השקיעו
בעיתונות עצמאית
  • אודות
  • צרו קשר
יום חמישי, נובמבר 27, 2025
לתמיכה בכל סכום
המקום הכי חם בגיהנום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • חם
  • דעות
  • תחקירים
  • מגזין
  • וידאו
  • פרויקטים
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה בכל סכום
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
המקום הכי חם בגיהנום
לתמיכה
איילת שקד | צילום: יונתן סינדל פלאש 90

איילת שקד | צילום: יונתן סינדל פלאש 90

"השרה חושבת שזה רעיון טוב": דוח להקמת בתי ספר נפרדים לילדי מהגרים הוזמן על ידי העמותה שהקים היועץ של שקד

הדוח, שהוזמן על ידי המרכז למדיניות הגירה, מבוצע על ידי ד"ר יוסי ברדא ונועד לבדוק הקניית כלים ושפה לילדי זרים. מייסד המרכז הוא יונתן יעקבוביץ', היועץ של שרת הפנים איילת שקד, שהצהירה כי בכוונתה לבחון הקמת בתי ספר שיכינו ילדי מהגרים ליציאה מישראל

גלית הראלי ❘ גלית הראלי
04/11/2021
| כללי
תמונה ראשית : איילת שקד | צילום: יונתן סינדל פלאש 90

משנים כיוון! במקום לצרוך תקשורת שמוכרת אותך, הגיע הזמן להשקיע בעיתונות עצמאית שעובדת אך ורק בשבילך


בשבוע שעבר סיירה שרת הפנים איילת שקד בדרום תל אביב ופגשה שם נציגים של העירייה ושל התושבים. בדיווח שיצא לאחר הפגישה נאמר כי השרה "הציגה יוזמה להקמת בתי ספר נפרדים לילדי מבקשי מקלט ועובדים זרים בשטח העיר". שקד הדגישה שם "את הצורך לבחון הקמת בתי ספר במודל בינלאומי לילדי מסתננים וזרים בלתי חוקיים, עם תוכנית לימוד שתכין אותם ליציאה מישראל ברגע שזו תתאפשר".

בשנים האחרונות, בכל פעם שסוגיית גירוש ילדי העובדים הזרים עולה מכיוונו של שר כזה או אחר, עולה הטענה שכנגד כי הילדים הללו לומדים בבתי הספר הישראליים, דוברים את השפה, חוגגים את החגים ובכלל, הם נטמעו בחברה הישראלית ואין להם קשר עם מדינות המוצא של הוריהם. פעמים רבות יצאו חבריהם של ילדי העובדים הזרים להפגנות נגד הכוונה לגרשם.

 ה"יוזמה להקמת בתי ספר נפרדים", כפי שהעלתה שקד, צצה בפברואר השנה, כשמפלגת הציונות הדתית שבאופוזיציה חשפה את "תוכנית 100 הימים" לטיפול "בהגירה הבלתי חוקית", שבמסגרתה כתבה: "נקדם החלטה בה ילדי זרים שלהוריהם יש אשרה כלשהי, ילמדו בבתי ספר בינלאומיים בשפה האנגלית ובשפת המקור, על מנת למנוע השתקעות ולהכין אותם לחזרה לארצם".

לאחרונה עברה בקבוצות וואטסאפ של חוקרים ההודעה הבאה: "שאלה שפנו אליי ומפנה לקבוצה זו: אם יש כאן מי שמתעניין/חוקר.ת בתחום חינוך וילדי זרים אז מחפשים שותפים מומחים לדוח למשרד ממשלתי. הדוח אמור לעסוק בחשיבות הקניית כלים לילדי זרים (ילדי עובדים זרים – בהיתר וללא היתר – וילדי מבקשי מקלט) במסגרת מוסדות החינוך, בתחום השפה, התרבות והערכים של מדינת המוצא.  לפרטים יש לפנות לד״ר יוסי ברדא [email protected]".


