איור: ניב תשבי
החלטת ביניים של העליון אתמול, שעברה בשקט וללא פרסום, עשויה להוביל להחלטה תקדימית לגבי תוואי גדר ההפרדה בין ישראל לגדה. נראה שמקרה שני המנזרים בדרום ירושלים מבהיר, ולא בפעם הראשונה, שהמדינה משתמשת בתוואי כמכשיר לסיפוח שטחים מראש לקראת קביעת הגבול העתידי, ומשתמשת בטיעונים בטחוניים. בגלל שמדובר בנוצרים זוכה המקרה הזה, עוד יותר מבג"צ בלעין, להתעניינת בינלאומית חסרת תקדים.
בהמשך לעתירה המתנהלת כנגד תוואי גדר ההפרדה המתוכנן באזור בית ג'אלה שבדרום ירושלים, הורה אתמול (11.8.14) בית המשפט העליון בשבתו כבית דין גבוה לצדק, למדינה לשקול "אפשרויות שונות לפיהן שני המנזרים – מנזר הנשים, כלומר מנזר האחיות סליזיאן, ומנזר הגברים, הידוע ככרמיזן – יימצאו בצד 'הפלסטיני' של הגדר". בהחלטת הביניים, שניתנה בהרכב של שלושה שופטים ובראשם הנשיא אשר גרוניס, יש בה יותר מרמז כלפי מערכת הביטחון, שהשופטים רואים בעיה בתוואי הגדר המוצע. תשובת המדינה אמורה להינתן עד תחילת ספטמבר.
זוהי עתירה רגישה מאין כמותה מבחינה פוליטית בינלאומית, משום שהתוואי המוצע עתיד לעבור על אדמות המנזרים הקתוליים, להפריד בין שני המנזרים ולהפריד בין המנזרים לבין אדמותיהם, ובין המנזרים לבין הקהילות הנוצריות שאותן הם משרתים בבית לחם ובבית ג'אלה. ישראל חתומה על אמנה עם הוותיקן שבה מפורטים כל המנזרים שבשטחה, ומחויבת שלא לפגוע באדמות של מוסדות קתוליים אלה. פניות מטעם נציגי המוסדות הקתוליים אל נציגים בישראל נעשו בעבר ואף האפיפיור התייחס לנושא, מכתב נשלח אליו מטעם ראשת עיריית בית לחם ורה בבון, שהתקבל על ידי נציגיו. האפיפיור גם התפלל ליד הגדר בבית לחם, באופן לא מתוכנן, כאשר ביקר כאן בסוף חודש מאי. אחרי הדיונים בעליון עוקבים בדריכות גורמים רבים, מנציגי הכנסיות הקתוליות, הממסד הכנסייתי והאפיפיור עצמו, דרך נציגי האיחוד האירופי, דיפלומטים אמריקאים, וכמובן ראשי העיריות של בית ג'אלה ובית לחם.
מאז הוצאו צווי תפיסה לבניית הגדר מדרום לשכונת גילה ב-2006, מסרבת מערכת הביטחון לדון בחלופות לתוואי המוצע. עיריית בית ג'אלה, תושבי בית ג'אלה ושני המנזרים הקתוליים שבאיזור הגישו עתירה למתן צו על תנאי לעצירת כל העבודות, וכבר בפברואר השנה ניתן צו שבו הורה בג"צ למדינה להסביר מדוע לא ייבחנו חלופות לתוואי המוצע. המועצה לשלום ולביטחון, שאינה צד בעתירה, הציעה חלופה שמתחשבת יותר, לטעמה, בצורכי הביטחון, בדרישות הקהילות הנוצריות, במרקם החיים של התושבים הפלסטינים, בפגיעה בסביבה ועוד. בשבוע שעבר התנהל דיון מרתק בעניין, ואתמול כאמור ניתנה ההחלטה.
"בהחלטה מאתמול", אומר עו"ד גיאת נאסר שמייצג את עיריית בית ג'אלה ואת תושביה נגד תוואי הגדר, "יש רמז עבה למדינה כי יש בעיה רצינית בתוואי המוצע וכי עליה למצוא חלופות אחרות. אנו מעריכים מאוד את האוזן הקשבת של בית המשפט למצוקות התושבים כעולה מההחלטה, ובמיוחד לנוכח העובדה שכבר שמונה שנים אנו מנסים להבהיר למדינה את הקשיים והמצוקות הצפויים לתושבים כתוצאה מהתוואי המתוכנן על ידה, ועד היום לא מצאנו אוזן קשבת באמת".
* על הסיבות לתוואי המוצע, על הרגישות הביטחונית באיזור, מדוע לא הושלמה הגדר עד היום, והאם יש עוד אזורים כאלה, מי ומה ייפגעו מהתוואי, איפה מתוכנן פארק לאומי ומהי עמדת רשות הטבע והגנים, באילו פרסים זכו יינות הכרמיזן ומי אמר למי "אני לא הפרעתי לך" והעלה חיוך על פני השופטים – תשובות על כל אלה ועוד בדיווח מפורט יותר בימים הקרובים.