בית המשפט המחוזי בתל אביב הורה לשחרר בתנאים מגבילים את בן ה-14 מיפו על הרצף האוטיסטי. ההחלטה מגיעה בתום שישה שבועות שבהם הוחזק הנער, המאובחן על הרצף האוטיסטי ומוכר כנכה 100 אחוז, בתנאי מעצר שהוגדרו על ידי הסנגוריה הציבורית כפוגעניים ומסכני חיים.
כתב האישום מייחס לנער הצטרפות לערוץ ברשת ״סיגנל״ של התארגנות טרור, ובמעצר הבית נאסר עליו שימוש בטלפונים או באינטרנט. אנשי הסנגוריה התריעו פעמים רבות בפני בית המשפט וגורמי השב"ס כי הנער נמצא בסכנה, ובכל זאת בית המשפט האריך את מעצרו שוב ושוב, כשהפעם האחרונה הייתה בשבוע שעבר. ״אנו חשים הקלה גדולה ויחד עם זאת דאגה גדולה מפני מה שיתגלה מפי הקטין כשיתחיל לדבר על הפגיעות החמורות שעבר בכלא", אמר עורך דינו מטעם הסנגוריה הציבורית, עורך דין יגאל דותן.

למרות החלטה שיפוטית מפורשת שהורתה להחזיק את הנער תחת השגחה ולהגן עליו מפני אסירים אחרים, ההנחיה לא בוצעה בפועל. לפי הטענות שעלו בדיונים, הנער הותקף פיזית ומינית הן על ידי סוהרים והן על ידי שותפים לתא המעצר. חרף התלונות החמורות על פגיעות בגופו ובנפשו, הנער לא נבדק על ידי רופא ולא זכה לפגוש גורמי טיפול לאורך מעצרו.
כפי שנחשף במקום הכי חם בגיהנום, המשטרה חוקרת חשד כי הנער עבר תקיפה מינית בכלא על ידי עצירים שחלקו עימו תא. בתגובה הוא הועבר לבידוד, פעולה הנחשבת על פי הדין הבינלאומי כעינוי ומנוגדת לאמנת זכויות הילד של האו״ם, עליה חתומה ישראל.
מאות קטינים במעצר
בבתי הכלא בישראל מוחזקים כ-360 ילדים פלסטינים, 168 מהם במעצר מינהלי. על פי נתוני ארגון ״הורים נגד מעצרי ילדים״, גם כאשר מדובר בקטינים בני 12-18, מעצר עד תום ההליכים הפך לפרקטיקה רווחת ואוטומטית, תוך התעלמות מסעיפי חוק הנוער והאמנות הבינלאומיות הקובעים כי מעצר אמור לשמש כמוצא אחרון, על אחת כמה וכמה כשמדובר בנערים על הרצף האוטיסטי.
"אנחנו מברכים על שחרורו חשוב לומר באופן חד וברור: ילד במצבו לא היה צריך לשהות יום אחד מאחורי סורג ובריח״, אמר בתגובה לשחרור הנער טיטי כרמל, מנכ״ל ארגון ״הורים נגד מעצרי ילדים״. ״מעצר של ילדים, קל וחומר של ילדים עם צרכים מיוחדים, פוגע בזכויותיהם, מסכן את שלומם, ומעמיד את המדינה, ואת כולנו כחברה בניגוד לחובתנו להגן על קטינים ולא להענישם. אנחנו קוראים לרשויות לפעול בהתאם לחוק: לשים את טובת הילד במרכז, לצמצם את השימוש במעצר, ולבחון חלופות ראויות".










