השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום חמישי, דצמבר 25, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה
שוטר פלסטיני ברפיח, רצועת עזה, בתור לחלפן כספים | Photo by Abed Rahim Khatib/ Flash90

שוטר פלסטיני ברפיח, רצועת עזה, בתור לחלפן כספים | Photo by Abed Rahim Khatib/ Flash90

החנק על הפלסטינים מעולם לא היה מסוכן כל כך

בעזה, בגדה המערבית ובירושלים המזרחית חיים מיליוני אנשים שאת שליטתנו עליהם סירבנו לשחרר. ועם שליטה, כידוע, באה אחריות. כיצד נתמודד איתה כשבעוד מספר שבועות מספר החולים בעזה יזנק? | המשבר הנוכחי הוא הזדמנות לתיקון

אבנר גבריהו ❘ אבנר גבריהו
03/04/2020
| דעות
תמונה ראשית : שוטר פלסטיני ברפיח, רצועת עזה, בתור לחלפן כספים | Photo by Abed Rahim Khatib/ Flash90

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


 אי-אפשר לדעת את מידת חוזקו של בית עד שמכה בו סופה. יציבות היסודות, תפקודה של מערכת האינסטלציה, איטום הגג – כל אלה נבחנים עכשיו, כשסופת הקורונה מכה על חופנו וצוברת תאוצה. כך בביתנו הפרטי, כך גם בזה המקומי והגלובלי. הכול נבחן בעת שכזו – משרטוטי תוכניות הבנייה ועד לאיכות עבודתו של אחרון אנשי הביצוע. 

וכמו בכל מבחן פתע, גם כאן יש המאלתרים בתחילה, נדרשים לזריזות המחשבה ולקלות הקול והעט. אולם מיד לאחר מתגנבת ההבנה שלא ניתן להסתמך רק על אלה, שמידת הצלחתנו במבחן תלויה באופן בו התכוננו אליו מבעוד מועד.

ולפתע, סיפורי ההצלחה הכלכלית של הסטארט אפ ניישן נראים פריכים כל-כך, אל מול הזנחתו של המגזר הציבורי. לנוכח ייבוש תקציבה של מערכת הבריאות, על מספר המיטות ומכונות ההנשמה הזמינות, שהופך שגור בכל פה. צמצום הכספים והתקנים שהופנו למערכת הרווחה מתחיל לתת את אותותיו. מערכת החינוך כמעט ומושבתת, לאחר שלא השקיעה את המאמצים הנדרשים עבור פיתוח מערכות חכמות ומקוונות. כל זה מתחיל לצוף כבר עכשיו, כחודש לאחר שאובחנו ראשוני החולים בישראל, ולפני השבועות הארוכים והקשים יותר שעוד נכונו לנו.

סיפורי ההצלחה הכלכלית של הסטארט אפ ניישן נראים פריכים כל-כך, אל מול הזנחתו של המגזר הציבורי

ובקצה עליית הגג התודעתית מודחק ונחבא עכשיו "תהליך השלום". גם מצבו, לא תופתעו לשמוע, בכי רע. צמד המילים הזה, שחוק ונלעג בימים כתיקונם, מכסה על חוסר נכונות ואוזלת ידיים כרונית לטפל במה שהופך בימים אלה לצורך קיומי. ברצועת עזה, בגדה המערבית, בשכונות ירושלים המזרחית שהותרנו מחוץ לגדר – בכל המקומות הללו חיים מיליוני אנשים שאת שליטתנו עליהם סירבנו בעיקשות לשחרר. ועם שליטה, כידוע, באה אחריות. 

כיצד נתמודד איתה כשבעוד שבועות אחדים מספר החולים בעזה יזנק? כשמכונות ההנשמה הפנויות שברשותנו יאזלו ולחולים בגדה שתחת שליטתנו לא יהיה איך לנשום? כשיסבירו לנו שאת המחסום של מחנה הפליטים שועפט יש לנעול ושאין צורך לחלוק עם הירושלמים החיים שם את ערכות הבדיקות? 

