ביום שישי האחרון, סמוך לשעה 17:40, במחסום אל־מרבעה שבבקעת הירדן, דרומית לעיר שכם, אחמד עבד אל־פתאח שחאדה, בן 57 מהכפר עוריף, נורה למוות על ידי חייל צה״ל. תיעוד של האירוע הופץ ברשתות החברתיות ובו נשמעות מעל 10 יריות. חיילים במקום טענו כי השליך חפץ לעבר חיילים. במענה לפנייתנו מדובר צה״ל נמסר כי החזיק ״חפץ שזוהה כחשוד״. בנו שוחח הבוקר עם המקום הכי חם בגיהנום, וסיפר כי שחאדה היה בדרכו לאסוף קרטונים למכירת ביצים, מהם משפחתו מתפרנסת, וכי הירי הוא עדות נוספת לקלות בה נורים פלסטינים במחסומים.
משיתופים ברשתות החברתיות ודיווחים בכלי תקשורת ערביים, עולה כי שחאדה יצא מרכבו כדי להשליך בקבוק מים, החיילים פתחו לעברו באש, והוא נהרג במקום. בסרטון נראים חיילים חמושים מול רכב שעמד בצד הדרך. ברקע נשמעים קולותיהם של אב ובנו, שתיעדו את האירוע בעודם ברכבּם, צועקים בערבית "יאבא, תחזור אחורה". גבר אחר נשמע חוזר שוב ושוב: "ירו בו, ירו בו", ובכל ירייה נשמע קורא: "אוף״, וקורא: ״תסתובב״. בסוף הסרטון נראה שחאדה נופל ארצה, והחיילים מתקדמים לעבר גופתו, שנקלחה על ידם לשעות ארוכות. שמונה כדורים נורו לעבר שחאדה לאחר שנפל וכבר לא היווה סכנה לחיילים.
"זה לא חיים. אי אפשר שכל פעם שניגשים למחסום לא נדע אם נחזור הביתה"
אחמד שחאדה, אב לעשרה ילדים וסבא ל־23 נכדים, עבד כמעט ארבעים שנה בישראל, סיפר בנו ג’יהאד (37), הבוקר בשיחה עם המקום הכי חם בגיהנום. "עשרים שנה מתוכן בבית דפוס בחולון. הוא דיבר עברית, רוסית וערבית. כל החיים חי ועבד לצד יהודים, ובחיים לא חיפש בעיות". בשנתיים האחרונות, בגלל המצור והקשיים הכלכליים בגדה, מסביר ג'יהאד, אבא שלו רכש מספר תרנגולות והחל למכור ביצים. "הפרנסה שלו זה עם האוטו".
״היה ברור שהחיילים מרגישים אשמה״
לדבריו, בשעה 17:00 עוד נכח אביו בחתונה, וב־17:40 יצא בדרכו לאסוף את הקרטונים כמו מיישוב סמוך, שהגעה אליו מחייבת מעבר במחסום. זמן קצר לאחר מכן החלו להגיע הודעות בקבוצות וואטסאפ על "אירוע ביטחוני" במחסום. "ראיתי את זה בקבוצות, לא חשבתי לרגע שזה אבא שלי", סיפר.
לדברי ג׳יהאד, אביו עצמו קילל את חמאס ואת מה שהביא השביעי באוקטובר על חייהם, וכי הפלסטינים בגדה לא יכולים להמשיך לחיות במציאות של פחד, מחסומים וירי.
משהבין את האמת המרה נסע מיד למחסום, שם נשאר למעלה משעתיים. "לפי התגובה של החיילים היה ברור שמשהו לא בסדר… שהם מרגישים אשמים", אמר. "שאלתי אותם ׳למה הרגתם אותו? הייתם יכולים לירות ברגליים׳". לדבריו, החיילים טענו שאביו השליך לעברם בקבוק. "אז בגלל בקבוק אתם מחוררים אותו?", שאל. ג’יהאד מספר כי באותו רגע לא הצליח לשלוט ברגשותיו והתפרץ בבכי מתוך כאב. "מה שקורה בגדה נהיה בלתי נסבל", אמר בקול רועד, לעבר החיילים. הוא הוסיף שאביו עצמו קילל את חמאס ואת מה שהביא השביעי באוקטובר על חייהם, וכי הפלסטינים בגדה לא יכולים להמשיך לחיות במציאות של פחד, מחסומים וירי.
