועלים בתי הבושת – ובעליהם, ואף תשריטי החנויות, יחד עם פירוט מספר הפעמים שהעבירו התושבים את המידע לעירייה.

בהתייחסות להצגת נתוני המשטרה על תופעת הזנות, והנתונים על סגירת בתי הבושת בשכונה, אמר השופט מינץ: "לא מצפים שיהיה אותו דבר כמו שכונה אחרת, אבל אתה קורא את הנתונים, ואומר לעצמך '30 בתי בושת בשכונה? זה לא נורמלי!' וזה שנים ככה, לא מאתמול!".

בג"ץ נווה שאנן מציב את מערכת המשפט והממשלה על מסלול התנגשות

דור זומר

"עיריית תל אביב לא יכולה לסגור בתי בושת?" הוכיחה השופטת את עורכת הדין של העירייה. עורכת הדין, מצידה, גילגלה את הכדור לפתחה של המשטרה, בטענה כי מדובר במקרה פלילי. השופט מינץ הוסיף: ״אין פיקוח על עסקים? אין אכיפה?". 

מלבד היותה בלתי חוקית במישור הפלילי, ועל כן באחריות המשטרה, פעילות בתי בושת בקומות מסחריות של בנייני המגורים מהווה עבירה על חוק רישוי עסקים. כמו כן, זוהי עבירה על חוק התכנון והבנייה, מאחר שהיא מהווה שימוש חורג בניגוד לתב״ע (תוכנית בניין עיר) התקפה על הנכס – ועל כן נמצאת גם באחריות העירייה. 

הכלים לסגירת בתי הבושת נמצאו תמיד בידי העירייה, איך היא בחרה לאפשר את פעילותם. זאת, בניגוד לכלים רבים שמפעילה העירייה על עסקים נורמטיביים אחרים ברחבי העיר, בהם גם כלים משפטיים ומנהליים כבדים על עבירות פשוטות, כמו קרטונים שלא קשורים היטב או השלכת אשפה שלא במועד הפינוי.

"היכל ארוטי מיוחד": בניגוד למדיניותה, עיריית תל אביב בודקת בקשה להארכת אישור למועדון החשפנות שנדו

גלית הראלי

בחלק מבתי הבושות פועלים גם סוחרי סמים. ככלל, מדובר בנכסים שמושכים קהל של זנאים, סוחרי נשים, סוחרי סמים ומכורים מרחבי הארץ, למפתן ביתם של התושבים, שמעידים כי הם חוששים לצאת לרחוב. 

"העירייה אומרת 'ידיי כבולות, זה תפקיד המשטרה'; המשטרה אומרת 'זה בתחום העירייה'. ומי בתווך? התושבים. בנווה שאנן יושבים סוחרי סמים על כסאות נוח, גלויים לכל ברחוב, אז מה מורכב? כנראה שברוטשילד זה לא היה קורה" הטיחה השופטת וילנר בניסיונות ההתחמקות של עורכי הדין של העירייה והפרקליטות, והוסיפה: ״יש מי ששוכב במגלשה, לא תפנו אותו?״. 

"העירייה אומרת 'זה תפקיד המשטרה'; המשטרה אומרת 'זה בתחום העירייה'. ומי בתווך? התושבים"

עורכי הדין של עיריית ת״א, שטענו כי סיירת סל״ע (סיירת לביטחון עירוני; ד"ז) מבצעת פעולות אכיפה, זכו לביקורת: מהנתונים שהגישו, התברר כי במרבית המקרים מדובר בדוחות על עישון במרחב הציבורי או פתיחת חנויות בשבת, ועוד נושאים שכלל לא הוכרזו בעתירה. דווקא באשר לעבירות שכן נדונו בעתירה, עורכי הדין של העירייה מצאו עצמם מגמגמים. 

גם על סאגת הדחיות בתגובת המדינה לעתירה, והתגובה המסוכסכת שהוגשה לבסוף בין השר לבטחון לאומי, איתמר בן גביר, לבין הפרקליטות, המשטרה ומפקד מחוז ת״א עמי אשד והיועצת המשפטית לממשלה – נמתחה ביקורת. 

הפרקליטות נגד בן גביר: אי הסכמות לגבי התגובה לעתירת דרום תל אביב

דור זומר

השופט סולברג אמר לעורכי הדין של הפרקליטות, כי זוהי "התנהלות מביכה ומעיקה". נציג הפרקליטות התנצל, ואמר כי "זו תחושת מבוכה גדולה להגיש בקשות חוזרות ונשנות. עבדנו לילות כימים, אבל יש בין שני המיוצגים שלנו: השר בן-גביר והמדינה (כלומר המשטרה; ד.ז), מחלוקות".

הישג לשכונה

שעות ספורות לאחר הדיון, כבר נשלחה החלטת השופטים לעותרים כי בג״ץ יעקוב ויפקח אחרי פעולות המשטרה והעירייה בעניין האכיפה. "לאחר הגשת העתירה חל שיפור בטיפול המשטרה והעירייה בעניין נשוא העתירה, אך המלאכה הנחוצה עודנה רבה ומורכבת. מגמת קידום ושיפור הטיפול חייבת להימשך", נכתב בהחלטה. על המשטרה והמדינה לעדכן על הגברת פעולות האכיפה הרלוונטיות לעתירה, בתוך חצי שנה ועד ל-10 בדצמבר השנה. 