"זה תרחיש האימה שיכול להתדפק על שערי ישראל" | @ohadh1, #פרשנות > https://t.co/t6JgLRDOyM pic.twitter.com/PbCn6ueCwO

— החדשות – N12 (@N12News) March 26, 2020

מעולם לא היה החנק הישראלי על העם הפלסטיני מטומטם, יהיר ומסוכן כל כך. מנענו מעם שלם המונה מיליוני אנשים לבנות לעצמו בית, מדינה. בכוח חנקנו אותם בתוך בנטוסטנים משוללי יכולת אמיתית לפתח כלכלה, מערכות ציבוריות מתפקדות וקשרים בינלאומיים הגונים. הפצצנו בתי חולים ותחנות כוח ברצועת עזה, בלי לשאול עצמנו מה נעשה כשחולים משתעלים יבואו אל הגדר ויבקשו עבורם טיפול שאינו זמין בעריהם. וכך, לא על תשעת מיליוני אזרחיה ישראל אחראית כעת, אלא על כל 14 המיליונים החיים תחת שליטתנו בין הים והירדן.

יותר מאי פעם ברור עכשיו שדרך הקפיטליזם החזירי והלאומנות המשיחית כשלה. מוקדם אומנם כדי להעריך האם מנהיגים פופוליסטים דוגמת טראמפ, בולסנרו וג'ונסון ישלמו על מחדליהם בכיסאותיהם – או שכעמיתם אורבן בהונגריה ישתמשו גם הם במשבר כדי להגביר בחסותו את המתקפה על שלטון החוק ולבצר עוד יותר את שלטונם. 

הקורונה מלחיצה את עזה. בימים האחרונים נשמעו לא מעט איומים כלפי ישראל, גם ובעיקר מצד בכירי חמאס בעזה. אתקצר לכם: המסר היה שישראל אחראית להתפשטות הקורונה בעזה אם זו תקרה, בעיקר על רקע הסגר על עזה והמצב הכלכלי הקשה. לפני כמה דקות קיבלנו ביטוי ראשון לכך עם הירי לעבר ישראל.

— אוהד חמו (@ohadh1) March 27, 2020

אולם כבר עתה יש לנו, פעילות וחבריי החברה האזרחית בישראל, תפקיד משולש למלא: לתת יד וכתף לכל מאמץ להדוף את המגפה; לפקוח עין ערנית על מחטפי השילטון בכדי לוודא שאינו נוקט בחסות המשבר בצעדים פוגעניים חסרי תקנה; ולהציב באומץ חזון לשיקום ושיפור העתיד. 

למחנה השמאל יש חבילת זהב להציע, מוצר שערכו יעלה. הימים של שמאלנים מבוישים חייבים לעבור מן העולם. מסכת המגן אותה אנו עוטים עתה על הפנים היא הזדמנות מצוינת להיפטר ממסכות אידאולוגיות ותחפושות של מרכז, המעליב בזחילתו לממשלת כיבוש וסיפוח של החשוד בפלילים. 

הימים של שמאלנים מבוישים חייבים לעבור מן העולם. מסכת המגן אותה אנו עוטים על הפנים היא הזדמנות מצוינת להיפטר ממסכות אידאולוגיות ותחפושות של מרכז

עבורנו, מילת המפתח הייתה ונותרה סולידריות. אבל כזו אמיתית – הדורשת יותר השקעות במערכות הציבוריות ופחות מחוות ריקות על מרפסות. ונדע – הסולידריות שנפגין עכשיו אחד עם השנייה תקבע איזו מדינה וחברה יהיו כאן ביום שאחרי הקורונה; הסולידריות שנגלה עם הפלסטינים תעצב את האפשרות להחליף את הכיבוש הנצחי באפשרות האחרת. עתיד אחר, שבו עם שלם לא נתון לחסדינו ואינו תחת אחריותינו. 

