130 פנימיות רווחה פועלות במדינת ישראל, בהן מתחנכים וחיים כ-6,500 ילדים ובני נוער בגילאי 8 עד 18. הם מגיעים לפנימיות בנסיבות חיים מורכבות, כשרבים מהם הוצאו מהבית בצו משפט לאחר שהוחלט שיש להרחיקם, ורבים אחרים נעדרי עורף משפחתי.
הקשיים של ילדי הפנימיות, שגם בשגרה הם רבים ביחס לגילם, החריפו מאוד בצל המלחמה הממושכת, שבמקרים רבים דרדרה את מצבם הרגשי, הלימודי וההתנהגותי. אם ילד "רגיל" חווה חרדות ופחדים בתקופת המלחמה, שערו מה עובר בנפשו של ילד שחי בפנימיית רווחה בלי עורף משפחתי, והספיק לחוות מצוקות שאדם בגילו הצעיר לא אמור לחוות.
בתוך המציאות הלא פשוטה הזו, חשיבותם של המדריכים בפנימיות הרווחה הולכת ומתעצמת. המדריכים, שביום-יום מתפקדים כדמויות הבוגרת המרכזיות בחייהם של חניכי הפנימייה, נדרשים לתת "אקסטרה" ולהתמודד ברגישות, מקצועיות ומסירות עם המצוקות שעוברות על הילדים. הם עושים זאת בתנאי עבודה מורכבים ובאינטנסיביות בלתי רגילה, עם משמרות בוקר ולילה שהולכות איתם גם אחרי יום העבודה. השכר משפיל – סביב שכר המינימום – שלא מתקרב לשקף את ההשקעה והתרומה.
מעל 50 אחוז מהמדריכות והמדריכים בפנימיות עוזבים את המסגרת שבה הם מועסקים בשנה הראשונה לעבודתם
באווירה שכזו, לא פלא שמעל 50 אחוז מהמדריכות והמדריכים בפנימיות עוזבים את המסגרת שבה הם מועסקים בשנה הראשונה לעבודתם. לא פלא שבזמן שהם עוזבים, הפנימיות מתקשות לגייס מדריכים חדשים, איכותיים וערכיים שיחליפו את מקומם. איזה צעיר יבחר לעבוד בעבודה שוחקת של 24/7 שכרוכה בהתמודדות עם אוכלוסייה לא פשוטה, כאשר הוא יכול להרוויח יותר כמלצר או כשליח בוולט?
עם תחושת שליחות לא הולכים למכולת
בשבוע שעבר (ג׳) התקיים דיון בוועדה לענייני צעירים בראשות חה"כ נעמה לזימי, ביוזמת המטה לקידום מדריכי הפנימיות בישראל, הפורום הציבורי למען כפרי הנוער, פנימיות הרווחה והאומנה, ועמותת פנימיות הרווחה בישראל. הדיון עסק בצורך הקריטי לשפר את השכר ואת התנאים של המדריכים בפנימיות הרווחה. מדריכי הפנימיות, חלק מהם בוגרי פנימיות בעצמם, זעקו כנגד התנאים המחפירים וסיפרו איך נראית שגרת היום שלהם.
חברי הכנסת שנכחו בדיון, ובראשם חה"כ לזימי, הדגישו את תרומת המדריכים ואת החובה הערכית להעניק להם שכר הוגן ותנאי עבודה הולמים, שיקנו לתחום את המעמד הראוי לו – עבודה לחיים שאפשר להתפרנס ממנה בכבוד. אך כפי שאמרו מדריכות ומדריכים בדיון, עם תחושת שליחות לא הולכים למכולת.
דו"ח של משרד רואה החשבון BDO שנערך עבור המטה לקידום מדריכי הפנימיות בישראל, וחשף כי קיים פער של כ-17 אחוז בשכר מדריכים, המהווה כ-75 מיליון שקל בשנה בתקצוב שכר המדריכים
בדיון הוצג דוח של משרד רואי החשבון BDO שנערך עבור המטה לקידום מדריכי הפנימיות בישראל, וחשף כי קיים פער של כ-17 אחוז בין התקצוב שמוקצה לפנימיות עבור שכר מדריכים לבין עלות ההעסקה שלהם בפועל, שעומד על כ-75 מיליון שקל בשנה. התקצוב היום לא כולל שעות נוספות או הטבות הניתנות למדריכים כחלק מתנאי העסקתם כמו לינה ודיור, והוצאות רווחה שונות כמו ימי גיבוש, שי לחג ועוד.
הפער בין עלות המדריכים "על הנייר" לעלות העסקתם מוביל לשכרם הנמוך, שגורם לרבים מהם לעזוב ומקשה לגייס מדריכים חדשים במקומם. עזיבה של מדריך אחרי שהחניך החל לפתח בו אמון, יוצרת שבר עמוק בחייו של הילדים והנערים שחיים ומתחנכים בפנימייה.
בעקבות ממצאי הדוח דרשנו בוועדה הקצאה מיידית של 30 מיליון שקל לשכר המדריכים בתקציב המדינה – תוספת שאינה מכסה מחצית מהפער בתקצוב, אך היא צעד ראשון הכרחי לבלימת העזיבה ההמונית של מדריכי הפנימיות. בתום הישיבה הודיעה חה"כ לזימי שהיא תפעל לקדם דיון על שכר ותנאי המדריכים בוועדת כספים. לשמחתנו, לזימי עמדה במילתה, והדיון אמור להתקיים ביום רביעי הקרוב.
ביטחון לאומי הוא ביטחון חברתי
הפנימיות וחשיבותם של המדריכים הם קונצנזוס לאומי: משרדי הרווחה והאוצר, שנציגיהם השתתפו בדיון, גילו נכונות ורצון לשפר את שכר המדריכים, וצריך לקוות שאלו יתבטאו בתקצוב בפרק הזמן הקרוב. טיפול בילדים ונערים שעלולים להיפלט מהפנימייה ולהידרדר לחיים של אלימות ופשע ברחוב יעלו למדינה הרבה יותר ממה שיעלה לה שדרוג השכר.
טיפול בילדים ונערים שעלולים להיפלט מהפנימייה ולהידרדר לחיים של אלימות ופשע ברחוב יעלו למדינה הרבה יותר ממה שיעלה לה שדרוג שכר המדריכים
מזה שנים מדריכי הפנימיות, ראשי הארגונים בתחום, וחברי כנסת בעלי ראייה חברתית נאבקים לשיפור שכר ותנאי המדריכים – אך אלו נותרים מעליבים ועגומים. הפעם אנחנו מצפים לבשורה ממשית שתבלום את גל עזיבת המדריכים, תעזור לגייס חדשים, תתחיל לקבע את תחום ההדרכה כפרופסיה, ותייצר למדריכים המופלאים אופק התפתחות משמעותי.
ביטחון לאומי הוא ביטחון חברתי. שיפור שכר ותנאי המדריכים בהכרח יחזק את דור העתיד של ישראל – וזה חיוני לעתידנו.
הכותב הוא מנכ"ל הפורום הציבורי למען כפרי הנוער, פנימיות הרווחה והאומנה בישראל.