אחד החיילים שנכח במקום ניגש ותירגם את דבריו לעברית בפני יתר החיילים. לאחר מכן, מספר ג׳יהאד, ניגש אליו החייל שככל הנראה ירה באביו ואמר שהוא "מתנצל". ג’יהאד סיפר כי היה נסער מאוד ולא הקשיב לדבריו באותו רגע. לאחר זמן קצר, החייל ניגש שוב הושיט לו יד וחזר ואמר כי הוא מתנצל
"זה לא חיים, אי אפשר שכל פעם שניגשים למחסום לא יודעים אם נחזור הביתה", אומר ג׳יהאד בכאב. "אנחנו אנשים שאוהבים ורוצים שלום. אנחנו לא חיות. אנחנו בני אדם. לא ייתכן שבמציאות שלנו, ברגע שמתקרבים למחסום, יורים בך. כל מי שנראה חשוד בעיני החיילים – נורה מיד". לדבריו, גם אם אביו נראה באותו יום טרוד או עצבני, אין בכך כל הצדקה לירי. "אנחנו בני אדם, אנחנו עוברים קשיים ודברים קשים וזה לא אומר שצריך לחורר אותנו בכדורים".
״שלא תהיה השתוללות"
אחד החיילים שנכח במקום ניגש ותירגם את דבריו לעברית בפני יתר החיילים. לאחר מכן, מספר ג׳יהאד, ניגש אליו החייל שככל הנראה ירה באביו ואמר שהוא "מתנצל". ג’יהאד סיפר כי היה נסער מאוד ולא הקשיב לדבריו באותו רגע. לאחר זמן קצר, החייל ניגש שוב הושיט לו יד וחזר ואמר כי הוא מתנצל. בשעה 19:00, קיבל ג’יהאד שיחת טלפון מקצין צה"ל. הקצין מסר לו בערבית כי אביו נורה, והוסיף: "אל תעשו בעיות, שלא תהיה השתוללות". ג’יהאד השיב: "זה מכתוב מאללה, אנחנו פציפיסטים, לא עושים שום דבר". בשמונה בערב הגיע לבית החולים אך לא ניתנה לו אפשרות לראות את הגופה. לאחר מכן ניסה ליצור שוב קשר עם הקצין, כדי לקבל פרטים נוספים על נסיבות מותו אך ללא הצלחה.
לאחר סיום התהליך בבית החולים הועברה הגופה למחנה חווארה, מתחם צבאי סגור שאליו פלסטינים אינם מורשים להיכנס. בסמוך למחנה נקבעה נקודת מפגש לג'יהאד ובן דודו עם האמבולנס כדי לנקות ולהכין את גופתו של אביו לקבורה. ג’יהאד נתקל במחזה כה קשה עד שהתקשה לספר אודותיו בשיחה הבוקר. פניו וגופו של אביו היו מכוסים דם, ובצווארו בלטו סימני ירי. בני המשפחה ספרו כמעט עשרים חורי קליעים בגוף. לאחר מכן נמסרה הגופה לידי בן דודו, שהעבירהּ לקבורה בכפר.
מדובר צה"ל נמסר: "ב-5 לספטמבר (ו'), הגיע חשוד למחסום צבאי סמוך לכפר בורין שבגזרת חטיבת שומרון. במהלך בידוק, החשוד עקף את הרכבים שלפניו בפראות, התנגש ברכב נוסף, ולאחר מכן המשיך רגלית אל עבר הכוחות כשבידו חפץ שזוהה כחשוד. הלוחמים ביצעו נוהל מעצר חשוד שכלל קריאות לעברו וירי אזהרה לאוויר. החשוד לא נשמע להוראות, המשיך להתקדם לעבר הכוחות והשליך את החפץ. בתגובה, הכוחות ירו לעברו להסרת איום בהתאם לנהלי פתיחה באש. האירוע תוחקר ובתוך שעות ספורות הוחזרה גופתו למשפחתו, והלווייתו התקיימה למחרת, ביום שבת."