זוהי אזעקת אמת. רגע מכונן שתוצאותיו יישארו וייצרבו בתודעתנו זמן רב. ולכן, דווקא ברגע הזה, שבו אנו מבינים היטב על בשרנו כמה חיוני תפקידה של מדינה בהגנה על חיי אזרחיה, עלינו לשחרר את המיליונים חסרי האזרחות, ולאפשר להם לדאוג לנפשם ולבריאותם. אם שוב נדחיק ונחניק את המצפון, לעולם לא נוכל להבריא כאומה, כמדינה. אפשר שנצא מהמשבר הזה ערוכים טוב יותר להתמודדות אמיצה עם סוגיות שהדחקנו והזנחנו במשך שנים ואפשר להמשיך לתקוע את הראש בחול. הבחירה בידינו.

שתף

  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף ב-WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • לחיצה לשיתוף ב-Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק

אהבתי

אהבתי טוען...

אולי יעניין אותך גם...



הסיפור הקודם

העמותות קורסות: "מדובר באסון לאומי שמגיע לפתחנו"

הסיפור הבא

אלימות בחסות הקורונה: השוטר שחנק את האזרח בפארק הירקון נתבע על אלימות משטרתית בעבר

אבנר גבריהו

אבנר גבריהו

הסיפורים החמים

שרידי טיל בליסטי שנורה מאיראן במלחמה האחרונה. צילום: חיים גולדברג/Flash90
חם

כך טראמפ פספס התחייבות של איראן לחדול ממימון צבאי של חמאס, חזבאללה והחות'ים

❘ איל ספיר, הפורום לחשיבה אזורית

הסיבות שהובילו לטרפוד הסכם הגרעין של ארצות הברית עם איראן: ניתוח עומק חושף את הכוחות שחיבלו במאמצים, ומדוע כיום הסיכויים נמוכים מאי פעם

הסיפור המלאDetails
שון דננברג במחאת הלומי הקרב | צילום: אבי דננברג

אגף השיקום סירב להכיר בהלום קרב שהשתתף במחאה כנכה נצרך

פתרון עצל וזול שכולנו נשלם עליו ביוקר 

אלעד רפאלי, פלאש 90

בג״ץ ביטל את הנוהל המשטרתי שאפשר עיכוב אזרחים על בסיס ״תחושת בטן״ של שוטרים

״כושית שמנה״: קיש מזרים עשרות מיליונים בשנה לסלקציה נגד מזרחים. כשלא מדובר בהשתמטות בש״ס שותקים  

הסיפור הבא
מעצר בפארק הירקון | צילום מסך מתוך סרטון של ליעד אגמון

אלימות בחסות הקורונה: השוטר שחנק את האזרח בפארק הירקון נתבע על אלימות משטרתית בעבר

מיון הדסה עין כרם. "אצל כולם חלה ירידה דרמטית בכמות המאושפזים" | צילום: יונתן סינדל / פלאש 90

"לאן נעלמו המטופלים"? רופאים מדברים על הרוצח השקט של מגפת הקורונה

פרדס במפלסים | צילום: אוריאל גור דוד

החקלאים משמידים יבולים: "לא ייתכן שרשתות השיווק ירכשו תוצרת מטורקיה לפני שימצו את הקנייה המקומית"

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור

הכי חם בטוויטר

הציוצים שלי
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

אנחנו מחויבים לעיתונות קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
    • צבא
    • יהודה ושומרון
    • עזה
    • מלחמת אוקטובר 23
      • מחדל ה-7 באוקטובר
  • משפט ופלילים
    • שחיתות
    • משטרה
    • דמוקרטיה במשבר
    • אלימות מינית
  • כלכלה וחברה
    • צדק חברתי
    • בריאות הנפש
    • רווחה
    • חינוך
  • פוליטיקה ותקשורת
    • פוליטי
  • המקומון
    • סביבה
    • תכנון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d