ד"ר ברדא, עורך דין בהשכלתו, הוא עמית מחקר בבית הספר למשפטים במכללה האקדמית צפת ודוקטור למשפטים מאוניברסיטת בר אילן. בשנים האחרונות הוא עוסק במחקר בילדי עובדים זרים. על המחקר שעסק "במעמדם של ילדי הזרים בראי טובת הילד, המשלב ניתוח מתחום המשפט (..) ותיאוריות מתחום הפסיכולוגיה החינוכית", זכה במלגה מקרן זילביגר של עיריית תל אביב-יפו

הקרן, שבהנהלתה יושבים היועץ המשפטי לעירייה, מנכ"ל משרד המשפטים, נציג הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין ונציג מרכז השלטון המקומי בישראל, "מעניקה פרסים ומלגות לסטודנטים מצטיינים שייבחרו בהתאם לתקנון מתוך רשימת סטודנטים מומלצים על ידי הפקולטות למשפטים באוניברסיטאות בארץ". 

גם את עבודת התזה והדוקטורט שלו עשה ברדא בסוגיית ילדי העובדים הזרים. התזה שהוגשה ב-2012 הייתה בנושא "התהוות המדיניות ביחס לילדי העובדים הזרים בישראל: בין הקניית מעמד חוקי לבין הרחקה מן הארץ". את הדוקטורט שהוגש השנה, עשה על "מעמדם של ילדי הזרים בראי "טובת הילד": משיח פילוסופי-פוליטי לבחינה פסיכולוגית-חינוכית". 

בנוסף, הוא מנחה כנסים בנושא. למשל את הכנס "מסתננים ומבקשי מקלט בישראל", שהתקיים ביולי במרכז בגין בירושלים, בהשתתפות נציג של פורום קהלת. 

פנינו לברדא כדי לבדוק מיהו אותו משרד ממשלתי שעבורו הדוח מיועד, והוא טען כי הודעת הוואטסאפ עברה שינוי מאז שיצאה מהמקלדת שלו. "ניסחתי הודעה להשתתף בדוח לכמה חוקרים, כשברור היה בהודעה מי הזמין את הדוח ואיך הוא הולך להיות. בשום מקום לא כתבתי שהדוח הוא למשרד הפנים או למשרד ממשלתי אחר. מי שניסח את זה כך אלו ארגונים שרוצים לטרפד את הדוח מהסיבות שלהם. זה לא נוסח מטעמנו". 

לדברי ברדא, את הדוח הזמין "איתן – המרכז למדיניות הגירה ישראלית". את המרכז ייסד ב-2012 עו"ד יונתן יעקובוביץ', ששימש כמנהל שלו עד יולי השנה. לאחר שעזב את התפקיד עבר יעקובוביץ' לכהן כיועץ האישי של שרת הפנים איילת שקד לענייני הגירה. 

בפברואר השנה, לאחר שבעיריית לוד סירבו להכניס למערכת החינוך בעיר ילדי עובדים זרים, קרא המרכז למדיניות הגירה ישראלית להקים בתי ספר בינלאומיים. בכתבה שהתפרסמה בעיתון מקומי בלוד, צוטטו "גורמים" במרכז אומרים: “מדיניות זו תואמת את מדיניות הממשלה בעניין השוהים הבלתי חוקיים – להשיבם למדינות המוצא. במקום שילדי הזרים ישתקעו בארץ, צריך להכין אותם ליום שבו הם יוכלו לחזור". 

בשיחה שערכנו עם ברדא הוא סיפר כי תפקידו לרכז את הדוח מבחינה אקדמית. "הדוח אמור להיות מורכב מחלקים שונים של אנשי אקדמיה, מחינוך, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ומשפטים. המטרה היא לבוא ולומר שבמידה ויש ילדים זרים ששוהים בישראל שיצטרכו לחזור למידת המוצא – ואנחנו לא נכנסים בדוח אם הם צריכים לחזור או לא – מן הראוי שבמסגרות החינוך יתנו להם את הכלים הנדרשים מבחינת שפה, תרבות, כלים חינוכיים ומעטפת פסיכולוגית, כדי שלא יצטרכו ביום בהיר אחד לעזוב ואז יהיו להם קשיי התאקלמות במדינת המוצא".

מי אותם אנשי אקדמיה שלוקחים חלק במחקר? 

"זה כרגע עוד לא לפרסום. הדוחות שלהם עדיין לא אושרו אקדמית". 

איזה מוסד אמור לאשר אותם אקדמית? 

"זה לא נעשה דרך מוסד אקדמי. עמותת איתן מרכזת את זה. בסופו של דבר הדוח יעמוד בסטנדרט אקדמי ראוי ומקצועי".

