תושבות שכונת נווה עופר שבדרום תל אביב הופתעו לגלות כי בבריכה הציבורית בשכונתן מתקיימות שעות לרחצת גברים בלבד, מעבר לשעות הפעילות של הבריכה. כשניסו לבדוק אם מתקיימת רחצה בהפרדה גם לנשים נודע להן כי הדבר לא מתאפשר, וזאת בשל נוכחות של בניינים גבוהים מסביב לשטח הבריכה שיחשפו אותן לעיניי השכנים הגברים.
הבריכה הציבורית ממוקמת במרכז הקהילתי של נווה עופר – שכונה מעורבת של דתיים וחילונים – שפועל תחת פיקוחה ותקציביה של עיריית תל אביב. תושבי השכונה ששוחחו עם המקום הכי חם בגיהנום סיפרו כי הידיעה על שעות הפעילות המופרדות הוסתרו מהציבור הרחב, ועברו מפה לאוזן מהמרכז הקהילתי לתושבי השכונה באופן פרטני.
בתחילת החודש שעבר פרסמה העירייה באתר ובעמוד הפייסבוק שלה את שעות הפעילות של הבריכה לקראת חודשי הקיץ, וזאת מבלי לציין כי היא תפעל תחת מתכונת הפרדה מגדרית מעבר לשעות הפעילות. המידע נעדר גם מהרשתות ומהאתר הרשמי של המרכז הקהילתי, שהעדיף לשמור מתחת לפני השטח את מתכונת ההפרדה המגדרית. הפרטים על ההפרדה פורסמו לסירוגין מאז שנת 2021 רק באתר המועצה הדתית של ת״א, הפועלת בפיקוח ובהנחיית המשרד לשירותי דת.
נציגת המרכז הקהילתי נווה עופר: ״ממש מסכימה לגבי האפליה ושגם לנשים מגיע, אבל לצערי זה לא אושר על ידי הרב״
בהתכתבות באחת מקבוצות הווטסאפ של תושבי השכונה הסבירה נציגת המרכז הקהילתי כי ״הרב הראשי של השכונה לא אישר״ לנשים להתרחץ בבריכה, וזאת בטענה ״שיש בניינים מסביב שצופים על הבריכה". גורם המקורב להנהלת המרכז הסביר כי הרב, משה זבולון, המליץ למנהלת השלוחה התורנית במרכז הקהילתי, מרים אלתנוב, שלא להקצות משאבים להרחבת שעות הפעילות של הבריכה לנשים בלבד, כי זו לא תעמוד בתנאי הצניעות שהקהל החרדי מבקש. בעקבות המלצתו התקיים דיון במרכז באשר לייצירת שעות פעילות לנשים בלבד, הצעה שנגנזה מחשש להיענות מצומצמת.
תושבים עמם שוחחנו סיפרו כי התעמתו בקבוצת הווטסאפ עם נציגת המרכז על ההדרה הלא-חוקית, ממנה נפגעות מחצית מאוכלוסיית משלמות הארנונה. ״אם את מאפשרת משהו לציבור הגברי, את צריכה לאפשר אותו גם לנשים״, אמרה בשיחה עם המקום הכי חם בגיהנום אחת מתושבות השכונה. נציגת המרכז אמנם לא התייחסה לסוגיית הארנונה, אך כן הסכימה עם שאר הטענות. ״אני ממש מסכימה עם (נושא) האפליה ושגם לנשים מגיע, אבל לצערי זה לא אושר על ידי הרב״, היא כתבה. ״ההחלטה שלו הובילה לכך שהבריכה תפסיד קהל רחב של נשים שלא יגיע, וככה זה לא ישתלם לנו".
לחץ לא יעזור
רבים מתושבי השכונה שהשתתפו בדיון הקבוצתי כלל לא ידעו על קיומו של הרב השכונתי, ובטח שלא היו מודעים למידת השפעתו על שגרת חייהם כתושבים מן המניין. תושבות השכונה איתן שוחחנו סיפרו כי מעולם לא קיבלו משאל מטעם העירייה באשר לרחצה בהפרדה לנשים, לא לקהל החילוני ולא לקהל הדתי. לדבריהן, הן דווקא מעוניינות בשעות רחצה לנשים בלבד, וזאת בשונה מהמלצת הרב אותו הן אינן מכירות.
"בסוף מנהלת המרכז הקהילתי מקבלת את ההחלטה הזו ושום לחץ חברתי לא יעזור", הוסיפה נציגת המרכז בקבוצת הוואטסאפ. "אפשר ורצוי מאוד להעלות עניינים כאלה על סדר היום, אבל התלהמות כל כך גדולה מבלי לרדת לשורש העניין קצת מתסכלת, ומציגה את העבודה הקשה שלנו כלא אכפתית או לא מספיק קהילתית״.
"בסוף מנהלת המרכז הקהילתי מקבלת את ההחלטה הזו ושום לחץ חברתי לא יעזור", הוסיפה נציגת המרכז הקהילתי בקבוצת הוואטסאפ
חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים אוסר על מקרי אפליה כדוגמת זו שמתקיימת בבריכה הציבורית בשכונת נווה עופר, בו לגברים מותרת הרחצה המופרדת, ולנשים – לא. החוק בא לידי ביטוי לפני כשנתיים, אז יזמה השרה עידית סלמן פיילוט "רחצה מופרדת מגדרית", המציעה לציבור הדתי שעות רחצה מופרדות בשמורות הטבע. סילמן נבלמה על ידי היועמ"שית בטענה כי אין הסכמה חקיקתית להצעתה. "נקודת המוצא היא שרשות שלטונית, ובכלל זה תאגיד סטטוטורי, הכפופים לכללי המשפט הציבורי לא יספקו שירותים בהפרדה מגדרית״, נכתב בחוות הדעת להצעה.
פנינו לעיריית תל אביב לבקשת תגובה והיא טרם התקבלה. לכשתגיע זו תתווסף לכתבה.