בתוך רצף מהלכי ההפיכה המשטרית הקואליציה מקדמת יוזמה מסוכנת במסווה של חוק יסוד. חוק שעניינו מדיניות ההגירה של ישראל. לכאורה, מדובר בהסדרה נורמטיבית בסוגיית ההגירה, אולם אין כה אלא שימוש לרעה בסמכות המכוננת של הכנסת באמצעות קידום חקיקת יסוד, המבקשת להחליש את בית המשפט, להעניק לממשלה סמכויות דרקוניות ולרסק את יכולתו של הפרט לעמוד על זכויותיו. בין סעיפי החוק נמצאת פסקת התגברות, שתקבע כי הוראות חוק יסוד ההגירה יגברו על חוקי יסוד אחרים ובראשם חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
לראשונה בתולדות החקיקה החוקתית בישראל, נוצר מנגנון שמאפשר לקואליציה לפגוע בזכויות האדם הבסיסיות ביותר: לחיים, לחירות ולשוויון, מבלי שבית המשפט יוכל להתערב
המשמעות היא שלראשונה בתולדות החקיקה החוקתית בישראל, נוצר מנגנון שמאפשר לקואליציה לפגוע בזכויות האדם הבסיסיות ביותר: לחיים, לחירות ולשוויון, מבלי שבית המשפט יוכל להתערב. מדובר בהמשך ישיר להצעות חוק קודמות שמטרתן לצמצם את סמכויות בג״ץ ולאפשר לרוב הקואליציוני לקדם חקיקה אנטי-דמוקרטית בפרוצדורה מקלה.
סעיף נוסף מעניק לממשלה סמכות לשלול אזרחות. היינו, הסעיף עשוי להשפיע על כל אזרח ישראלי. כבר היום קיימת אפשרות לשלילת אזרחות, לפי הליך מוסדר ובכפוף לעילות ברורות בחוק האזרחות. יוזמי הצעת החוק מבקשים להוסיף על העילות הקיימות, שאינן ידועות לציבור, וייקבעו בשלב מאוחר יותר, שישמשו כבסיס נוסף לשלילת אזרחות ויש לתהות בדאגה אילו עילות יבקש המחוקק להוסיף. יש להדגיש: סמכותה של הממשלה לקבוע מדיניות וסמכותה של הכנסת לחוקק חוקים, לרבות תיקון חוק האזרחות, כלל אינן עומדות במחלוקת. אולם את הצעת החוק יש לבחון כחלק מהמהלך הרחב של הממשלה לשינוי שיטתי ועמוק של המשטר בישראל.
שלילה של זכות יסוד ראשונה במעלה במשטרים דמוקרטיים – זכות הגישה לערכאות – הקובעת כי מי שאינו בעל מעמד לא יוכל לפנות לבית המשפט. מדובר בתקדים בידי הממשלה שישמש לשלילת הזכות מאוכלוסיות נוספות
הצעת החוק כוללת שלילה של זכות יסוד ראשונה במעלה במשטרים דמוקרטיים – זכות הגישה לערכאות – הקובעת כי מי שאינו בעל מעמד לא יוכל לפנות לבית המשפט. מלבד העובדה שמדובר בשלילת זכות בסיסית דווקא מן האוכלוסיות הפגיעות ביותר, מדובר בסעיף מסוכן בחוק יסוד, שישמש בהמשך תקדים בידי הממשלה לשלילת הזכות מאוכלוסיות נוספות.

בנוסף, מבקשים מקדמי החוק, תתאפשר באמצעותו כליאת מבקשי מקלט ללא הגבלת זמן, בניגוד לפסיקת בג״ץ; יתאפשרו הגבלות חמורות על חופש התנועה והעיסוק לשעות ולאזורים גאוגרפיים ספציפיים, צעדים המזכירים תקופות חשוכות בהיסטוריה; שלילת כניסה מוחלטת לישראל ממדינות שייקבעו בחוק, העשויה לחול גם על יהודים ובני משפחותיהם; איסור מוחלט על קבלת מעמד מכל סוג שהוא, אף במקרים הומניטריים קיצוניים דוגמת שורדי עבירות סחר בבני אדם. כל אלו עומדים בניגוד בוטה לאמנות בין-לאומיות שישראל מחויבת להן.
התוצאה ברורה – ישראל תהפוך למדינה מבודדת בתוך הקהילה הבין-לאומית, הנתפסת כקסנופובית, לא רק משום ששכחה את לקחי ההיסטוריה, אלא משום שהיא מאמצת בדיוק את הפרקטיקות שבעבר הופנו כלפי יהודים ומיישמת אותן על אוכלוסיות מוחלשות ופגיעות החיות בשטחה.
לא זו בלבד שהחוק מאיין זכויות אדם, אלא שהוא עושה שימוש מניפולטיבי בערכי מגילת העצמאות לצורך הצדקת דיכוי. בשם "שמירה על יהדותה של המדינה", נחקק חוק יסוד שלא רק שאינו מגלם את ערכי היהדות, אלא מבזה אותם ומבצע בהם שימוש מעוות. חלף גילוי רגישות למיעוטים ואחריות מוסרית, בוחרים יוזמי ההצעה בשלילת זכויות ובדיכוי שיטתי.
באופן ציני, הפליטים והמהגרים משמשים ככלי בידי הממשלה לקידום מהלך משטרי כולל. אין מדובר בחוק הגירה, מדובר בניסיון לפרק את הדמוקרטיה. אם חוק היסוד יאושר, ישראל כבר לא תהיה עוד דמוקרטיה, ותהפוך למדינה בה לשלטון אין בלמים ואין גבולות.
עו״ד שחר מנדיל היא מקדמת המדיניות וקשרי הממשל של פורום ארגוני הפליטים ומבקשי המקלט בישראל