אולי יעניין אותך גם:

צילום אילוסטרציה: חיים גולדברג, פלאש 90

20 פעמים ביקשה המדינה דחיית מענה לעתירה נגד מניעת ביקורים בבתי הכלא, בג״ץ אישר את כולן

צילום: נילי גורן

כשהשוטרים מחרימים את הדיון בהוראת השר, הם סוללים את הדרך לרצח הבא 

צילום אילוסטרציה: AFP

מתוך 350 ילדים פלסטינים עצורים, 168 מוחזקים במעצר מנהלי 

בית המעצר במגרש הרוסים בירושלים | צילום: פלאש 90

״הוא מוכה בכל הגוף, במיוחד בגב ובאיבר המין, תוך השמעת קללות ואיומים״

איך אתה מתמודד עם ביקורת שמדובר בדוח אקדמי מטעם, כזה שמטרתו ברורה – לשרת מטרות של עמותה שכוונותיה כלפי קהילת מבקשי המקלט ומהגרי העבודה ברורות? 

"יכולה להישמע טענה שזה בא לשרת אינטרסים מסוימים, אבל בסופו של דבר צריך להתמודד עם המציאות והמציאות היא כזו שחלק מילדים זרים שחיים במדינות מארחות ידרשו לחזור". 

לצורך הדוח אתם משוחחים עם צוותי חינוך, עם ההורים, עם הילדים? 

"זה לא מחקר שדה, אלא מחקר שמבוסס על סקירת ספרות ועל דוחות עמדה של אנשי מקצוע, שכל אחד בא ומציע את משנתו בתחומו. כרגע הדוח הוא ראשוני וממוקד. 

"בכתיבה שלי אני מתייחס להיבטים המשפטיים. זה לא תחום הדעת שלי לבוא ולעשות שאלונים להורים ולמורים ולאנשי מקצוע בהקשר הזה. יבואו ויגידו שזה לא מספיק, אדרבא – זו זריקת כיוון. אף אחד לא בדק מה טוב להם, וחשוב להגיד את זה. המטרה בסופו של דבר היא לקדם את טובת הילד הזר". 

והמטרה היא הקמת בתי ספר בינלאומיים?

"הקצאת בתי ספר נפרדים היא לא מטרת הדוח. הדוח מדבר על הקניית כלים במסגרת שבה לומד הילד, לא משנה אם היא מעורבת או ייעודית". 

משרד החינוך מעורב בזה? 

"לא. ברגע שהדוח יהיה מוכן נציג אותו בפני הגורמים הרלוונטיים קובעי המדיניות, כדי שיקחו את זה בחשבון. מי שצריך לקבל או לא לקבל את ההמלצות זו המדינה. משרד החינוך, הפנים, האוצר. כרגע אף משרד לא מעורב".

בניגוד למה שאומר ברדא, מהמרכז למדיניות הגירה נמסר לנו שהדוח כבר מוכן, שהוא נערך לפני חודשים וכי הוא יתפרסם ברגע שהם יראו לנכון לפרסם אותו. 

פנינו ליונתן יעקובוביץ', לקבל תגובה לדברים. "השרה חושבת שזה רעיון טוב", הוא אמר, "יש כיוון להתחיל לייצר חשיבה, אבל אני לא מכיר שמשרד הפנים הזמין מחקר ולא הגענו לעסוק בזה בצורה רצינית. אני מקפיד לא להתערב בענייני העמותה ואם העמותה תייצר דוח כזה, אשמח להיעזר בו". 

"ברור שזה כלי שנועד לשמש כשינוי מדיניות, ברור שזו מטרתו", אומר גורם מקצועי ששוחח עם ברדא על המחקר. "דוח כזה הוא לגיטימי, ראוי לעסוק בסוגיה, השאלה איך עושים את זה נכון. הדוח מלכתחילה מניח פתרון מסוים וזו הבעיה שלו". 

"דוח כזה הוא לגיטימי, ראוי לעסוק בסוגיה, השאלה איך עושים את זה נכון. הדוח מלכתחילה מניח פתרון מסוים וזו הבעיה שלו"

ממשרד החינוך לא נמסרה תגובה.

ממשרד הפנים מסרו: "נושא העובדים הזרים נמצא בטיפול רשות האוכלוסין וההגירה יש לפנות אליהם". לשאלה מה עמדת משרד המשפטים בסוגיית הקמת בתי ספר בינלואמיים, נמסר לנו: "איננו מוסרים חוות דעת משפטיות במסגרת פניות עיתונאיות".