בדיון נרמז כי השיפור (הקל מאוד) ופעולות האכיפה שנערכו לאחרונה, והוצגו על ידי המשטרה והעירייה, הם תוצר הגשת העתירה והמאבק המשפטי של התושבים, ולא תוצר מדיניות אכיפה הקיימת בשגרה, כפי שניסו להציג את הדברים עורכי הדין של העיריה והמשטרה. 

סחר בסמים בדרום תל אביב | צילום: ולדיסלב גרישצ'ינסקי

לאחר הדיון, עוד טרם קבלת החלטת השופטים, תושבי השכונה נשמעו אופטימיים מתמיד. ״זה היה מדהים. הם לא קיבלו את ההתחמקויות של עורכי הדין של העירייה ולא של הפרקליטות״, אמר מאיר אליאל רבינוביץ׳, תושב השכונה, ופעיל שהגיע לעתירה עם בנו בן ה-8. 

עו״ד רועי פדל, ממשרד גולדפרב גרוס זליגמן, שמייצג את העותרים: ״בג"ץ לא הסכים לקבל מצב שבו תיפגע זכותם של תושבי השכונה לחיות בכבוד ובביטחון. בית המשפט עמד על כך שבעקבות העתירה חל שיפור בטיפול בפשיעה בשכונה ויש לוודא שהמגמה תימשך. התושבים, בליווי של משרדנו, יוסיפו לעקוב כדי לוודא שהאכיפה תבוצע בפועל, באופן שיחזיר להם את זכויותיהם הבסיסיות, שנרמסו במשך שנים של הזנחה״.

מוטי כ״ץ, מי שיזם את העתירה של תושבי השכונה, אמר: ״שכונת נווה שאנן השיגה היום הישג היסטורי״. הוא לא מגזים. מאבק זה הוא סיפור על אזרחים שעבורם, פניו של השלטון הם קיר אטום של חוסר צדק. המפגש של אזרחים מול הרשויות אשר נותנות ידן לפשיעה פלילית, הוא מכת מוות לשלטון החוק ולדמוקרטיה. כאשר השיקולים המנחים את המשטרה והעיריה אינם שקופים ואינם ברורים, השבר באמון האזרחים במערכות אכיפת החוק, הולך ונפער, ונדרשים מאמצים רבים לאחות אותו. אתמול, בג"ץ עשה צעד בכיוון.  

 

שתף

  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף ב-WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • לחיצה לשיתוף ב-Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...



הסיפור הקודם

פרס סוקולוב ראשון לעיתונות העצמאית – למערכת "העין השביעית"

הסיפור הבא

חשיפת המקום: במשך חמש דקות ישב השוטר על אמיר גדידיאן, גם כשצעק שהוא נחנק

דור זומר

דור זומר

[email protected]

הסיפורים החמים

סוכות בכניסה ליישוב בו הוא מתגורר, יצהר, שעשוי להפוך בקרוב להתנחלות בעדיפות לאומית | Photo by Sraya Diamant/Flash90
יהודה ושומרון

108 התנחלויות יוגדרו ״אזור עדיפות לאומית״. אלפי מתנחלים יזכו להטבות בשווי מיליונים 

❘ אילי פארי

ח"כ צבי סוכות ואנשי הציונות הדתית מקדמים חקיקה שתסדר להם ולבייס הטבות מס בשווי עשרות אלפי שקלים בשנה לכל תושב - אלו יצטברו לנטל של מיליונים על קופת המדינה. רשות המיסים: אין מהיכן להביא את הכסף

הסיפור המלאDetails
דגלי קטר מונפים בעזה, לפני המלחמה | צילום: פאלש 90

המהלך הישראלי שהעניק לקטר ברית הגנה היסטורית מארצות הברית

שרידי טיל בליסטי שנורה מאיראן במלחמה האחרונה. צילום: חיים גולדברג/Flash90

כך טראמפ פספס התחייבות של איראן לחדול ממימון צבאי של חמאס, חזבאללה והחות'ים

שון דננברג במחאת הלומי הקרב | צילום: אבי דננברג

אגף השיקום סירב להכיר בהלום קרב שהשתתף במחאה כנכה נצרך

פתרון עצל וזול שכולנו נשלם עליו ביוקר 

הסיפור הבא
אמיר גדידיאן | צילום: באדיבות המשפחה

חשיפת המקום: במשך חמש דקות ישב השוטר על אמיר גדידיאן, גם כשצעק שהוא נחנק

תודעה של שרשרת מזון: כשהאדישות כלפי נווה שאנן הפכה מסוכנת

הכתב הלל רוזן ביטון | צילום מסך

הפיגוע בגבול מצרים: יותר מ-2,000 תלונות לרשות השנייה נגד ערוץ 14

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

 

טוען תגובות...
 

    %d