תגובת הארגונים ספריית גן לוינסקי וא.ס.ף – ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל: "ילדי מבקשי המקלט, ברובם המוחלט, נולדו בישראל ויחיו בה כל חייהם. המשאבים ותשומת הלב צריכים להיות מושקעים בשילובם במערכת החינוך לצד תלמידים ישראלים, ובמענים שיבטיחו שהם יקבלו כלים ויזכו בכישורים כמו כל ילד אחר במדינה. מומחי חינוך, אלו שבאמת ובתמים מעוניינים בטובת הילדים ובטובת מערכת החינוך הישראלית, תמימי דעים ששילוב והכלה של הילדים הוא המפתח להצלחה. פירטנו את הצעדים הנחוצים לכך בתכנית "שילוב וקידום ילדי מבקשי מקלט במערכת החינוך – עקרונות והמלצות".

שתף

  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש) הדפס
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש) דואר אלקטרוני
  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף ב-WhatsApp (נפתח בחלון חדש) WhatsApp
  • לחיצה לשיתוף ב-Telegram (נפתח בחלון חדש) Telegram
  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק

אהבתי

אהבתי טוען...

קשור



הסיפור הקודם

טיפולים במחתרת: הביקוש הגובר לפסיכותרפיה בחומרים פסיכדליים מייצר שוק פרוץ ומסוכן

הסיפור הבא

"אתה יכול לשנות? תנקוט עמדה": פרידה מג'קי אדרי

גלית הראלי

גלית הראלי

הסיפורים החמים

צילום: נילי גורן
משטרה

כשהשוטרים מחרימים את הדיון בהוראת השר, הם סוללים את הדרך לרצח הבא 

❘ סיון תהל

שלושה דיונים שהתקיימו ביומיים האחרונים על אלימות נגד נשים התקיימו ללא נציגי משטרה, שב״ס או המשרד לביטחון לאומי, וזאת בהוראת השר איתמר בן גביר • במקביל, דוח חדש של הכנסת חושף את עומק המחדל: זינוק במספר קורבנות האלימות, אזלת יד בפיענוח רציחות בחברה הערבית והתעלמות מסימנים מקדימים בקרב נשים בסיכון

הסיפור המלאDetails
צילום אילוסטרציה: חיים גולדברג, פלאש 90

20 פעמים ביקשה המדינה דחיית מענה לעתירה נגד מניעת ביקורים בבתי הכלא, בג״ץ אישר את כולן

צילום אילוסטרציה: AFP

מתוך 350 ילדים פלסטינים עצורים, 168 מוחזקים במעצר מנהלי 

בית החולים לילדים נאסר בעיר עזה לאחר נסיגת הצבא הישראלי, 19 באוקטובר 2025. צילום: חליל קאלוט/ Flash90

"16,500 בנ״א בסכנת חיים": בבתי החולים בגדה ערוכים לקלוט עזתים, אך ישראל לא מאפשרת מעבר

צילום: קובי גדעון, פלאש 90

למעלה מ-2,000 ילדים נמצאים מתחת לרדאר של המדינה. מדוע היא ממשיכה לקצץ ולהתעלם?

הסיפור הבא
ג'קי אדרי בדימונה | צילום: עינת פישביין

"אתה יכול לשנות? תנקוט עמדה": פרידה מג'קי אדרי

רונן שיך, בדיון הארכת המעצר בחודש יולי

תביעה נגד עבריין המין בטלגרם רונן שיך על סך 400 אלף שקל: פגע בפעילותה הציבורית של הנפגעת

אבירם זאבי מימין, יו"ר עד כאן, וגלעד אך המנכ"ל | צילומי מסך ערוץ 13 וערוץ 20

בניגוד לנהלים: יו"ר עד כאן קיבל 240 אלף שקל מעמותות וחברות הקשורות למנכ"ל העמותה

הכי מטוקבק 418

  1. FRP says:
    2 שבועות לפני

    Thanks for another fantastic post. Where else may just anyone get that type of info in such a perfect means of writing? I've a presentation next week, and I'm on the search for such information.

    הגב
  2. 1xmpo slot says:
    2 שבועות לפני

    I have been browsing online greater than 3 hours lately, yet I by no means found any attention-grabbing article like yours. It’s lovely value enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web might be much more helpful than ever before.

    הגב
  3. Prostadine Review says:
    2 שבועות לפני

    I am incessantly thought about this, regards for posting.

    הגב
  4. prediksi toto macau says:
    2 שבועות לפני

    Usually I don't read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite nice article.

    הגב
  5. olxtoto resmi says:
    2 שבועות לפני

    It’s onerous to search out knowledgeable individuals on this topic, however you sound like you recognize what you’re talking about! Thanks

    הגב
  6. login slotvista says:
    2 שבועות לפני

    Regards for helping out, superb information. "You must do the things you think you cannot do." by Eleanor Roosevelt.

    הגב
  7. togel says:
    2 שבועות לפני

    I will right away grasp your rss feed as I can't to find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you've any? Please permit me realize so that I may subscribe. Thanks.

    הגב
  8. togel says:
    2 שבועות לפני

    That is the correct blog for anyone who needs to seek out out about this topic. You notice so much its virtually hard to argue with you (not that I truly would want…HaHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply great!

    הגב
  9. gestor happy says:
    2 שבועות לפני

    Wow! Thank you! I continually wanted to write on my site something like that. Can I include a fragment of your post to my site?

    הגב
  10. Quietum Plus Reviews says:
    2 שבועות לפני

    Very nice layout and fantastic written content, hardly anything else we require : D.

    הגב
  11. Thailandelite says:
    2 שבועות לפני

    What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I've found It positively useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other users like its helped me. Great job.

    הגב
  12. Neurocept says:
    2 שבועות לפני

    I believe that is one of the so much vital information for me. And i'm glad studying your article. However should commentary on some normal issues, The web site style is wonderful, the articles is in point of fact great : D. Excellent task, cheers

    הגב
  13. bonus new member says:
    2 שבועות לפני

    An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

    הגב
  14. free esim says:
    3 שבועות לפני

    It is really a great and useful piece of information. I?¦m glad that you just shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

    הגב
  15. Pink Salt Trick says:
    3 שבועות לפני

    I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

    הגב
  16. Ghadir Mamdani says:
    3 שבועות לפני

    Zohran Mamdani is building youth programs instead of ignoring kids. — New York City

    הגב
  17. toto macau says:
    3 שבועות לפני

    I delight in, lead to I found exactly what I used to be taking a look for. You have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

    הגב
  18. situs togel says:
    3 שבועות לפני

    There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.

    הגב
  19. Pink Salt Trick says:
    3 שבועות לפני

    It’s hard to find knowledgeable people on this topic, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

    הגב
  20. toto macau says:
    3 שבועות לפני

    Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless think of if you added some great visuals or videos to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with images and videos, this website could undeniably be one of the very best in its niche. Good blog!

    הגב
קודם
הבא

השאר תגובהלבטל

Themed Share Widget

אהבתם? שתפו את הכתבה

וואטסאפ X טלגרם אימייל העתק קישור
המקום הכי חם בגיהנום

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

  • מי אנחנו
  • צרו קשר
  • תנאי שימוש באתר
  • תמכו בעיתונות עצמאית
  • אנחנו מחויבים לנקודת מבט קשובה, ביקורתית ומאוזנת, אבל היא לעולם לא חפה מתפישת עולם. עיתונות שדבקה בעקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי. עיתונות חוקרת, חפה מפחד וממורא, שאינה חוששת לקחת צד, שומרת על פרופורציות, אינה מתלהמת, נצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. עיתונות סקרנית ובודקת את עצמה.

כאן עושים עיתונות אמיתית*

*עיתונות חוקרת, סקרנית ובועטת, שנצמדת לעובדות ולסטנדרטים מקצועיים. דווקא בימים החשוכים שעוברים על כולנו, ולנוכח שתיקתם של גופי התקשורת, אנו גאים לעמוד בחזית הערכית של העיתונות בישראל, ומחויבים לעקרונות של דמוקרטיה, שיוויון, קדושת חיי האדם וצדק.

×
אין תוצאות
צפיה בכל התוצאות
  • ראשי
  • מדיני-בטחוני
  • משפט ופלילים
  • כלכלה וחברה
  • פוליטיקה ותקשורת
  • המקומון
צרו קשר
מי אנחנו

© 2025 כל הזכויות שמורות למקום הכי חם בגיהנום - מגזין עיתונאי עצמאי | פיתוח Fatfish

%d